Fapte mici și bune

Băi, știți ce-aș fi făcut eu azi, dacă aș fi putut?
În loc să stau douăzeci de minute în mașină, să încălzesc motorul, să perii farurile, parbrizul și oglinzile laterale, aș fi pocnit din degete, să se facă primăvară, să înflorească liliacul, magnoliile și cireșii japonezi, să…
Dar n-am putut.
Mi-am frecat nițel palmele, ca să fiu sigură că fac priză cu volanul. Am fumat o țigară și m-am gândit la nemurirea sufletului.
De fapt, m-am gândit la ce bine e că s-au închis școlile două zile. M-am gândit că, dacă școlile s-ar închide definitiv în România, noi, ăștia mai bătrâni, n-am avea nimic de pierdut. Doar de câștigat. Trafic mai fluent dimineața. Că ce ne interesează pe noi, ăștia mai bătrâni? Să ajungem la timp la serviciu, să facem vechime, că poate ne dă pensie. Cine? Statul. Dar Statul nu ne dă pensie din banii depuși de noi, ne dă din ce-ar munci copilașii ăștia pe care-i duc părinții cu mașinile  la școală și le lasă pe avarii în dreptul liceului, pe banda a doua, că prima e deja ocupată de parcații cronici.
Practic, în plin viscol, mi-am dat seama că mâine-poimâine, pe mine nu mă interesează cine, ce copilași actuali o să-mi plătească pensia, mă interesează să fie liberă banda a doua în dreptul școlii, ca să merg eu pe ea, să mă duc la Prăvălie, să-mi fac vechime, pentru o eventuală pensie.

Mi-am mai aprins o țigară. Am crăpat portiera, să iasă fumul. Nu sunt atât de idioată încât să cobor geamul când toate motorașele sunt înghețate.
După a doua țigară, suflătoarele din bord, care băgaseră frig până atunci, au început o abureală subfebrilă.
Am dat semnal stânga, din reflex și-am coborât pe carosabil. Care era lunecos.
Și de-aici încolo am mers pe prima bandă liberă, de la dreapta la stânga,, cu treizeci de kilometri la oră și păstrând un tir distanță între mine și ăla din față, până acasă.
A fost un succes total. Chiar dacă vântul era să-mi dea ușa peste cap când am coborât, aveam toate farurile, stopurile și pozițiile neatinse. Plus o sacoșă de la megaimș
plină.

Ce-am făcut, în fond? Doar ce-am putut, ca să nu îngroș rândurile pe la accidente minore, într-o zi de iarnă haină, în București.

N-ar fi mai bine să facem lucruri mici, dar bune, chit că pe banda unu?!

Uite, Vero actualizează o faptă mică și bună, pe prima bandă,  aici.

Reclame
Acest articol a fost publicat în autoturisme și alte chestii personale, pisici și alte lucrușoare, prieteni, publicitate, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Fapte mici și bune

 1. Vero zice:

  În calitate de babă acră, nu pot să nu zic că pe vremea mea, maică, pe copilaşi nu-i aduceau părinţii la şcoală/liceu cu maşina. Copilaşii mergeau pe jos sau, dacă distanţa era mai mare, luau tramvaiu’, autobuzu’, troleibuzu’.
  O fi fost mai bine, o fi fost mai rău…?

 2. A fost mai rău, Vero. Copilașii de-atunci trântesc azi portiera taxiului, de zici că vor s-o sudeze cu restul caroseriei. 🙂

 3. Aldus zice:

  Niciodată n-am înțeles de ce, când simt nevoia să dea dovadă de exces de zel, polițiștii de la circulație nu iau la rând mașinile parcate aiurea. Și-ar face planul e amenzi într-o zi. După cum nu înțeleg de ce nu-i opresc pe cei cu figuri și mașini scumpe. Ce polițist ești tu dacă ți-e frică de ei? În loc să le năruiești corola de false minuni pe care o au în cap, cum că ei sunt deasupra oricărei legi?

  Am citit un articol mai demult, era legat de un polițist american care oprise mașina unui senator. Senatorul și-a trimis aghiotantul, care era și șofer, să-i zică polițistului să-și vadă de treabă, aghiotantul l-a amenințat pe polițist, polițistul l-a amendat. Urmarea? Senatorul și-a concediat șoferul pe motiv de proastă purtare, că doar ce era să facă. Și o oră sau două într-o zi, a trebuit să suporte și el supliciul unei trageri pe dreapta și al unei amenzi, ca orice om obișnuit.

  • Marian zice:

   @Aldus Si ce-i vrea sa faca oamenii onorabile , sa-si parcheze amsinile in bucatarii ? Am citit si eu despre intamplarea in Boston Tames cu acel senator american doar ca acolo …era prezentata altfel adica , in momentul in care secretarul , aghiotantul senatorului a coborat din masina , politistul a scos instantaneu pistolul si l-a pus p-ala pe burta iar astfel , s-a aflat si de catre presa intamplarea , senatorul fiind nevoit sa demisioneze . Sti dumneata vreun singur caz de deputat sau senator roman care sa demisioneze in urma unei astfel de intamplari relatata de catre presa romaneasca ??? Aduti-l aminte pe Boureanu care , nu mai era nici macar deputat si….

  • Nu știu cum e la tine, aici sunt trași pe dreapta mai ales ăia cu mașini scumpe.

   • Aldus zice:

    Păi și atunci de ce-s mașinile parcate pe banda din mijloc, cu avarii pornite, în timp ce prima bandă e ocupată cronic? Pentru că poliția rutieră e la datorie?

    La mine se poate circula, da-i o localitate mică, de provincie.

  • Șamane,
   articolul e tendențios și plin de inexactități și aproximări. (Nu zic că marii producători nu mai coafează câte ceva și nu-i țin în puf pe marii medici prescriptori, sub pretextul congreselor științifice.)
   Dar să lucrăm cu materialul autorului.
   Titlul. E insinuant: frontul otrăvii. De ce frontul otrăvii? Fără penicilină, azi eram doar 3 miliarde. Poate mai puțini.
   Genul ăsta de afirmație: „Spre exemplu, în ceea ce priveşte testele clinice – obligatorii înainte de comercializarea pe piaţă a unui medicament – s-a constatat că sunt falsificate în proporţie de peste 80%.” Avem de-aface cu un urechist. Nu doar testele clinice, dar și cele de bioechivalență și biodisponibilitate sunt obligatorii. Cine e autoritatea care a constatat? Unde e trimiterea la documentul care a stabilit procentul de falsificare?
   Nu-ți mai pierde vremea cu proști care se dau interesanți. Părerea mea!
   Eu sunt preocupată de faptul că nu pot înghiți niște statine pentru colesterol mare, fiindcă fac tot tabloul reacțiilor adverse din prospect. Și nenorociții ăia de producători n-au uitat să specifice niciuna!

   • Aldus zice:

    Renata, două lucruri.

    1. Despre același autor te pronunțai nu demult, când ai fost întrebată ce părere ai de un alt articol de-al lui, tot pe teme farmaceutice, la superlativ. 🙂

    2. Tipul, după cum se vede, nu obișnuiește să-și menționeze sursele. Totuși, cică a existat într-adevăr o investigație a guvernului chinez, care a concluzionat în 2016 că 80% din testele clinice erau false, fabricate etc. Primul rezultat din Google:

    https://www.sciencealert.com/80-of-the-data-in-chinese-clinical-trial-is-fabricated

   • Da? Poate a tratat alt subiect. Nu-mi amintesc.
    Nici articolul pe care mi-l citezi tu și care pare a fi sursa de inspirație a autorului nostru nu e mai breaz. Tot așa, o bâiguială vagă, generalistă, de tipul „un grup de cercetători britanici”.
    Chinezii nu puteau să susțină altceva despre medicamentele vestice. Ale lor, cel puțin, n-au studii clinice deloc.
    Specialiștii falsurilor, chinezii, au găsit paiul din ochiul altuia.

 4. psi zice:

  sistemul de pensii publice e în moarte clinică. așa că statul n-o să ne mai dea nouă pensie, oricât am plăti acum. eu am zis că în 10 ani, maxim, se duce șandramaua de râpă (unul dintre motive este stagiul de cotizare, mult mai redus la generațiile tinere spre deosebire de pensionarii de-acum care cotizau de la 16-18 ani în marea lor majoritate).
  așa că… să nu întârziem la serviciu.

 5. castanman zice:

  Lucruri mici si bune doar pe banda unu? Nu e aia apropiată de banda de urgență? Nu e aia pe care toti tampiții lasă masinile parcate pentru că au coborat să-si ia tigări şi cafea? Fii serioasă, Renule! E o bandă de evitat.

 6. Marian zice:

  „De fapt, m-am gândit la ce bine e că s-au închis școlile două zile. M-am gândit că, dacă școlile s-ar închide definitiv în România, noi, ăștia mai bătrâni, n-am avea nimic de pierdut. Doar de câștigat. ” Doamna Carageani…nu doar ” noi , astia ma batrani ” am fi mai castigati daca scolile s-ar inchide definitiv in Romania ci si…astia mai tinerei . Lasand la o parte celebrul ” scoala romaneasca scoate numai tampiti ” mai uit in Parlament , mai uit in ograda justitiei si vad…tampiti , mai uit la membrii partidelor politice si vad…numai tampiti , cu totii absolventi ai scolii romanesti . Tampiti sau nemernici , asta fireste ca depinde din ce punct de vedere privesti actualele { nu ca , cu cele vechi ne-ar fi rusine }, „elitele ” romanesti . Azi este suficient sa arati bine sa urmezi niste indicatii si astfel poti ajunge vedeta fara sa mai ai grija pensiei despre care aminteati asa …en passant .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s