Gânduri la vreme de molimă(13)

A murit și Vasile Zainea.
Parșivul Covid-19 l-a săltat dintre cei vii când încă nu împlinise 91 de ani, deși doctorii au făcut pe dracu-n patru să-l mai țină în viață. De ce zic că l-a săltat: fiindcă bătrânul domn nu poate să fi plecat decât într-o singură direcție, și anume în sus, la Ceruri. Asta li se întâmplă celor fără de păcate.
Și cum, altfel, să fi fost ÎPS-ul Zainea? Că de-aia s-a lăsat cu boceală pe toate posturile de știri tv. E drept că unii prezentatori au strecurat printre suspine și cuvintele „colaborator al Securității”, „ar fi dat note informative”, „dosar CNSAS”, dar pe ton dubitativ, cu voce albă, silnică, parcă împunși cu Glock-ul în coaste.
În presa scrisă a fost mai puțină izmeneală, jurnaliștii au folosit chiar sintagma „pată neagră” pentru ușoara colaborare cu Securitatea a înaltei fețe bisericești.
E destul să cauți pimen securitate pe Google și dai de nenumărate articole din care afli că ÎPS-ul în cauză a conlucrat atât oral cât și scris (sub numele de cod Petru și Sidorovici), că a fost angajat DIE și a avut misiuni în străinătate, că  a turnat români și străini pentru că – nu-i așa? – „când trădezi legătura cu Securitatea urmează un glonț sau închis” .
Deci, cum singur se justifică, nu avea de ales. Prin urmare, nu ca securist va rămâne arhiepiscopul în memoria credincioșilor, ci ca apărător al bisericii, al culturii, al istoriei noastre. Și așa e drept să rămână. Pata neagră, chiar dacă s-a întins pe câteva decenii, nu trebuie să maculeze o viață întreagă de cucernicie și fapte bune.
În fond, nici nu poți fi sigur că lucrurile au stat exact ca în motivarea Curții de Apel București. Și judecătorii sunt oameni, mai greșesc. Dacă nu era Pimen Zainea, Putna și celelalte mânăstiri bucovinene s-ar fi transformat în muzee. Așa, fiind în relații bune cu securiștii, cu Manea Mănescu, Miu Dobrescu și alți nomenclaturiști („pâinea lui Dumnezeu” cum îi numește el), a salvat nu doar lăcașuri de cult, dar și sute de mii de hectare din pădurile Moldovei în pădurile BOR.
Și, vorba avocatului său, turnătoria fără prejudicii nici nu poate fi considerată turnătorie. Că românii pe care i-a raportat că nu prea văd cu ochi buni orânduirea comunistă n-au pățit nimic, adică nu i-a omorât nimeni, iar străinii pârâți, ăia trăiau în Occident și acolo securitatea noastră chiar n-avea ce să le facă.
Chiar anul trecut, într-un interviu cât se poate de binevoitor , proaspătul nonagenar Zainea, luat de valul obișnuinței, cred, îl deconspiră jurnalistului de la Bazilica.ro pe Patriarhul Teoctist: „Apoi a fost Preafericitul Părinte Teoctist. Acesta mi-a spus: Fă ce știi că trebuie făcut pe teren!”.
Și nici Teoctist, așa post mortem cum se afla domnia sa, n-a pățit nimic.

Prin urmare, mă alătur și eu mulțimii îndoliate și-i urez ÎPS-ului Pimen zbor lin și multă liniște sufletească în Cer, precum a avut și pe Teren.

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, cronici, mizeria umană și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Gânduri la vreme de molimă(13)

 1. smaranda zice:

  Sunt curioasă. S-a auzit în presa română că dna Alexandru s-a pus pe mașină 1700 km să verifice conditiile de cazare și muncă a românilor care culeg sparghel sau recoltează alte chestii în Germania?

  • Am verificat pe Google, am scris „alexandru sparanghel germania” și da, s-a auzit. Absolut toate site-urile/canalele de știri au scris despre subiect. De ce mă-ntrebi? E ceva important?
   Nu scrie că s-a dus cu mașina. Poate că femeia nu suportă avionul, cine știe…

 2. Aldus zice:

  Cred că foarte mulți seniori cu notorietate au fost informatori. Așa au ajuns sus, fiind descurcăreți. În cazul de față, se aplică zicala „uite popa, nu e popa”. Partea nasoală e că religia ar trebui să fie ceva sacru, iar ceea ce afli la spovedit mai confidențial decât ce află medicul de la pacient. Dar na, așa au fost vremurile.

  Aștept și io momentul în care să iasă unul pătat și să-și pună cenușă în cap: iertare, am greșit, nu știu unde mi-a fost capul, dacă se mai poate o să încerc să mă răscumpăr. Dar nu. Toți au avut doar relații tangențiale cu securitate, au încercat să protejeze cutare instituții pe care le păstoreau (valabil nu numai la preoți, evident), au spus chestii inventate care nu puteau produce niciun fel de efect etc. Toți au fost curați, cum s-ar zice.

  Dincolo de asta, modul în care e utilizat CNSAS-ul lasă și el mult de dorit. Nu e transparent, nu face public tot, nu despre oricine. E și asta o armă de presiune și șantaj. Aflăm despre câte unul-altul atunci când există anumite interese să fie deconspirați.

  • Foarte mulți seniori?! Ce formulare e asta, Aldus? De când sunt turnătorii securității așa de „seniori”? 🙂
   Exact pentru actul spovedaniei popimea a fost racolată masiv. Au existat oameni care au decis să fugă din România în cele mai nebunești și riscante moduri cu putință și nu le-au spus nici măcar părinților/nevestelor ce decizie au luat, dar s-au dus la popă și s-au spovedit. Pentru o binecuvântare, o încurajare, un sprijin divin. Și popa i-a ascultat și a dat fuguța la ofițerul de legătură: „Șefu, al lu Todirică trece la noapte Dunărea înot.” Și al lui Todirică a fost împușcat de grăniceri.

   Dacă CNSAS-ul ar fi făcut publice toate dosarele, provoca un război civil, o vendetă națională.
   Din păcate, orice persoană, nu doar popii, care a devenit turnător al poliției politice e o scursură care ar fi trebuit stigmatizată social pe viață. Tot din păcate, meseria asta, fie că a fost făcută la negru sau cu carte de muncă, s-a transmis din tată în fiu. E nevoie de o anumită „calitate” umană ca să te ocupi cu așa ceva și asta se transferă genetic sau prin educație.
   Ar fi multe de spus pe tema asta…

   • sonumbitch zice:

    Crezi ca asa ar trebui, ca oricine a colaborat cu secu sa fie stigmatizat pe viata? Sau e o ironie?!

   • Da, așa cred: oricine a colaborat cu securitatea ca turnător să fie stigmatizat pe viață.
    Pot fi iertați cei care, în pușcăriile comuniste, bătuți și torturați, au dezvăluit planuri, adrese, identități ale celor din rezistență. Dar cei care, după instaurarea regimului comunist, de bunăvoie și nesiliți de nimeni , au devenit colaboratori ai poliției politice nu pot fi iertați.
    Dacă, de pildă, doctorul Bălăceanu Stolnici, care a fost informator până în anul 1989 al DIE, ar fi ieșit public, în conferință de presă, cu un autodenunț amănunțit și motivele care l-au determinat ÎNAINTE de a fi fost declarat de CNSAS colaborator, atunci, da, poate, având în vedere greutatea sa științifică ar fi putut fi iertat. Dar n-a făcut-o.

   • Aldus zice:

    Păi trebuie să fie seniori, Renato. Din ’89 până acum au trecut 31 de ani. Și nu poți să fii turnător la 10 ani, deci cei care acum au sub 40-45 de ani sunt excluși pe motiv de vârstă. Rămân cei de peste 45 de ani, la care io le-am zis, din lipsă de alt termen mai bun și mai scurt, seniori. Seniorul poate fi și tânăr, dar nu mai e de 15 ani, gen. Nu mai e junior. 🙂

    Da, o vorbă de duh din popor zice că așchia nu sare departe de trunchi. Și ai dreptate, discuția e mai amplă, nu avem aici loc.

   • Aldus zice:

    PS: Evident, io mă refer la colaborarea cu vechea securitate, de pe vremea ceaușistă. La fel de evident, există și tineri care colaborează cu securitatea actuală, fie ca informatori, fie ca ziariști, fie ca politicieni, dar la ăștia nici măcar nu m-am gândit când am scris comentariul. Cumva eram blocat cu mintea la securitatea dinainte de ’89.

   • Glumeam, Aldus. Senior mai înseamnă și nobil, boier, nu doar bătrân.
    Firește că la turnătorii vechii securități ne referim.

  • klaus zice:

   Aștepți? Turcescu a făcut-o!

 3. nostrastella zice:

  Mda,

  fandoseală decât!

  Că, n’aşa? unii, cunoaştem ce hram ecumenic porţi.
  Ş’atunci? Pe cine vrei tu să pocăieşti?!
  P’ai tăi? Păi iote la prostu’ de lotus.
  Miere curge din mintea lui’ntru tovărăşie.

  …..
  grosso modo, voi ăştia de.. peste ”cincicinci”, sunteţi la fel.
  degrabă seniori turnători.c’alea erau vremurile..
  securişti, au ba, nici nu contează.
  cu bună ştiinţă, ori nu… cui îi pasă?!

  încet cu pianu pe scări
  zic!

  PS!
  rog sărmanu’, (sau şamanul?), să şadă blând.
  trecut’a şi vremea lui!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s