Ce repede uităm!

Băi, zice Gratzi, a venit ieri una cu o rețetă la preparat, o mai făcuse anu’ trecut, păstrase bonul vechi și m-a întrebat dacă o costă tot atât. Mă uit să văd ce-a mai luat atunci: spirt, paracetamol, o mască. O mască – 7 lei. Nu-mi venea să cred! Bon dat de mine! Ce dracu i-oi fi bătut, ce-oi fi greșit?… Mi s-a făcut o rușine… De unde-am scos io o mască, una mască, șapte lei?! Nici nu-mi venea să mă uit la femeie. În fine, până la urmă mi-am amintit: s-au vândut măști cu ȘAPTE LEI BUCATA.
Îhî, zic, și încă mai la fereală, așa, numa’ la cunoscuți…

Ne privim ochi în ochi, pe deasupra măștilor de cincizeci de bani acum, foste de șapte lei, și cred că amândouă ne gândim la același lucru: ce repede uităm, cum devine imposibilul realitate, cum se face absurdul cotidian.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Ce repede uităm!

 1. sorin zice:

  absurdul cotidian e o nesecata sursa de amuzament. imi spun mereu asta gandindu-ma cum ar fi fost sa fie inainte de 1989, daca am trai prezentul curent

  • Să știi că și eu m-am gândit. Presupun că la noi n-ar fi ajuns pandemia, cazurile ar fi fost gripă sezonieră, morții – decedați prin comorbiditățile lor.
   Sau, cine știe, nea Nicu n-ar fi rezistat tentației de-a închide teatre, cinematografe, orice manifestări cu public. Cu restaurantele nu era nicio problemă, oricum n-aveai ce mânca în ele.

   • Vero zice:

    De ce să vi vrut nea Nicu să închidă teatre, cinematografe, orice manifestări cu public? Cine ar mai fi ridicat în slăvi epoca de aur şi cârmaciul? Avea nevoie să fie ovaţionat de stadioane întregi, nu s-ar fi lipsit singur de plăcerea asta.

   • da, spectacolele pupuncuristice i-ar fi lipsit, dar de teatre și cinema nu avea nevoie. Oricum, toate spectacolele erau cenzurate și abia reușeau actorii, prin intonație, gestică, să bage un dublu-sens subversiv.

 2. Aldus zice:

  Apropo de discuția despre vremea lui Ceașcă: mai țineți minte că pe vremea aia vi se părea oarecum normal ca lucrurile să fie așa? Eu n-am prins decât sfârșitul, eram copil, dar cred că pe atunci oamenilor li se părea oarecum firesc ca situația să fie cea care este. Astăzi, majoritatea consideră de neconceput să ne întoarcem la acele vremuri. De fapt, unii se întreabă cum de a fost posibil, cum de am acceptat, cum de am considerat normal, cum de nu ne-am revoltat mult mai devreme. Dar pe atunci părea firesc.

  Pe de altă parte, cred că cei mai mulți decedaților oficial de covid chiar au murit de comorbidități. Am avut un unchi, formă mai severă, spital, se simțea bine-mersi, voia ca băiatul să-l aducă acasă, dar nici măcar să fie vizitat de el nu avea voie. Își pregătise hainele de plecare. Într-o dimineață familia a fost anunțată telefonic că a murit de stop cardiac. Dar mersese la spital de covid și deci: adus într-un sac sigilat, îngropat fără ca familia să poată asista la funeralii (deși fusese cu ei în casă și toți tușeau de mama focului, mai mult ca sigur luaseră toți de la cineva), trecut ca mort de covid.

  https://www.activenews.ro/stiri/STIREA-ANULUI.-Ministerul-Sanatatii-recunoaste-ca-NUMAI-227-DE-OAMENI-AU-MURIT-cu-adevarat-DE-COVID-in-Romania-in-toata-plandemia-Raportul-MS-Diagnosticele-codificate-ca-principale-nu-au-fost-DE-COVID-conform-OMS-infarct-ulcer-hernii-fracturi-166881

  • Nu, nu era normală viața în România, cel puțin după 1980. Poate doar activiștilor de partid și securiștilor le părea normală, dar nu de spălați pe creier ce erau, ci fiindcă nu prea le lipsea nimic.
   De revoltat, nu ne-am revoltat nici în 89, am fost „revoltați”, ca să zic așa. Serviciile au dorit să se termine domnia lui Ceaușescu și au generat situația favorabilă revoltei, practic nu au dat populației de ales. Altmineri, oamenii erau mult prea speriați de represaliile sistemului. Supunerea noastră incredibilă a fost dovada unui instinct de autoconservare, nu neapărat a lașității.
   Bine, existau, normal, medii, pături sociale care nu percepeau opresiunea fiindcă nu aveau termen de comparație, era multă ignoranță și abrutizare acolo, nu le trebuia nici artă vizuală, nici literatură, nici informație științifică, nimic. Un muncitor de uzină avea un salariu mai mare decât al unui profesor, mai ales dacă făcea ture de noapte. Primea un apartament de la stat sau dreptul de-a cumpăra un apartament la un preț rezonabil, în rate minuscule. Nu știa ce e aia să fii concediat… Făcea vacanțe pe litoral și la munte pe bilete de sindicat… De ce și-ar fi dorit să fie altfel?!

   În privința morții prin sau de covid, așa a stabilit OMS-ul că trebuie să se eticheteze decesele, nu e vreo conspirație la nivel național: ai și covid, ai murit de covid.
   În fond, morții sunt morți. Chiar dacă statisticile sunt reci, mii de familii au pierdut apropiați a căror speranță de viață era mult mai mare.
   Da, oameni cu HTA, cu diabet, cu obezitate, cardiaci, cu risc de AVC, cu insuficiențe renale, pulmonare, circulatorii, hepatice au murit în perioada asta pentru că a existat un element (virusul) care le-a decompensat echilibrul adaptativ la patologia preexistentă pe care organismul lor îl dobândise.
   Nu contează că n-au murit strict de covid, contează că au murit acum, deși ar fi putut să mai trăiască dacă n-ar fi izbucnit viroza asta.
   După cum nu contează nici cum s-a slobozit virusul pe lume. Morții sunt morți și îngropați. Dar, da, dacă s-ar dovedi fără drept de apel că la Wuhan se mermelesc arme microbiologice, atunci cu siguranță China ar trebui pedepsită economic.

   • Aldus zice:

    Bine, Renata, dar au fost trecuți ca morți de covid inclusiv suspecți de covid! Și da, e adevărat că OMS a dictat asta, dar cine garantează că dacă ai avut trei boli printre care una covid, decesul a avut loc din cauza covidului? Ce zici tu, partea cu dacă n-ar fi avut covid ar mai fi putut trăi câțiva ani cu restul bolilor? Că eu nu cred că-i așa. Eu cred că și ăia care au avut o formă mai ușoară de covid (care-i și ea tot un fel de gripă, se poate trece prin ea cu ceva tuse superficială sau fără măcar să știi c-o ai, de fapt majoritatea au reacții ușoare spre medii) și au murit nu din cauza covidului, ci din cauza a altceva, au fost trecuți la covid.

    Iar viroza continuă bine-mersi. Te-ai uitat pe worldometers? Grupează țările după numărul de noi infectări: Brazilia peste o sută de mii, India peste 50 de mii, asta ieri sau alaltăieri, deci într-o singură zi. Noi suntem aproape de coada listei, cu 66 de noi infectări. Poziția 85. Serios, s-a terminat covidul în România? Am devenit imuni, spre deosebire de multe alte țări cu un sistem medical mai bine pus la punct, de români ce suntem? Uite cum deja ne-am obișnuit cu situația curentă și vorbim de covid la timpul trecut. Eu nu cred că s-a terminat. Bine, eu nu cred că a fost ceva extrem de grav niciodată, adică cred că s-a făcut din țânțar armăsar din anumite motive, dar dincolo de asta nu cred că cifrele o să rămână așa la noi. Era o teorie cum că ce să faci cu suporterii străini care vin la București la fotbal în iunie, cum să-i amendezi, mai ales că vin din țări unde nu se poartă mască, dar acum să vedem ce-o urma din toamnă.

    Cât despre partea cu poporul, știi cum e, un regim nu poate prospera o perioadă atât de lungă de timp decât dacă există o anumită acceptare a lui din partea populației. La fel cum un viciu nu se poate menține decât cu acordul tacit al celui care-l are. Chiar dacă insul respectiv spune că el vrea să se lase de viciul lui, faptul că este încă dependent de el arată că, totuși, la un anumit nivel mai profund există o anumită formă de pactizare cu acel viciu. Cam la fel cred că a fost și pe vremea lui Ceașcă. Cred că lumea a avut cumva conștiința mai adormită, apropo de ce zici tu cu obișnuință. Ai accepta azi să trăiești din nou ca atunci? Dacă ar apărea un nou astfel de regim comunist, câți ani de existență i-ai da?

    Primele tale rânduri mi-au amintit de postarea asta, scrisă de Petre Mărunțel pe Facebook:

    „Ma tot intreaba astia mai tineri cum era pe vremea comunismului.
    Ei bine dragii mei, era bine!
    Poporul era la conducere si totul era al poporului.
    Daca erai popor mergeai si luai tot ce doreai din magazin fara sa platesti!
    Daca erai popor aduceau din strainataturi icre negre si le mancai gratis!
    Daca erai popor aveai mercedsuri si vile la munte.
    Pana si femeile erau la comun! Daca erai popor luai ce femeie doreai si faceai ce voiai cu ea.
    Cine era poporul? Pai aia care conduceau pulimea. Adica Ceausescu, securistii si copiii lor.
    Restul nu eram popor, eram pulime.
    Pulimea era obligata sa munceasca in fabrici si uzine depasite tehnologic.
    Pulimea nu avea ce sa manance in afara de gheare de pui si copite de porc.
    Pulimea astepta ani in sir ca sa isi cumpere o caruta pe care scria Dacia si care se strica saptamanal.
    Pulimea avea televizoare alb-negru si avea dreptul la doua ore de program zilnic. In astea doua ore se uita la ceausescu si asculta cum poporul ii spune pulimii cat de bine se traieste in comunism.
    Pulimea se spala cu apa rece pentru ca apa calda era un lux pe care si-l permitea doar poporul.
    Pulimea nu mergea niciodata in concedii in afara tarii, doar la Techirghiol sau Amara.
    Pulimea nu avea de unde isi cumpara haine pentru ca hainele erau ale poporului!
    Puluimea era obligata sa faca multi copii care sa slujeasca poporul.
    Pulimea tremura de frig in casa iarna pentru ca nu era caldura la calorifere.
    Deci era bine pe vremea comunismului. In tote statele comuniste poporul o duce bine. Cu pulimea e mai rau.
    Acuma tu, tinere, gandeste-te dace esti popor sau pulime atunci cand vrei comunism.
    Gandeste-te bine, ca nu cumva peste ani, nepotii tai, pulime si ei, sa tremure de frig in case si sa faca foame in numele poporului.”

 3. Mă bucur că ți-ai luat gara în primire, dar mai ales mă bucur că ești vie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s