În bula lor

Au demisionat miniștrii USR-PLUS. Teoretic, șase ministere au rămas de izbeliște: sănătatea, justiția, transporturile, economia, cercetarea și digitalizarea, fondurile și proiectele europene.
Practic însă, doar primele patru ministere contează pentru popor; ultimele două nici nu există.
Ilie de la sculărie și Dorel de la enel n-au auzit, iar dacă au auzit, nu știu ce înseamnă cercetare, digitalizare, fonduri și proiecte europene. N-au nevoie de ele. În viața lor nu s-au intersectat și nu se vor intersecta cu noțiunile astea. Patentul, șurubelnița de măsurat curentul, cheia franceză, flexul și bormașina n-au nevoie de cercetare și dezvoltare. Sunt bune așa cum sunt. Dacă se strică, își iau altele noi de la Dedeman, la ofertă, din banii lor, nu din ăia europeni.
Până la urmă, nici economia și justiția nu contează pentru ei. Dacă-și iau salariul la timp și nu fac scandal la băutură…
Transportul, da, ăsta contează, dar microbuzul de Frumușani – Gruiu – Șoldanu circulă regulat, indiferent dacă e sau nu ministru la transporturi. Și medicul de familie stă în cabinetul lui, și farmacia e deschisă și poți cumpăra hapuri compensate la gemuleț, chiar dacă s-a supărat doctorița pielii pe fotoliul ministerial.
Prin urmare, Ilie, Dorel și noi, ceilalți, care intrăm în ecuația P(…rostime + …ulime + …ulație) = zero barat, nu prea simțim diferența între țară guvernată și țară în criză guvernamentală, fiindcă în ultimii 30 de ani, cu sporadice excepții, n-a existat nicio diferență între cele două situații.

Ah, da! Uitasem! Nu doar că au demisionat șase miniștri, dar USR-PLUS și-a dat mâna cu AUR. Auăleu, tragedie sufletească enormă pentru votanții useriști, care-și puseseră toate speranțele în… În ce, mă? În doctrina useristă? Aia cu meritocrația? Da, când te uiți la Barna, doar asta vezi: meritocrație. Respectul și garantarea proprietății private? Cum o vede Oana Bogdan? Dreptul la nediscriminare? Așa cum înțelege Ioana Mihăilă discriminarea („Cuvântul discriminare se referă la discriminări legate de sex, de religie, de apartenență politică. Nu se referă la aspecte de sănătate publică.”) e puțin probabil să-ți fie garantate drepturile fundamentale cu echipa USR-PLUS.

Nu doar USR-PLUS, ci orice formațiune politică, partid, ce-o fi, care se aliază cu un partid cvasi-extremist, cum e AUR, are de pierdut, dar, până la urmă, e nevoie și de un AUR care să măcăne împotriva globalizării, că prea am luat-o pe derdeluș, la vale, cu uniformizarea unională!

Dacă e să vorbim de simpatizanți, susținători, militanți ai vreunui partid politic, atunci să-i deplângem pe toți cei care s-au dus până acum la vot, indiferent de opțiune, fiindcă niciodată nu s-a văzut mai clar ca acum că, orice doctrină, culoare, scop politic au partidele românești la nivel declarativ, toate sunt, în fond, o apă și-un pământ. Fără excepții.
Fac și desfac alianțe, trăind în bula lor, pentru interese de grup dar mai ales individuale și habar n-au de noi, prostimea, pulimea, populația. Pentru că e greu să-și chivernisească propria viață plus pe a rudelor și prietenilor, e cumplit de greu să se ocupe și de vila în care stau, și de casele de vacanță, și de afaceri, și de hectarele de pădure, și de cât să ceară ca să le rămână mult lor, după ce și-au mulțumit protectorii. Toate problemele astea le ocupă atâta timp și îngroașă atât de zdravăn pereții bulei lor, încât nu doar că nu-și mai zăresc de-acolo, din interior, susținătorii, dar uită și că există.
Bine, odată la 4-5 ani, mai suflă-n pai câteva bule mici de săpun, în culorile curcubeului, care-i umplu de admirație pe votanți și-i mână către urne.

Și-atunci, care ar fi soluția? Înc-o revoluție? Nu. Și-un copil știe acum că nu mulțimile încep revoluțiile și, mai ales, nu ele dictează finalul.
Pasivitatea. Indiferența. Spatele întors. Televizorul închis. Să vină ziua alegerilor și tu să-ți coși un nasture la palton, să speli un geam, să-ți repari bormașina, să-ți tunzi bichonul sau gardul viu din fața casei, pe urmă să ieși la plimbare în parc, departe, cât mai departe de o secție de votare.
Să se voteze singuri, ei între ei, să iasă câștigători la a patra zecimală, cu 0,0006%.
Măcar o dată să se întâmple așa! Să observe că nici noi n-avem nevoie de ei, nu la patru ani: niciodată!

Poate, cine știe, din utopia asta, politica ar căpăta sens.

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, părerea mea, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la În bula lor

 1. ultimulunicorn zice:

  pe cat de trist, pe atat de adevarat… SAD BUT TRUE. bag o Metallica poate imi trece de greata. mno.

 2. Aldus zice:

  Radu Iliescu susținea și el teza neprezentării la vot (ca un gest de a nu gira sistemul); eu am rezerve. Deși, e drept, nu m-am prezentat la urne de fiecare dată.

  N-aș spune că alianța dintre două partide diametral opuse este dăunătoare vreunuia dintre ele, câtă vreme se face punctual, pe un subiect de comun interes, și nu implică o „căsătorie”. Fiind pus să guvernezi sau să dai legi, trebuie să colaborezi cu colegii tăi, indiferent care sunt. Mai ales când nu deții majoritatea, că altfel ce mai cauți acolo, faci figurație? „Iubirea” și înțelegerea e una, relațiile de serviciu sunt altceva. A nu colabora cu alte partide este similar cu a nu colabora cu colegul tău de birou pe motiv că sunteți firi diametral opuse. Bun, dar treaba la job trebuie să meargă mai departe, și la fel în Parlament. Deci, dacă vrei să treci o moțiune sau o lege, te aliezi cu orice o poate susține, pentru că ăla e obiectivul tău. Nu aderi la programul celui cu care te aliezi, ci colaborezi cu el în vederea obținerii unui lucru de comun interes.

  Și n-aș spune nici că AUR este un partid extremist. USR+ însă, da! 😀

  În rest, mi-a plăcut textul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s