Gânduri la vreme de molimă (8)

vinere mare

Nu știu cum de-i mai zice mare. Poate de la femeia asta mare, groasă, grasă, mătăhăloasă care a ieșit în poarta bisericii înarmată cu doi saci mari de plastic transparent, umflați cu pungulițe transparente în care se văd chifle. Sacii îi ajung până la brâu. Cum o privesc din profil, pare îngropată până la jumătate în chifle. Un fel de Venus hidoasă, ieșind dintre pâinișoare ambalate igienic.
Stă de vorbă cu alte două femei, la fel de grase, cu sacoșe din rafie, burdușite și ele.
Dacă ar fi să desenez scena, aș începe prin a schița șapte cercuri: trei mari, două medii și două mai mici. Femeile, sacii, sacoșele. Femeile nu poartă măști. Poartă basmale. Și păstrează distanța aia socială de 1,5 m fiindcă sacii, papornițele, burțile…

***

Pleacă tura de dimineață. Colegele mele s-au echipat de drum. Se aud niște murmure pe sub măști. După ton, sunt urările pascale. Le răspund tot așa, gângav, prin botnița mea care miroase încă a spirt. Da, știu, n-are rost s-o pulverizez cu alcool, dar nici n-o să folosesc câte una pe zi. Costă cât un sfert de pachet de țigări.
Stăm ca tutele câteva secunde, ochi în ochi. Probabil că sub pliseurile  de hârtie pânzată e niscai zâmbet.
Până la urmă, ne tragem măștile sub bărbie, râdem larg și ne îmbrățișăm ca oamenii. Dă-o-n pizda mă-sii de Covidenie!…

sâmbăta marii piețăluiri

Gestul de-a nu te afla prea aproape de semenii tăi a devenit un reflex, văd. Pentru un vizitator din altă lume ar semăna cu un fel de timiditate politicoasă.
Parcul din fața pieței e plin de bătrâni. Câte unul la fiecare capăt al băncii. Se află acolo în deplină legalitate, e unșpe și douăzeci. Totuși, în ordonanță scrie că pot ieși din casă puțin înainte de orele prânzului, nu că trebuie. Una dintre babe a sărit nițel calul, stă la soare cu umerii goi (a trecut deja la bustieră elastică și fustă hiperînflorată), deși majoritatea n-au dat jos gecile sau puloverele. Zic că „a sărit nițel calul”, pentru că nu-i lipsesc masca și mănușile de latex negre.

***

Dacă ce-am citit eu despre virusul ăsta, că, de fapt, se infiltrează în molecula de hemoglobină, cam ca în intoxicația cu monoxid de carbon, atunci chiar că situația devine albastră!

 

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, jurnal, Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Gânduri la vreme de molimă (8)

 1. bunicul zice:

  Interesant ceea ce afirmă respectivul medic și dacă e așa virusul ăsta poate fi mai rău decât ciuma. .

  Apreciază

  • Da, e mai rău decât ciuma. La ciumă, infecția este produsă de o bacterie sensibilă la mai multe antibiotice. Ciuma se tratează și dă imunitate. Plus că nu apare decât în condiții de mizerie absolută, când populația de șobolani se înmulțește exagerat.

   Apreciază

 2. Geo zice:

  „Dacă ce-am citit eu despre virusul ăsta…. atunci chiar că situația devine albastră!”

  Vai, doama farmacist, ce-i cu gindirea asta atit de prapastioasa?

  Ia sa citim mai atenti ce zice nea doctorul asta Furtuna:

  Doctorul Aurel Furtună de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina afirmă că SARS Cov-2, cum este numit oficial coronavirusul, este un “ucigaş perfect”, creat “fie de un geniu al răului, fie chiar de Creator”.

  Atunci, daca stam noi si folosim gindirea aia critica, deducem in mod rational si indubitabil ca geniul ala al raului nu poate fi decit Scaraotchi! Logic, nu?

  Si atunci de ce sa ne mai batem noi capu cu vaccinuri ?

  [Plus ca Olivia Steer a cuvintat foarte clar si pe intelesul tutulor: Vaccinurile nu-i fac pe toti oamenii autisti, insa de timpit, ii timpesc pe toti!! Amin, soro! Nici macar n-ai nevoie de studii medicale ca sa-ti dai seama de acest mare adevar grait. ]

  Solutia salvatoare, atunci, e foarte simpla: Navalim cu totii la biserica din circumscriptia locala si dam inconjurul ei de 666 de ori! In fiecare zi, timp de o luna, neintrerupt. Si daca o luna nu e de ajuns, atunci un an!

  Sint absolut sigur ca pina la urma ii vom imbuna si pe Scaraotchi cit si pe Creator. Parol!

  Acu ca sa fiu sincer si sa recunosc, e un mic gind care nu-mi da pace: daca nea doctoru asta a postat articolu pe 1 aprilie? Sau daca nea Furtuna asta nici macar nu exista? O fi verificat cineva? Bai nea ziaristii lu peste? Aud?

  Ca daca chestia nu e dacit o facatura atunci mi s-ar duce dracului toata reputatia. Ce ziceti, doamna farmacist?

  Apreciază

  • Domnu Geo, dacă citeai atent articolul, vedeai că există o notă de subsol care o numește pe doctorița hematolog Andreescu, nume cunoscut în lumea medicală, de la care a preluat multe informații.

   S-o pomenești pe Olivia Steer în contextul actual sau în orice context, mi se pare dovadă de tâmpenie crasă.

   Apreciază

 3. Geo zice:

  Dna farmacist,
  Va citesc de mai mult timp si stiu cit de mult o “simpatizati” pe madama Steer. Asa ca inteleg de ce nu va placut citatul din “Olivia Steer”. Am folosit ghilimele pt ca am folosit un citat care a aparut in Times New Roman, eu doar l-am adaptat putin. Si trebuie sa recunoasteti ca, la fel ca si feisbucul sau Epoch Times, TNR este o sursa de incredere maxima cind vine vorba de informatii medicale, nu? /s
  Si acum ca ne-am lamurit ce-i cu “timpenia crasa”, sa trecem la lucruri mai serioase.
  Presupunerea dvs ca n-as fi citit cu atentie articolul e bazata pe nimic concret. L-am citit de mai multe ori pt ca nu-mi venea sa cred timpeniile pe care le citeam. Timpenii pe care multi le-au inghitit pe nemestecate. Si daca astia multi ar fi doar tanti Steer si fanii ei atunci n-as fi surprins pt ca astia au o scuza excelenta: sint IDIOTI si atit ii duc mintea. Imi este mult mai greu insa, sa-i inteleg pe care au studii medicale avansate…
  Ce ar fi trebuit sa va puna pe ginduri de la bun inceput este faptul ca nea Furtuna asta nu specifica in mod clar, in text, care informatii anume apartin dnei dr Andreescu. Si daca nea asta a “preluat multe informatii de la doctorita Andreescu”, asa cum spuneti care exact e contributia lui la aceasta descoperire? N-ar fi fost normal ca in titlu sa apara si numele doctoritei Andreescu?
  Si, apropos, spuneti ca nea Furtuna asta a preluat “multe” informatii de la doctorita Andreescu: ca sa faceti aceasta afirmatie ar trebuie sa stiti exact care sint acestea. Puteti sa le enumerati, si pt noi, cititorii blogului?
  Nu, bineinteles ca nu puteti. Ca sa faceti asa ceva ar fi trebuit sa cautati sa vedeti ce a spus, de fapt, dr Andreescu. Si nu v-ati obosit. E mult mai confortabil sa credem pe un “doctor” de pe internet care face referire la un alt doctor pe care noi il cunoastem. (Acum sint chiar curios: cit de mult aveti incredere in Dr Mehmet Oz, de exemplu. Ca doar e doctor de-adavaratelea, nu?)
  Ei bine sa vedem ce spune dna doctor Mihaela Andreescu:
  https://www.dcmedical.ro/covid-19-dr-mihaela-andreescu-despre-cum-ataca-noul-coronavirus-sangele-i-ce-produse-in-organism-exclusiv_616515.html
  Titlul este “Dr Mihaela Andreescu, despre cum ataca noul coronavirus singe si ce produce in organism. EXCLUSIV”
  Aflam astfel ca teoria asta cum ca virusul ar ataca hemoglobina a aparut intr-un articol publicat in China:
  COVID-19:Attacks the 1-Beta Chain of Hemoglobin and Captures the Porphyrin to Inhibit Human Heme Metabolism
  DC Medical o roaga de fapt pe dna doctor sa comenteze pe marginea respectivului articol.
  Concluzia d-nei doctor? Ei bine, dna doctor ne lasa cu ochii in soare:
  “Și când, fericită că am descoperit un potențial nou mecanism cu care specialitatea mea are legătură, întreb fericită o bună prietenă cercetătoare și un genetician de excepție – Ce părere ai? Răspunsul: „Am citit și eu despre acest mecanism. Problema este că testarea nu prea depistează virusul în sânge. Dar probabil vom ști mai multe în următoarele 2-3 luni!” (Sublinierea imi apartine).
  “Nu prea” ?! Ce fel de exprimare e asta din partea unui genetician “de exceptie”? Daca dna genetician ar primi raspuns la un test de sarcina de genul “Nu prea sinteti gravida”, ce impresie si-ar face despre testul ala? Deci ori s-a descoperit virusul in celule rosii ori nu, ca despre asta vorbim. Si raspunsul corect este, Nu, pina in prezent nu s-a descoperit.
  De ce? Simplu: Pentru ca virusul SARS-Cov-2 intra in celule pe calea receptorului ACE 2. Iar celulele rosii de singe nu au acest receptor. (Alveolocitele de tip II, in schimb, au acest receptor).
  SURSA: https://www.youtube.com/watch?v=LV8wWhjTKRU
  Dar despre ce nou mechanism vorbeste dr Andreescu? Despre asta:
  “Deci, avem un virus care intră pe calea receptorului ACE2, se leagă de porfirina din moleculă de hemoglobină…”
  Aici fie dna doctor a facut o greseala grosolana, fie DC Medical a transcris gresit pentru ca, din nou, celulele rosii de singe nu au receptorul ACE 2 si deci virusul nu are cum sa intre in aceste celule. Si daca greseala apartine DC Medical atunci e vina dnei doctor ca nu le-a cerut sa repare greseala. Si pina acum se pare ca nu le-a cerut.
  Un alt fapt pe care dna doctor nu il stie, sau nu ni-l spune, este ca articolul respectiv nu a fost “peer reviewed”.
  De asemenea, studiul la care se refera articolul, nu a fost facut pe animale sau oameni, ci in eprubeta, ceea ce reprezinta o omitere importanta.
  Doctorul specialist din sursa mea explica foarte clar fiziopatologia Covid 19 si comenteaza (si demonteaza) articolul cercetatorilor chinezi mentionat mai sus.
  Si acum concluzia mea: sa invatam din greseli! Greseala dvs fiind nefolosirea gindirii critice in evaluarea articolului citit. Pentru ca lipsa aplicarii gindirii critice cum ne aduce la acelasi nivel cu fanii Oliviei Steer, ca ne place sau nu.

  Apreciază

  • Ba am citit articolul doctoritei Andreescu. Și atunci, și acum.
   “Deci, avem un virus care intră pe calea receptorului ACE2, se leagă de porfirina din moleculă de hemoglobină…”. Fraza rezumă o descriere făcută nițel mai sus, unde spune că virusul pătrunde, la nivelul alveolelor, în celulele epiteliale. Care au ACE2. Apoi pătrunde în hematii. Cel puțin eu așa am înțeles.

   Apreciază

 4. Geo zice:

  „Cel putin eu asa am inteles”

  Nu se pare ca sinteti foarte sigura de ce anume ati inteles si ce nu din articol. E si normal avind in vedere modul neclar, haotic si contradictoriu in care dr Andreescu isi exprima opiniile.

  Insa sint de acord cu dvs ca dr Andreescu sustine ca virusul patrunde in hematii.

  Aceasta opinie, a dnei dr Andreescu este incorecta pe motiv ca 1. nu este sustinuta de nici o dovada stiintifica si 2. contrazice in mod direct constatarile clinice in pacientii cu Covid 19.

  Se pare ca aceasta teorie a aparut pe site-ul Medium (pe care oricine isi poate publica ideile) in 5 aprilie ac. Autorul teoriei este Andrew Gaiziunas, o persoana fara pregatire medicala. Medium i-a retras articolul dar il puteti citi in arhiva . Pe Facebook insa articolul a fost a accesat de 1.6 milioane de ori. E foarte posibil ca de acolo s-a inspirat si cel ce-si spune dr Aurel Furtuna.

  https://healthfeedback.org/claimreview/claim-that-sars-cov-2-binds-to-hemoglobin-in-red-blood-cells-unsupported-and-implausible-andrew-gaiziunas/

  In linkul de mai sus veti putea citi opiniile a trei doctori, profesori de medicina cu privire la teoria cu pricina.

  Vezi la Medium.com

  Aici un alt doctor demasca teoria (referinte incluse). Daca nu cunoasteti engleza voi fi bucuros sa traduc pt dvs

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s