Leopardul de după gard

Garagiilor, mai zilele trecute, o alertă a Agenției Naționale a Medicamentului a determinat retragerea din comerțul farmaceutic a produsului AUR DERM cu mimoza, smirnă și propolis. Aceasta, Agenția Română adică, a fost atenționată la rândul ei de omologul său din Austria, care, în urma unei analize calitative a descoperit că minunata cremă cu propolis, mimoză și smirnă mai conține, pe lângă constituenții absolut naturali specificați pe etichetă, un antiinflamator, trei anestezice locale, un antimicotic  și un corticosteroid.

Ce zice producătorul:
„Dacă au descoperit aceste substanțe, de ce nu au precizat în buletinul de analiză și în ce cantități, așa cum ar fi fost și normal? Fiindcă știau că nu ar mai fi fost credibili.”  și „…mentionam  faptul ca nu ne-au fost solicitate, pana in prezent, pe cale formala, mostre ale produselor noastre pentru a fi testate de catre autoritatile austriece…”

Ce zice lumea:
„Este o Crema EXTRAORDINARA, Domnule ION MIRON ,nu va lasati si produceti in continuare aceasta crema Minune,este un produs cu rezultate miraculoase !!!”

„Nu pot sa cred asa ceva tot ce este de folos si bun trebuie distrus pt ca asa vor austrieci.”

„Iata un exemplu de produs Forte eficient produs de romani care imediat ce a fost laudat si solicitat a si fost atacat de astia care domina piata cu mizeriile lor.”

„Sa nu fim de partea unor straini care pe langa paduri, vor sa ne distruga orice altceva si sa nu fim naivi!”

Dar voi, dragii mei garagii, ce ziceți?

Și după aia oi zice și eu ce am de zis.

Ce zice și Renata, cu voia domniilor voastre:
Produsele terapice de origine vegetală, animală, minerală sau cum or fi ele nu ating, indiferent de doză, intensitatea acțiunii substanțelor de sinteză.
Benefice în prevenție, în suferințe minore, trecătoare și în asociere cu medicamente, sunt, însă, aproape inutile în patologia severă.
Să ridice două degete ăla care a scăpat de o migrenă ori de o criză de sciatic cu Iarba fetei sau cu Gheara Diavolului. Sau cu Mușețel, Arnică, Tei, Rozmarin…

Dar să revenim la mimozele noastre.
Spre deosebire de medicamente, toate produsele care nu conțin substanțe medicamentoase sunt notificate pe baza unei documentații puse la dispoziție de producător către institutul acreditat să aprobe intrarea pe piață. Nu se fac teste asupra lor, nu se cer studii clinice etc, totul se bazează pe buna-credință a producătorului. Am făcut această precizare ca să lămurim diferența dintre medicament și parafarmaceutic, supliment, cosmetic ș.a.m.d..
La nemedicamente, să le numim așa pe „naturiste”, prospectul este facultativ, cel mai adesea producătorul inscripționează direct pe flacon/cutie indicațiile principale și modul de administrare. Nu efecte secundare, nu supradozare. De aceea consumatorii sunt convinși că plantele, spre deosebire de medicamentele de sinteză, sunt lipsite de reacții adverse. Ceea ce e total neadevărat.
Tratamentele cu nemedicamente sunt, în general, paliative. Ameliorează simptome, în cel mai bun caz, dar nu vindecă, nu rezolvă cauza. Nu, extractul de merișor nu rezolvă infecțiile urinare. Cimbrul, Mușețelul și Menta nu te scapă de viermi intestinali. Da, siropul de pătlagină e expectorant, dar o pneumonie își vede de treaba ei, oricâtă pătlagină, ridiche neagră, ceapă, nalbă – toate amestecate cu propolis, firește – ai consuma.

Prin urmare, când se ivește un remediu natural, de înghițit, de uns, de tras pe nas care „îți ia cu mâna” și apar nenumărate mărturii ale bolnavilor care zic: da, dom’le, așa e, m-am uns cu alifia asta și în cinșpe minute m-am pus pe picioare, eu devin prudentă și rezervată în recomandări.
Vă amintiți scandalul Mutu – dopaj cu sibutramină? Ei bine, eu tind să-l cred pe Mutu, că lua un produs natural pentru slăbit. Unul scump și miraculos, probabil chinezesc, care te scapă de foame și de kilogramele în plus. Pentru că în miezul oricărei pastile naturale de slăbit, care își face treaba, cu adevărat, se ascunde un piculeț de amfetamină. Nu multă – urme fine. Și chinezii sunt doctori în miracole de-astea. Și nu doar ei.

Noi de ce n-am fi? De ce să nu fi îmbunătățit  nițel domnul Miron calitățile mimozei, smirnei și propolisului cu substanțe medicamentoase?
Când am auzit, de la pacienți, că unguentul ăsta natural face minuni, că rezolvă și bube, și dureri, și iritații, și inflamații, că e ca Victoria – 50 de magazine într-unul singur, parcă mi s-a aprins un beculeț.
Pe urmă a venit laboratorul austriac și mi-a confirmat suspiciunile.
Au mințit austriecii? Vor să-l scoată pe Miron de pe piața europeană (asta, în caz că vinde în comunitate)? Posibil. Dar de ce s-au complicat să pretindă că alifia dumnealui conține și diclofenac, și benzocaină, și procaină, și lidocaină, și ketoconazol, și clobetazol?
Era suficient să găsească doar puțin diclofenac și-l scoteau din joc. Pentru că nu contează ce și cât conține un produs dintr-o substanță nedeclarată în rețetă, contează doar falsul. Neconformitatea.

Concluzii n-am. Poate aveți voi.

 

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, apucături proaste la români, d'ale Prăvăliei, strict autentic, Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Leopardul de după gard

 1. psi zice:

  păi omologul austriac nu are cumva o cremișoară similară de vândut? la triplu preț, poate, că oameni suntem…
  acuma na, poate și cu niște ingrediente mai neindicate, așa, dar cine stă să mai citească pe austriacă, nu?

  • psi, omologul e „ Bundesamt für Sicherheit im Gesundheitswesen”/Austrian Federal Office for Safety in Health Care, autoritatea lor de control al produselor farmaceutice, medicamentoase ori plăntoase. Nu produce nimic, doar analizează și avizează sau nu punerea pe piață. E ca FDA-ul la americani.

   • psi zice:

    ok, atunci are niște pretini? că și sistemul bancar românesc are niște pretini austrieci zic…

   • psi, poate că are niște pretini, ca sistemul bancar, dar Laur Med nu face export. Cum ar putea să-i concureze pe austrieci? Vezi turistul austriac burdușind bagajul de cală cu creme cu smirnă și mimoză vândute la plafar?
    Cum zice Vero – nici n-a auzit de ele.
    Mai degrabă cineva din România a cerut expertiza calitativă contra-cost, în Austria. Presupun.

   • psi zice:

    păi nu ziceam musai de pireteni austrieci… iaca ș-un rumân. de ”bună credință” naturlich…

 2. DoarF zice:

  Pai ce sa zicem, linkurile vorbesc de la sine. Produs comercializat ca „produs natural”, contine de fapt SI medicamente. Mai departe, cine vrea sa-l cumpere ca NATURAL, sa-l cumpere. Nu-mi fura mie caciula

  • Ba îți fură producătorul/producătorii căciula, că poate cumperi și tu vreodată alt produs, la fel de conform zicalei una vorbim, alta fumăm.

   • DoarF zice:

    Ai si tu dreptatea ta. Doar ca, atunci cand plec la cumparat, nu port caciula caci stiu ca sunt toate sansele sa raman fara ea. Asa ca zic sar’na austriecilor ca-si pierd timpul pentru a mai salva cate un fes pe ici pe colo.

 3. Mugur zice:

  Întrebare: de ce Agenția Română a medicamentului nu a făcut propria analiză a produsului înainte de retragerea sa de pe piață? Mie așa mi s-ar fi părut normal.
  Pe de altă parte, suspiciunea producătorului pare întemeiată, pentru că putea să fie vorba doar de urme ale substanțelor medicamentoase, care să nu altereze caracteristica de produs natural.
  Însă nu știu dacă era necesară solicitarea unei mostre de la producător pentru efectuarea analizelor. Nu cunosc legislația în domeniu, dar cred că analizele se permite să fie efectuate și din produsele aflate pe piață deja, în circuitul comercial.
  Și mai există și varianta deja expusă de Psi, cu care pot fi de acord și eu.

  • Agenția Romana face analize doar la sesizări, în cazul produselor nemedicamentoase. Presupun că laboratorul austriac a însoțit informarea de buletinele de analiză.
   Urme ale substanțelor medicamentoase?! De ce ar conține un produs urme/impurități de substanță?! E ca și cum o cremă de față ar conține urme de motorină, o ciorbă de burtă urme de salată de vinete…
   Un producător care procedează așa, pierde autorizația și GMP-ul.
   Și ce să caute substanțe de sinteză (diclofenac, procaină, lidocaină, ketoconazol clobetazol) într-o făbricuță de „naturiste”?!
   E uluitor cum opinia publică se aliază cu falsificatorul, presupune reaua credință pentru laboratorul austriac etc., dar în cazul Hexipharma a înghițit pe nemestecate gogoașa cu „soluții diluate de 4000 de ori”.

   • Mugur zice:

    Mea culpa!
    Nu m-am informat dacă producătorul are sau nu în fabricație și produse medicamentoase și, chiar dacă le-ar avea, fiind vorba de medicamente, la acestea nu este permisă prezența altor substanțe decât cele prevăzute în proces. Mi-am exprimat părerea în mod superficial, mai ales că am uitat să precizez și varianta falsificării.
    Mă iartă!

   • Nu e nicio culpă. 🙂 Ideea e că, si dacă ar avea linii tehnologice de medicamente, treaba cu urmele e de neconceput.

  • Lungu zice:

   Corect!!

 4. Vero zice:

  Eu nu zic nimic. Aud pentru prima oară de produsul ăsta şi nu pot face decât presupuneri nefondate, aşa că mă abţin. Dar aştept cu real interes să aflu ce ai tu de zis.

  • Vero, deja am zis câte ceva în comentarii, dar mâine o să pun pe blog și ce zic eu. 🙂
   Până acum un an nu aveam în Prăvălie crema asta cu smirnă, dar mi-a cerut-o o pacientă, i-am comandat… de atunci vine mereu să se aprovizioneze. Mă întreb, dacă e așa de vindecătoare (psoriazis, zona zoster, herpes, dermatite nespecifice), de ce femeia nu se mai vindecă odată?!

 5. Pingback: Produse pe care le evit – O Poziție

 6. optimvs zice:

  Sa ne intrebam cum se face ca aia de la Boiron nu sunt de mult la puscarie pentru escrocheria aia hidoasa cu oscilococcinum (si altele asemenea)? Pe langa Boiron astia cu Aur Derm (care inteleg ca vindeau de fapt medicamente clasice pe post de amestec naturist) sunt mici copii…

  • optimvs, Boiron e producător de medicamente homeopate. Homeopatia e un fel de Dumnezeu: dacă crezi în el cu tărie, te ajută. 🙂
   Eu nu mai cred de mult în homeo, deși în tinerețe m-am tratat (cu succes!) și am aprofundat-o ca materie de curs, în facultate și după. Ba chiar o vreme am fost căzută în admirație după ea. (Asta mi-a adus o vizită la fabrica lui Boiron, care arată ca laboratoarele NASA, e imposibil să nu crezi în miracolul homeopat când vezi tehnologia ălora. Nu-i mai puțin adevărat că în Franța cabinetele de medicină homeopată sunt la fel de dese ca farmaciile la noi.) Ulterior, când mi-am dat seama ce ravagii face psihicul asupra fizicului, cum somatizează bietul organism toate bubițele de la tărtăcuță, am recitit materia medica a homeopatiei și am analizat simptomatologiile dintr-un punct de vedere foarte subiectiv și răutăcios: trece asta cu Rudotel ? Și răspunsul era mereu DA. Deci, efectul placebo să trăiască, deoarece pre mulți i-a însănătoșit mai bine ca orice leac.

 7. Vero zice:

  Cred că n-ar trebui să conteze decât efectul produsului. Indiferent ce ar conţine, dacă efectul e pozitiv, eu una consider că e păcat să fie scos de pe piaţă. E chiar o ticăloşie, nişte oameni bolnavi rămân fără un medicament care îi ajuta.

  • Aldus zice:

   Hmm. Păi produsul nu-i scos pentru efectele lui, ci pentru că are o etichetă mincinoasă și prin asta poate induce în eroare o anumită parte a cumpărătorilor. Ce propui tu e un fel de hai să-l iertăm pe Costel că a lipsit de la matematică, pentru că e premiant la română. Dar absența i se pune pentru ora lipsă. Sau hai să-l iertăm pe Gigel care a furat 5000 de lei de la o bătrână, pentru că a făcut alte fapte bune. Doar că poliția trebuie să-l aresteze pentru furtul ăla de 5000 de lei, indiferent ce alte fapte bune o mai fi făcut el.

   Dacă vrei neapărat s-o consideri ticăloșie, atunci pune-i-o în cârca producătorului, că din vina lui este retras produsul. Dacă îi trecea toate ingredientele, n-aveau motiv să-l scoată de pe piață. Oamenii care au controlat și-au făcut datoria, pentru asta sunt plătiți. Cei care vor să nu li se scoată produsul de pe piață au opțiunea de a respecta legile în vigoare.

 8. Marian zice:

  Iata ce publicai in Ianuarie 2012 : ” Nimic despre ACTA” ! Respect total , nu ti-ai schimbat opiniile si ramai acelasi profesionist . P.S. Fireste trebuie sa scriu ” profesionista ” insa… cine stie ce s-ar fi inteles 😉 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s