D’ale Prăvăliei: Aurică Pulea Spătaru’

Știți ce mi-a spus mama, la câteva luni bune după ce a murit tata? Că nu poate să iasă pe stradă, că vede numai cupluri de bătrâni ținându-se de mână. Îi gâlgâia vocea a plâns, așa că m-am făcut că n-o văd pe bunică-mea, care era văduvă de douăzeci de ani și ieșea pe stradă non-stop, ba la magazinele din jur, ba la piață (lua tramvaiul până la Moghioroș) făcându-mi semnul acela giratoriu, în dreptul tâmplei, adică mama, săraca, era nițel dusă cu capul, să n-o luăm în seamă. Adevărul e că și eu, ca și bunică-mea, ne împiedicam pe stradă numai de babe singure sau de moși singuri, trăgând după ei fie un cățel în lesă, fie un cărucior pe rotile pentru cumpărături, aproape niciodată pe partenerul de cuplu.

Treaba asta vine ca în antologia de murphy-ologisme – când vrei să bați în lemn, observi că lumea e făcută din plastic și sticlă, adică de ce ți-e frică nu scapi, ce vrei să eviți dă peste tine.

Am scris preambulul acesta ca să-mi justific textul de față. Nu, nu sunt obsedată de moarte și sinucigași, dar lucrurile vin de se întâmplă.

Vineri, la schimbul de tură, colegele mi-au dat raportul: ce catastrofală a fost dimineața la vânzări, ce-au comandat, ce-au plătit și că s-a sinucis Aurică-Nebunul. Cu bilet de Adio. Cum așa? Foarte simplu, mi-au zis ele, Aurică-Nebunul care era pe tratament prescris de doctorii din Balamuc și aflase, de curând, că are cancer pulmonar, metastaze și foarte puțin de trăit, a deversat toate pastilele de cap în palma stângă și le-a înghițit cu o sticlă de votcă pe care a dus-o la gură cu dreapta. A lăsat Bilet de Adio!

Nu pot zice că m-am întristat cumplit de moartea lui Aurică, poate mai mult de datoria lui către Prăvălie, pentru care se jurase pe toți sfinții și dumnezeii că o plătește  la finele lunii aprilie și rămânea descoperită, dar m-am speriat de jocul coincidențelor – Aurică Nebunul sinucis, Olivia Tutan… sinucisă, ce dracu’ e cu ziua asta de treișpe aprilie?!

Azi m-am târât cu greu la Prăvălie, că era tura mea. Opt – șaișpe. La opt și zece, nici țipenie pe stradă, eu, la buticul de vizavi, cumpărându-mi țigări. Intră AtenaMică, o țigancă superdeșteaptă, care s-a greșit la 45 de ani și-a făcut-o, liniștită, pe  Anaís, care are trei ani și bate cu doi pumnișori în frigider, și țipă, după o anume sticluță de suc. „Taci, în pizda mă-tii, că vorbesc cu femeia asta!” – strigă AtenaMică.
Femeia asta, adică eu, plăteam țigările și nu vorbeam cu nimeni.
AtenaMică zice:
– Știi că a murit Aurică?
– Da, am auzit că s-a sinucis. Că a lăsat și Bilet de Adio.
– Ce bilet?!… Anaís, taci, că te omor!… A băut ca porcu’ și s-a culcat pe spate. S-a înecat cu vomă.
– Și Biletul?!
– Nu e nici un bilet. Avea o listă cu datorii. Acu’ o mai plătește Pulea Spătaru’!

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, apucături proaste la români, d'ale Prăvăliei și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la D’ale Prăvăliei: Aurică Pulea Spătaru’

 1. zazania zice:

  Chiar imi faceam griji cand povestisesi ca le dai pe datorie tiganilor: daca-l baga pe unul la bulau sau o mierleste, pateste piranda datoriile ??

 2. Țiganii noștri nu intră la bulău. N-au de ce. Nu intră nici ăia care fură kilometri de autostradă, cum ar intra ăștia care fură nițel curent de la stâlp?!
  Hei, Zuzu, lumea e mult mai interesantă în buricul Bucureștilor, decât în cărți și filme americane.

 3. Mihai zice:

  😂 da, morțile sunt mult mai banale decât ne imaginăm noi, cazul lui Aurică e încă o dovadă, dar… mna, pe asta cu „pulea spătaru'” o uitasem. Mulțam de reamintire!

  • Morțile sunt sordide. Nici eu n-am mai auzit expresia de multișor. Lexicul se îmbogățește pe-o parte și sărăcește pe alta. Cine mai zice azi „cioflingar”, „mațe fripte”, „cârpe-n cur”?!

   • Mihai zice:

    Exact, Renata! Şi sunt pierderi care nu ne fac onoare, ținând cont de contrapondere (tot mai multe cuvinte luate şi folosite aiurea din alte limbi).
    Expresiile astea le ştiu de la bunica mea care, după ce se va fi dus, poate voi mai avea şansa să mi le amintesc (şi, totodată, să-mi reamintesc de ea) prin contexte de acest gen… sau răsfoind o carte veche.
    Şi lexicul are generațiile lui 🙂

   • Mihai, ideal ar fi ca lexicul să crească, doar.
    Am văzut că scrii cărți. Știi, atunci, cât de nasol e să nu găsești un sinonim, ca să nu repeți cuvântul. 🙂

   • Vero zice:

    Bunica mea spunea „sulea spătaru”, poate ca să menajeze urechile mele de copil. Spunea destul de des – prin urmare n-am obişnuit şi eu să spun tot aşa. 😀

   • Vero zice:

    … m-am obişnuit…

 4. Încep să mă intreb dacă nu cumva culcatu’ pe spate si înecatu’ cu ce ai la îndemană nu e o nouă formă de suicid. De fapt nu chiar nouă, s-o numim altă formă de.
  Că de băut nu se pune problema, ar fi prea intolerant şi anti-democratic să bănuim una ca asta.

 5. vlad zice:

  io inteleg ca ti sa urat cu viata , da’ mai ia si matale o pauza .
  ar fi zis mata

 6. Cudi zice:

  Știu că e aiurea ce întreb, dar acum va trebui să plătești tu din buzunar parte din datoria stimabilului? Dacă da, cât?

 7. Aldus zice:

  Rest in peace.

  PS: nu ăsta-i tipul de care scriai într-un articol că-și plătește totdeauna la timp datoriile și că a venit o dată vesel la prăvălie, că luase ditamai alocația, și de acolo voia să meargă la Altex?

 8. Vladen zice:

  Cred ca m-am lamurit ca Pravalia e in Bucuresti, dar sunt curios unde, in ce zona? Pare zona centrala si veche asa ca ezit intre (1) Cotroceni-Kogalniceanu, (2) Matache si (3) Rosetti/Victoriei/Lipscani. Bineinteles daca nu e o problema sa scrieti asta aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s