Numeee, numeee!… Soooro Lumeee!…

Despre alegerea numelui am mai scris. Aici. O alegere care nu-ți aparține, asta e clar.
Devii victima numelui tău dacă e ortografiat greșit (Vicențiu, Adriean), dacă personajul mitologic sau istoric după care s-au inspirat părinții e mult prea tributar unei semnificații (Toma, Hannibal),  dacă genitorii nu s-au gândit ce rău sună prenumele tău alăturat numelui lor de familie (Monica_Calomfir,  Simona_Neagu), din pricina cacofoniei, aliterației, dacă mama, îndrăgostită de Veronica Micle, speră o fată și iese băiat (Veronel), dacă pe-ai tăi îi cheamă Greblă  și vor o Ingrid sau un Elvis, neapărat.
Devii pretext de glume răutăcioase, în clasele primare, poate și-n facultate. Afară de cazul în care ajungi un dramaturg celebru, ca Luca, și ți se rupe că te cheamă și Caragiale.

În ultima vreme, am observat că tinerii părinți nu mai au idoli de genul Romulus Vulpescu, Edith Piaf. Sunt fanii Mihaelei Rădulescu și își botează băieții după numele fiului ei, Ayan, și pe fete le botează, după nume de fete la modă  pe net – Alessia, Alesia, Alexia sau Andreea, după Andreea Bălan. Că până și asta, care merge, vara, în decapotabilă, ascultându-și propriile cântece date la maximum, are fani și fane.
Nu știu câți Ayani și Alesii Popescu  vor putea fi deosebiți, peste un deceniu, doar prin inițiala tatălui.  Cert e că azi, într-o clasă a patra de școală privată, care numără ZECE elevi, sunt doi Ayani, trei Alesii, un Yanis , o Johanna. 🙂
Pe ceilalți trei îi cheamă banal: Luca, Marco, Anais.

Și când te gândești că pe Djuvara l-a chemat Neagu. Timp de o sută și unu ani!

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, apucături proaste la români, cu ce ne mândrim, epoca de piatră, mai prost decât ai fost proiectat, mizeria umană, o ţară frumoasă, părerea mea și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Numeee, numeee!… Soooro Lumeee!…

 1. zazania zice:

  Uite, fiindca adusesi vorba mi-am amintit de o cunostinta foarte apropiata care-si detesta numele de botez si nu numai. Prin anul doi de facultate a decis scurt ca n-o mai cheama asa (nu zic cum, poate citeste blogul tau) si si-a luat un nume dupa un personaj dulce dintr-un roman de Tolstoi. A trebuit sa ne conformam toti, de voie de nevoie. Apoi si-a facut o operatie estetica de remediere a nasului. Chestia e ca n-a devenit nici mai dulce, nici mai frumoasa dupa aceste transformari: e aceeasi scorpie urata de acu saijde ani.

 2. Cârcotaşu zice:

  Dom’le, în materie de nume s-a cam văzut tot ce se putea: Mercedesa şi cam tot ce există, da’ mă uimeşte câte-un nume aiurea de tot cum e spre exemplu alegerea doamnei Chichirău care a avut o ieşire de gingăşie când i-a zis fiicei Cossette. A uitat însă că acesta va sta lângă Chichirău!
  Oare cum o influeznţează prenumele în viaţa de toate zilele?

 3. clujanu zice:

  Numele meu mic este- Decebal
  Taică-meu era mare cunoscător de istorie și așa am fost botezat ( religios la 8 ani).
  La doua luni in ceea ce mă priveste se folosea apelativul- Pașa. Toata viața am fost si voi fi Pașa. Amicul meu, Cristi, bucureștean,a redactat o carte in care actiune aveam și eu o mică contribuție și m-a trecut drept Pașa B.A fost mirat când i-am atras atenția că mă numesc Decebal.
  Trebuie să recunosc că nu stiu cum m-ași fi simțit dacă nu aveam această poreclă.

  Al meu nume de familie are o rezonanta tătărească.Drept urmare cel mare a căutat ceva care să se imperechieze cu numele de familie. Și a găsit- Aian ( cu i mic ).Deci nepotul meu se chiamă Aian. Fără nici o legătura cu madama pomenită mai sus.Ai mei copii, ca marea majoritate școlată, nu privesc televizorul. Ei urmăresc seriale și filme pe net cu teveuri deștepte.
  Daca v-as spune ce nume aveau pentru fată…..

  P.S.In tinerețea mea apăruse in presș o dicuție despre numele date copiilor, mai ales in mediul rural
  -Ce mai faci Cezare fosta-i la prășit?
  -Apoi ce fac tu Cleopatră, e musai!

  Iaca, m-am aflat si eu in trecere pe aici și am scris pe pereți!

 4. papagigli zice:

  De Romeo n-ai amintit. Oare de ce? 😆
  Pe vremea mea, vreme care a fost acum multa vreme, era in mare voga Alexandru si Alexandra. Dar cred c-au murit sau si-au schimbat numele ca acum nu mai stiu pe nimeni cu numele asta. Unde or fi disparut?
  Sa-ti mai spun ce alta neconcordanta care mi se pare haioasa, nu stiu daca si ridicola, dar mai cuget si-ti voi transmite. Francezul Abdul, canadianul Kulwant, italianul Chung. 😆 E adevarat ca si canadianul Papagigli suna ca dracu, dar pentru ca-mi apartine, nu ma deranjaza 😆

  • Romeo îl chema pe motanul decedat al un paciente. Din motive subiectiv-afective nu l-am amintit.

   • papagigli zice:

    Stai sa te intreb o intrebare, vorba anglo-saxonilor. In privinta animalelor exista restrictii? Ca mie, Romeo la motan si Garofita la vaca, mi se par de-un ridicol sublim. 😉 Ba aveam un amic care-si botezase cateaua, Fantolina. 😆
    Ar mai exista botezul masinilor si al organelor sexuale, dar de alea nu te mai intreb.

   • Gigli, lasă-i pe anglo-saxoni (deși ai dreptate!), uită-te la formularea românească: am o întrebare, pot să ți-o pun? 🙂
    Fantolina sună excelent. Pe mașinuța mea o cheamă Geppetto. Pisicul Mili a colecționat vreo duzină de nume – răspunde la toate. Numai că pisicul, cățelul, mașina de spălat, autoturismul nu se duc niciodată la un interviu, nimeni nu-i întreabă „Cum vă numiți?” – „Proasta-Familiei Popescu, încântată să vă cunosc.”

   • papagigli zice:

    Pai aia romaneasca o consider obscena, de-a dreptu 😆
    Si cine ar fi Pinocchio? 😉
    Bai, o stii pe una Lupu? Aia mi se pare ca are un ciine sau pisica caruia-i spune Pulica. Pai cum ar fi sa-l strige copiii prin parc? 😉

   • papagigli zice:

    Sau triviala, ca nu m-am hotarit daca e gest sau expresie 😆

   • Da, o știu pe Lupu. Jenantă. Nu fiindcă pe motan îl cheamă Pulică, ci fiindcă s-a făcut actriță fără să aibă ceva în comun cu meseria asta.
    Literele de pe plăcuță sunt GPT cum niciodată nu sunt în stare să memorez numărul de înmatriculare, i-am făcut o poveste.

 5. Marian zice:

  Da mai dar , cum suna Neagu { chiar fiind totusi D’juvara } si cum suna bunaoara Elvis Saftoiu asta , ca sa nu-mi amintesc de…Cosette Chichirau ?

 6. stan zice:

  aceasta postare imi pare profund desuet . (ca tot avem ministru nou la EDU)
  cu scuze normal .
  dar ha ha ha , sa faci un articol gen … si tu sa NASTI (ha) si sa dai nume doar celor cu patru picioare , e de noaptea mintii !

  ha ha ha . si ga

 7. DoarF zice:

  Mie mi-a placut William Brînză …

  • Mărturisesc: M-am gândit la el, dar nu-mi aminteam numele de familie. 🙂 Și n-am vrut să-i fac dulcea pomenire căutându-l pe net.

  • Marian zice:

   @Doar F MULTUMIRI , MULTE MULTUMIRI CA Mi-ATI REAMINTIT ACEST NUME…AL UITASEM . Baremi nu se numea…BRANDZA ca , asta a fost totusi un NUME MARE in peisajul bucurestean iar Gradina Botanica este dovada concreta !!! Respect DoarF !

 8. Ileana zice:

  Citind articolul, nu am putut sa nu zambesc. Un fel de doua condimente continuuu si mult umor!
  Bine ca am doar un nume, Ileana nu prea e al moda, asa ca stau linsitita 😀😉
  O zi faina!🍵🍀🌺😘❄☃🌹

 9. clujanu zice:

  Și cu această intrare………..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s