Spiciuiri (9)

De când m-am întors în Gară, tot zic să vă povestesc despre bătrânețe. Nu despre aia vorbită la treișcinci de ani, când ziceam că m-am babificat, ci despre aia trăită după șaizeci.

Bă, nu e chiar așa de rău să fii bătrână. Te scoli dimineața cam robocop și, dacă ești capabilă să mergi până-n bucătărie cu ochii închiși, îți vizualizezi sistemul osos mai bine ca la cursul de anatomie, dar, după prima cafea și primele trei țigări sudate, planșa cu scheletul mai persistă doar dacă e nor. Dacă e nor, dacă stă să ningă, dacă zice Busu că e presiunea scăzută sau crescută, dacă te-a tras curentul ieri, dacă… În fine! Mai torni cafea în cană, mai bagi două sudate, oasele se întorc discret în tratatul lui Ranga, te lasă în pace.
De-aici încolo, curg avantajele bătrâneții.

1. Poți să te adresezi aproape oricui la pertu. Nu autorităților, nu celor mai bătrâni decât tine, nu doctoriței de familie, nu șefilor (dacă n-ai fost invitat să-i tutuiești), celorlalți. Restului omenirii. E relaxant. Folosești cuvinte mai scurte (tu/dumneavoastră, ai/aveți, ești/sunteți) și faci economie de timp în discuții. Și parcă mingea e mai mult la tine în teren.

2. Poți să te îngrași câteva kilograme. Nu cu zecile, doar câteva. N-o să te înjure niciodată șoferii pe trecerea de pietoni cu „Mișcă-ți curul mai repede, grasa dracului!”. Cel mult un „Așa-ncet să mergi când te-oi duce la cimitir!”

3. Poți să nu cedezi locul în autobuz, oricât s-ar îndesa în tine vreo babă mai ramolită decât ești tu. Acum e momentul să te răzbuni pentru sutele de dat locul bătrânilor, persoanelor cu copii în brațe și gravidelor, pe care le-ai trăit din copilărie, până hăt, dincolo de menopauză.

4. Poți să ceri mici servicii persoanelor de sex opus (un foc, o mână de ajutor la îndesat cumpărături în sacoșă), fără să fii bănuită că vrei să le agăți.

5. Poți să întrerupi o discuție care devine plictisitoare cu un simplu „nu mă interesează” fără să fii etichetată drept proastă în capul interlocutorului. Cel mult o să creadă că are de-a face cu o babă demodată, comunistă, încuiată.

6. Poți să trăiești după bunul plac, făcând în fiecare zi numai ce și numai cât ai chef.

Ah, și mai era ceva, dar am uitat!…

Acest articol a fost publicat în cu ce ne mândrim, experimente, jurnal, părerea mea, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

62 de răspunsuri la Spiciuiri (9)

  1. Nu ești suficient de bătrân dacă ceilalți mai au încă așteptări de la tine. Eu cred că ăsta e marele avantaj al bătrâneții: să nu vrea nimeni nimic de la tine.

    Apreciat de 1 persoană

  2. miniaturile zice:

    Tu? Bătrânică? Niciodată… poate doar o tânără-matură, coaptă 🙂 Să-ți spun un secret… de câte ori trec pe lângă (fotografia cu) câmpul de lavandă, mă gândesc la tine. Adică zilnic. Și caut o lume posibil minunată…
    Prilej să-ți trimit gândurile mele bune! ❤️

    Apreciat de 1 persoană

  3. Vero zice:

    Punctul 6 e valabil doar după ce ieşi la pensie. 😛

    Apreciază

  4. Arca lui Goe zice:

    După ton si după tonus aveam impresia că aveți un pic peste 40. Chiar si după toane. 🙂 Nu m-am așteptat să aveți atât de multe avantaje. Sau poate că povestiți amintiri din viitor. Ca Erich von Daniken. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Domnule Goe, mă dumneavostriți, vă la fel.
      Chiar n-ați greșit, am un pic peste 40. Vreo 22.

      Apreciază

      • Arca lui Goe zice:

        ex-act! 40 si-un pic. Restul povesti. Si talent literar. 🙂 Era un citat (dar nu mai știu din cine e) care zicea că o femeie care își spune vârsta e in stare de orice. 🙂

        Eu unul prefer să mă ghidez câteodată după astfel de citate produse de oameni celebri. Foarte bun unul peste care am dat recent: „Nu trebuie să crezi tot ce citești pe internet” (Abraham Lincoln).

        Apreciază

  5. Vladen zice:

    Pai stai ca in afara de 1 si de 4 (mai ales 4) ai descris caracteristici barbatesti :). Cum ziceam 1 si 4 nu bifez, dar legat de restul e interesant ca toata lumea la pensie, indiferent de determinismul genetic, se masculinizeaza :D.

    Apreciază

  6. Amurg zice:

    Agatha Christie zice ca spre batranete e bine sa facem rost de un sot arheolog. Cu cat imbatranim, cu atat devine mai interesat de noi. 😅

    Apreciat de 1 persoană

  7. Pingback: Spiciuiri (10) Lumbagonezia | Gara pentru noi

  8. Ana G. zice:

    Ce-mi plac discuțiile voastre, măi copii! Că toți aveți niște ani mai puțin decât mine. @Amurg e de vârsta fiicei mele, care e copilul meu cel mic. Cu punctul 4 nu prea sunt de acord, că te mai trezești cu câte un „babofil” care are jumătate din vârsta ta…

    Apreciază

  9. Hercule zice:

    La punctul 4 „as elabora nitel”. 😳 Momentul ala cand „asteptai altceva desi ‘stiai’ in ce te bagi ” dar dama coapta joaca dupa regulile ei si iti dai seama ca „nu mai ai scapare”.

    Apreciază

  10. Pingback: Când eram noi bătrâni – O Poziție

Lasă un comentariu