Tristeți de minoritar

Suntem puțini în lume. Cam 15%. Avem o zi internațională, dar nu facem paradă. O minoritate discretă care trece aproape neobservată.
Acum cincizeci de ani, în copilărie, îmi luam ceva castane pentru apucătura proastă, dar nu m-am dezvățat! Am încercat să salvez aparențele, am exersat…
Până la urmă, dacă nu ești foarte atent, nici nu te prinzi de meteahna asta, despre care se crede că e determinată de cel puțin o genă și de concentrația testosteronului, dar nu se știe nimic precis. Mai mult speculații.
Cică nici inteligența nu mă dă afară din casă, de logică – nu mai vorbesc!
Totuși, mă aflu într-o companie selectă: Marie Curie, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Napoleon, Einstein… Da, și Einstein. Uite că Einstein și cu mine avem ceva în comun!

Dacă suntem discriminați: da, suntem!
Eu mă simt mega-discriminată de fabricanții de veselă. Ăștia nu s-au gândit niciodată să pună două ciocuri opuse pe marginea idiotului de ibric, pe care trebuie să-l apuci de coadă și să torni cafeaua mai ales dimineața, când ești adormit și… stângaci.

Acest articol a fost publicat în autoturisme și alte chestii personale, copilărie, părerea mea, strict autentic și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Tristeți de minoritar

 1. Aldus zice:

  Păi dacă nu v-ar discrimina producătorii de veselă, s-ar duce pe apa sâmbetei sensul figurat al expresiei „ești stângaci”! 🙂

  • Discriminarea a apărut pe vremea lui Iulius Cezar. Stângacii (sinister) erau considerați ghinioniști, aducători de ghinion.
   În italiană, sinistro înseamnă stâng, dar și dezastru, nenorocire. Sensul figurat, peiorativ în limba română e foarte blând.

 2. Samanu zice:

  Si eu am fost stangaci veritabil dar doua intamplari din copilarie m au transformat in ambidextru: invatatorea ma batea peste mana ca sa scriu cu dreapta pentru ca eram singurul care scria cu stanga, apoi la 12 ani mi am fracturat stanga in cot si vreo doua luni am fost obligat sama adaptez.

 3. bunicul zice:

  Prima discriminare a fost în clasa întâi, când doamna învățătoare mă obliga să scriu cu mâna dreaptă. Deși eram cel mai bun elev din clasă, am luat premiul doi datorită faptului că scriam urât cu dreapta, mai târziu am scris și cu stânga, am exersat prin liceu și scrisul invers sau scrisul simultan cu ambele mâini. Ce-aș mai fi înjurat-o pe învățătoare, dar nici asta nu puteam pentru că era mama mea. Apoi au urmat altele, nu puteam fi un cosaș bun căci nu existau coase pentru stângaci. Nu putem ciopli doage de butoi pentru că, dacă puteam totuși folosi coasa, barda nu aveam cum o folosi și mă uitam cu jind la cei care foloseau acea sculă. Mai târziu un unchi de-al tatei, tâmplar și stângaci, mi-a dat sa lucrez cu barda făcută pentru el de un fierar. Cele mai complicate erau cele ca militar când anumite arme erau dificil de utilizat de către stângaci. Am avut și momente de glorie când uneori datorită poziției dificile pentru un dreptaci, mă striga tata: – Stângaciule vino și mă ajută ! Prin lumea occidentală am descoperit că multe și obiecte sunt concepute pentru a fi utilizate și de către stângaci și acum unele din ele au ajuns și în România. http://www.e-stangaci.ro
  Și azi după peste 6 decenii de viață mai simt discriminarea când probez pantofi și cer stângul nu dreptul, iar vânzătoarele se uită ciudat la mine, ori când stau la o masă cu spațiu redus și am un dreptaci în stânga mea.
  Printre altele avem și bloguri. desprestangaci.blogspot.com

 4. psi zice:

  sunteți puțini, ce-i drept. în familia mea, stângaci erau bunicul dinspre tată, fie iertat, este mama și este soțul meu. 🙂
  propo de ce spui, mama are niște vase de-astea cu ciocul pe partea opusă, mai toată copilăria mea le-am bombănit. :)))

 5. Life zice:

  O scriere plina de farmec. Eu stiu ca stangacii sunt spirite sensibile, creative, inteligente..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s