Cum ne asumăm ce scriem?

Am ajuns pe un site absolut din întâmplare. Am citit câteva articole, scrise cam cu picioarele, dar ideea de bază era clară și m-am simțit, imediat, solidară cu conținutul. Acolo se militează împotriva șarlataniei, imposturii,  acupuncturii, privitului în gol și îndoitului agrafelor de birou – ca terapii alternative la medicina clasică. (Nici nu știu de ce-i zic clasică, fiindcă nu există o medicină preclasică, barocă, impresionistă… Medicina e științe nu e arte.) E drept, tot acolo găsești și afirmații exagerate, gen – terapia cu plante nu produce nimic, dar nițel mai la vale afli că abuzul de nu-știu-care bălărie afectează…  Păi, dacă abuzul afectează, înseamnă că are o activitate planta respectivă, deci trebuie să existe o doză de uz, nu de abuz, care face ceva, nu? Logic.

Dar să revin de unde am plecat.
M-am simțit confortabil, subliniez, citind articole care o puneau la colț pe nevasta lui Andi Moisescu, precum și pe toți ceilalți experți în vindecări miraculoase, suc de sfeclă și viața sănătoasă de apoi.

Plină de entuziasm , am dat pe pagina de căpătâi – Despre noi. Foarte scurtă. Expeditivă, chiar: „Un grup de medici…”.
Așa se prezintă. Un grup de medici. Fără nume, fără specialități. În fine, mi-am zis că poate nu-i interesează publicitatea personală, poate sunt prea tineri ca numele lor reale să conteze… Totuși, băieții și fetele astea, cu stetoscopul atârnat de gât și cu parafa în buzunar (dacă e să-i cred pe cuvânt) ar trebui să-și asume responsabilitatea articolelor.
Altminteri, nu sunt cu nimic mai presus decât mult-citatul grup de cercetători britanici anonimi care efectuează studii peste studii, de la efectul clipitului des asupra îndesirii genelor și până la relația dintre autism și încălzirea globală.

Voi ce ziceți?

Acest articol a fost publicat în bloguri care merită citite, citesc şi-mi place, publicitate, părerea mea, strict autentic, Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Cum ne asumăm ce scriem?

 1. papagigli zice:

  Eu zic asa, ca daca nu joci, nu cistigi, dar nici nu pierzi. Si conform celor spuse, nu bintui blogosfera , renuntind la un cistig probabil pentru evitarea sigura a vreunei pierderi. 😉
  In privinta subiectului ,pot spune ca atunci cind sunt bolnav, sunt si panicat, asa ca bag in mine si pastile si ceaiuri si tuica fiarta si orice, numai sa-mi treaca. Ca astea au fix efectul Dianei la piciorul de artar, e alta discutie. Dar daca bagi de seama, asa cum am bagat eu, vei observa ca oamenii doresc sa-si vindece, in primul rind, panica, nu boala in sine.Iar eu nu fac exceptie. 😆

 2. Liana zice:

  Bazandu-se pe principiul ca pe net ajungi, din 3 clickuri, de la o simpla durere de cap la moarte cerebrala, oamenii cu pricina – doctori sau nu – si-au spus ca nu mai conteaza prea mult cine sunt ei si ce specializari ii recomanda, cata vreme te-ai apucat sa cauti pe internet leacuri minune.

  Ca off – topic – am ajuns prima data pe-aici pe la tine prin gara…e tare frumos 🙂

 3. Vero zice:

  În general nu ne asumăm ce scriem pe net. De exemplu, pe bloguri. Tu te numeri printre puţini care scriu şi comentează semnând cu numele adevărat – şi întreg.

  Oricum, chiar dacă autorii articolului în cauză ar fi spus că se numesc, de exemplu, Gheorghe Ionescu, Ion Vasilescu şi Maria Popescu, am fi avut vreo garanţie că-i cheamă într-adevăr aşa? Şi că sunt într-adevăr medici?
  Sunt şi unii care semnează, recomandând diverse produse cu pretenţii de medicament fără egal, comercializate pe net. Trec un nume, un prenume, pun şi o poză în halat alb şi cu stetoscopul atârnat de gât. Dar, dacă te-apuci să cauţi poza aia cu Google, vezi că numele nu se potriveşte, e, de exemplu, al unui medic rus, luată dintr-un articol care se referă la cu totul altceva.

  • Da. Am pretenții absurde.
   Eu îmi asum ce scriu pe net. Așa cum tu îți asumi traducerile. Așa cum eu mi-am asumat cele două cărți.
   Ceilalți de ce nu și-ar asuma?!

   • Vero zice:

    Presupun că, dacă s-ar putea face o listă cu răspunsuri sincere, s-ar aduna numeroase motive, mai mult sau mai puţin acceptabile, mai mult sau mai puţin absurde… 🙂

 4. Cudi zice:

  Nu cred că sunt medici, că dacă ar fi, n-ar avea timp de blog și de urmărit facebook-ul, de adunat poze, print screen-uri etc… Poate, cel mult, studenți la medicină. Poate doar unul dintre cei (probabil) doi?! care se ocupă de blog, pentru că dacă ar fi mai mulți, pagina „întrebări frecvente” n-ar fi lipsită de conținut, colecția de șarlatani ar fi ceva mai bogată etc. Altfel, e ok site-ul, cu mențiunea, revin, că nu cred că-i semnat de doctori.

 5. bunicul zice:

  Treaba asta cu asumatul a ce scriem, zicem sau facem e destul de spinoasă. Când Becali face declarații nu are ce-și asuma că el nu prea pricepe ce înseamnă asta. Anii când securitatea lucra, mai ales, pe baza anonimelor, a produs mutații definitive în mintea celor mai mulți români, care se comportă și azi la fel.
  Un om normal, cu o educație medie, nu ar trebuie să aibă comentarii diferite, la aceeași problemă, funcție de postura din care comentează, sub nume propriu sau nickname.

 6. castanman zice:

  Există boli pe care medicii nu le merită, spunea pe undeva un neamț destul de serios (Mann, Thomas Mann). Probabil că pe saiturile alea asemenea boli se tratează. 🙂 Deşi neamțul spusese chestia cu o gingăşie improprie teutonilor.

 7. rodica richiteanu zice:

  „Medicii nu doresc o societate fără boli, la fel cum avocații, nu doresc oameni perfect cinstiți”
  Greg Stirling, Vancouver, British Columbia, Martie 1997
  Am început cu acest citat care spune mult.Foarte multe informații sunt de pus la îndoială,dar există și tratamente alternative. Trebuie să selectezi informațiile, să găsești conexiunile logice. Medicamentele nu vindecă afecțiuni, nu tratează cauzele, țin sub control simptomele. Dacă nu acționăm asupra cauzei, nu rezolvăm nimic.
  Organismul nu funcționează cu substanțe sintetice. Dimpotrivă, are nevoie de vitamine, minerale, aminoacizi etc.Un medic ar trebui să aibă cunoștințe despre biochimia corpului și să le aplice.
  Personal, ar fi trebuit cu 9 ani în urmă, să trec pe tratament pentru hipotiroidie, dar am ales un tratament alternativ, după ce am avut toate informațiile care aveau logică.Și bine am făcut. Astăzi, aș fi avut mult mai multe afecțiuni și aș fi luat mult mai multe medicamente.Dar, nu iau niciun medicament. Bineînțeles, medicul specialist n-a crezut că este posibil.
  Anumite plante, în special cele folosite în medicina ayurvedică conțin metale toxice. Deci, atenție la ceaiuri în exces!

  • Ai dreptate, Rodica, în multe privințe. Din păcate, medicamentele nu vindecă. Exceptând antibioticele care ucid microorganismul patogen sau îi inhibă înmulțirea, deci acționează etiologic.
   Din fericire însă, există multe substanțe sintetice (majoritatea substanțelor din industria medicamentului sunt azi sintetice) cu care organismul „colaborează” foarte bine. Ba chiar mai bine decât cu cele naturale, fiindcă multe sintetice au avantajul unui număr mai mic de reacții secundare. Un exemplu banal ar fi drotaverina, de sinteză, care are efectele benefice ale naturalei papaverine (extrasă din papaver somniferum) dar e lipsită de efectele secundare ale celei din urmă (uscăciunea gurii, somnolență).

   Dezavantajul principiului activ extras din plante e lipsa purității (care duce la un titru aproximativ – nu știi exact ce concentrație administrezi, și nu doar aspirina își modifică acțiunea terapică în funcție de doză). Avantajul naturalelor e că sunt mai ușor asimilabile.

   Și da, da, poți să zici de două ori, consumul haotic de plante (nu doar ayurvedice) poate fi la fel de nociv ca și consumul haotic de substanțe medicamentoase de sinteză. Practic, nu cred să existe pe lume o plantă căreia i se recunosc efecte terapeutice care, consumată în orice cantitate, rămâne lipsită de efecte adverse. O să zic și eu, a nu știu câta oară, ceaiul de mușețel consumat ca aliment te face pacient la gastro-enterologie. Inofensivul mușețel! Ăsta e un exemplu soft.

   Nu știu ce fel de dereglare tranzitorie ai avut tu pe tiroidă, dar e foarte bine că s-a rezolvat de la sine. 🙂 Și nu e rău că tu crezi că ai reparat-o cu un tratament alternativ. 🙂

   • rodica richiteanu zice:

    Sunt ]n totalitate de acord cu tine, cu o mică excepție.Antibioticele nu au efect în toate situațiile. O infecție cu stafilococ auriu, n-a putut fi tratată cu antibiotice, din cauza intoxicației cu mercur (cazul fiului meu), deoarece antibioticul nu putea ajunge în celule.Tot un tratament alternativ l-a ajutat.

    Îmi place foarte mult, blogul tău! Felicitări!

   • Rodica, atunci când antibioticul nu e eficient, nu s-a făcut antibiograma. Eu cred că o intoxicație cu mercur dă simptomatologie cu mult înainte ca să devină un „scut” împotriva antibioticului. Intoxicația cu metale grele dă un semn clar – lizereul gingival galben, care te îngrijorează, înaintea oricărui simptom supărător.
    Rodi, ai pomenit de două ori de tratamente alternative, dar nu ne-ai spus care au fost alea. M-ai făcut curioasă! 🙂

   • rodica richiteanu zice:

    Renata, s-a făcut antibiograma la fiecare tură de tratament. Nu știam la momentul respectiv de intoxicația cu mercur (4 plombe dentare puse la 11 ani). Din 2005 până în 2007, a fost tratat pentru acnee, dar avea o infecție puternică cu stafilococul auriu. Din 2007 până în 2011 a luat antibiotice, bineînțeles cu pauze. În final, după 9 luni de tratament cu Cordyceps, Red Reishi și Imunoasist a scăpat de stafilococ.

   • rodica richiteanu zice:

    Eu am luat Cordyceps, Resveratrol, Calciu GaiBao (de la Tianshi) și PoliOmega -aveam și colesterolul mare și trigliceridele mari.
    Vezi analize pe https://elainey.com/2018/06/05/ce-am-luat-pentru-scaderea-tsh-ului-trigliceridelor-si-colesterolului/

   • Foarte interesant! Nu m-am gândit niciodată la cordyceps ca la ceva serios, pentru că 99% din produsele chinezești sunt falsuri ordinare. Resveratrolul da, știu că util, mai ales pentru fumători idioți ca mine. Cu omega ce să mai zic? Tot omega înghit și eu pentru că nu suport statinele, în sensul că am încercat să iau, în două seri neconsecutive, și de fiecare dată, în ziua următoare mi-a fost atât de rău, încât am fost pe punctul de-a mă prezenta la o cameră de gardă. Iau OMACOR (de sinteză). Am luat krilloil de Rotta Natura, câțiva ani ulei de pește de Hofigal… Nu, colesterolul nu scade nici cu omegile astea, poate că doar nu crește peste nivelul existent. Dar e bine și așa. Personal, nici nu cred că un colesterol mărișor e foarte periculos. Atâta vreme cât îl găsești liber în sânge, înseamnă că nu s-a depus pe pereții vaselor.

    Nu pricep de ce sunt cardiologii atât de orbi și surzi la efectele secundare ireversibile ale statinelor. De ce sunt mulțumiți să te știe cu un colesterol total sub 250, dar cu un ficat cât China, tăvălindu-te pe jos de dureri musculare, grețuri, amețeli… De ce dracu ai fi fericit să trăiești 100 de ani în chinurile astea?! 🙂

    Faza cu mercurul din plombe m-a lăsat mască. Și mi-a dat o idee: acum înțeleg de ce toate vrăjitoarele și ghicitoarele le spun clienților că au argintul viu în ei. Nu doar ca să le ia banii, ci fiindcă îl au, într-adevăr! La noi, până acum câțiva ani plombele se puneau cu nenorocitul ăla de amalgam. Și nu cred că există român născut în anii 50-80 care să nu aibă măcar o plombă. 🙂

    Mai vorbim. O zi ușoară!

   • rodica richiteanu zice:

    Mare atenție cu statinele!!! Afectează inima prin scăderea coenzimei Q10. Antioxidanții care leagă radicalii liberi ajută ficatul, care de fapt produce colesterolul.
    Plombe cu amalgam se pun și astăzi.

   • Io n-am cum să fiu atentă sau neatentă, că pur și simplu nu le suport.
    Și betablocantele scad Q10.
    Se pun și azi plombe cu amalgam dacă vrei să te coste trei lei. Dar pe vremea tinerții mele se puneau doar cu amalgam, asta era nasol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s