Nu, de data asta nu mai alerg după definiții, nu mai vreau să știu ce înseamnă, la modul dicționăresc, publicitate. Moca… Băi, dacă nici moca nu se definește cum știu eu – „cafea din Moka” și „pe gratis”, atunci mă retrag, dracului, din activitate – scris și oral, că sunt depășită.
Deci, făcând abstracție de fraza introductivă absolut inutilă, vă invit pe voi, garagiii cu netflix, să vizionați cu răbdare pelicula Neindentificat, românească. O să aflați că și românii știu să facă polițiste deștepte. Și politicăli incorecte. Dar tocmai aici e clenciul – să-și scoată pălăria și spectatorul, și criticul -deopotrivă, chit că ai zis țigan/țigani de multe ori, chit că personajul negativ e țigan și interpretul lui la fel, chit că personajul pozitiv (polițistul investigator) e un mizerabil plantator de probe, care…
Nu, aici mă opresc, uitați-vă la film și ascultați replicile cu atenție – nimic nu e gratuit, nimic nu e întâmplător, totul e cum și cât trebuie să fie, până și senzația că, în fond, nu se întâmplă nimic, decât că un polițist nițel lățos, nițel deșirat, ascultând muzică cultă (mi-e permisă cacofonia?) la volan, vrea să rezolve un caz de incendiere aproape clasat.
Un mic stimulent: îl știți pe Vasile Muraru, actor de revistă și de scenete comice tv? E! Vasile Muraru e un mare actor.
O sa-l caut, dar foarte probabil nu e disponibil nici pe netflixul helvet, nici pe cel norveg. De exemplu, celalalt film nou, Teambuilding, nu e. Dar daca-l gasesc, ne uitam :). Altfel ca biblioteci de filme (nu stiu cum sa le zic in romana si n-am cum o intreba) ne plac mai tare Amazon Prime si AppleTV+ (desi si astea au specific national).
ApreciazăApreciază
Teambuilding nu merită efortul. E o comedie proastă, care ironizează corporatiștii, cu un umor absolut neinspirat pentru a caracteriza oltenii (bețivi) moldovencele (curve) și ardelenii (înceți la minte). Ți se face rușine de rușinea scenaristului, al cărui umor e la fel de de fin ca o lopată. Știu, cică a avut mare succes de public la noi, dar e vorba despre acel public care zice „Fată, mi-am rupt o unghie, gen!…” și cunoaște un singur adjectiv: „suuuper!”
ApreciazăApreciază
Daca zici ca e incorect dpdv politic, in mod sigur nu e transmis de Netflix-ul Nord Americii imbecilo-totalitariste. Aici pina si alticolul „the” vor sa-l interzica, in anumite situatii.
ApreciazăApreciază
Păi, poate la voi nu-i mare necaz să le zici țiganilor – țigani, să-i consideri primii suspecți în tâlhării la drumul mare, dar aici e. Și am apreciat că pe regizorul filmului l-a durut la bască de realitatea care trebuie coafată. A făcut un film mișto, bine ritmat (în ciuda aparentei lentori), fiindcă știa exact unde voia să ajungă la final. Și finis coronat opus.
ApreciazăApreciază
Ai dreptate, la noi nu-i mare necaz. E crima. Nu stiu cum de n-ai aflat, dar aici minoritatile vizibile detin puterea. Negrii te pot linsa in strada, pot sparge si devasta magazine, pot darima statui, pot ucide politisti si nimeni n-are curajul sa scoata pe gura nici macar o onomatopee. Dar daca te pune pe tine, albul, sa-i dai vreo palma unui negru, ai belit-o pe „doamna”. Toti albii, cu exceptia capeteniilor, sunt considerati „white supremacists” si ca atare trebuie sa inghita tot shit-ul negrilor. In schimb „Black Panters”, ANTIFA, Black lives metter” sunt absolut OK si orice ar intreprinde, e de bine, desi sunt organizatii teroriste. E, cam asta e. Cel putin deocamdata.
ApreciazăApreciază
🙂 Ce fraieri sunt țiganii noștri! În loc să dea cu vastul prin Londra, ar putea trăi onorați și cocoloșiți la voi, în Canada. Numai că țiganilor nu le place frigul!
ApreciazăApreciază
Asa credeam si eu, dar se pare ca au o putere de adaptare mai mare ca a rozatoarelor. Cind aterizezi in Toronto ai impresia ca-ai ajuns la Calcutta. Numai curatenia din aeroport te poate face sa te simti in Canada.
ApreciazăApreciază
Țiganul nu părea deloc negativ , mai degrabă bugetarii … Reușit filmul, mai puțin plin de clișee așa cum am văzut la unul apreciat la Cannes în 2022 :
Triangle of Sadness
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Există o replică a țiganului, citez din memorie -„dacă mă plătește bine, umblu cu orice” – care confirmă suspiciunea că el pusese focul, plătit de patron. Dar felul lui de-a fi, umil, ascultător, cu necazuri acasă, îl face să fie perceput de spectator ca fiind victima ideilor noastre preconcepute despre minoritatea lui.
ApreciazăApreciază