Tot despre manipulare, că veni vorba

Iată contextul: în Prăvălia asta „nouă” (pentru mine), în care lucrez deja de trei ani, există și serviciul „receptură”. Adică se prepară rețete magistrale, activitate pe cale de dispariție în țara noastră. Oamenii nu știu că-i zice receptură, prin asimilare cu cofetăriile cu laborator propriu, îi zic „laborator”.
– Bună ziua! Aveți laborator propriu?
Răspund afirmativ și salivez în gând, fiindcă-mi apar în fața ochilor minții cataifuri, savarine și alte blestemății cu frișcă adevărată. Omul răsuflă ușurat și-mi întinde o receptă, cu acid lactic, acid salicilic și uree, în vaselină. Savarinele își iau zborul. Rămâne alifia de bătături.
Mă pot lăuda (fiindcă ador să mă laud, dar mă abțin cât pot!) cu faptul că în ăștia trei ani n-am refuzat nicio prescripție, oricât de ciudată ar fi fost. Pentru adulți, pentru copii, pentru sugari, pentru câini, pentru pisici. Am preparat orice se poate prepara.

Femeia despre care vreau să vă povestesc, avea ochii roșii de plâns și se uita în gol. Arăta mai rău decât văduvele care cumpără un scutec pentru soțul decedat în spital, fiindcă așa le-a zis omul de la morga spitalului, să vină cu hainele de înmormântare și cu un scutec.
Mi-a pus în față o rețetă de „vet”, cu un comprimat de 25 de miligrame, care trebuia divizat în 20 de doze și a murmurat, umilă, „e pentru un cățel”.
Ca să divizezi la 20 un comprimat de 25 mg, e crimă. Până și balanța analitică strâmbă din nas, fiindcă oricât ai dilua substanța cu o pulbere amorfă și ai omogeniza-o, tot există riscul să nu o împarți corect în capsule. Mă pregăteam s-o trimit la plimbare pe cucoană, la vreun laborator de criminalistică, eu nefiind capabilă de asemenea performanță.

Înainte de-a clătina eu din cap cu părere de rău, femeia a scos telefonul din buzunar. Știam ce-o să-mi arate: poza unui cățel drăguț, pufos, de maximum 3 kilograme (altminteri nu se justifica divizarea celor 25 de miligrame), alergând o mingiucă roz pe parchet.
Nu era o poză, era un filmuleț: cu un Shih Tzu de vreo patru kile jumate, cu pampers de nou-născut, care stătea culcat pe-o parte, tremurând, pe un covor persan.
– A făcut un AVC. Sunt disperată, a zis femeia, și n-a izbucnit în plâns.

Am găsit o rezolvare sigură pentru preparatul de nefăcut: o soluție fără reziduu, încărcată la seringă de 20 de mililitri. Un mililitru pe zi.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Ce știe spițerul, d'ale Prăvăliei și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Tot despre manipulare, că veni vorba

 1. Oana Sava zice:

  Și manipularea care-ar fi? Doza infimă aplicată zilnic, ca să-l păstreze caldicel, cu speranța unui rezultat pozitiv? (Iartă-mă că te întreb direct)

  Apreciază

 2. Suzana zice:

  Fiecare problema are evident o rezolvare. Si atunci cand iti stii meseria si vrei sa o gasesti, chiar asta se intampla. Ne-ai adus in fata ochilor o noua dovada.

  Doar bine si inspiratie la tine!

  Apreciat de 1 persoană

  • Suzana, pe vremuri, volumul de rețete magistrale era enorm. Pentru că nu se găseau medicamente, doctorii concepeau formule. Pe de altă parte, era mai bine, fiindcă preparatul era un medicament foarte personalizat, foarte specific patologiei omului respectiv. Când prepari între 40 și 80 de Rp-uri pe zi, nu există să nu înveți să găsești soluții pentru complianța pacientului.

   Apreciat de 3 persoane

 3. papagigli zice:

  Dragut! Doar ca eu imi tot storc mintea sa descopar etimologia lu „manipulare”. Oare vine de la „laba” Hm! Sau laba vine de la manipulare? Ca din punct de vedere semantic notiunile par a fi intr-o strinsa legatura. Dar de ce s-au folosit doua limbi pentru a forma acest termen? Oare sensul dat manipularii este de fapt o manipulare? Greu de spus. 😉

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s