Normalitate, civilizație, altceva

Pe vremuri îi zicea RADET. Și primarului capitalei îi zicea Băsescu, Videanu, Oprescu, Firea.
Când nu curgea apă caldă pe țeava de apă caldă sau curgea, dar era ca aia rece vara, telefonam la un număr de patru cifre și, după vreun sfert de oră de Für Elise sau altă piesă clasică de mare popularitate, răspundea o cucoană gata acrită de sutele de apeluri pe aceeași temă: apa caldă e călâie, nu-i fierbinte – de ce?
Ne stropșeam una la alta câteva minute, ea îmi închidea telefonul, io mă enervam și-mi creștea tensiunea dar, în cele din urmă, după un ceas, două, hai șase, apa caldă redevenea cum îi spune numele și uitam de incident. Câteva luni.

Acum îi zice CMTEB (uite hal de acronim!). Și primarului capitalei îi zice Nicușor Dan. (Oamenii răi îi zic Plicușor, Mucușor… Oameni răi!)
Când nu curge apă caldă, adică mai tot timpul, deschid pe net o pagină cu antetul CMTEB, conținând un tabel frumos, elegant, în care sunt înscrise, pe sectoare, străzile (cu număr, cu bloc, cu tot ce trebuie) unde sunt avarii sau e insuficient agent termic sau se revizuiește și se înlocuiește ceva, precum și termenul estimativ în care se remediază situația.
Tabelul se actualizează zilnic, în sensul că dacă azi scrie că vine apa caldă mâine, la ora 21 și nu vine, mâine (care devine azi) se schimbă data cu mâinele corespunzător, ora rămânând de obicei aceeași.
Credeți că mă enervez? Nu. Mă liniștesc. Cum dau cu ochii de numele străzii mele și de numărul blocului, parcă mă cuprinde așa, un fel de mândrie – vezi că nu ne-au uitat, suntem și noi în listă, pentru unul dintre motivele deja consacrate, deci lucrurile decurg normal.
Cum ziceam în titlu: normalitate, civilizație, altceva.

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, blog, cu ce ne mândrim, o ţară frumoasă, strict autentic, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Normalitate, civilizație, altceva

 1. Aldus zice:

  😀

  Cred că asta-i una din definițiile pe care le putem da USR-ului (chit că acum Nicu Șordan servește alt partid): vei primi, într-un mod foarte precis, modern (digital), detaliat, explicit și civilizat motivele care stau la baza faptului că o duci mult mai prost decât pe vremea când nu primeai explicații.

  • Nu m-am gândit la generalizarea asta (Nicușor e un ciob greu de potrivit în puzzle-ul politic), dar e foarte bună. Pesediștii liberalii și alții ca ei găsesc întotdeauna o explicație cusută cu ață albă pentru prostiile pe care le fac. Useriștii găsesc explicații care explică întotdeauna altceva decât prostiile pe care le fac.

   • Aldus zice:

    E și o concluzie pragmatică la textul tău: înainte aveai cât de cât apă caldă, chiar dacă partea de comunicare era deficitară. Acum n-ai apă mai niciodată, dar ți se explică foarte frumos de ce nu. Ori principalul tău interes este să ai apă, nu explicații, că nu cu ele te speli.

    Înainte aveai o mașină care te ducea de la București la Londra. Mașina aia se mai oprea din când în când la ore neprevăzute, mai făcea o pană, iar când îl întrebai pe șofer când se pornește te înjura în loc să-ți răspundă. Adică, român de-al nostru, neaoș: PSD, PNL etc. Dar se pornea la un moment dat și-și relua drumul și per ansamblu puteai spune că totuși te deplasezi spre Londra. Nu în condiții ideale, dar orișicum. Acum ai o mașină modernă cu un șofer userist, care-i foarte politicos și-ți explică detaliat, calm și documentat toate motivele pentru care, de când te-ai suit în mașină, n-ai avansat nici măcar cu un kilometru. Bun așa.

    Și da, ăsta-i USR-ul. Au elicoptere în cap, parcă sunt aerieni. Săptămânile trecute unul de-ai lor era preocupat pe Facebook de faptul că numărul insectelor a scăzut dramatic (căci mult mai puține se lovesc de parbrizul mașinii față de anii trecuți). Dacă le scoți declarațiile din context, probabil că de multe ori că au dreptate. Doar că sunt defazați. Nu realizează că treaba lor este să rezolve chestii în loc să le conceptualizeze. Sunt șoareci de bibliotecă, sunt tehnocrați, sunt oameni cu joburi pe la UE, sunt progresiști îndopați de educația modernă a lumii civilizate. Dacă l-ai lăsa pe unul să-ți sape un șanț și te-ai întoarce seara, n-ai găsi nici măcar un metru săpat, dar în schimb useristul nostru ți-ar prezenta ditamai studiul (realizat în timp ce trebuia să sape șanțul) despre conținutul solului tău și lipsa de eficiență a sapei pe care i-ai dat-o. Și, pornind de acolo, despre tipuri de gândaci care se află în solul tău și cât de grav e că încălzirea globală i-a omorât pe majoritatea dintre ei. Și asta în cel mai bun caz, când ai da peste unul care chiar vrea să facă treabă. 🙂

    Eu așa îi văd.

   • Eu îi văd mai rău. Nu sunt nici pe departe șoareci de bibliotecă în sensul bun al sintagmei. Sunt analfabeți funcțional care recită chestii învățate pe dinafară. Le recită pentru că au niște obligații față de organizația (?!) căreia îi sunt subordonați.
    Studiile în străinătate nu certifică neapărat inteligență și tehnocrație. Ce facem cu americanski ăia care nu știau să aprindă un bec de la baterie?

   • Aldus zice:

    Adevărul e că educația progresistă pe care-o au ei te cam prostește. Ca exemplu ne putem uita la Bulai, care scoate perlă după perlă. Cum a fost aia că Iisus provine dintr-o familie ciudată, cu o mamă surogat (?!?). Sau cu Eminescu, care, dacă ar fi contemporan cu noi, ar împărtăși valorile USR-ului.

 2. ifim zice:

  Bine te-am regăsit! Să știi, că nu a fost chiar ușor. Vin ăștia cu niște chestii, parole, linkuri, draci, laci, naiba să le ia. Dar, ce vreau să-ți spun. Sunt pe postarea cu apă caldă, presupun? Vino soro la Dumbrava (de Dâmbovița), avem apă caldă(chiar fiartă), berechet. Este încălzită de la soare, dar am fost un idiot când am luat un butoi de 200 litri, crezând că n-o să ne ajungă să ne spălăm. Deci, apă caldă, avem. Pe de altă parte, cu toate chestiile triste, încercând să-l uităm pe Baghi, l-am ales pe Hapilică (Happy). Care ne-a pus capac. Vino, soro, să ne salvezi (pe mine și pe Dana).

  • Ifim, pe Baghi n-o să-l uitați niciodată și nici nu cred că vreți.
   Eu îi zic adesea lui Mili, Lachi. Îl regăsesc pe iubitul meu ciobănesc german până și în pozițiile în care doarme Mili, până și detaliile de personalitate care-l face pe pisic absolut diferit de câine. Pentru mine, Mili e o continuare, o reîncarnare a lui Lachi.
   Mă, nu cred c-o să ajung prea curând la voi, fiindcă mi-am schimbat serviciul, am mult mai puțin timp liber și sunt mult mai ruptă de oboseală. Dar nu e imposibil să te pomenești cu mine, într-o zi.
   p.s.: Poate o să-ți pară ciudat, dar, de când îl am pe Mili, dispariția lui Baghi mă doare mai rău, nu e doar motanul unor prieteni, parcă a fost și al meu.
   Vă pup cu drag!

   • ifim zice:

    Și noi te pupăm cu drag! Iar eu, întotdeauna, am crezut că imposibilul e posibil. Te așteptăm! Când o să-l vezi pe Hapilică, vei rămâne, iremediabil, fermecată și îndrăgostită.

 3. krantz zice:

  CMTEB cu tabelul mamii lui, e cam tot ce-a putut face Firea în 4 ani pe parte de termoficare. Un excel în care niște sute de angajați bagă date zilnic pentru ca niște bucureșteni spălați aproximativ să joace la ruletă zilnic un duș și-o încălzire iarna.
  Soluții peste noapte nu există la așa ceva. Doar dacă ne-am întoarce la o dictatură unde ăla zice: în juma de an, vreau să fie gata totul, că altfel…
  Și atunci aduci oameni de peste tot cu forța, aduci armata cu ordinu, aduci elevi și studenți cu muncă patriotică și gata. Într-o lună, ca să raportăm și depășirea planului, facem Bucureștiul gigea!

  • Poate așa s-a învățat românul să muncească, de frica morții… Totuși, nu poți spune că rețeaua e în reparații pentru o avarie din punctul X în vreme ce apa RECE curge cu presiune pe țeava de CALDĂ și în punctul X nu e nici țipenie de șantier.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s