Doar minunile țin trei zile; gripele se lălăie vreo cinci.

Azi, după… marți, mier…, trei zile de hibernare sub pilota turcoaz, m-am târât până la fereastră. Am avut impresia, în primul moment,  că cineva îmi făcuse o farsă, lipind un autocolant cu acvariu, pe partea cealaltă a geamului. Un acvariu suprapopulat, cu pești verzi și galbeni care nici nu se puteau mișca de atâta înghesuială.

Pe urmă mi-am pus ochelarii de distanță și nu, nu erau bancuri de pești, era vechiul frunziș al teilor noștri.

 

 

 

 

 

 

 

Mi-a venit inima la loc. O doare-n cur pe doamna toamnă de gripa mea! Merge înainte, vioaie, fâșneață chiar…

Am mâncat. Prima oară după trei zile de apă, ceai cu lămâie, ceai cu tinctură de echinacee, roșii cu ghimbir și lămâie,  felii de pâine uscată,unsă cu unt și cu sare, am mâncat omenește.  Că, dacă mai stăteam o zi la regim de pâine, sare, apă, și cu tot gardul de sârmă ghimpată care-mi trecea prin gât și trahee, aș fi ajuns, ca vrabia, să cred că io l-am omorât p-ăla  cu beemveu’… Ceea ce nu e cazu’. Deși, în toate zilele astea numai atât m-am întrebat: pe cine oi fi omorât, de pătimesc așa?!

Deci, azi, am mâncat. Ceva ușor, sănătos, cu aport de vitamine…
Pe dracu! Mi-am tăiat niște cubulețe de porc bine împănat, le-am sărat, cimbrat, origanat, piperat, ghimbirizat, de ziceai că le-am tăvălit prin cenușa imperiului și le-am pră-jit. Da. Le-am prăjit nițel în ulei, două minute pe-o parte, două pe alta, le-am agitat, să le responsabilizez, pe urmă le-am stropit cu vin și le-am lăsat să moară în chinuri groaznice, la foc mic. Le-am halit așa, imposibil de fierbinți, cu pâine de-aia ardelenească, dulce, mai mult cartofi. Partea sănătoasă e că n-am întins cu miezul în sos.
La desert, aveam de ales între savarine cu frișcă normală (nesănătoasă, bătută comunist, din smântână nedegresată) și un păhăruț de Jack Daniel’s, pe care mi l-a adus coabitantul ieri, în speranța că nu mai beau tincturi (alcool de 50 de grade), sub pretextul că sunt bolnavă rău.
L-am ales pe Jack. Am făcut un duș și mi-am pus pijamaua aia pe care o scosesem de la sertar  ca s-o iau cu mine la spital, alaltăieri, în caz că devin un caz. Da, aia cu panseluțe. Pentru connaisseuri, cu viola tricolor – trei frați pătați.

Și abia după toate astea m-am așternut la un film, Figuranții, ales pentru un motiv pe care doar Cudi  și Keth pot să-l înțeleagă.

V-aș sugera să nu pierdeți vremea cu ultimele patru minute ale filmului, propagandistice (Malvina Urșianu l-a făcut în 1987), dar fără ele nu veți afla cine a omorât-o pe Zinca, boieroaica. Asta dacă vreți să-l vedeți.

Acest articol a fost publicat în filme, jurnal, literatură, strict autentic, Uncategorized, ştiri de neştiut și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Doar minunile țin trei zile; gripele se lălăie vreo cinci.

  1. Cârcotaşu zice:

    Întrebarea mea e unde găseşti savarine cu frişcă „normală”, d’aia nesănătoasă, bătută comunist, din smântână nedegresată?Eu unul n-am găsit decât la Capşa, da’ e cam…

    Apreciază

  2. domnuio zice:

    Însănătoșire grabnică îți doresc !

    Apreciază

  3. ketherius zice:

    Dacă simți nevoia de carne, ești pe calea cea bună.

    La primele simptome de gripă obișnuiam (când aveam în casă), să iau un shot de țuică de casă, de 50-70 de grade. Dormeam bine, iar a doua zi nu îmi mai aminteam de gripă…

    Apreciază

    • Keth, asta cu tăria am încercat-o și eu, peste antibiotic, dar se vede treaba că am memorie mai bună: a doua zi hârâiam, tușeam, muceam la fel, și oricât m-aș fi străduit, nu găseam alt vinovat decât gripa de ieri. 🙂

      Apreciază

      • Vero zice:

        Renata, nu ştiu dacă n-am mai spus cumva pe undeva, dar „shot”-ul trebuie să fie jumătate ceai fierbinte de muşeţel şi jumătate coniac (sau altă licoare spirtoasă cam la fel de tare). Asta într-o cană de ceai. Seara, înainte de culcare. E un leac descoperit de jumătatea mea conjugală (în anii săi de burlărcie) din pură întâmplare (i-a dat ceaiu-n foc şi a umplut cana cu ce-a găsit la-ndemână), dar rezultatele (favorabile) sunt spectaculoase. Serios.

        Apreciază

  4. Marian zice:

    De prea multa-mi curiozitate ce zace-n mine { incercam sa-mi dau seama care ar fi acel motiv pe care , doar Cudi si Keth ar putea sa-l inteleaga } , am urmarit filmul , a cata oara…doar Dumnezeu poate sti , si-n scena de inceput , aia in care presteaza Gheorghe Dinica si Gina Patriche dar mai ales in acea scena de la min.46 cand Dinica ai aplica ventuze aleia , fara sa vreau , pur si simplu fara sa vreau , parca te-am vazut pe dumneata si pe ” coabitant ” 😎 . Deci , te-ntreb ca de la un bercenar la…o bercenara : ti-a dat prin mintea capului sa-l rogi pe …COABITANT sa-ti puna 🙂 …. ventuze ? 😀 😀 😀 Are dreptate Khaterius „-La primele simptome de gripă obișnuiam (când aveam în casă), să iau un shot de țuică de casă, de 50-70 de grade. Dormeam bine, iar a doua zi nu îmi mai aminteam de gripă…” chiar daca sfatul sau vine cam tarziu caci , vad c-ai revenit in „biroul” dumitale din ” gara „. Sanatate maxima iti urez , ca-i mai buna decat orice , dupa cum pretind astia de vand mere in piata la Straduinta !

    Apreciază

    • Cudi&keth au pus un scurt metraj pe care-l analizăm și două personaje principale sunt doamne din vechea boierime. De-aia am avut chef să văd Figuranții. Iar. De câte ori sunt în cadru Dinică, Patrichi, George Constantin și o pleiadă de maaari, mari și dispăruți actori români de teatru, care n-au învățat să fie actori de film dar se descurcă mai bine decât tinerii specializați în cinema, ai senzația că visezi, și în vis ai 20 – 30 de ani…
      http://ketherius.ro/2017/10/19/1836/
      Cu Olga Tudorache și Corina Constantinescu, și Albulescu… Regal.

      În altă ordine de idei, nu mi-aș pune ventuze nici plătită. Bunicul se curarisea cu ventuze. Urmăream înspăimântată ritualul cu foc în pahare și-mi repetam, în gând, numărul acela scurt, trei cifre, de la Pompieri.
      DAcă, prin absurd, aș solicita ventuze, coabitantul ar chema salvarea de la spitalul de pe Emil Racoviță. 🙂

      Apreciază

      • Marian zice:

        Daca vrei un film in care , cu exceptia deja disparutei Olga Tudorache , joaca Gheorghe Dinică, Gina Patrichi { stiu ca ti-a placut si-ti place inca aceasta imensa stea a teatrului si cinematografiei romanesti } , George Constantin și” o pleiadă de maaari, mari și dispăruți actori români de teatru care n-au învățat să fie actori de film dar se descurcă mai bine decât tinerii specializați în cinema, ” da o cautare si vizioneaza ” Procesul alb ” . Iti pot garanta ca , exceptand-o pe Draga Olteanu , 99% dintre actori si chiar figurantii din acest film ” joaca pe o alta scena ” , pentru a folosii un termen uzitat . Spitalul de pe Emil Racovita…ti-ar conveni nu ? Ai fi aproape de casa si-n plus…cu-n certificat medical obtinut de la aia , cred ca nici macar Turbatu , n-ar mai indrazni sa-ti sufle-n ciorba ! 😀 😀 😀 Dupa replici vad cu placere ca ti-ai revenit complet asa incat : SANATATE DEPLINA RENATA CARAGEANI ! < 3

        Apreciază

        • Ei, mi-am revenit!… Mă autosugestionez.
          Mariane, nu știu cât de mult a jucat în filme Patrichi. Nici nu cred că era bună de film. Doar imensul ei talent de actor de teatru o ajuta să strălucească și în film.
          Asta ar fi o discuție interesantă. Așa, între simpli consumatori de teatru/film… Să facem o listă cu actori de teatru care habar n-aveau să facă film și nici n-au avut când și unde să învețe, totuși sclipeau pe ecran, fiindcă prea puțeau de talent. După cum niște actori mediocri, funcționărași de teatru, și-au găsit o scuză și-un renume în „actori de film”. Cu excepția lui Ilarion Ciobanu, pe care l-a fătat mă-sa în fața unei camere de filmat și asta e. Norocul lui! Mă gândesc la proaste de-alea, împinse de la spate, gen Irina Gărdescu, Marga Barbu… Și mi-ar plăcea să mai facem lista filmelor cu adevărat bune, românești vs. topul oficial al filmelor bune românești.
          Firește, aici cu toții suntem subiectivi. S-ar naște zeci de liste.
          Scuze, am luat-o razna și-am divagat. Nu, n-am văzut „Procesul alb”. Și nu cred că s-ar mai potrivi ritmului meu interior acum. Dar ce-aș putea să văd, oricând, din vechituri: Reconstituirea. Și un film de după 89, care n-a făcut valuri în România, dar ce film! – „Hârtia va fi albastră”. // https://www.youtube.com/watch?v=SugLvL5lrv0 // Găsești tu și continuare pe you tube.

          Apreciază

      • Marian zice:

        Sincer sa fiu…nu m-a lasat lat filmuletzul dar…mi-a adus aminte absolut INSTANTANEU de Mircea Eliade si fireste , de a sa nuvela „Domnisoara Cristina ” , asta ca sa nu mai vorbesc si de ” La Tiganci ” . S-au mai facut astfel de filme in Romania si-nainte si dupa ’90 insa…oamenii nu le-au prea gustat caci erau prea preocupati de alte lucruri mai , palpabile . N-am in biblioteca nici o lucrare a lui Eliade chiar daca , in urma cu mai bine de treizeci de ani am devorat pur si simplu o carte a sa , imprumutata de un vecin pentru DOAR DOUA ZILE 😡 . Nu-l am deoarece pe-atunci nu gaseai Eliade nici macar in anticariate iar dupa ’90 …nu m-a mai interesat . Repet : nu m-a lasat lat insa , asta nu insemneaza ca n-a fost bun . Nu m-a lasat lat dar , asta nu insemneaza ca nu m-a impresionat …ca pe orice om ce-i atat de aproape de intalnirea nu necunoscutul . Probabil ca acesta-i si motivul pentru care Lotus n-a fost prea expuberant : este foarte tanar , are toata viata inainte si-i pacat sa se gandeasca la ce-o fi dincolo atata vreme cat el este inca aici . Nu m-a lasat lat insa …asta nu m-a impiedicat sa-l vad dar , mai ales sa-l revad . Multumiri lui Khaterius , multumiri lui Cudi si multumiri dumitale Renata pentru aceasta ocazie .

        Apreciază

      • Marian zice:

        Bine ca ti-ai revenit din boala , restul sant doar vorbe , inclusiv chestia cu autosugestionatul ! Nu stiu prea multe despre Irina Gardescu { fireste asi putea s-o intreb pe coana Wiki 🙂 dar , imi place mai mult sa-mi pun creierul la munca grea : o piedica in calea…Alzaihmerului 😀 😀 😀 } insa , Marga Barbu , diferit de faptul ca n-a fost propulsata de nimeni { casatoria cu Eugen Barbu a prins-o pe cand era deja o stea in devenire la Nottara daca binevoiesti sa-ti reamintesti } , chiar a fost una dintre cele cateva actrite din RPR , ulterior RSR si-apoi…Romania care , chiar a fost fatata de ma-sa in fata camerei si chiar si pe scandura teatrului . Adu-ti-o aminte doar in rolul Mona din „Steaua fara nume” a lui Sebastian….piramidala fratele meu !!! ” Hartia a fost albastra „??? Merci de recomandare dar , ca fost participant la acea mascarada …chiar nu mai pot inghiti orice ! Reconstituirea in schimb ? Doamne ce cozi interminabile era in prima luna ca-n a doua …a disparut…s-a volatizat !Cine a apucat sa-l vada bine , cine nu…s-a multumit cu ceea ce-i povesteau aia mai norocosi sau ceva mai iuti de picior . Am apucat sa-l vad impreuna cu niste colegi de munca de vreo ori la Patria si-o data la Modern { la rond la …Cosbuc } iar dupa doua zile de proiectie erau in sala , jumatate spectatori normali iar restul…militieni { unii chiar in uniforma } si evident securisti ! Da , ai dreptate , atunci era BOMBA dar azi…chiar daca-l revezi dumneata si nu tinerii de azi , mergi la pariu ca nu-ti va mai trezi nici macar sentimentul de ura cu care plecai atunci din sala de cinema ? Ma poti crede pe cuvant , ma poti crede … pe cuvant de vechi cinefil ca, daca Reconstituirea o vei trata cu nepasare in schimb , Procesul alb are sa-ti placa la sigur . Pai cine te pune frate sa stai sa casti urechile la ce spun activistii din film ? Eu te pun ca , sa revezi vechii actori romani si , in acelasi timp , folosindu-te de spiritul dumitale de observatie { am vazut pe blogul lui Cudi ca…ai suficient si-i si ascutit 😉 } sa casti ochii si sa revezi Bucurestiul copilariei dumitale , Bucurestiul tineretii dumitale inca nedistrus de un nemernic bolnav mintal !!! Pai ce credeai , ca eu ma uit la mizeriile alea ale lui Nicolaescu { alea cu…comisarul lu’ peste } pentru prestatia cuiva ? Nu frate , ma intereseaza , nu minciunile din scenariu spuse in film de actori ci , imagini cu BUCURESTIUL IN CARE S-AU NASCUT SI-AU IMBATRANIT PARINTII MEI , BUCURESTIUL UNDE M-AM NASCUT IN URMA CU UN SECOL { ca si dumneata de altfel 😉 } , BUCURESTIUL UNDE AM COPILARIT IN URMA CU UN SECOL { de fapt …. cu un mileniu } , CA SI DUMNEATA DE ALTFEL 😉 😎 , BUCURESTIUL PE CARE ALTFEL IL VOM UITA DEFINITIV , UITAND ASTFEL SI COPILARIA , SI TINEREATEA NOASTRA SI … TOT CE-A FOST VREODATA FRUMOS IN VIATA NOASTRA . Sa sti ca , nu mi s-a blocat caps look-ul si nici macar n-am dorit sa iti par dumitale sau altcuiva patetic , pur si simplu , am tastat ce si cum am simtit . Respect Reanata Carageani si-o saptamana cat mai linistita in continuare , cu multa sanatate caci…aia-i buna la cam orice dupa cum ai constatat si dumneata zilele astea . 😉 P.S. Iarta-mi lungimea excesiva a comentariului dar…chiar n-am putut sa ma opresc intr-un timp rezonabil c’asa sunt eu : odata pornit pe un subiect care-mi place doar dracul si poate oboseala ma mai pot opri caci , bunul simt….. 😉

        Apreciază

  5. Iosif zice:

    Renata draga, în urma cu doua milenii, omenirii i S-a oferit medicamentul Absolut universal, gratuit, însa a fost vândut tocmai de cei care au beneficiat de harul vindecarii Lui, pentru modica suma de treizeci de arginti, conducatorilor sinagogilor, care s-au asociat si înteles în secret cu ocupantii asupritori ai Imperiului Roman.
    Acestia L-au preluat, confiscat, falsificat, prin intermediul bisericii catolice&ortodoxe, amestecându-L si diluându-L cu otrava zeitatilor reptiliene egiptene si grecesti, vândute scump maselor, de doua milenii prin temple, sinagogi, moschee, catedrale si biserici de toate nuantele si culorile, maselor credule si înselate prin care aceste puteri religioase mondiale manipuleaza în continuare omenirea întreaga, tinând-o sub control cu ajutorul acestui dumnezeu puternic financiar numit „Mamona” pentru ca omenirea sa nu aiba acces la Adevarul Absolut vindecator si eliberator de boli si de moarte, formula aflata ascunsa în simbolurile Cuvântului Evangheliei.

    Apreciază

  6. Cudi zice:

    Renata, nu-mi amintesc de Figuranții, nu cred că l-am văzut.
    Dar ai pomenit laudativ de „Restul e tăcere” și m-am bucurat teribil. Pentru mine e unul dintre cele mai bune filme românești, e o capodoperă. Îți amintești secvența aia din film, cu „Eu domnesc!”? Coincidență: ca și în „18:36”, e rostită din nou vorba aia: „Où sont les neiges d’antan?”:

    Apreciază

Lasă un comentariu