Adicție

Am scris titlul și, scrupuloasă cum mă știu, să nu mă fac dracului de râs, am deschis DEX-ul, să văd definiția oficială a cuvântului adicție. Am deschis enșpe variante de dicționar explicativ online și puțin a lipsit să nu-l deschid și p-ăla din bibliotecă, mare cât o cărămidă BCA, dar mult mai greu.
Când cinci inși îți spun că ești beat, du-te la culcare. Când cinci dicționare online îți dau aceeași definiție pentru un cuvânt și tu continui să crezi că e greșită, ești prost.
Băi, dicționarele zic că adicție = dependența față de un drog, cu tendința creșterii progresive a dozelor.
Drog e o substanță naturală sau obținută prin sinteză, care îți modifică starea psihică și creează dependență.
Însăși respectabila Organizație Mondială a Sănătății definește drogul drept „orice substanță care, absorbită de organismul viu, îi modifică acestuia una sau mai multe funcții”. 
Deci adicția reprezintă dependență față de orice substanță care, absorbită de organismul viu, îi modifică una sau mai multe funcții.

Bun. Ajunsă în acest punct cu cercetarea definițiilor, vă mărturisesc că eu voiam să scriu ceva despre Netflix, despre adicția la filme, despre cum ideea de film hollywoodian, (adică tare!) devine un mit urban, despre … Dar un flux de producții cinematografice (Netflixul) nu e substanță naturală sau de sinteză, deci nu poate crea adicție, deci titlul nu e bun.

Deci: voi ce adicții neconforme cu definiția adicției aveți?
Și pe urmă să vorbim despre filmele americane și în ce hal au ajuns ele.

Acest articol a fost publicat în experimente, filme, părerea mea și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Adicție

  1. Vladen zice:

    Ca nu rezist: cu mici exceptii in ultimii 10 ani evit cu aplomb filmele americane, ca am constatat ca-mi plac mult mai tare alea europene (mai ales scandinave si frantuzesti), macar ca in astea mai vezi cate o biblioteca in casa omului.
    Despre adictii care sfideaza definitia asa rapid asa zice jocuri (alea de societate si alea pe computer), lego, curse de masini (ca sofer, ca altfel n-am rabdare sa ma uit) si colectii (diverse).

    Apreciază

    • Că nici eu nu rezist: Sorjonen, Trapped, ca să încep cu partea friguroasă a lumii. Dar și Undecover, belgian, la care am așteptat fiecare nou sezon ca un cățel la măcelărie. Să nu mai zic de filmele israeliene. Am „lins” în weekend ultimul sezon din FAUDA.

      Apreciază

  2. Suzana zice:

    In dictionarele de pe net banuiesc ca inca nu au completat toate sensurile metaforice ale cuvintelor. Iar adictia inclin sa cred ca nu va fi completata. Imi spusese cineva, observand reactia a doi pici care se jucau intr-o camera in care televizorul era deschis.
    In momentul reclamelor, ce sa vezi, chiar daca erau prinsi de joc, se uitau automat la tv. Adictie generata subliminal? 😀 Ca erau reclame la detergenti si nu desene animate.
    Numai bine la tine!

    Apreciază

  3. Pingback: Și dacă filmul e un drog? – O Poziție

  4. papagigli zice:

    Sex. Asta e adictia cea mai tare, cea mai mare si cea mai raspindita. Nu spun totala intrucit mai exista linfatici si frigizi in lumea asta. Ca doamnele n-o mentioneaza, e de inteles. Pudoare explicabila. Dar sa-l citesc pe tinarul si vigurosul Vladen ca prefera masinile si jocurile pe computer, sexului, mi-e greu s-o diger.
    Vladimirescule, daca i-oi spune romancei despre preferintele tale, te lasa. 😆
    In privinta filmelor parerea mea e ca filmele americane sunt cele mai brava, cu exceptia subiectelor abordate. In rest, scenografie, actorie, montaj, sunet, cascadorii si alte alea sunt pe departe de top. Vezi o ecranizare a vreunui roman realizata la Hollywood si te la muresti. Poate englezoii sa le faca fata in privinta actoriei, dar in rest nu prea au rivali. Daca romanul s-a nascut poet, apai americanul sigur s-a nascut actor. Biden ar fi unul de comedie 😆

    Apreciază

    • Vladen zice:

      Bai, sexul nu se pune ca e adictie pe definitie fiindca implica substante si dependenta de ele :D. Ceva si serotonina si dopamina mamei lor. Sau asa ceva, ca nu ma pricep.

      Apreciat de 1 persoană

    • Gigli, dacă nu ești ironic (Biden – comediantul), atunci da, americanii au actori buni – nu buni, ci de mare top, care au jucat în filme absolut memorabile, dar în prezent producțiile hoolywoodiene sunt un sistem de clișee hiperfumate, în care și marii actori se pierd în povești standard cu final cunoscut din minutul 15 al filmului. Cel puțin asta cumpără netflixul. Excepții există, desigur.
      Dar să luăm numai un exemplu: The Girl with a Dragon Tattoo; ecranizarea suedeză e incomparabil mai bună decât cea americană, care a dorit să fie pe măsura și pe gustul publicului american și atât.
      În altă ordine de idei, da, sexul e una dintre adicții, în sens medical, și uite că de definiția adicției devine și mai restrictivă. Că sexul și jocurile de noroc sunt activități, nu substanțe.

      Apreciază

      • papagigli zice:

        Oferta Hollywood-ului, ca in orice alt business, e functie de cerere. Mai mult decit atit, daca doresti s-o tratam si din punct de vedere politic, atunci putem vorbi si de un gen de democratie. intrucit majoritatea dicteaza. 😉 Ca publicul american e vai de cultura lui, e o alta discutie si nu e vina cinematografiei.
        Iar sexul nu e o adictie medicala, decit daca e vorba de o anomalie hormonala. Dar daca nu e vorba de asa ceva, atunci e adictie bazata pe placerea de fut care, dupa cum stii, se mai manifesta doar la maimute. La restul membrilor regnului animal sexul are un singur scop, procreere si implicit perpetuarea speciei. 😉

        Apreciat de 1 persoană

        • klaus zice:

          Papa, adicția pentru plăcerea de fut poate exista fără un suport hormonal? Io n-am înțeles care-i diferența între cele două.

          Apreciază

          • papagigli zice:

            Eu cred ca, da. Dupa cum spuneam, dorinta de-a o face ramine si dupa ce ti-a murit nervul si paula-ti ramine „seulement pour pipi”. Intrebarea ar fi alta. Adictia poate deveni obsesie? Intrebare la care as raspunde tot cu un „da”, daca ar fi sa ma intrebi tot pe mine, desi nu stiu de ce ai face-o 😆

            Apreciază

  5. papagigli zice:

    Se pare ca nu e sexul cea mai adictie dintre adictii. Poate e cea mai veche, dar nu si cea mai cea. Tocmai am urmarit un program infricosetor pe Aljazeera din care am aflat ca telefonul celular este adictia cea mai raspindita si mai periculoasa. Se pare ca tehnologia distruge umanitatea. IT-ul ne lucreaza pe toti la cap. Asa ca eu de miine voi cauta sa-mi cumpar un telefon cu fise. 😆 Rid, desi imi dau seama ca ce spun astia este absolut posibil. Asta ca sa nu spun, absolut real.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s