Cu burta pe carte sau cu burta la gură?

La asta se rezuma educația sexuală în România, acum 50 de ani.
O mamă îi explica fiicei de 12 ani care-și suporta cu groază și uimire prima menstră că, de-acum, dacă nu e fată cuminte, ajunge cu burta la gură. Așa că burta pe carte! Punct.
Detalii afla pe la colțuri, de la fetele mai mari și mai puțin cuminți care, ori aveau noroc și nu ajungeau cu burta la gură fiindcă avea „el” grijă să le „ferească”, ori aveau ghinion și, ferite sau ne, „călcau pe bec”.
Odată ce becul se ducea dracului, se descurca fiecare cum putea, cu o moașă, niște hapuri, niște băi fierbinți, niște dat cu fundul de pământ… Dar uneori nu se descurca deloc. Și i se ducea dracului și viața.

Țin minte că, printr-a șaptea, părinții mi-au interzis să merg la înmormântarea unei colege, un fel de oaie neagră a clasei. După niște convorbiri telefonice codificate între maică-mea și alte mame de fete, s-a stabilit că n-am ce căuta la un asemenea eveniment tragic și misterios totodată.
Varianta oficială era că amărâta de Carmen făcuse o infecție la burtă și nu luase medicamente la timp sau nu chemase salvarea la timp. Oricum, era ceva legat de burtă, care nu se ridicase la gură, ci doar intrase în pământ.

Despre băieți n-am idee cum erau ei educați sexual. Probabil ca-n basmele lui Ispirescu: „Sunt golan precum mă vezi: numa’ sula și căciula”.

Nu-mi imaginam că în jumătate de secol, deși am schimbat, zice-se, până și orânduirea socială, percepția adulților despre educație sexuală a rămas aceeași ca în socialismul anilor ’70. O dovedește un comentariu de cititor al site-ului Edupedu.ro

E o aberatie. Educația sexuală nu e educatie, nu are legatura cu învățământul. Nu e obiectivul lui sa includă asta pt ca riscam sa distrugem sănătatea morală si sufletească a minorilor care sunt viitorul societății. Consecințele ar fi extrem de grave. Sper ca părinții, cadrele didactice si toti oamenii de buna credinta sa nu accepte această idee perfidă, satanica si perversă. 

Și nu e singurul care gândește astfel. Se pare că nici legiuitorii nu gândesc mult diferit, din moment ce discutatul curs de educație sexuală va fi opțional, cu acordul părinților, de parcă și ei recunosc, în secret, că e ceva perfid, satanic și pervers.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cu burta pe carte sau cu burta la gură?

 1. Aldus zice:

  Depinde și în ce familie aveai norocul să te naști. Erau și sunt și părinți destupați, eu am avut norocul de. Dar în principiu ai dreptate, Epoca de Aur a fost o epocă a tabuurilor erotice, pentru că Elena Ceaușescu era o complexată, iar asta se poate vedea cu ușurință la majoritatea cuplurilor de vârsta a doua sau a treia care au trăit și au fost educate în spiritul acelui regim. Acum însă am trecut în extrema cealaltă, a unei destrăbălări generalizate, venită pe filiera Vestului modern și emancipat, care sigur că per ansamblu este mai bună decât ce-am avut înainte, dar tot o extremă rămâne. Între aceste două extreme, mă tem că educație sexuală nu s-a făcut și nu se va face niciodată.

  O să scriu și eu pe tema.

  • Educația asta de negare a sexualității vine de mai înainte de epoca de aur. Biserica are și ea o implicare serioasă – femeia e maculată veșnic prin păcatul originar, are interdictie să intre în biserică dacă e la ciclu… Educația mic-burgheză completează și ea tabloul miturilor idioate despre virginitate (cu repercusiuni asupra vieții de cuplu)…
   Coana Leana, săraca, era mai degrabă o destrăbălată în tinerețe. Cel puțin așa am citit eu.
   Comunismul a contribuit enorm și nefericit la negarea sexualității, dar mecanismul e mai complex, vorbim în primul rând de tendința de uniformizare, de depersonalizare a individului, dar aici e mult de povestit. Poate de scris, fiindcă generațiile mai tinere (tu, de pildă) n-ați văzut o secretară de partid adevărată, în toată splendoarea ei, semănând mai mult a bărbat decât a femeie. 🙂
   Cât despre vest, da, am observat o tendință îngrijorătoare, despre asta chiar merită să scriu. Poate iese de-o dezbatere.

   • Aldus zice:

    Nu știu nimic din ce-a făcut Lenuța prin tinereți. O singură picanterie am auzit despre ea, la o emisiune de-a lui Florin Călinescu cu niște ghicitoare. Cică Lenunța consulta astfel de ghicitori, care operau cu un pește pe organul genital al clientei. Nu știu cât e de adevărat. Dar eu n-am văzut-o niciodată emanând feminitate sau măcar dând impresia că este liberă din punct de vedere erotic. Înțeleg că ținutele oficiale trebuiau să fie cu fustă lungă, dar această negare a sexualității din epoca de tristă amintire trebuie să fi venit de la cuplul ceaușist și de la viziunea lor despre erotism, mă gândesc. De acord că nici de la sistemul comunist nu te-ai aștepta să promoveze o sexualitate lipsită de complexe și prejudecăți, dat fiind că un astfel de sistem tinde să înăbușe orice formă de umanitate, de libertate și de spontaneitate și să te încătușeze în niște reguli cât mai rigide. Dar cred că și cei doi erau oarecum mai închistați așa, în plan erotic. Asta nu înseamnă că, având puterea pe care-o aveau, n-au putut să-și satisfacă toate poftele, dacă asta or fi făcut, că nu cunosc detalii.

 2. AdAmA4 zice:

  Buna ziua.
  Să nu m-ajungă piciorul celui mândru şi să nu mă pună pe fugă mâna celor răi!
  Cei ce fac fărădelegea au şi început să cadă; sunt răsturnaţi şi nu pot să se mai scoale.
  O zi frumoasa si luminoasa !

 3. Mâţa zice:

  Cât timp trebuie să stai cu burta pe carte ca să afli ce e de făcut ca să nu ajungi cu burta la gură? În caz că nu eşti grea de cap, desigur – şi că nu eşti încă la grădiniţă.
  De ceva mai mult timp e nevoie ca să afli de câte soiuri sunt persoanele lipsite de instinct reproducere din evoluata comunitate LGBTQIA+. Educaţia sexuală trebuie să te ajute să alegi unul din soiurile respective, în care să te încadrezi cu convingere, ca să nu faci dracului copii, că şi-aşa suntem prea mulţi şi covidul nu e ciumă, greşiră chinezii virusul. 😛

 4. Pingback: Când sexualitatea deranjează – O Poziție

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s