Motivația sau motivarea

Singurul miting la care am participat după anii 90 a fost ăla contra Consiliului Național al Audiovizualului,  organizat de Mircea Badea și Victor Ciutacu, fix sub ferestrele instituției cu pricina.
Protestul a strâns  CÂTEVA SUTE DE OAMENI și vreo câteva zeci de câini. Oamenii, puținii care erau, aveau, cu toții, dinți în gură – de la natură sau de la stomatolog. Puțeau a curat și a deodorant (măcar!), cu excepția babelor vintage care trăsneau a Chanel  No.5.  Și a Opium. Câinii nu puțeau deloc, fiindcă erau din genul ultra-cocoloșit, despre care crezi că intră în depresie dacă-i lași cinci minute singuri în casă.
În fine, adunătura aia de oameni puțini, în care am avut bucuria să recunosc inși cărora le-aș cere un autograf, dacă aș fi fost colecționar de autografe, au urlat cu mânie proletară JOS CEN-ZU-RA! – simplu, clar,  fără rimă, de s-au cutremurat termopanele CNA-ului și toată funcționărimea a deschis, larg, geamurile, sanchi – să nu se spargă, de fapt ca să vadă cam ce-i paște.
Mitingul ăla a avut  o miză simplă, precisă – că să nu se mai bage CNA-ul în libertatea de opinie a presei.
Oamenii adunați sub ferestrele CNA-ului au strigat, vehement, cu ură, cu determinare, singurul mesaj posibil. Poate au mai fost și alte strigături, dar asta – jos cenzura! –  a deschis geamurile templului CNA.
Mircea Badea de atunci și Victor Ciutacu de atunci n-au scos oameni în stradă ca să se erijeze în poeți, ci ca să vectorizeze un comunicat: cenzura presei = presă inexistentă.

Cred că urletul celor 300 de inși a avut efect. Azi, CNA-ul amendează punctual și, uneori, pierde în tribunal.

Ieri s-a umplut Piața Victoriei de SUTE DE MII de mitingiști. Care n-au strigat nimic. Au mormăit, au îngânat, au mimat strigătul, au fost non-violenți, au strănutat în batistă, au aruncat doar câteva peturi pe jos, au râgâit sotto voce, și-au gestionat corect nevoia de micțiune, au transpirat cât le permite partidul, au  fost giugiuc la acțiune.
Dar n-au înțeles de ce sunt acolo. Fiindcă nici liderii lor nu știau, exact, de ce îi aduc.
Și strigături – jocuri de cuvinte – gen „Doamnă Cucuvea, de ce v-ați ascunselea?”, cred că nu l-ar fi inflamat nici pe Nichita Stănescu.

Pe scurt: proști, dar mulți, nu mai ține!

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, cronici, cu ce ne mândrim, dinozauri și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Motivația sau motivarea

 1. calina zice:

  Doar faptul c ai fost la un (bogdaproste c a fost doar unul) miting pastorit de văran (nu prostii aia numiti de tine), spune totul. Saraca viata ai avut doamna.
  Si trista. Si degeaba, observ (d’aci tristetea, cred). Pacat. Sincer.

 2. „Călina”, cum probabil ai remarcat, erai la moderare și ți-am aprobat comentariul. Ca să pot să-=ți răspund.
  Ești genul de cititor care nu urmărește ideea autorului de text, ci doar propriile idei, puține și fixe. Altfel ai fi remarcat că n-am elogiat mitingul pesedist, dimpotrivă.

  Știu, ești una dintre duduile alea care m-au albit la cur pe blogul Castanului și cu orice altă ocazie, explicându-mi că sunt bătrână, n-am fătat, deci n-am pentru ce să trăiesc. Nefătând, logic, am o viață tristă și bleagă. O pulă de viață, adică! Mă târăsc între casă și serviciu (firește, fătătoarele fac același lucru, dar la ele se cheamă carieră, ele nu se târăsc, se implică, au provocări în trafic, se bat cu morile de vânt ca să-i bage un „pireu” Nestle sub nas, boracului), citesc tâmpenii – King, Asimov (fătătoarele citesc tratate de mămicologie, Olivia Steer, motivaționale), scriu tâmpenii – în două romane și pe blog (fătătoarele scriu și ele, pe blog, cum să-ți alăptezi „îngerașul” când călărești motocicleta, pe soțul sau pe șeful, ca să te învoiască de moț, de turtă, de prima zi de școală, de primii muci cu febră)… Una peste alta, tot ce fac eu ca să pierd timpul până la moarte, fătătoarele fac să câștige timpul până la moarte, în favoarea boracului.
  Știi ceva? Ia, mai hai sictir cu părerile tale!
  Fragmentul de emisiune pe care ai simțit nevoia să mi-l arăți dovedește ce ușor poți fi manipulată. Carne de tun ești, „Călina”!

  • Ioana Maria zice:

   Cred ca esti prea politicoasa cu unii vizitatori ai Garii tale. O zi buna

   • Ioana, chiar n-am fost politicoasă! Am fost o scârbă ordinară, dar am simțit să merita!
    Băi, știi ce mă enervează clișeul ăsta – n-ai făcut copii, trăiești degeaba?
    Mă, Ioana, dacă există judecata de apoi și mă întreabă și-acolo ce-am făcut, dacă n-am făcut copii, eu știu ce să răspund. Cu meseria mea de căcat, vânzătoare de medicamente (de ce dracu se face facultate pentru atâta lucru?! – s-ar întreba „Călina”), am salvat cel puțin doi oameni de la moarte. Așa, de frică, să nu-mi moară-n prăvălie, să nu fiu nevoită să dau explicații la miliție, de frică să nu mă aflu față-n față cu un mort… Am făcut pe dracu-n patru și i-am ajutat să nu crape în fața mea.
    Și am meteahna asta, îmi plac animalele mai mult decât copiii. Copii îmi plac vreo 5. Dar nu din vina mea. Atâția copii deștepți am cunoscut. 🙂

   • Ioana Maria zice:

    Eu tot insist ca excesul de politete strica. Sunt de acord cu tine, poate si datorita faptului ca nu am copii si ca iubesc animalele. Stai linistita ca daca ajungem sa il vedem pe Sfantul Petru fata in fata nu ne intreaba despre copii, ne intreaba daca am fost oameni (in adevaratul sens al cuvantului) si nu am nici o indoiala in legatura cu tine si cu mine.

 3. papagigli zice:

  Mitingurile sunt menite sa-i trezeasca pe adormiti, dar si sa-i manipuleze pe manipulati. Mai ales cele organizate. Organizate sa ce altceva? Ce vor sa demonstreze citeva mii cind alegatori sunt zeci de milioane? „Nu ne convine!” Bun, dar daca celorlalte zeci de milioane le convine, what is the point? A, ca e o miscare in Cluj, una in Arad, alta in Iasi si asa mai departe, e cu totul altceva. Dar o singura si rahitica adunare, ce efect si credibilitate poate sa aiba?
  De fapt asta e o practica pe care o adopta toate partidele. Citeva mii striga ura, alte mii striga hua (vezi huiduiala care si-a luat-o Firea-r a dracu de pocnitoare!)
  E un lucru stiut, politica, religia, fotbalul si alte citeva „discipline” umane sunt merele discordiei de care nu va scapa societatea omeneasca decit prin disparitia ei.
  De Badea nu vorbesc pentru ca mi-e scirba si n-as vrea sa vomit pe HP-ul asta, ca n-are nicio vina. De contrele dintre Oreste si „mardeias” am auzit si mi se rupe pentru ca ce valoare pot avea?
  Ca presa, toata, e aservita intereselor politice de diverse coloraturi, nu mai constituie o necunoscuta, dar daca polemica trepadusilor astora o inteleg, pentru ca fiecare isi apara saracia si nevoile si neamul din partid, n-o sa-i inteleg niciodata pe actorii pulii care n-au habar de mama lor si se baga ca musca-n curul calului, incercind sa epateze si sa stoarca niscai aplauze ofilite unui public de cacat. Vezi „recitalul” lui De Niro in Canada, despre Trump. Abject!
  Asa ca nu va mai plingeti de ce-i la voi, ca ce-i la altii va depasesc cu mult.

  • Gigli, pesediștii n-au cum să facă un protest spontan, că nu le permite disciplina de partid 🙂 și au nevoie întotdeauna de-un tătuc care să ia decizii pentru ei. De data asta nici tătucul n-a știut care e tema protestului sau n-a îndrăznit s-o clarifice. Dacă io eram pesedeul, făceam 20000 de pancarte cu „Demisia, Kovesi!” Că asta e problema, acum. Doamna procuror ar trebui să aibă eleganța să-l scoată pe Klaus din căcat și să-și dea demisia.

   Politica și religia sunt două rețete excelente prin care manipulezi prostimea.

   Badea, ca și Banciu (B1) sunt detestabili în egocentrismul lor. Patologic orgolioși, histrionici, mimând independența politică (Badea a depășit faza asta, s-a Trumpizat și s-a pedesizat cu nerușinare), țin, totuși, emisiunea aia de o oră vorbind liber, fără prompter, ceea ce e o bilă albă. Unul se laudă cu pătrățelele de pe abdomen, celălalt cu franțuzismul. Totuși, ca să fiu corectă, Banciu e mai citit, Badea e mai bâtă.
   Eu mă uit la amândoi, destul de des, (la Banciu în reluare, că sunt pe același tronson orar) și-i iau ca pe doi standuppers comedy care stau jos 🙂 și fac bancuri politice, mai puțin sexuale. Badea nu te face să vomiți, e doar exasperant de enervant și bate apa în piuă. Dar și Banciu scoate untul din ea! Ambii sunt mai prizabili decât Gâdea sau Rareș Bogdan.
   Contrele dintre Oreste și Oreste (că Badea n-a zis nimic, deocamdată, despre Oreste) îmi dovedesc joasa speță din care face parte Oreste, boierul. Fiindcă niciodată nu-ți numești un fost prieten vierme și avorton, dacă nu vrei să știe toată lumea că ai fost prieten cu un vierme și avorton. Și, mai ales, nu dai publicității date despre omul respectiv pe care le-ai obținut cât ai fost prieten cu el. Dacă mama lui Badea a fost turnătoarea teatrului mic, sub Dinu Săraru, Oreste trebuia să vină cu hârtiile de la cnsas, pe post, să le arate. Altminteri e calomnie. Culmea e că nici mie nu-mi place mama lui Badea, fiindcă nimeni nu-și face editură de manuale școlare dacă nu e pe felie cu ministerul învățământului și cred că am zis tot. Dar când o acuzi de a fi fost turnătorul Teatrului MIc, întâi pui la cameră dovezile și pe urmă vorbești. În fine, Oreste e ușor dezechilibrat e dintre ăia care cred că sfinxul din Carpați e cuscru cu Sfinxul Egiptean prin niște coridoare secrete și că îngeri, heruvimi și alte plăsmuiri celeste îți pun o vorbă bună pe lângă Bărbos.
   Nu știu recitalul lui De Niro pro Trump, știu băgarea în seamă a Coanei Firea, după ce a câștigat Halep.

   • papagigli zice:

    Cum te poti uita la Banciu, nu stiu. E o mizerie de om cu un caracter mizerabil si care vorbeste, dupa cum gindeste, borborosit. Un nimic uman care considera mitocania si jigodismul, libertate de exprimare.
    In ce-l priveste pe De Niro, ala a venit la Canada sa bage lopata-n moloz pentru o investitie japoneza cu un mega bloc cu apartamente, magazine si gheise, probabil. E si dupa ce a dat cu lopata aia de aur, aur de trompeta, s-a apucat sa ceara scuze poporului canadez. reprezentat de 5 ziaristi, pentru ca Trump l-a contrat pe Trudeau, prim ministrul pulii. Si ca sa-i puna si mot, cacatului pe care tocmai il avortase, a incheiat cu un Fuck you Trump! Cam atit il duce capul ala de mafiot pe don Niro si pe majoritatea hollywoodienilor.

   • Mă uit la Banciu fiindcă e un „caz”. Caricatura propriei sale personalități. Înveți multe și din „bube”. Și mă uit la el uneori, dimineața, în reluare, fiindcă toate celelalte canale au program de teleshopping, nu fiindcă sunt vreo fană.

   • Aldus zice:

    Eu de clipul ăsta știam (nu și de Japonia):

 4. Iosif Strasbourg zice:

  „…caci un câine viu face mai mult decât un leu mort.”

  • Îmi place citatul ăsta, Iosif!
   Pare că ți-ai recâștigat dreptul de-a veni în gară fără bilet de voie. Eu, sincer, m-aș bucura, dacă renunți la citate biblice.
   (Nu-i exclus ca și ăsta să fie unul, dar scos din context e cât se poate de uman.) 🙂

 5. Iosif Strasbourg zice:

  Tu realizezi ca rusinându-te si urându-ma pe mine, de fapt, ti-e rusine si te urasti pe tine însuti ? 🙂
  Biblia este, simbolul si metafora creatiei universilui si prezinta Întelepciunea si Adevarul Absolut Atemporal (AAA) care anuleaza toate cunostintele, filozofiile, religiile, politica si perceptiile simturilor omului muritor limitat de cunostinta, perpetuarea si balacirea perpetuum mobile în crecul vicios al Legilor mortii. Biblia este scrisa în codul genetic al fiecarui pui de om nascut din femeie pe Terra, iar cine nu a citit aceasta Carte, (fie ca o întelege sau nu) nu-si cunoaste propria identitate.
  DA CITATUL ESTE DIN BIBLIE, iar viata mea se raporteaza zilnic la aceasta CARTE A VIETII în care numele fratelui meu, Hristosul, Întâiul nascut din TATAL, este omniprezent, alaturi de „cei alesi” de EL si mostenitori ai Vietii fara sfârsit, sa transmita genealogic, pâna la sfârsitul lumii, din generatie în generatie, IUBIREA TATALUI pentru creatia Sa paradoxala si necunoscuta, si salvarea, eliberarea, „mântuirea” întregii creatii de la autodistrugerea pregatita de „omul faradelegii” (Antichrist) care se lupta împotriva Tatalui, al Fiului omului, si al Spiritului Sfânt înca de la începutul dezvoltarii capacitatii intelectuale, si distingerii binelui de rau…
  P.S. La banchetul de absolvire a liceului, profesorul de anatomie si fiziologie, mi-a cerut sa-i împrumut o Biblie sa o citeasca, deoarece iesea la pensie, si mi-a marturisit ca se simte un incult prin faptul ca înca nu citise Biblia. El ne-a predat si teoria evolutiei speciilor, si acum zicea ca dintotdeauna a stiut ca este doar o teorie filozofica, de a te deosebi de religiosii considerati de atei „prosti”si inculti însa nu este o regula general valabila.
  Merci de amabilitate, însa eu ramân acelasi, rebel, nebun de dragoste pentru ADEVARUL ABSOLUT ATEMPORAL,liber si independent de oameni, indiferent de inteligenta sau prostia, saracia sau bogatia culturala,sociala, de care dispun…:)

 6. Iosif Strasbourg zice:

  P.S. Scuza-mi interventia prin efractie în incinta garii, însa credeam ca ai „umpic” de suflet pentru aceasta tara si popor batjocorit de milenii de catre ipocriti tradatori si vânzatori de neam si tara care distrug valorile autentice ale IUBIRII din interior, din inima Bucurestiolui, pe care-l detesc din pricina lor si al mârsaviilor perpetuate din generatie în generatie, manipulatori ai constiintelor adormite ale maselor îndobitocite ce se lupta orbecaind între ele, într-o inconstienta anarhica babilonica, crasa fara ca cineva cu suflet, sa miste constiintele spre TREZIREA DIN SOMNUL MORTII RATIONAL-SUFLETESTI SI A NEANTIZARII poporului, disipat si dizolvat de „Mamona”…

  • Iosif, am umpic de inimă. Am chiar mai multă. Dar nu mai știu ce să fac cu ea.
   Partidele istorice și-au dat obștescul sfârșit. PNȚCD-ul a sucombat oarecum discret. PNL-ul trage să moară în mod odios, fără demnitate, în acordurile madolinei lui Orban. În sîsîielile inepte ale coniței Turcan (e suficient să te uiți în ochii ei ca să vezi că are zegras în loc de creier) și-n rârâielile semiisterice și ochelaristice ale celeilalte duduițe – îmi scapă numele în clipa asta. Partidul mamut, de sorginte strict comunisto-securistă, care a preluat frâiele mafiei naționale prin reprezentantul ideal – Dragnea, dă cu șapca de pământ și face promisiuni la beție. De partea cealaltă, niște băieți și fetițe care se epilează pe tot corpul cu zahăr, fiindcă salariul multinaționalelor le permite, strigă câteva slogane în piață, cu entuziasmul caracteristic analfabetului funcțional. Unii au baterii, pe alții îi întorci cu cheița… Nu au habar ce a însemnat, cîndva, o Volgă neagră oprind în fața casei străbunicilor și bunicilor lor, așa că militează cu toată dragostea pentru un securism nou, pentru o nouă poliție politică (îi zic statul de drept), pentru un stalinism nou și proaspăt, fără să bănuiască, măcar, că, într-o zi, sistemul pe care-l apără se va întoarce mai întâi împotriva lor.
   Ce mai avem? O curvă prezidențială în Costa Rica. Cozi imense la mâncare contrafăcută. Zeci de familii asistate social care-și rotunjesc veniturile producând copii. (Sper să nu se supere Aldus!). Bolnavi de cancer care nu pot beneficia de tratamente deja omologate în alte țări, fiindcă Agenția Națională a Medicamentului și Ministerul Sănătății sunt conduse de câteva năpârci care încă nu și-au cumpărat yacht. Mai avem… dar mă opresc aici, fiindcă mă mușcă „Mamona” de limbă. 🙂
   Prefer să păstrez umpicul de inimă pentru oameni pe care-i iubesc, pentru Mili, pentru mine, în ultimă instanță. Și, dacă vreodată se vor alege apele, ceea ce nu cred, voi alega cu umpicul în dinți, să-l donez unde trebuie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s