Gânduri la vreme de molimă (1)

Spitzerul era ateu. Cel puțin așa mi-a dat de înțeles în lungile noastre discuții sferto-filosofice sau, și mai rău, semi-sferto-filosofice pe care le purtam în copilărie. De fapt, niște introduceri extrem de naive în cosmologie și microbiologie.
Spițerul era un ateu discret.  N-a afirmat niciodată că Dumnezeu nu există. Doar că nu-i rostea numele. Prefera să-i zică Univers. Cosmos. Și, ca să mă dumiresc oarecum despre ce e vorba, se raporta mereu la microcosmosul corpului omenesc. Care era Zeul. (Uite că de cuvântul ăsta nu se ferea!) Celulele și microbii erau muritorii. Care se mai și războiau uneori. Atunci Zeul era bolnav. Pe timp de pace, Zeul era sănătos. Dar fie pace, fie război, Zeul nu controla mărunțeniile alea decât în mică măsură, tocmai fiindcă nu le putea percepe. A-ha, mă gândeam eu, de-aia nici Dumnezeu nu face mare lucru, fiindcă nu ne vede cu ochiul liber.
Ceea ce înseamnă că, la momentul ăla, eu credeam că Dumnezeu există.
Acum nu mai știu ce să cred.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Gânduri la vreme de molimă (1)

 1. Aldus zice:

  Cred că tu ești una dintre cele mai credincioase atee pe care le-am văzut. Atee la exterior, dar iscoditoare pe dinăuntru. Sigur, nu te rogi în biserică, ca tot creștinul, dar îți exprimi aceleași întrebări existențiale scriind pe blog. Și uite că a trebuit să vină un virus chinezesc ca să-ți reiei bunul obicei al rugăciunii. Ergo, se pare că Dumnezeu totuși există!

  • Nu-mi amintesc să mă fi rugat. Nici când mama se stingea pe un pat de spital, nici acum. Ți-am mai explicat, și dacă există, suntem incompatibili ca dimensiuni pentru comunicare.

   • Aldus zice:

    Asta susții tu. Eu însă consider că articolele în care vorbești tu despre Dumnezeu sunt tot o formă de rugăciune, chiar dacă niciun preot nu o să-mi dea dreptate.

  • Marian zice:

   @Aldus ATEU , nu insemneaza NECREDINCIOS chiar daca dumneata ai invatat sau ai citit in DEX aceasta definitie .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s