O plecare de la Părăvălie, din tura de seară

Aseară, după ce am introdus anul istoric pentru România pe tastatura alarmei (nu cred că risc prea mult cu această precizare, absolut toți anii României sunt istorici  pentru ea, doar că n-a știut să tragă foloasele), am tras ușa după mine, am încuiat Prăvălia și m-am împiedicat de două mogâldețe care stăteau pe bordură făcându-și ceva, una alteia, cu mânecile suflecate. O intravenoasă.  Mi-au zis săru-mâna în duet, dar n-au întors capul. I-am recunoscut după căciuli: ăla cu fes  Paul & Shark, luat din Obor, e un nenorocit care se droghează de două ori pe zi, dar nu-și cumpără două seringi de doi mililitri, la 26 de bani bucata deodată, le cumpără pe rând, când i se face de administrare. Mereu pierd doi bani la cumpărătura lui! Celălalt, cu căciulă olandeză, se injectează doar o dată pe zi și lasă șpagă 24 de bani, sistematic.
I-am propus, odată, să-i vând cutia la juma de preț, să aibă o sută de bucăți, adică să aibă stoc de consumabile pe trei luni.

Știți ce mi-a zis?
– Doamnă, n-am unde s-o țin. Mi-o fură ceilalți.
Le-am răspuns, ca unor buni vecini:
– Bună seara, băieți! Iar băgați moarte în voi? (baba moralistă n-a putut să tacă) .
– Nu, doamnă, băgăm masa de seară, a zis olandezul.

M-am dus la mașina mea, am băgat cheia în contact și s-a pornit Radio SMART. Unii cotizează la creșterea unui câine într-un adăpost, eu cotizez cu audiență la SMART fm. Fiindcă vorbește puțin și dă, 70%, muzica_care-mi place.
Seara vorbește.
Acum vorbea o psiholoagă divorțată, cu doi copii.   Am încălzit motorul până a povestit psiholoaga  clișee de femeie divorțată, cum își cătau copiii tatăl prin casă și ea le explica că nu mai locuiește cu ei.
Mi-am pus centura, am aprins farurile și-am ieșit din parcare așa de încet, că parcă eram de porțelan. Sau parcă n-aveam chef să ajung acasă.
În pasajul Unirii se pierde semnalul și, vag, am înțeles că reporterița îi amintea psiholoagei psihoterapeute că e în aer dacă nu trece specialista dincolo de problema ei personală, și să zică ceva la puținii ascultători, din calitatea ei de specialistă.

Tipa a fost foarte încântată. Exact asta aștepta! Să fie luată în seamă pe meserie.  A tras aer în piept, l-a dat ușor afară, suspinat, și a purces. Nu știu exact cum a început, că a trecut o ambulanță cu sirenă și lumini și am pierdut introducerea, dar am apucat de unde zicea că ea, cel mai mult îl iubește pe Iisus. Că-l are în ea de la patru ani, bla-bla, bunica, bla-bla, biserică, blala-bla…, că nu poți trece peste cumpenele vițeii fără el…

Am mutat brusc pe MAGIC fm. Unde, ce să vedeți, era Puff Daddy. Mai bine. Mult mai bine!…

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, amintiri, apucături proaste la români, d'ale Prăvăliei, mizeria umană, strict autentic și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

37 de răspunsuri la O plecare de la Părăvălie, din tura de seară

 1. papagigli zice:

  Eu am o singura nedumerire in privinta divortatei de la fm-ul tau zilnic.
  Daca-l avea in ea de mica, de ce nu l-a si nascut? Adica ar fi ajuns sa-i pupe popa poala de sfinta ce-ar fi devenit. Sa nu-mi spui c-o chema si Marioara, ca ma sufoc de emotie.
  Bine ca nu prind fm-ul ala, ca dracii-l gaseau, dar-ar boala-n undele lui! 😉 Ca-s napraznic la minie 😆

  • Nu te ocolește umorul dumnezeiesc, Gigli!
   Eu mă gândeam că cum ar fi să te duci la doamna psiholog asta pentru o problemă cât se poate de banală – claustrofobie, agorafobie – și, pe banii tăi, să înceapă să ți-l caute pe Iisus în pântece, în carotidă, pe sub coaste.

   • papagigli zice:

    Asta-i cusurul meu, cum aud de divinitati, cum devin hazliu 😆
    La mine nu l-ar fi gasit nici cu colonoscopia 😆

   • Aldus zice:

    Ăsta-i umor dumnezeiesc? Că dacă-l ai pe Iisus în tine, de ce nu l-ai născut? Schimbarea unei metafore cu o chestie concretă? Te-ar face să râzi la altceva decât religia, Renato? 🙂

   • Depinde cine face gluma. Venită de la un ateu merge. Da, mă fac să râd o mulțime de lucruri, situații, oameni, animale…
    În altă ordine de idei, o persoană atât de pătrunsă religios, care nu poate ține problema strict pentru ea și simte nevoia să se audă vorbind despre relația ei cu Isus la radio, unde a fost invitată în calitate de psiholog, nu de om religios, trebuia să-și aleagă o altă profesie sau să se ducă la Radio Trinitas să dea interviu.

   • Aldus zice:

    Sunt de acord cu ultima parte, legată de doamna psiholog. Da’ aia nu înseamnă că orice glumă pe tema ei este automat o glumă bună. Dacă ar fi așa, toți am fi glumeți, poeți, scriitori. 😉

 2. Pingback: SOS | ARLECHINA – INA = ARLECH ÎN A DOUA DIMENSIUNE A DEMENŢEI

 3. Aldus zice:

  Well, psihologii e și ei oameni.

  La fel ca homeșii. Au și ei nevoie de hrană, nu? Fiecare cu drogul lui. Pentru unii, Iisus e drogul.

  Da’ pe de altă parte, la fel ca preoții, care și ei tot oameni este. Cine-i de vină că psiholoaga asta n-a reușit, cel puțin până acum, să-și depășească problema, știința psihologiei sau ea? Noa, cine-i de vină că preotul cutare e afacerist, dogma creștină sau el?

  • Vezi, singur remarci că femeia are o problemă. De regulă, nu prea te faci chirurg atunci când te știi că leșini la vederea unei picături de sânge.
   La a doua întrebare prefer să nu răspund, fiindcă întrebarea e retorică – unu și doi – când văd sintagma dogmă creștină mă pufnește râsul.

   • Aldus zice:

    Păi sigur că femeia are o problemă, și una cât casa. Mai sus nu criticam valoarea de adevăr a spuselor lui Gigli, ci penibilitatea aia de glumă cu dacă-l ai pe Iisus în tine, de ce nu-l naști. Asta-i penibilă indiferent că ești ateu sau religios.

    Băi, să zicem că observ un anumit adevăr și vreau să glumesc pe seama lui. În funcție de cât de inspirat sunt, poate să-mi iasă o glumă sublimă sau poate să-mi iasă un umor de autobază. Chiar dacă pe fond am dreptate cu mesajul glumei! Să zici că dacă-l ai în tine pe Iisus de ce nu-l naști e ca și cum ai zice că dacă ai poezia în tine, de ce nu faci pipi albastru cu cerneală. Fix la fel, nicio diferență. Ăsta nu-i umor, decât eventual pentru cei de clasa I, care nu reușesc să facă distincția între un plan concret și unul metaforic. Nu funcționează în niciun context.

    Faptul că voi ați râs la asta (dar n-ați fi râs la gluma cu cerneala) arată că și voi aveți o mică problemuță sau sensibilitate legată de religie, subiect unde se pot băga și glume mizerabile, care n-au de fapt niciun haz. Ăsta e un sacrilegiu la adresa artei și umorului în primul rând.

   • papagigli zice:

    Aldus, de ce vrei tu sa demontrezi ca esti absurd? Nu te osteni, e evident. Paralela care ai facut-o denota incapacitate, nu abilitate, asa cum ti-ai fi dorit. Daca ai poezia in tine, de ce nu-i dai drumu-n public, ar fi mers, dar chestia cu pipiul e amuzanta prin nonsensul pe care-l emana, nimic altceva.
    Daca nu esti in stare sa apreciezi o gluma, se cheama ca ai un umor limitat, nu ca gluma n-ar fi buna. Ti-as recomanda ca pe viitor, inainte sa-i spui unuia ca-i urit, sa consulti mai intii oglinda 😉

   • Aldus zice:

    Nu, greșeala de înțelegere este la tine. Ce înseamnă să dai drumul poeziei în public? Să scrii sau să reciți poezii? Analogicul ar fi să exprimi învățăturile lui Iisus în lume, prin ceea ce faci, nu să-l naști pe Iisus.

    Pe de altă parte, eu n-o să te întreb de ce ții morțiș să arăți că ești absurd. 🙂

   • papagigli zice:

    Aldusescule, tu poti sa ma intrebi, dar risti sa devi si mai absurd. 😛
    Sa-ti explic pe-ndelete, poate totusi. Deci un ala, poetul sau ce-o fi, a conceput o poezie in mintea lui de om talentat. Si zic, daca tot o ai in cap, de ce nu-i dai drumul sa vada lumina zilei. Asta era paralela mea care e mult mai paralela decit urina ta. Catirule! 😆

 4. Aldus zice:

  Altfel, e răscolitor să mă gândesc că treci pe lângă ăștia zi de zi. Câte lumi sau universuri diferite pot coexista în spațiul câtorva metri pătrați!

  • Nu doar trec, interacționăm zilnic. Și nu doar pentru seringă. Uneori sunt bolnavi, ca tot omul (sau mult mai rău), trebuie să-i scot cumva din durere, cu bani foarte puțini, fiindcă n-au. Și nu-i judec niciodată, atunci nu-mi amintesc că sunt niște drogați. Ca să fii om nu trebuie neapărat să-l ai pe Iisus în tine. 🙂

   • Marian zice:

    Bine ca-i dadusi interzis lui Iosif ca ce-ar fi fost la gura lui la ora asta……

   • Aldus zice:

    Pe de altă parte, un teolog creștin ți-ar putea răspunde că orice act de generozitate venind de la un ateu nu este altceva decât dovada și consecința faptului că ateul respectiv îl are pe Iisus în el, chiar fără să știe. 😉

 5. zazania zice:

  Eu cred ca-l ai dar nu stii. Vorba lui Andrei Plesu : „Unii cred in Dumnezeu, desi nu stiu asta”.

 6. papagigli zice:

  Aldulescule, da’ parca te-am vazut si pe tine amuzindu-te. Sau e doar o pareza? 😛

  • Aldus zice:

   Nu am râs, pentru că de data asta nu ți-a ieșit gluma. N-are niciun haz – vezi paralela de mai sus cu „dacă ai în tine poezia”.

   • papagigli zice:

    Aha, deci pareza era de vina!
    Aldus, ca tu nu rizi, se cheama ca esti posac, nu ca-i gluma nereusita 😆

   • Aldus zice:

    Să știi că sunt glume la care râd. A ta nu se califică. 🙂

   • papagigli zice:

    A nu se califica pentru surisul tau davincian, nu se cheama ca n-ar fi gluma buna, ci ca tu nu esti capabil s-o gusti. Ce dracu-i atit de greu de inteles? Ca din moment ce Renatei i-a placut, mie-mi place, se cheama ca trebuie sa te duci sa te culci si mai vedem cind te trezesti. 😉

 7. zazania zice:

  Renata, fie-ti mila si sterge-i cratima lui papa si corecteaza-mi si mie „vorba”.

  • Zuzu, am aproape 39 de grade. Chiar nu m-au deranjat vorba si cratima.

   • Marian zice:

    Cum Renata , you….too 😀 😀 😀 ? Pai taman ce-am plecat de la Oana Pantazi din ” bucatarie ” si aia…la fel ca si dumneata , se plangea ca-i bolnava cobza ! SANATATEEE …. ca-i mai buna decat orice , dupa cum spun bercenarii nostri !!!!

 8. zazania zice:

  Bai Principessa, nu stiam ca esti bolnava! As fi fost tentata sa zic ca te-a batut dar tac malc :))

  • nici eu nu știam până ieri. Mi se părea că sunt nițel răcită, trăgeam muci, gemeam, luam pumni de aspirine și paracetamoale ca să-mi revin… până am făcut rost de un termometru.
   Nu, aș zice că nu m-a bătut, dimpotrivă, mi-a făcut rost de termometru. 🙂 Io îl cam iau peste picior și el îmi cere prietenia. Mă mituiește cu un termometru.
   Uneori îmi vine să-i zic: Mă, băiețelule, că e mereu mic, în brațele mă-sii, care nici nu-l iubește, că nu se uită la el, se uită la noi. oprește-te la ce te-ai priceput – hipnoză în masă, inducție placebo și recunoaște că nu ești decât un Făt Frumos. O plăsmuire. Dar, dacă ai cotrobăit destul prin casă și mi-ai găsit termometrul, las-o așa, ca și cum exiști.
   Nu trebuie să-ți zic io, spițereaso, că la 58 nu e bine să faci febră mare. Atârn p-aici, până se face ora de antibiotic. Ultimul lucru care ar trebui să ni se întâmple e bătrânețea!
   Dacă era mai ager, băiețelul, găsea și-o mașinuță a timpului. Nu, nu să mă facă iar fată mare! Să mă plaseze cu două zile în urmă, când am venit de la spital și nu m-am spălat pe mâini. Mi-e teamă că e un micorb uns cu toate alifiile spitalicești.
   Noapte bună, Coană Mare! Ți-oi veghea somnul din scutecele-mi jilave, Ca niște aripi de Înjer care și-a uitat umbrela în Rai. 🙂

 9. papagigli zice:

  Aspirina saracului, domnisoara! Nu ca eu as folosi-o, dar vorbeste lumea 😉
  Sanatate!

 10. zazania zice:

  Cu vreo doi ani in urma, un urbea mea a murit un profesor.Era de notorietate printre cei care absolvisera un liceu bun. Avea si profil pe FB unde fostii elevi isi scriau urarile de Pasti si de Craciun. Anul trecut FB ne mai transmitea prietenilor in buna traditie „E ziua lui X, transmiteti-i un mesaj!”. Spre deplina mea uluire, s-au mai gasit intr-un oras cu 100 de mii de locuitori si doua licee cu notorietate destui care sa-i ureze domnului profesor „La multi ani”.
  Ce voiam sa zic…sa nu uit sa trec in clauzele testamentare si contul de FB.
  Iar tu, da naibii un semn de viata .

 11. papagigli zice:

  Alo, CFR-ul! Ai fugit din tara? Cit te tine don’soara febra aia?
  Sper ca esti sanatoasa si doar lipsita de chef.
  Pup you!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s