O mână spală pe alta

Cică anul ăsta, spre deosebire de cei trecuți, Fiscul a pus biciul pe evazioniști și face colectări spectaculoase de taxe și impozite. Așa ziceau guvernanții la televizor și m-am bucurat, ca orice bun cetățean, pentru succesul acestei instituții.
Bucuria mea a ținut până în data de 2 octombrie, când am primit, pe adresa Prăvăliei, o poprire pe salariu, fiindcă nu mi-am achitat impozitele până la sfârșitul lunii septembrie. Habar n-aveam că acum se plătesc dările eșalonat, și nu la sfârșitul anului, dar asta e mai puțin important. Adresa era datată cu 10 septembrie și mie mi-a livrat-o femeia cu tolbă de poștaș trei săptămâni mai târziu. Pe lângă jena de-a fi ajuns în situația de poprit (ce cuvânt!), mi-au încolțit în creieri două întrebări:
– De unde știa ANAF-ul, pe 10 septembrie, că nu-mi voi plăti impozitul până la sfârșitul lunii?
– De ce a venit înștiințarea după trei săptămâni?

În fine, a doua zi m-am prezentat la ghișeu cu banii în dinți.
Funcționara, drăguță, cu zâmbet mămos, nu ca pe vremuri, când te simțeai executat la propriu, îmi face o propunere:
– Nu, mai bine, vă încasez până la sfârșitul anului?
– Ba da, zic.

Îmi face chitanța – câteva zeci de lei în plus – schimbăm mulțumiri și alte salamalekuri la modă cu „zi bună”, „weekend plăcut” (deși era abia joi) și mă duc la casierie, fără să-mi arunc un ochi pe sumele datorate.
Asta se întâmpla, cum vă spuneam, într-o joi. Sâmbătă de dimineață sună soneria, mă uit pe vizor, văd un moș decrepit, presupun că e vreun cerșetor sau vreun sectant, dau să plec de lângă ușă și aud un gâjâit:
– Poștaaa!…
Deschid. Recunosc scrisoarea ANAF-ului imediat. Semnez de primire, încui ușa,  rup plicul, fiind convinsă că Statul îmi mulțumește în scris pentru plata în avans.
Țî!… Nu era decât înștiințarea de plată pe care ar fi trebuit s-o primesc înaintea somației de poprire.
Scot chitanța, să verific sumele, să nu fie altă datorie de care nu știu și ce descopăr? Că 10% (ZECE LA SUTĂ!) din valoarea totală reprezintă „venituri din recuperarea cheltuielilor cu procesul de executare silită”.
Vasăzică de-aia s-au grăbit să mă pedepsească în avans, ca să mai ciupească doișpe lei. Bun. Asta e!… Dar de ce mi-a ajuns mie corespondența cu o lună întârziere? De ce doarme Poșta Română? E fiscul în cârdășie cu poșta?! Ia, ce scrie pe plicuri?
Pe plicuri e ștampilat Pink Post. Nu, nu chiar atât de apăsat precum am scris eu, ci foarte spălăcit, abia dacă poți descifra literele în urmele firave de tuș.
Ce dracu’ e aia Pink Post? Există așa ceva? Nu era Pantera Roz? Acuma e și Poștă?
Intru pe Google și aflu că există. Și nu lucrează decât cu barosani: companiile de apă, gaz, electricitate, cablu, hipermarketuri, instituții bancare și de asigurări.

Pink Post, un SRL cu sediul în Voluntari (Voluntari îmi sună firesc), înființat în 2017, cu cifră de afaceri de peste 32 milioane, profit pe minus și 750 de angajați, și-a îmbogățit acum portofoliul de clienți cu ceea ce ar putea fi o perlă a coroanei – ANAF.
Sigur în 2018 va fi pe plus! Fiindcă ANAF-ului a început să-i meargă bine – așa se-aude din televizor – și succesul atrage după sine succes, nu? Sau, cum mai zice românul contribuabil, o mână spală pe alta…

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, cu ce ne mândrim, părerea mea, strict autentic, Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la O mână spală pe alta

 1. Mugur zice:

  Auzisem că, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, etc. sunt pasibile de blocarea conturilor bancare dacă nu-și achită la timp contribuțiile către ANAF. Ceea ce nu se întâmplă și cu marii datornici, căci vezi bine, unii sunt mai egali decât alții.

 2. Marian zice:

  Sti ce-i rau in chestia asta ? Nu faptul ca , fiscul iti jecmaneste oarece bani si-o face , fara o notificare prealabila sosita in timp util . Din punctul meu de vedere , rau si de-adreptul ingrozitor pentr-un stat , zice-se democratic si-n care se respecta … zice-se legile , rau este ca astia de la ANAF , isi pot permite sa-ti puna propriri pe conturi , pe salariu si pe ce mai vor muschii lor si cand vor acei muschi , fara ca in caz c-au dat cu bata in balta sa pateasca nimeni absolut nimic . Cel mult tu , asta jecmanitu’ , care faci boala copiilor de oftica si…cam atat . Si iar RAU si absolut INGROZITOR , imi pare aceasta discriminare facuta in sens invers : cu cat esti mai pricopsit , cu cat ai ” un spate ” cat mai bine protejat…cu atata primesti urgent , cele mai umile scuze si iertaciuni din partea aceluiasi ANAF care , te lasa nesanctionat varsandu-si in schimb furia de-a nu fi putut lua bani cu japca , asupra alora ca mine si ca dumneata , astia ce n-au nici spate bine protejat politic si nici prea multi gologani pentru a putea spune : – Lasa mai sa-i ia , baga-i-ar in pi…a ma-sii de shnapani ca , poate s-or transforma acolo din sute , in mii ! Cand vezi ca astia de la ANAF o dau dupa pom si mai fac si pe prostii in cazuri , evidente si daca le privesti de pe Marte , dar se transforma brusc in cei mai ageri Cerberi cand este vorba despre amarasteni… cum dracu sa nu te-apuce niste ” tristeti de minoritar ” desii sant multi acesti ” minoritari ” ? Repet : rau este faptul ca NIMENI vreodata , n-a platit si cu functia { adica …dat afara urgent si nu schimbat de pe scaun } si din buzunarele proprii si personale , prejudiciul moral pe care-l sufera DOAR UNII ! Ca si-n cazul Politiei sau al Jandarmeriei care , s-au dovedit a fi de foarte multe ori scrofulosi si , nu doar la datorie . Respect Renata si-ti doresc sa ai o saptamana viitoare cat mai linistita , eventual o saptamana care sa fie dupa gustul dumitale si nu al pungashilor astia !

 3. Aldus zice:

  Ce chestie, ANAF-ul te dă în judecată mai nou? Eventual având grijă să nu afli că ești dator până nu se gată procesul? Apropo, poți constesta (în termen de câteva zile de la data primirii înștiințării de executare silită, deci de la data primirii plicului), dar probabil nu merită efortul.

  Presupun că e un simulacru de proces, cu dosare și formulare tip la kilogram, de la o grămadă de oameni care nici nu știu că au datorii. Vorba ta, câte 10-12 lei de la fiecare se strânge ceva.

 4. Aldus zice:

  Mă gândesc că ai respirat oarecum ușurată la al doilea plic, că uite, nu mai ești în situația stânjenitoare în care te credeai, ci într-una creată artificial de ei. 🙂

 5. Vero zice:

  Eu am de câţiva ani cont în spaţiul lor privat virtual: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice
  Primesc înştiinţări pe mail şi pot să văd ce datorii am. Merge cam greu de când cu declaraţia aia unică pe care-o vor depusă de toată lumea online, dar e totuşi mai bine decât s-aştept hârţoage trimise prin poştă.

  • psi zice:

   declarațiile rectificative pe ultimii cinci ani, vin cu poșta, chiar dacă ai spv. și știi ce e amuzant? că o contribuție care acum 5 ani era deductibilă, astăzi nu mai este și că deciziile emise înainte de ordonanța cu regularizările pe ultimii 5 ani, nu beneficiază de reducerea de 10% (adică eu voi plăti cu 10% mai mult decât cineva a cărui decizie a fost emisă abia astăzi, pentru simplul motiv că a venit poștașul pe 1 octombrie).

   • Vero zice:

    La mine aia rectificativă pe 2013 pentru CASS n-a venit nici cu poşta, nici pe mail. Am găsit-o eu când am intrat în spaţiul ăla virtual. Intru o dată de lună, după data de 10, când cică fac ei actualizările pentru luna precedentă.
    Luna asta eram pe zero. Aştept cu interes actualizarea de pe data de 10 a lunii următoare.
    În anii trecuţi – de când am contul – deciziile de impunere pentru impozit au apărut numai acolo, cu înştiinţare pe mail. Şi tanti de la ghişeu mi-a zis (e drept că în primul meu an de spv) că, dacă am cont acolo, nu-mi mai trimit nimic prin poştă. S-o mai fi schimbat regula între timp.
    La ăştia totul se schimbă şi e amuzant – adică faci haz de necaz.

   • psi zice:

    eu am primit rectificativa pentru pensia din 2016 cu plicul, la începutul lunii și rectificativa pentru sănătate pe 2013 pe spv. deci… 🙂 doar ei știu cum trimit.

 6. Ara zice:

  Stii ca sunt locuri goale in padure si acolo poti avea chiar si pana la zece ani liniste, pana apare ceva fisc si pe acolo? Cand apare, te muti in alt luminis si gata.

 7. psi zice:

  de fapt poșta își face treaba (cu oameni puțini și prost plătiți, dar asta-i altă treabă).
  decizia ta a fost listată la Rm. Vâlcea ca ale tuturor plătitorilor din țara asta de altfel și a plecat… când a plecat.
  nu-ți spun cum e la profesii liberale, că e jale. ani buni plăteam cu o lună sau două înainte să vină decizia prin poștă chit că am celebrul spațiu virtual privat pe care îl tot laudă eujen și merge… cum merge.

 8. De aia au oamenii oroare de a face lucrurile „legal”… legalitatea in Romania este o Fata Morgana 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s