O sonată cât Universul

Thriller, romance, crime și ce mai vreți voi.

A trecut Beethoven, cu sonata asta, prin toată literatura universală și prin tot holiudul-pizdei-mă-sii. I-a întors în mormânt pe toți căutătorii în stele și-n matematici, i-a deranjat pe toți pictorii autentici și, cred, l-a făcut să sughită și pe Brâncuși.

I-am dat Castanului un link la sonata asta, ca să-i zic că să nu conteze pe ea, într-o anume speță. Când pun un link, eu, spre deosebire de alții, îl vizionez. Până la capăt.

Ei, ce să vezi, ascultându-l pe Claudio Arrau cu Waldstein, am descoperit că mi-a ruginit forfecuța de pielițe de unghii și au crescut la loc blocurile alea două, din pământ, din iarbă verde, care le-au căzut americanilor în unșpe septembrie.

Deci, Sonata Waldstein:

Reclame
Acest articol a fost publicat în experimente, jurnal, pianist, Uncategorized, ştiri de neştiut și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la O sonată cât Universul

 1. klaus zice:

  Am ascultat sonata cu bocancii plini de noroi într-un loc special. Stau întins lângă o sobă de teracotă care te arde fizic prin radiație. Capul mi-l sprijin de o coșară, goală acum, pentru lemne. Am ascultat senzații, asta înseamnă muzica pentru mine. Pusă în cuvinte mi se oprește în gât, ca atunci când copilul tău vine și-ți pupă mâna și fuge râzând. Te bucuri că fuge,parcă n-ai vrea să te vadă împrăștiat de emoție, sau că umiditatea relativă a ochilor tăi sfidează saturația. Imagini îmi fug prin fața ochilor: pinguini, miros de pământ matern, mlaștina din capătul străzii, un arc de alun, voci ce s-au transformat în imagini, sănii de tot felul, bunici bonomi, ursuleț trist pierdut-ascuns în spatele canapelei, și eu, trezorierul sentimentelor blurate.

  Îmi suflec mâneca jerpelită, bag mâna adânc în butoiul de murături și scot la nimereală:

  • Imaginea asta m-a lăsat fără grai: copilul care-ți pupă mâna. Făceam asta uneori, cu tata, exact așa cum zici, râzând și fugind, ca să-i mulțumesc pentru o bucurie pe care mi-o făcuse în secret (e mult de povestit aici) și ca să-l necăjesc un pic, fiindcă el a fost cel care mi-a interzis să spun sărumâna cuiva, vreodată, de executat gestul nici nu se punea problema! Oare se-mprăștia de emoție?
   Odată fost o discuție în familie, cu neamurile colaterale, majoritatea bătrâni. O murătură de soră de-a bunicului meu a zis că sunt prost crescută, nu pup mâna, nu zic sărumâna. Și tata a zis: dacă n-a fost să fie băiat! …. Baba s-a înfuriat și a exemplificat cu posesorul mâinii celei mai pupabile – a preotului. Tata a ezitat, că nu voia să-i jignească babii sentimentele creștine, dar l-a scos Bunicul din rahat: Mito, numai proaste ca tine mai pupă mâna popii!

  • klaus, pentru mine există doi Tudori Gheorghi. Acela pe care mi-l scoți tu acum din borcan și cel de azi. Nu-l suport pe acesta nou. Infatuat. Devenit o instituție concertuală. Revendicându-și titlul de educator al poporului.
   Eu cred, cred și simt, și asta e numai părerea mea, nu voi ca s-o impun, că educatorii muzicali ai poporului sunt ăia care cântă în stații de metrou, în pasaje subterane, în colțul străzii, pe câțiva bani aruncați în pălărie. Cântă Dunărea Albastră. Cântă O sole mio, cântă Aria de Bach, cântă ceea ce noi numim „anonimul venețian”. Cântă în curent, în semiîntuneric. T.Gheorghe se simte deja un BUN NAȚIONAL, bate cu pumnul în masă pe la Primării, când să i se dea Sala Palatului pentru concerte.
   Ca să zic așa…
   N-a mai rămas nimic din menestrelul vechi, flămând, ce încropea o gamă, cu șapca bine trasă pe urechi , cântând un vals și înjurând de mamă.
   Ei, uite că l-am omagiat cu un catren involuntar! 🙂

 2. Dr. Vader zice:

  sonata, absolut stranie! ma gandesc ca pentru un ascultator de atunci era ca muzica electronica pe langa Zaraza.
  Klaus, te rog, nu te opri, mi-ai transmis o stare. Multumesc!
  Referinte incrucisate:

  • klaus zice:

   A, păi nu mă opresc! Tocmai am scos din lér (accent unguresc), cuptorul sobei de teracotă, o rață nemâncabilă vizual, făcută la repezeală ca atunci când te fute lenea duminica și n-ai nimic de haleală. Chiar dacă ești un sclifosit, merită să închizi ochii la prima îmbucătură. Dup-aia poți sa belești ochii, gura devine un peisaj carstic de gusturi. Bine că nu salivez prin degete când vorbesc. Bon apetit! 🙂

  • klaus zice:

   Gata rața, e la mațe! Mă întrebai de ce n-am pus-o pe varză? Pentru că nu pot bea vin după. Ieri fusăi la finu să-l ajut să căsăpească un porc. Are tac’su un vin din struguri dăia de-i vrea Ue-u’ dispăruți. Nohă, Nova, plm, ăștia-s. Beau de ieri, ca și cum aș bea sfinte moaște, mă tem că or deveni istorie.

  • klaus zice:

   Îmi place muzichia ta. Musai să ai curaj să abordezi asemenea tematici:

   Pansament gastric pentru prima litră de vin.

   • Dr. Vader zice:

    Abia acum am terminat si eu cu bautura si cu ziua de astazi. Merlot cu Feteasca Neagra, ce-am mai gasit pe aici. Ma bucur ca iti place Trigon, este esential. Ploua ca dracu. Mi-e somn si nu ma iubeste nimeni, iti dai seama? E ca si cum ai muri in fiecare seara, ne-iubit. Nici nu pot sa adorm in conditiile astea.

   • klaus,
    DIVIIIN!
    E pentru toate litrele de vin.

  • Cred că aproape toată muzica lui B. era de speriat de avangardistă. Poate că Waldstein în mod special. E prea tensionată și expresivă pentru clasicismul curat.

 3. klaus zice:

  Nu ești ușor de mulțumit.
  Am și io o bubă pă creier. Se numea,cred ” child of the moon”. Îl cântă o domniță și apelez la un mai priceput ca mine. E jazz, e femeia ce te scapă de neiubit, ajută-mă! Pentru mine y-tubul a intrat în faliment. Sau memoria mea :). Din toată tărășenia asta te poți alege cu un frate de cruce.
  Mulțam de melodie, e superbă! Am lucrat mulți ani într-un atelier. Sonorizare inclusă. Se ridică la un moment dat poarta secțională și intră unu’ cărunt, frate cu doi metri, mare director tehnic la o companie austriacă. Știi cum îs nemții, ceasuri elvețiene! Bă, îl văd pe al meu că se tot învârte p’acolo, parcă mânat de limbrici mioritici. Tocmai se terminase playlistul cu Andrieș și, futut de plictiseală am atacat un post radio de jazz . Stai așa, nu te grăbi să tragi concluzii, chestii d’astea făceam spre dimineață când ,după un chef năpraznic, neinițiații dormeau neîntorși. N-a mai răbdat neamțu’, a venit la mine și mi-a spus, în engleză, că el n-a mai întâlnit în viața lui un atelier cu muzică așa bună. I-am zâmbit și am revenit la piesa care, s-o bag în mă-sa, nu vroia să stea echilibrată într-un dispozitiv 100% inspirație românească 🙂 . Îmi venea să mă dau în stambă ca Fredi, We are the champions, my friend….

 4. klaus zice:

  Bă, ăștia care vă treziți cu mâncărici la limbă pentru ora asta, gura!! Vader trebuie să doarmă! Excepția… domnițe drăgăstoase, iubitoare și neinhibate :).

 5. Dr. Vader zice:

  Ia vezi, klaus, te-ar aranja domnita asta, sa-ti aduca o oala cu zeama de varza si sa te traga pe mana, asa, un pic, de dimineata? Ba, da’ ai grija, ca asta-i iubita mea, eu am vazut-o primul.

 6. klaus zice:

  Altfel, mulțămim de găzduire pe peronu’ gării lu’ matale. Io cu Vaderu’. 🙂

 7. bluenightmareblue zice:

  Doamnă , respectele mele .

  Că care’i treaba !
  Apăi , m-am cam lămurit şi cu matale . Puteţi scrie ”einşpe” mii de cărţi . Bune sau rele . Io sigur n’oi buchisi vreuna , cândva . Dar , doar aşa , ca să se ştie : adevărata d-voastră valoare ( adăugată , normal !) e şi va rămâne asta :

  ” … într-o familie cu cinci copii, în 1924 (futu-ți gura mă-tii de cretină …. )”

  Chapeau madame şi sărbători (sper) fericite .
  Că la cât de neagră în cerul gurii sunteţi , slabe şanse , indeed !
  Auguri

 8. klaus zice:

  Fiecăurilor :D. Aș propune să-l facă cuvântul zilei pe dexonline.ro. După ce mă opresc din râs! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s