Mai prost decât ai fost proiectat

Parcă v-am mai spus, dimineața, în mașină, ascult smart fm. Pentru că îmi place Marius Manole și muzica pe care o transmite postul. Și pentru că mai aud vocile altor actori care-mi plac: Rodica Mandache, Dorina Chiriac (superactriță!), Andrei Huțuleac și invitații lui – actori, regizori…
Pentru ei și pentru Chelsea Hotel, care e un fel de imn al postului în varianta asta, îl suport și pe Marius Tucă!

Unde voiam s-ajung? A, da. Aveam impresia că puținii ascultători ai SMART FM -ului sunt oricum, dar nu tâmpiți.
Surpriză: vineri dimineață, la matinalul lui Andrei Huțuleac, actorul intervievat a zis că s-a născut în satul Găuricea (există niște exploatări miniere în zonă, de-acolo numele vechi), redenumit Livezile, din pudibonderie comunistă.
Câteva minute mai târziu, o mămicuță ascultătoare de SMART FM a trimis un SMS postului, cu rugămintea ca discuțiile despre găurice să fie amânate până după ora 8:30, când micuții se află deja la ore.
Nu e clar? Femeia dorea să nu se mai folosească cuvinte obscene la radio, înainte de expulzia odraslelor din SUV-urile părintești, în fața școalelor.

Întâmplarea face că mesajul a fost citit pe post exact când ocoleam un SUV care staționa pe avarii și pe banda a doua, în fața Școlii Catolice care precede lanțul de cimitire de pe Calea Șerban Vodă. Tocmai coborâse din el o mogâldeață cu rucsăcel în spate și mămicuță-sa coborâse și ea, ca să petreacă mogâldeața până în sfânta-i băncuță din școlicică.

Mă opresc aici, ca să nu pun, în încheiere, ce-mi trece prin cap: Hai, sictir, mămicuțelor virgine!

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, apucături proaste la români, mai prost decât ai fost proiectat, mizeria umană, păcat că e populată, părerea mea, strict autentic, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Mai prost decât ai fost proiectat

 1. Iosif zice:

  De data asta ai scris un articol,de nici „Nostrastella” nu are curajul sa comenteze ! 🙂 🙂 🙂

  Apreciază

 2. Ioana Maria zice:

  Cred ca aceste mamici „virgine” au o viata tare grea in momentul in care ies din casa. Probabil ca au mintea setata pe anumite cuvinte si intra in actiune atunci cand aud cuvantul fara sa proceseze restul propozitiei. Intr-o carte de actiune am citit ca echipamentele de supraveghere inregistreaza toate conversatiile de urmarit numai ca doar in momentul in care apar cuvinte cheie (acolo erau date: colet, trimitere, actiune, explozie, etc.) se dau semnalele necesare si serviciile secrete de tot felul intra in actiune. Cred ca unele mamici (imi plac diminutivele de mor) asa au reglat creierul.

  Apreciază

  • Ioana, nu doar mama proștilor e veșnic gravidă, ci și verisoară-sa, Ipocirizia.
   Da, faza cu echipamentele de înregistrare care se activează la cuvinte cheie era valabilă, până la un moment dat. Acu, Big Brother înregistrează tot.

   La drept vorbind, pe mame le mai iert că vorbesc în diminutive, măcar de când cu Mili, căruia îi scap și eu „papi bun”, și „labetuță” (am născocit un diminutiv de diminutiv – labă-labetă – lăbuță – labetuță), fiindcă are pernuțele atât de catifelate… 🙂
   Culmea diminutivării grețoase e la cârciumă și pe site-urile de găteală: ciorbiță, văcuță, brânzică. Vine un zdrahon de chelner și-ncepe să înșire: ciorbiță de văcuță, mămăliguță cu brânzică, tocăniță de…, fasolică cu…
   Odată l-am întrebat pe unu, dar mâncare pentru adulți n-aveți?

   Apreciază

 3. bleah , cica sa* indrodu* aici ….
  si ma duce cu gandul ,haaattt departe , la pudibonzii vremii : ora de desen tehnic la masini unelte ( viitori ing) intr-o clasa cu multe fete si un prof tanar si frumusel .
  * noi , fetele, *provocator* :- pe axul motorului se da o gaura verticala de fi X si bagam o frezare de …. X microni….
  El, cu obrajii sfecla , mai sa faca infarct :- domnisoarelor , va rog , se executa o decupare , strapungere,…de fi……si introducem….*

  L-am tinut asa tot anul caci , la orele practice de tehnologie in fabrica, asa vorbeau strungarii , fara sa roseasca 😉

  deh, asa-i cand sunt doua fete: una frumoasa si alta studenta la politehnica , eu nu am
  fost cea frumoasa….

  Saracul , a fost razbunat si mi-a iesit pe nas ani buni de proiectare cu un coleg ,ing invarsta , neamt de origine care, nu uita sa-mi aminteasca la sfarsit de predarea proiectului : * femeia tehnica e ca parul in supa*

  Apreciază

 4. Lotus zice:

  De ce SUV-uri? Ce, crezi că omul simplu nu are pudibonderii din ăstea? Dar la subiect: cuvântul „găurice” n-are nimic obscen. N-ar avea nici măcar dacă s-ar referi la gaura vaginului, ceea ce nu e cazul. De unde rezultă că mintea respectivei ascultătoare era obscenă.

  Apreciază

  • Lotus, întrebarea cu pudibonderia la omul simplu, mă face să cred că n-ai înțeles ironia. Toate parvenitele conduc, prin București, o mașină de teren. Ca să știe lumea că și-o permit, că soțu are bani. Când ai bani de SUV, mai pui, dracului, zece mii de ieuroi la bătaie, și-i iei consoartei o mașină foarte mică și fâșneață, cu care să ducă progenitura la școală, la grădiniță, la balet și să se ducă ea la salon, la shopping, la ghicitoare, ca să nu ocupe banda a doua și ceva, crezând că a parcat corect, fiindcă a aprins avariile.
   La subiect: cuvântul găurică și varianta găurice n-au nimic obscen. De fapt, revin la o convingere personală cu care tu nu ești de acord: lexicul extins (inclusiv argourile/jargoanele) n-au nimic obscen, dacă motivează culoarea și profilul personajului. Obscenitatea intră în scenă atunci când vorbitorul e prost. Prostia e obscenă. Greșelile de ortografie și gramatică sunt obscene. Dar nu insist, știu că nu vei înțelege niciodată savoarea limbajului viu.

   Apreciază

   • Lotus zice:

    Bun, dar de unde știi că tipa care a întrebat făcea parte din categoria asta de-o descrii? Că găsești oameni care să se oripileze la vederea unui afiș cu o tipă în mini și dintre oameni fără bani, și dintre pensionari etc. Ce, crezi că numai parvenitele cu SUV-uri, ca să folosesc formularea ta, ar fi în stare să trimită un asemenea mesaj?

    La subiect: e adevărat că nu agreez vulgaritățile. Nu este adevărat că nu agreez jargoanele și argourile la modul general. De exemplu, n-am nimic cu „a sta de șase” sau „babaci”, care sunt argouri. Sunt perfect decente, lipsite de orice conotație vulgară. „Gaură”, „găurică” și „găurice” fac parte din aceeași categorie a cuvintelor non-vulgare și care deci n-au nimic obscen în ele.

    Altfel spus și legat de emisiune: eu n-am nimic împotriva noțiunilor ca sex, penis, vulvă, spermă, seminal etc etc, pe care le consider absolut decente, de care nu m-aș oripila dacă le-aș auzi la radio, situație în care n-aș trimite nici un mesaj și i-aș critica pe cei care o fac, la fel cum ai făcut tu în acest articol. Dar aș considera indecență să aud la radio variantele vulgare ale acestor cuvinte. Ori „găurice” face parte din prima categorie, a celor non-vulgare.

    Vulgaritatea nu definește subiectul discuției (sexul) ci modul în care discuți despre el și te raportezi la el. Sexul în sine nu este vulgar, vulgari sunt oamenii când îl privesc într-un mod degradant și îi lipesc etichete grobiene.

    Apreciază

    • Lotus, nu știu ce mașină conducea mămicuța. Când faci o caricatură, nu-i desenezi personajului un coș/herpes accidental, fixezi și exagerezi trăsăturile permanente, care-ți sar în ochi. Prin urmare, orice femeie, chiar și una care umblă cu un Trabant, poate avea fițe de rușinoasă, dar ea nu reprezintă norma, nu cu ea caricaturizezi situația.
     Nu-mi mai explica ce nu consideri tu vulgar, că faci confuzie de termeni ba, mai rău, în subconștientul tău, chiar și denumirile academice ale unor părți ale organismului care suportă și dețin multe sinonime licențioase, tot vulgare sunt, prin actele fiziologice de care sunt legate. Prietenește îți spun, schimbă-ți optica, încearcă să fii firesc, ieși din ipocrizie, din artificial că devii peste poate de plictisitor.
     Noapte bună!

     Apreciază

   • Lotus zice:

    Da’ bine, știu și eu că nu-mi împărtășești perspectiva. 🙂

    Apreciază

   • Lotus zice:

    Hmm, eu nu cred că ai nimerit-o în cazul de față. Cu caricatura. Nu cred că mesajul respectiv ține de fițe. Cel puțin eu nu așa-mi imaginez tipologia celei care trimite astfel de mesaje. Ține de complexe și pudibonderism, iar asta n-are nici în clin, nici în mânecă cu fițele. Mai degrabă mă aștept să văd o mulțime de a) femei de la țară, b) membri din coaliția pentru familie, c) pensionare, d) pupătoare de moaște, adică femei în general simple, fără fițe, trimițând astfel de mesaje, decât conducătoarele de SUV. Pe cele din urmă mi le imaginez uneori înjurând ca birjarii și deci nepăsându-le de limbaj licențios, care în gura lor e ca la el acasă. Poate să fie o subcategorie a lor care să se muleze pe ce zici tu, dar, mă rog, nu știu cât e de definitorie.

    În ce privește partea a doua, nu știu de unde ți s-a năzărit că aș comenta pentru a epata. Nu contează dacă sunt sau nu plictisitor. Acestea sunt opiniile mele. Dacă opinia mea plictisește, asta e, n-o să scriu altceva doar pentru a face vâlvă. Dar dacă tot m-ai beștelit, fii bună și detaliază-mi (mâine) în ce constă confuzia de termeni și care sunt denumirile academice pe care le consider vulgare. Ne tot contrăm de atâta timp, eu cred că am fost destul de clar și explicit de-a lungul timpului cu privire la cum văd eu vulgaritățile și constat acum că mă vezi într-o lumină în care nu mă regăsesc deloc. N-am înțeles, de exemplu, de ce zici: „în subconștientul tău, chiar și denumirile academice ale unor părți ale organismului care suportă și dețin multe sinonime licențioase, tot vulgare sunt, prin actele fiziologice de care sunt legate”. De aici reiese că eu aș considera actul sexual ca fiind vulgar, ori acest lucru este fals. Eu cred că sexul este ceva frumos la rădăcină, dar, din păcate, oamenii îl vulgarizează, prin modul urât în care se raportează la el.

    Exemplu: impulsul (sau nevoia) sexuală este normală, ține de firescul existenței și deci nu poate fi decât frumoasă, deoarece ne caracterizează ființa profundă. Prin urmare, este absolut în regulă să îți dorești să faci dragoste (sau sex), iar o persoană activă sexual este o persoană care acționează în acord cu nevoile ei profunde și prin asta chiar dă dovadă de inteligență. În orice caz este superioară (din punctul ăsta de vedere) unei călugărițe. Acum, avem cazul lui Gigel, care face sex cu Maria. După consumarea actului Gigel începe să râdă de Maria în cercul lui de prieteni, numind-o „curva satului”. Ei, asta este o vulgarizare. Gigel este vulgar, pentru că o privește de sus pe Maria, deși se află în exact aceeași situație cu ea. Că doar Maria n-a făcut sex singură. Dar, ca să vezi ce-i în mintea lui Gigel, dacă el face sex cu 10 fete înseamnă că e crai mare și demn de toată admirația, în timp ce dacă Maria e mai dezinhibată erotic și face sex cu 10 băieți, înseamnă că e curvă. Modul ăsta de a privi fetele este vulgar și totodată prostesc.

    Ți-am dat exemplul ăsta ca să îți explic (nu știu dacă am și reușit) că pentru mine sexul este ceva minunat, frumos, noi fiind cei care, în anumite situații, îl vulgarizăm. Date fiind aceste lucruri, numai tu știi de ce mă acuzi de ipocriziei. Dar, mă rog, sper că-mi vei explica mâine, cu subiect și predicat, fără menajamente, că altfel n-ajungem nicăieri.

    Un ultim punct aici: până acum nu mi-a fost dat să întâlnesc o persoană atât de încăpățânată ca tine, care să meargă până în pânzele albe în negarea unor evidențe cum ar fi cea legată de formele vulgare care vezi-Doamne ar fi nevulgare. Am întâlnit oameni care vorbeau porcos. Am întâlnit oameni care erau mai slobozi de gură în anumite situații dar se cenzurau când erau într-un cadru oficial sau alături de femei. Am auzit oameni care se mai scăpau și când erau cu nevestele, după care, atrăgându-li-se atenția, se scuzau. Toți însă erau de acord că acest limbaj, pe care ei îl foloseau uneori, este vulgar. Inclusiv șoferul de tir pe care mi l-ai menționat într-un comentariu mai vechi (ca posibil subiect de roman) care vorbea porcos ar fi fost de acord că limbajul lui este porcos și, aflat la costum într-un mediu select, s-ar fi cenzuar. Tu, în schimb, ești una dintre extrem de puținele persoane care spune că negrul e alb și că, de fapt, cuvinte care sunt vulgare pentru toată lumea și din avion, n-ar fi bulgare. Bine, dacă tu zici, așa să fie! 🙂 Doar că nu-i așa.

    Noapte bună și ție. 🙂

    Apreciază

    • Lotus, nu vreau să reluăm discuțiile despre sex la liber, moral/imoral/amoral, vulgar/academic și alte cele. Am despicat firul în 444 pe blogul lui Cudi.
     Limbajul colocvial, argotic aparține limbii. Vulgar e în funcție de contextul, conjunctura în care-l folosești. Totuși, dacă te duci la un examen și-i spui profesorului „mă doare-n cur de materia ta!” sau „mă doare-n anus de materia ta!” efectul e la fel de catastrofal în ambele cazuri și acela n-o să aprecieze faptul că n-ai zis cur, ci anus.
     Denumirile organelor sexuale, a actului sexual, a anumitor părți ale corpului care țin de aparatul genital și excretor în varianta pe care tu o numești vulgară fac parte, repet, din zestrea de cuvinte a limbii, nu poți tu să le negi existența, utilizarea, utilitatea și culoarea, doar fiindcă ești tu pudibond. Un cioban zice pizdă și nici nu-i trece prin minte că se exprimă vulgar fiindcă aia e singura denumire pe care o știe el, din popor, pentru organul numit științific vulvă. Dacă nici acum n-ai priceput ce zic, suntem chit: nici eu nu pricep cum de ai răbdare să te uiți la filme porno și să le comentezi/recenzezi cu colegii de serviciu. Nu te-am întrebat, la momentul discuției, dacă le analizați în limbaj academic sau popular. 🙂
     Cu asta, sper că am închis subiectul.

     Apreciază

   • Lotus zice:

    Lol. Să am răbdare să mă uit la ele sau să am răbdare să le recenzez ? 🙂 Nu prea le recenzez. Iar când vorbesc despre ele, o fac ca pe blog.

    Nu neg zestrea lingvistică, existența ei, iar pe cioban, care n-are alternative, pe undeva îl înțeleg (pe academician nu). Dar și mincinosul are o zestre genetică care-l predispune la a minți. De negat nu i-o neg; de aici însă până la a-i vedea utilitatea, e cale lungă. 🙂

    Nu sunt pudibond, dragă. Pudibond este cel care roșește la un film erotic, nu cel care se exprimă folosind un limbaj elevat. Geez! 🙂 Iar un elev care-i spune profesorului „mă doare în cot de materia ta” față de „mă doare în p* de materia ta” îl va supăra în egală măsură. Dar în primul caz îl va supăra uzând de un limbaj acceptabil, în timp ce în cazul secund îl va supăra uzând de un limbaj vulgar. Asta-i tot.

    Și da, cu asta am încheiat.

    Apreciază

 5. Marian zice:

  Aia cu ” mamicutele virgine ” , aia-i PIRAMIDALA XD XD XD . Felicitari Renata ! Pana la 1939 satul Deveselu { locul unde astazi sant cazati ” vecinii ” nostri americanii } si care la vremea respectiva numara …peste saizeci de locuitori , barbati femei si copii…. cu totii olteni fireste , se numea …PIZDACHEALA . Se scria si citea intr-un cuvant . Fireste , asta nu-semna …ceea ce ne-am gandi noi azi ca insemna ci , cu totul si cu totul altceva legat de saracia zonei . Capitalistii lui Carol n-au suferit d e prea multa pudibonderie si-au lasat numele s a persiste prin vremuri insa comunistii , aia s-a vazut clar ca doreau : oameni noi , pamant nou NUME NOI ….SOCIALISTE si ca atare , dupa 6 a treia 1948 odata cu inceputul colectivizarii , au schimbat si acest nume….” venit din mosi stramosi ca si Caracala ” cum ar spune romanii d e-acolo 😉 .

  Apreciază

  • Nu știam de numele vechi pentru Deveselu.
   Acum, pe bune, pizdăcheală e explicabil, când vorbim de sărăcie lucie. Dar, mă întreb, ce înseamnă Deveselu? De la ce vine? Cum i-a venit cuiva ideea?

   Nu mai zi piramidală, că mă gândesc la sindromul piramidal sau la jocurile piramidale și nu-mi sună bine. 🙂 🙂 🙂

   Apreciază

   • Marian zice:

    DEVESEL…..a disparea , a „se topi ” , a se face nevazut sau , ceva imposibil d e vazut cu ochiul liber …. ca si gospodaria colectiva infiintata aici dupa 1960 caci , daca nu era activul PCR din satul Resca ca sa-i ajute , se alegea prafu’ de GAC { gospodaria agricola colectiva } ” Volodia Dubinin ” -Deveselu asa cum s-a si intamplat de fapt , cativa ani mai tarziu fiind formata GAS { gospodaria agricola de stat } BIRUINTA ce cuprindea comuna Resca si satele Teslui si Deveselu . Dupa unii , etimologia acestui nume ar fi copiata dupa numele unui alt sat dar , de data aceasta aflat in Mehedinti si al carui nume tradus din sarba insemna NOUA SATE { deviat selo } iar acolo…chiar era vorba despre noua sate , ce aveau un minim de patruzeci de locuitori fiecare . Ideea schimbarii denumirii in Deveselu a apartinut tovarasului Teoharie Georgescu al carui bunic…..Pizdacheala , era numele celei ce era pana la 1907 propietareasa respectivei mosii si despre care se zice ca ….era cheala mai ceva decat Cheloo d e la Parazitii 😉 . Marius Tuca fiind caracalean….din Caracal , cunoaste mai bine istoria denumirilor de pe la ei caci , din Caracal la Deveselu , nu-s decat vreo cinsprezece km . Si bine ca-mi adusei aminte la timp : localitatea Floresti { Prahova } se numea inainte de BAICOI….. GAOZARI , dupa numele alora ce scoteau pacura si-o vindeau…. 😉 pe piata libera de-atunci XD XD . Tot saracii comunisti….pudibonzi ceva d e groaza !!!

    Apreciază

 6. klaus zice:

  „We are ugly but we have de music” e tot ce am reținut.
  Să nu comentezi că nu știu ce-ți fac! Cu asta suntem chit!

  Apreciază

 7. Iosif zice:

  Vârsta îsi spune cuvântul ! 🙂

  Apreciază

 8. Iosif zice:

  Va prezint un material care merita urmarit integral…

  Apreciază

 9. Cudi zice:

  Decât într-un SUV, mai bine într-un Volkswagen Beetle.
  Am deschis și eu o pagină nouă, unde am pornit Smart FM. Vorbesc ăștia acum despre un tei putrezit, care stă să cadă.
  Ieri a fost ziua piticei, duminică am fost sclavii copiilor, i-am pus la masă, tort, i-am scos în parc, i-am dus la pădure, pe malul râului. Pentru senzații tari, i-am și invitat să intre în apă, până la glezne, să se răcorească. Eu am rămas pe mal, Ketherius a intrat cu ei în apă. Ăia mici tot înaintau și el nu părea să bage de seamă. Am început să îl strig, tot mai tare, în zadar. Am aruncat și cu pietricele în el, nici o reacție. Iar ăia mici se tot adânceau în apă, le ajunsese deasupra genunchilor. În jurul nostru, alți oameni, vorbeau o limbă slavă, ceva. În cele din urmă, se întoarce Ketherius cu fața la mine. Eu, leșinată de emoții pe mal, că se îneacă copiii, am izbucnit: „Morții mă-tii! Vezi că-i ia apa la vale pe ăștia!”.
  Două secunde mai târziu, undeva în spatele meu, un tată către băiatul lui, într-o română perfectă: „dă-i înainte, bagă, bagă, nu te opri!”. Oh, fuck.
  Pitica noastră a numit găuricea „tunelul magic”. :))

  Apreciază

  • Cudi, m-ai lăsat fără grai. Acesta nu e un comentariu căruia să-i răspunzi, afară de cazul în care vrei să-l iei în tărbacă. Și nu e cazul, că e filmic.

   Contrapun și eu o imagine veche, o amintire cu mal și uscat. (Scuze, personajul copil e Lachi.)
   Cîinele n-a văzut niciodată marea. Dar e un domeniu care mișcă. Se avântă, gustă, e sărată, nu se bea, dar valul merită bătut cu labele din față, ca smântâna.
   Nițel mai târziu, când marea i se pare apă, udă, ca în cadă, doar că sărată, obsevă că, ceva mai încolo, niște brațe se agită deasupra valurilor, deci trebuie salvate.
   Locul în care am fost la plajă în anul ăla a fost circ total!Câinele a vrut să salveze tot ce era mai departe de bălăceala până la genunchi. Oamenii înotau spre larg, puțin, ca să-i facă în ciudă. Salvamarii se căcau pe ei de râs. Conștiincios, Lachi îi târa, unul câte unul spre uscat.

   Nu pricep nici azi cum a murit de inimă, un câine cu o inimă atât de mare…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s