Pe bulevardul Magheru, cu Josquin des Prés

Marți, 3 aprilie, am luat Magheru la picior, ca să ajung la Cărturești, invitată la o lansare de carte.

Dacă dați click pe linkul meu, o să găsiți o varză cu carne pusă la păstrare sub șaua calului. Varză au fost alea două doamne extrem de intelectuale care au prezentat romanul în așa fel/hal, încât să-ți vină să nu-l citești niciodată. Carne… Carne e restul. Textul. Autorul. Bulevardul Magheru, în soarele generos al unei după-amiezi de aprilie, cu multele lui magazine închise (hârtie în vitrine), cu puținele lui magazine funcționale (ceva trențe indiene, unul cu pantofi scumpi și frumoși, proiectați, însă, pentru femei cu platfus la picior, altul cu dulcegării și vinuri din Moldova de peste Prut).
Josquin des Prés, făcut personaj principal în romanul care tocmai se lansa. Și ăsta e carne! E carne din carnea Renașterii muzicale. E unul dintre tăticii motetului. L-am mâncat pe pâine în liceul meu de muzică și corul Madrigal mușca din el, cu poftă, în toate concertele.
Numai doamnele alea două, hiper-deștepte, au găsit cu cale să precizeze că habar n-aveau cine e Josquin-ul ăla și au citit romanul cu Google larg deschis, pe genunchi.

Bine, în poveste, Josquin ajunge în Dobrogea, într-un sat de tătari, dar acesta e dreptul scriitorilor, să se joace cu istoria, inclusiv cu istoria muzicii.

Doamnelor sofisticat de intelectuale, care ați scurmat ca găinile în grăunțe, pe Google, să vedeți cine e Josquin des Prés  – iată-l! Diamant, nu?

Chit că umbla cu cârpa aia roșie în cap, după moda vremii.

E, exact așa sună și romanul lui Cătălin Pavel, Chihlimbar.

Reclame
Acest articol a fost publicat în citesc şi-mi place, cronici, cu ce ne mândrim, literatură, părerea mea, Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Pe bulevardul Magheru, cu Josquin des Prés

 1. papagigli zice:

  Sincer, (ca de ce m-as da destept?), n-am auzit de Josquin-ul asta care mie-mi suna a Steven McQueen. Eu stiu de Saint-Germain-des-Prés si de Les Deux Magots unde am mincat tuna tartar si am savurat street show-ul parizian. Stai! Si unde se cafeleau pe vremuri un Camus, un Sartre, un Simone de Beauvoir si un Hemingway, ascultind-o pe Juliette Greco. Na, ca m-am dat destept fara intentie 😆
  Dar as avea ceva motive, ca ma situez undeva dupa doua whiskey-uri, o bere si un pahar de vin. Asa ca, orice asemanare cu originalul e pur intimplatoare. 😉

 2. Vero zice:

  Eu nu l-am căutat doar pe Josquin des Prés cu Google, am căutat şi motet. 😀
  Dar, la drept vorbind, la Politehnică am învăţat că nu trebuie să ştii mare lucru pe dinafară, important e să ştii în ce cărţi să cauţi – şi să te afli în posesia cărţilor în cauză (că Google nu se născuse pe vremea aia).

  Ca fapt divers, mama zicea că suntem o generaţie de inculţi; şi făcea această afirmaţie avându-mă pe mine drept etalon.

 3. Samanu zice:

  Renata m ai uitat cu o rugaminte făcută acum câteva luni..

   • Samanu zice:

    Unde găsesc vaccinuri fara thimersal pentru nou nascuti.

   • Habar n-am! Știu despre vaccinuri tot atât cât despre lansarea unei navete spațiale. În sensul că, nimeni de la NASA nu vrea ca ea să cadă în ocean după ce a zburat 200 de kilometri. Nici făcătorii de vaccinuri nu-și propun să decimeze populația. Tiomersalul e o sare de mercur care se metabolizează inofensiv pentru organism.
    Nu mă preocupă vaccinurile, decât în sensul că ele trebuie făcute. Poate nu antigripalul sezonier, dar antipolio, da. Dacă aș avea un copil mic, aș renunța la vaccinurile din schema națională numai dacă aș fi sigură că, până la 30 de ani, nu va ieși din casă.
    Doamne, același copil ferit de tiomersal, va mânca măcar 10 ouă kinder în mica lui copilărie, adică niște falsă ciocolată care formează căușul unor mizerabile și toxice plastice cu aspect de jucărie!

   • Samanu zice:

    Mulțumesc pentru raspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s