Gânduri la vreme de pandemie (9)

Faptul că doar 5% dintre infectații simptomatici cu covid-19 sunt fumători a generat un studiu clinic la finele căruia s-a ajuns la concluzia că tratamentul transdermic cu nicotină (plasturi) ar fi una dintre soluțiile demne de reținut.
(Observați cât de temperat mă exprim, tocmai pentru că sunt fumătoare!)

Imediat ce a devenit public rezultatul acestui studiu făcut de cercetătorii francezi la Spitalul La Pitié-Salpêtrière din Paris, un rânjet malițios a înflorit pe fețele a-tot-deștepților cu blog de mare succes. Rânjet care s-a materializat în fraze de genul: „Nu c-aș vrea să insinuez ceva, dar să ridice mâna sus de tot cine crede că marii producători de țigări sunt suficient de lipsiți de scrupule ca să comande un studiu de genul ăsta și să-l mai și promoveze.”

Nu zic că e imposibil ca producătorii de tutun să fi comandat vreun studiu care să tragă spuza pe turta lor, deși presupun că aceștia sunt pe val acum, fiindcă izolarea cere răbdare și…
Dar ia uitați-vă ce proba un grup de cercetători români încă din 2015: efectul antiinflamator al nicotinei.

Pentru cei care n-au răbdare să citească studii clinice vinerea dimineața, le zic pe scurt și băbește.
Nicotina stimulează receptorii responsabili de inhibarea răspunsului imun al organismului, adică blochează sinteza citokinelor cu efect proinflamator.

Aplicația practică prezentă în cazul infecției cu covid-19 este evidentă, deoarece virusul determină eliberarea explozivă a citokinelor, producând un răspuns haotic, disperat al sistemului imunitar cu daune la nivelul tuturor organelor și aparatelor din corpul omenesc

Prin urmare, da, probabil că în cazul ăsta particular, fumătorii sunt avantajați în fața infecției cu covid-19, sistemul lor imunitar fiind ceva mai puțin vigilent. Cam ca al copiilor, presupun eu.

Acest articol a fost publicat în jurnal, Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Gânduri la vreme de pandemie (9)

 1. psi zice:

  citisem și eu de dimineață (la o țigară) studiul la care faci referire (cel franțuzesc) și recunosc că una din marile mele temeri a fost fix că noi, ăștia vicioșii, avem plămânii sensibili.
  chiar nu îmi explicam cum oameni perfect sănătoși, tineri și extrem de pasionați de nutriție și de mersul la sală au fost răpuși de-a dreptul ăn vreme ce noi, păcătoșii care o tulim de la nuntă între sarmale și tort ca să mai batem un cui oricât de frig ar fi și oricât de mare e antrenul nuntaș.
  mno, mulțam de luminare, mă duc să cetesc celălalt studiu.

  Apreciază

  • psi, când a început nebunia asta, fix așa m-am gândit: ia să vezi c-am belit-o noi, fumătorii!… Treceau săptămânile și n-auzeam însă nimic de fumat la… comorbidități. I-am și zis șefei mele – nu vi se pare ciudat că nu s-au pus ăștia cu gura pe fumători?
   Nu cred c-o să meargă tratamentul cu nicotină în covid. E acolo în studiul românilor o frază: „Tratamentul acut cu nicotină stimulează, în timp ce tratamentul cronic suprimă răspunsurile imun şi infl amator. ”
   Or, în cazul concret al infecției cu covid-19 administrarea nicotinei la nefumători e, zic eu, echivalentă tratamentului acut. Sau, cel puțin, va funcționa într-un procent foarte mic, agravând situația în majoritatea cazurilor.

   Apreciat de 1 persoană

  • Aldus zice:

   chiar nu îmi explicam cum oameni perfect sănătoși, tineri și extrem de pasionați de nutriție și de mersul la sală au fost răpuși de-a dreptul ăn vreme

   Care sănătoși și tineri, 1%?

   Apreciază

 2. Marian zice:

  Zici ca studiul este din 2015 ? Pai , daca ma apuc sa caut printre ” studiile ” de dinainte de ’89 , si-o poti face si dumneata sau altul fara mari probleme , este posibil sa gasesc o declaratie facuta de un medic la… TVR 1 , care medic spunea ca { citez din memorie deci… } : FUMATORII SE IMBOLNAVESC MAI GREU DE GRIPA SAU ALTE IACRS TOCMAI PENTRU CA-S … FUMATORI . Dupa care explica efectele nicotinei sau a altor compusi ai tutunului asupra intaririi sistemului imunitar si alte asemenea … chestii savante . Intrebare : CANABISUL sau mai precis efectele sale , nu-ti par mai eficiente decat tutunul ? Ma gandesc ca , tot a anuntzat Orban Ludovic deschiderea sezonului turistic si evident a hotelurilor dupa 15 Mai , poate facem si noi niste fumicluburi ca la aia din Amsterdam si , impuscam doi iepuri cu-acelasi cartus : 1] REVIGORAM TURISMUL si 2] SCAPA LUMEA DE NOUL CORONA VIRUS ! P.S. Dupa o tacere absoluta , revii in fortza cu 9 { noua !!! } ” ganduri la vreme de pandemie ” . La mai mare !!!!!!!!!!!!

  Apreciază

  • Ei, nu putem spune că nicotina crește imunitatea. Oricum, raportul beneficii daune e evident în favoarea daunelor.
   Sistemul imunitar e foarte complicat, dual, există o limită până la care ne e prieten după care ne devine dușman. Vezi bolile autoimune.
   Receptorii canabinoizi sunt de două tipuri: unul e plasat în sistemul nervos central și influențează starea psihică, celălalt în sistemul imunitar (aici canabinoizii funcționează ca nicotina). Marihuana deja se folosește în terapie. Nu cunosc mecanismul de reacție diferențiat la nivelul sistemului imunitar.
   Ar fi posibil ca și canabisul să fie o soluție.

   Apreciază

 3. krantz zice:

  Mi-am comandat niște havane de-alea groase, cubaneze. Dacă tot e să mă apuc de fumat prima dată-n viață, să simt și eu ceva dacă tot o fi să mă auto-amăgesc să fiu în ăia 5% norocoși

  Apreciat de 1 persoană

 4. Aldus zice:

  O fi, posibil. Dar chiar și acest efect antiinflamator este, în cazul general, nefast organismului, deoarece inflamarea are rolul ei. Ajută sistemul imunitar în lupta cu virusul. Fix ca febra, care n-ar trebui coborâtă artificial decât în cazuri în care ea ne pune în pericol viața. Acum, da, ăsta poate fi unul din cazurile particulare care fac excepție, când sistemul imunitar reacționează haotic, dar în general aș zice că nu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s