Smart. Un post de radio pe care nu-l mai ascult.

V-am zis că în drumul meu către Prăvălie și înapoi ascultam Radio Smart . Un post de nișă, finanțat de Marius Tucă. Cred că în topul audienței era pe ultimul loc. Dar nu-mi păsa. Atâta vreme cât Matinalul era făcut de Marius Tucă (imbecilă prestație) și Marius Manole, actorul (adorabil și când îl înșela Muza Improvizației), ascultam Matinalul lor. Îl ascultam și când ăștia doi, ocupați cu târzii chiolhanuri prin cârciumi scumpe, renunțau să semneze condica la programul de dimineață, fiindcă Smart dădea muzică bună și când chiuleau prezentatorii. (În treacăt fie spus, sintagma muzică bună e foarte elastică și subiectivă – era muzică de-aia care-mi place mie.)
De la o vreme, Matinalul Smart e ținut de două femei. Promo-ul e genial  – „Încearcă și cu femei!”, titlul programului e destul de șmecher – Ielele de dimineață. 
Treaba bună se termină aici, la titluri.

Pe femei le cheamă Halas și Pârlea .
Halas are o voce anti-radio. Ca să mă fac înțeleasă, timbrul vocii lui Halas te face să crezi că hăpăie un anxiolitic la fiecare silabă, dar tot ar da de perete cu o farfurie întinsă, dacă postul de radio i-ar lăsa-o la îndemână. Ailaltă, aia cu nume trist – Pârlea, are o voce care ar putea deveni radiofonică după șase luni de școlarizare la foniatrie, dar nici nu contează, că nu face decât să se mire, să accepte fără rezerve sau s-o facă pe proasta, într-un contrapunct cât de poate de inegal cu doamna Halas.
Halas e șefa pe vorbire, asta e clar. Ailaltă joacă fetița cu chibrituri, unul dintre  cei 101 dalmațieni, joacă uimeala imberbă.
Paradoxal, Halas, care vorbește într-una, fără să zică nimic, îi scoate și salariul Pârlitei.
Totuși, problema mea – că nu mai cășun pe Smart la orele dimineții, nu e vocea nu-la-radio a lui Halas, nici scurtele intervenții umile ale lui Pârlea, ci subiectele.

Păi, în rarele ocazii când venea Tucă și Manole la Matinal, mă surprindeam rânjind/zâmbind  la un dialog absurd despre nimic, dar nu lipsit de umor și, pe linie muzicală, primeam imediat o compensație – Chelsea Hotel.

Acum aflu ce zice/face/mănâncă/ adoră băiețelul lui Halas, ce conține mic-dejunul vedetelor și manechinelor, dacă lui Halas îi e frică de gândaci, dacă-și unge pantofii cu cremă de ghete sau cu cremă antirid… aflu mii de chestii care nu mă interesează nici cât negru sub unghie, așa că m-am mutat pe alt post de radio care dă muzică acceptabilă, non-stop.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, apucături proaste la români, cronici, publicitate, părerea mea, strict autentic, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Smart. Un post de radio pe care nu-l mai ascult.

 1. Aldus zice:

  Uite cum aflu și eu despre emisiuni ținute de Tucă când acesta nu le mai ține! Altfel, să ai un post de radio care deci îți permite să angajezi orice femeie – grasă, urâtă, bătrână – și să alegi fete atât de tinere și care arată atât de bine este, aș zice, prostie curată. Din considerentele expuse în cursul acestei discuții din comentarii, ca să nu le repet.

  • Aldus, nu cred că s-a făcut un concurs pentru post: căutăm două voci de radio. Cred că a fost pe pile, cumetrii, relații.
   A fost o dată, la vocea româniei, cred, un tip care cânta excepțional de mișto, vocal și chitară. S-au întors jurații cu scaunele ca la un semn. O voce caldă, senzuală, „mârâită”, engleză cu accent de nativ… Ce să vezi? Tipul în scaun cu rotile. Paralizat de la buric în jos. După un accident de escaladă sau alpinism, parcă lucrase salvamontist, ceva. Loredana l-a luat în echipa ei. ”Pe scenă, poate, ți-ar fi mai greu – i-a zis, dar la radio, ai rupe tot! ”Mi-am și imaginat atunci că Loredana i-a încropit, în minte, un viitor. Numai că atunci când a avut de ales cu cine intră în finală a optat pentru un săltăreț normal motoric, care cânta ca mii de băieți care cântă, țopăia, dădea din buric, făcea de toate. Și pe paralitic l-a scos din poveste. Nu-i vorbă, că nici de „alesul” ei de ultim moment nu s-a mai auzit vreodată.
   Atunci m-am gândit că Loredana e proastă, superficială și egoistă. A avut posibilitatea să-i ofere omului ăluia o șansă, pe bune. N-a făcut-o. S-a temut că publicul nu va vota o voce bună cu o chitară bună, va vota un un tip care cântă binișor pentru cineva care dă așa de bine din buric și dansează binișor pentru unul care știe să și cânte.
   Ți-am relatat episodul ăsta în contextul comentariului tău pe care l-ai citat.
   Ai dreptate în comentariul ăla. Cel puțin eu îți dau dreptate 100%.

   • Aldus zice:

    Exact întrebarea asta mi-a răsărit în minte când am intrat pe linkul pus de tine și le-am văzut pe cele două fete: Băi, sunteți post de radio, nu vă vede nimeni, puteați angaja o tipă cu voce (apropo: unele dintre cele mai suave și senzuale voci din reclame sau de pe vremea liniilor fierbinți aparțineau unor femei grase sau care croșetau), o tipă cu niscaiva cultură, o tipă cu ceva de spus. Ceva interesant, ceva cu miez, care să te pună pe gânduri. Pentru că la voi chiar nu conta imaginea, dar deloc. De ce ați angajat două manechine?

 2. corneliu rosca zice:

  care radio cu muzica cceptabila?

 3. papagigli zice:

  Nu stiu cine-s astia, „Smart”, dar nu cred ca e smart sa nu mai asculti un smart. Fie el si post de radio. 😆
  In ceea ce le priveste pe cele doua „smarte” mentionate, as zice ca daca-l poti asculta pe Banciu, poti asculta orice Pirlitoare din lumea asta, fie ea o Hellas sau orice alta graitoare.

  • Gigli, pornești de la o premisă greșită. Banciu spune lucruri cu care poți/nu poți fi de acord. Are momente în care l-aș împușca și momente în care spune lucruri cu care sunt de acord. Indiferent ce spune Banciu, te obligă să ai o poziție, pentru că te face să-l asculți. Umblă pe granița aia fină unde îi ține atenți și pe fanii lui, și pe dușmani. E destul de greu, să știi! E destul de greu să-ți ții dușmanul atent la ce zici! Cred că are ceva școală a comunicării – dar asta n-o poți observa decât dacă îi urmărești o emisiune, integral. Nu neg, uneori e ridicol. Dar sunt conștientă că există cel puțin un telespectator care-l consideră cu boii acasă. Eu nu mă uit la talkshow-uri ca și cum aș fi singurul telespectator. Mă pun și-n pielea celorlalți, altora, probabili.
   Revenind: femeile astea vorbesc despre nimicuri femeiești, strict femeiești. Sunt capabilă să garantez că niciun bărbat, cu excepția soților lor, nu le mai ascultă matinalul.

   Poți vorbi despre nimic în mod interesant și faci audiență. Poți vorbi despre chestii interesante în mod imbecil – tot faci audiență. Dar e imposibil să faci audiență când emiți platitudini despre nimicuri.

   Gigli, ideea că cine-l înghite pe Banciu, înghite orice – e o gheruță de pisic pe pielea udă, tu abia ieșit de sub duș. Nu e fair! Nici Mili nu face asta

   • papagigli zice:

    Comentariul meu a fost malitios, precum spui, motiv pentru care-mi cer scuze. Dar cu toate scuzele mele, fondul problemei ramine. Nu-mi pot imagina cum cineva care-l asculta pe Banciu, poate fi deranjat de vocea altcuiva. Poate doar de a Melaniei Griffith, desi pina si p-aia o pot asculta. Cu greu, recunosc.
    Ca Banciu o fi, pe undeva, si inteligent, nu contest, desi, ce om inteligent isi sustine opinia jignind, mitocanind si diabolicizind, ca stii cum e cu perseverarea in errare? Nu, in mod sigur un om inteligent n-o va face. Si atunci, pentru ce as asculta un imbecil care pe deasupra imbecilitatii mai are si-un fel de-a vorbi insuportabil?
    Si ca sa-mi intelegi, intr-o oarecare masura, manichiura precara, as spune ca Gadea, desi dobitoc cu certificat, are o voce ascultabila (dupa parerea mea 😉
    )

 4. Cudi zice:

  Renata, poate au făcut un studiu și au realizat că audiența lor e preponderent masculină… Ceea ce vede bărbatul e alterat de felul în care arată femeia, deci poate bărbații consideră matinalul celor două un fel de program cultural, nu știu, ar trebui să ne spună un ascultător.

  • Aldus zice:

   Ceea ce vede bărbatul e alterat de felul în care arată femeia

   Da’ tu vezi prezentatoarele radio? Sau prezentatorii?

   Tocmai asta discutam mai sus cu Renata, c-ar fi putut să le aleagă pe alte criterii decât aspectul fizic. Tocmai pentru că nu le vezi.

  • Vladen zice:

   Da, conteaza cum arata si alea de la radio. Evident „nu-ti cad ochii pe ele”, dar daca te atrage vocea vrei sa vezi si continutul. Radio sau neradio.
   Altfel, daca ai dreptate, aia de au realizat ca audienta lor e preponderent masculina si le-au angajat pe alea, au un lejer handicap :). Fiindca:
   (1) pare-se din ce zice Renata ca n-au vocea prea senzuala
   (2) nu s-a nascut inca barbatul heterosexual care sa vrea sa asculte …mai ales la matinal, despre treburi de cucoane, gen crema de nu-sh’ ce fel si frici de gandaci.
   (3) e total moartea pasiunii si sut in coaiele cotei de audienta sa vorbesti despre plodul personal. Daca femeile au rabdare politicoasa, mai ales alea mai trecute, ca barbat o tai scurt. Chiar daca aia e suficient de rupta de realitate sa se simta MILF, n-a priceput ideea. Notiunea de MILF e misto prin prisma de femeie coapta si experimenta cu balcoane mari (ca sa ma exprim politicos), dar numai daca mostenitorul e notiune teoretica invizibila, inodora, insulata si non-mentionabila. Cand apare progenitura in peisaj, orice MILF devine „mama lu'”.
   Daca e sa emit o ipoteza: da, au vrut prostanacii sa creasca/mentina audienta de masculi si au angajat o muierusca tanara, piloasa si educata corporatist sa faca asta. Si acum Renata „se bucura” de produsul muncii asteia 😀

  • Cudi, m-am prins de ironie, dar tu nu știi cum a debutat „Smart”! Tucă bătea câmpii de unul singur câteva minute, pe sec. Pe urmă îți recita un poem propriu ( nu, nu scrie poezie, e genul închipuit care își imaginează că dacă a morfolit un vers alb de genul „să ne futem cu disperare în căușul unei lingurițe de argint” – e propria mea invenție, n-a scris asta domnul Tucă -, se cheamă poet. Își citea poemul, interminabil, de obicei, pe un fundal sonor bocitoresc. De-acasă până la Prăvălie nu prindeam mai mult de un poem jumate, plus câteva considerații de căcat despre lume și viață, care sunau mai bine ca poemul, că nu era jelania aia muzicală pe fundal. Deci, l-am scos din memoria radioului juma de an. Era pentru fete bătrâne, călugări labagii și ceilalți asemenea lor.
   Peste 6 luni am ajuns pe Smaert din greșeală și era SMART! Marius Manole făcea o improvizație despre cum s-a simțit el în America, cu enșpe cenți în buzunar, pe care trebuia să-i întindă treișpe zile. Am râs cu lacrimi! Am rămas acolo, dimineața. Aveau invitați buni, actori. Rodica Mandache era prietena lor fidelă, la telefon.
   Habar n-am cine asculta Smart, în afară de mine. Habar n-am cine ascultă Smart acum, de când am renunțat la el.

 5. zazania zice:

  Eu ascult, dintr-un soi de masochism, Europa FM care difuzeaza o muzica de rahat, doar Delia, Smile pana la exasperare, dar care au in schimb niste emisiuni incitante dimineata si la pranz: cu Vlad Petreanu, un tip superinteligent, cu Moise Guran , un soi de Gadea in oglinda . Miercuri au „Arena lui Tolontan”, joi difuzeaza „Judecata de joi” cu CTP iar vineri la pranz,”Avocatul diavolului” cu Vlad Petreanu si CTP. Iar Imparatu’, in masina , doar Magic, pentru muzica.

 6. zazania zice:

  Nu tre’ sa-ti placa; trebuie sa asculti si cealalta parte.

  • Zu, când am zis că nu-mi place, mă nu mă refeream la cum arată, ci la ce zice plus atitudine. Moise nu e partea cealaltă. Cum nici Piața Victoriei nu e vreo altă parte. Băieții care au distrus partidele istorice au fost extrem de inteligenți. Am rămas cu psd-ul. Adică visul lui Iliescu s-a împlinit: comunismul cu față umană.

   În altă ordine de idei, nu simt nevoia să ascult vreo cealaltă parte ca să pricep că anteniștii s-au dat cu psd-ul, că neamțul e un dezastru, că Corduța face poliție politică nu doar fiindcă reacționează la niște ordine, dar fiind atât de nulitate în profesie, atât de urâtă și proastă, are o ură viscerală față de oricine/orice. Ca orice nulitate, vrea să strivească sub tocul pantofului aproape bărbătesc pe care l-a moștenit de la activistele de altădată orice persoană mai „ajunsă” ca ea. Ca orice nulitate, copil de nomnclaturist, vrea să dețină puterea absolută.
   Văd și singură, cu propriii ochi, ce nulități crește partidul-stat. Scroafa aia de Firea se deosebește de Corduța numai prin statură și puținătatea părului. În curând, circulația în București va fi complet înghețată. Cunosc oameni care locuiesc, cu chirie, în centrul orațului și umblă disperați să-și vândă mașina, fiindcă la Sala Palatului o oră de parcare s-a făcut 10 lei. Nu e adevărat că riveranii au alt regim! Practic, orice noapte dormită acasă, cu mașina sub geam, te costă 140 de lei. Că numai primele 2 ore se taxează cu 10 lei, de la 3 ore încolo e 20 de lei ora.
   Iertare, Zu! Nu trebuia să-ți spun toate prostiile astea. Oricum, tu n-ai asemenea bătăi de cap.

 7. Vladen zice:

  Parerea mea (si cred ca am vazut si o statistica bunicica care afirma asta) e ca, in general, lumea prefera vocile masculine pentru naratiune (radio, documentare TV in care prezentatorul povesteste, desene animate). Daca imi amintesc corect o mica exceptie o reprezentau femeile cu voce „batrana”, de bunica. Ele aveau mai mult succes. Deci o femeie porneste automat cu un dezavantaj la radio.
  Acum insa nu-s de acord ca nu conteaza cum arata pe motiv ca-s la radio. In ziua de azi informatia e la un click distanta (cum se vede si mai sus 🙂 ). Daca o domnisoara are voce sexy care-ti starneste interesul, garantat oricine da un google sa vada cum arata impricinata. Macar ca sa verifici ca n-ai reactii la una cu capul in punga si tonaj care ar activa greenpeace-ul. Si apoi daca arata bine ii ierti mai multe. Lipsa de subiecte insa omoara interesul, indiferent de gradul de sexy, daca domnita nu e direct accesibila. La apropiere se schimba problema, poti trece cu usurinta peste lipsa capacitilor conversationale. Deci pe scurt, in opinia mea, ca sunt sexy e bine si nu e inutil, ca au voce nasoala nu e problematic desi diminueaza din factorul sexy, ca n-au subiecte e ucigator.

  • Vladen, există voci excepționale de femei, dar alea sunt actrițe, psiholoage… nu-și lasă meseria ca să trăncănească la radio.
   E o tipă, Denise, nu știu la ce post de radio, care sună bine. Și, după cum se înfoaie bărbații radiofonici în jurul ei, cred că arată bine.
   Nu știu dacă există „studii clinice”, dar vocile joase, cu multe armonice inferioare ne sună mai bine. Firește, contează și dicția, și firescul intonației. Toate astea se învață la o școală de actorie. Îndrăznesc să afirm că puțini oameni se nasc cu voce perfectă. Vocile se lucrează. Se învață impostația, respirația, dicția.
   Eu, ca femeie, nu cred că o femeie de radio trebuie să arate bine. Tot ca femeie, nu mă interesează cum arată un bărbat cu voce de radio. Radioul e sunet și și imaginație. Atât.

   p.s.: dobitoaca asta de profi care a intrat la comentarii a înțeles că dacă folosește poziția de utilizator nou, cu alte date de identificare, Gara o pune în așteptare, Îți mai scrisese o interpelare, de măgăriță totală, semnând Stana, Leana…cumva, pe care nu i-am aprobat-o . 🙂 A revenit sub profi.
   Iart-o! N-are cratimă, n-are semne de punctuație, n-are minte. Ce să-i fac? Las-o-așa, să se bucure că a scris și ea un comentariu și a fost primit.

   • Vladen zice:

    Sunt convins ca sunt, ba chiar stiu cateva care-mi plac foarte mult. Era vorba doar ca, statistic, ai mai usor succes (sau in numere mai mari succes) in radio daca esti barbat. Si da, sunt absolut de acord ca e nevoie de munca multa si serioasa ca sa poti suna bine (si la radio si la tv). Nu e deloc o chestie triviala. Nevasta-mea e cercetator, are prezentari pe la conferinte si universitatea ofera cursuri de educat discursul in public. Sunt foarte utile si nu-s deloc doar banalitati si platitudini.
    Legat de P.S: fara grija, nu mai pierd timpul cu biata doamna :). E plictisita sau are prea mult timp liber. Cand am avut si eu ne-am conversat, ca aveam de asteptat. Acum o tratez cu toata mila si consideratia pe care o datoreaza societatea oricarei persoane cu dizabilitati 🙂 .

  • Aldus zice:

   Io prefer la orice oră o necunoscută inteligentă în fața unei prezentatoare frumoasă-foc, dar proastă. Că dacă ascult o emisiunea radiofonică, o ascult pentru conținutul informațional, nu pentru fantezii cu producătoarea. Pentru fantezii există alte tipuri de conținut, și anume video. 🙂

   Deși, la drept vorbind, necunoașterea celuilalt e cel mai fertil teren de fantezii. Dacă e deșteaptă, de ce să te uiți cum arată și să strivești corola de minuni a lumii, când o poți înzestra cu ce chip vrei tu? 🙂

   • Vladen zice:

    Pai da, dar foarte probabil nu reprezinti segmentul lor de piata.
    Asa cum multe cantarete care behaie lamentabil pe scena sunt primele in top din motive estetice, tot asa si unele-s alese la radio nu pentru inteligenta conversatiei ci bazat pe dimensiunea taliei. Daca asta se vinde, asta se ofera. Ascultatorii astora sunt la fel de oligofreni ca realizatorii. Renatele schimba postul. De unde si reclamele sunt la produse de ingrijire personala bazica gen pasta de dinti, iaurt anti constipatie, unguent si produse de spalat vase.
    Acum insa daca e sa fiu sincer, daca-mi place o voce eu ma uit sa vad si cum e persoana. Macar ca sa vad daca corespunde cu imaginea din mintea mea.

   • Aldus zice:

    Stai puțin: eu n-am avut impresia că discuția se purta pe marginea cotei lor de piață. Adică nu asta mi s-a părut că sugerează Renata, că gata, acum vor da faliment. Dimpotrivă, a zis că probabil aveau cea mai mică audiență (pe când îi asculta). Deci, era un post de nișă, puțin ascultat, dar mișto.

    Care acum nu mai este mișto. Prin urmare, discuția era despre faptul că au făcut rabat de la calitate – eu cel puțin din punctul ăsta de vedere am discutat, al calității. Și al publicului de calitate care îi sau nu-i va mai asculta. Știu că sunt într-adevăr o mulțime de maneliști de succes, dar nu văd de ce m-ar interesa viața lor – pentru mine sunt non-subiecte. În schimb, un post de calitate este un subiect.

    Altfel, legat de prezența scenică, vezi te rog linkul pe care i l-am lăsat în primul comentariu Renatei, dacă vrei opinia mea în această direcție.

 8. profi zice:

  Îmi plac mult d alde ăștia fara de ,,coaie”. simpatici foc. Hai ma prostule. Mai ia o pauză nebunule

 9. zazania zice:

  Nu cred ca e suficient sa incerci te detasezi ca sa fii lasata in pace.
  Pe un sait de farmacisti, una indemna colegii sa boicoteze medicamentele (ma rog, OTC, NB) carora li se face reclama pe Antene. De aici, pana la a chestiona pacientul cu privire la optiunea sa politica e doar un pas.
  Pe de alta parte, blogul unui netrebnic care se crede „formator de opinie” poate fi o hazna imputita daca te hazardezi sa te aventurezi pe acolo.

  • Sait de farmaciști?! Există? În fine. Dacă zici tu, probabil că există.
   Eu boicotez toate tâmpeniile de înghițit/uns care se promovează prin teleshopping. La 5 din 10 pacienți îmi reușește. Fiindcă vorbesc ceva mai bine decât Condurățeanu! 🙂 🙂 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s