De ce urăsc Floriile

Fiindcă și mama le ura. Poate nu chiar le ura, că bunii creștini nu urăsc, dar le ocolea. Le făcea uitate, pierdute, le palma făcând pe surda – nu răspundea la telefonul fix pe care o sunau vechi cunoștințe, de pe la ultimul loc de muncă, o bibliotecă de facultate. Niște cucoane la fel de bătrâne ca ea, la fel de pensionare, o sunau pe fix (obișnuința!) să-i ureze de ziua numelui.
Acum , la bătrânețe, mama nu se mai simțea altfel decât „Margo”. Se mulțumea cu transcrierea fonetică, deși era o franțuzită prin formare, de la patru ani. Dar îi plăcea margo-ul, cum venea el de la mine, de la coabitant, de la toate prietenele mele și toți prietenii noștri.
Cu mulți ani în urmă, Mama o rupsese cu trecutul ei de școlăriță la semiinternat, trecuse de faza Margareta Băcanu, clasele primare, când a căzut cu curul în blidul cu marmeladă, de unde ungeau măicuțele feliile de pâine pentru micul dejun, trecuse la faza Margareta Carageani, căsătorită cu un fost deținut politic și ajunsese, la bătrânețe, floricică – Margo. Fără T.

La mulți ani tuturor celorlalte femei care poartă nume de flori și vor să fie felicitate!

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, copilărie, cronici, părerea mea, strict autentic, sărbători și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la De ce urăsc Floriile

 1. Olivia Tutankamonareasa zice:

  Sa inteleg ca ura se invata din mama in fiica ? 🙂
  Sarbatoarea asta este doar despre femei ? Adica sarbatoreste/comemoreaza si Viorel ori doar Viorica ?

 2. Am sunat-o. Nici nu mai știe cum o chemă. 🙂 🙂 🙂

 3. Vero zice:

  Am râs imaginându-mi faza cu blidul de marmeladă! 😆

 4. papagigli zice:

  Eu sarbatoresc orice. As petrece si de Ramadam, daca m-ar invita vreun musulman. Da’ ce-s prosti? Astia o ard numai intre ei, sa-i fut.
  Am fost odata, acum vreo 20 de ani la un Yom Kippur sau whatever, ca nu le stiu si nici nu incerc sa le retin. Erau jidani-romani. Dar erau mai mult romani decit jidani. In fine, mi-au dat si-o kipa s-o tin pe cap, bine ca nu m-au pus sa port un shtreimel, c-as fi plecat, subito, ca sa nu-l supar pe Barosan. Evident ca am mincat traditionalisme jidanesti care n-aveau niciun gust, dar ne-am distrat si nici bautura n-a lipsit.
  De fapt mai am o amica in Jerusalim care cind vine pe la noi, primul lucru pe care-l spune e : „da-mi ceva porcisme ca nu mai pot de pofta” 😆
  Acum ma iertati, joaca Chelsea 😉

 5. sorin zice:

  florile sunt bucuria pe care sufletul o expune intermitent …lumina celor dusi ori ramasi inca. ..

 6. Marian zice:

  Dumneata { sunt convins de faptul ca nici mama dumitale } nu urasti Floriile , in ciuda incercarii de-a explica sentimentul pe care l-ai postat mai sus : ” De ce urăsc Floriile „. Pur si simplu te deranjaza faptul ca , din ceva festiv cum ar trebui sa fie , dintr-o ocazie speciala , a devenit doar o obisnuinta , precum obisnuinta de-a saluta pe Mariana , femeia care face curat in pravalie , sau pe ” vecinii cubanezi ” , pentru a le demonstra ca , educatia aleasa …sapa groapa altuia . In italiana aia de prin Sicilia , Renata este tradus ca RENASCUTA ….REINVIATA deci , tare mi-asi dori ca { cred din tot sufletul ca si alti ” garagii ” simt exact ca mine } , Duminica 8 Aprilie , sa-ti pot ura din suflet : LA MULTI ANI RENATA ! Din pacate , atunci ma voi afla in Malta la ” invitatia ” unui medic oncolog insa, urarea ramane si-i din toata inima RENATA CARAGEANI !

  • Nu, Marian! Mama chiar detesta sărbătoarea asta ca onomastică, accepta simbolul religios care, firește, mie îmi scapă.
   În latină/italiană așa se traduce numele meu și în pagina de prezentare a blogului chiar se vede explicit de ce mă cheamă așa și nu Florica.
   Mult succes la rendez-vous-ul cu oncologul! Te așteptăm cu vești bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s