Mama, Tata și Balena

Nici nu mai știi, în ziua de azi, de-a ce e mai bine să se joace puberii: „de-a mama și de-a tata” sau de-a „Balena”?

Dacă sunt mai șturlubatici și se joacă de-a făcutul copii, până la urmă, se lasă cu copii și părinții lor se pot trezi că iar o iau de la început, cu schimbat scutece și legănat noaptea, în calitate de foarte tineri bunici, că aia mică, proaspăta mămică, are de învățat pentru bac și asta e! Bucuroși le-om duce toate, un copil e o bucurie la casa omului, bine că n-a murit nimeni.
Dacă sunt de-ăia cuminți, care nici nu ies din casă, n-au prieten/prietenă (ah, ador expresia asta!), e posibil să se joace de-a Balena și să fie atât de incredibil de cuminți și ascultători, încât, dacă dau, pe net, de un scelerat care le ordonă să-și cresteze balene pe mâini, cu cuțitul sau să-și țină respirația până leșină, ei asta și fac. Ăia care trec testul și se scoală din leșin, plini de bucurie că au ajuns să fie cei mai tari la faza cu nerespiratul, merg  mai departe și câștigă bătălia cu Viața, care e, după mine cea mai tare provocare care le-a fost oferită vreodată, adică atârnă frânghia de grindă, îi fac laț și împing taburetul de sub picioare. Probabil că ultimul gând e un exercițiu de gramatică, să treci verbul ”a înfrânge” de la diateza pasivă la cea activă, pe care nu l-ar fi rezolvat la bac, oricum. Deci…

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, experimente, mizeria umană, părerea mea, strict autentic și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Mama, Tata și Balena

 1. zazania zice:

  Recunosc cu mana pe inima ca sunt prea batrana ca sa inteleg chestia asta. Stiu, din experienta ca adolescentii traverseaza o perioada crancena si pentru ei insisi si pentru parinti, o perioada de ura, respingere, rebeliune, furie, negare dar pana la urma reusesc si incet-incet se maturizeaza. Ce dracu de parinti sa fie aceia care nu-si dau seama cand copilul deraiaza de-a binelea ?Ce fel de scoala, ce fel de colegi, ce fel de profesori, ce fel de societate ?

  • klaus zice:

   Nu știu, Zuzu, eu caut să înțeleg. Ori n-o fac bine, ori am lipsuri atât de mari încât îmi dă mereu cu minus.

  • Zuzu, adolescența a fost cea mai însingurată și nedreaptă perioadă a vieții mele. Mama mă ținea cu botul pe labe, tunsă pușcăriaș, cu sarafanul lălâi, peste genunchi, cu ciorapi de bumbac care făceau colăcei la glezne… Nu degeaba îi ziceau colegele mele, puținele care o cunoșteau, „Temnicera”.
   Și totuși, dacă ar fi existat net pe-atunci și capcane ca Balena Albastră, tot nu cred că m-aș fi sinucis ca să dovedesc că am câștigat. Fiindcă făceam un calcul simplu: pe mama n-ar fi distrus-o moartea mea (cel puțin așa credeam eu), ci câștigarea independenței în viață, fără să-i cer voie. Așa că era esențial să trăiesc!
   O fi altfel acum?

 2. Iosif zice:

  Traim într-un sistem de referinta din ce în ce mai relativ,fals,înselator,subiectiv,în care tehnologia informatica,mass-media promoveaza cu viteza fulgeratoare,toate ‘gunoaiele otravitoare’ ,care îmbolnavesc mintile lipsite de cunoasterea valorilor Adevarului Absolut,Hristos,singura solutie a salvarii speciei umane de la AUTODISTRUGEREA iminenta planificata si aranjata de „sarpele cel siret” Satan,aceasta entitate legendara inteligenta,pe care Hristos a numit-o „Antichrist”, omul lui Dumnezeu,Daniel,o numeste „omul faradelegii”,iar Ioan în Revelatia sa (Apocalipsa) o descrie ca fiind „Babilonul cel mare”,reprezentat de organizatiile religioase monoteiste,care au distorsionat LEGEA amagiti de interese,putere si bogatiile materiale,(dumnezeul acestui veac) „Mmona”,un amestec de crestinism cu idolatrie.
  „Nimeni nu poate sluji la doi stapâni.Caci sau va urâ pe unul si va iubi pe celalalt;sau va tine la unul si va nesocoti pe celalalt.Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona.”

 3. sorin zice:

  oarecum off topic…sunt atatea lucruri frumoase de gasit pe net…

  • Sorin, doar pentru noi, bătrânii, muzica asta e de-o frumusețe care-ți taie respirația. Se pare că adolescenții de azi ar găsi un motiv în plus să-și ia zilele, de plictiseală, ascultând-o.
   A venit primăvara și nu mai pornesc radioul în mașină, decât rar, pe Smart. Ascult cele 5-7 concerte de vioară de care sunt îndrăgostită și mă uit la cer. Ca mîine se face mai și o fie Donizetti pe replay. 🙂

  • Iosif zice:

   Istoria omenirii este atemporala într-o infinita transformare (metamorfoza) ciclica spatio-temporala !
   „Ce a fost va mai fi si ce s-a facut se va mai face; nu este nimic nou sub soare”. (Eclesiastul 1:9)

   • Scuza-ma ca te intreb: catastrofa asta cu „Istoria omenirii este atemporala într-o infinita transformare (metamorfoza) ciclica spatio-temporala !” e un citat sau o productie proprie?

  • optimvs zice:

   Iosif, exista un nume pentru boala mintala de care sufera predicatorul ala sau ce-o fi el. Acest gen de „teorii” prind la oameni care nu au nici macar cunostinte elementare de istorie, pentru simplul motiv ca amesteca fapte istorice reale (revolta Maccabeilor, recapatarea libertatii religioase a evreilor dupa persecutiile lui Antiochos al IV-lea) cu deliruri de genul altarul din Pergam = tronul Satanei.
   Altarul din Pergam este considerat IN ZILELE NOASTRE o opera de arta majora, dar in antichitatea romana nu dadea nimeni doi bani pe el (un singur istoric roman il mentioneaza). Au trecut sute de ani peste el intr-un colt uitat al Imperiului, cam cum se pupa acest adevar istoric incontestabil cu teoria dementa a individului din videoclip?
   A, daca ar fi fost dus la Roma, pus in centrul orasului (cum au fost puse usile Templului din Ierusalim) etc, da, macar ar fi fost o coincidenta bizara. Dar asa?
   In epoca era la fel de relevant cum este Palatl Culturii din Iasi pentru NATO. Ca sa intelegi despre ce vorbim de fapt…

   • Iosif zice:

    @optimvs,nu stiu cât ai „cercetat” Scripturile biblice,nici daca ai încercat sa privesti evenimentele istorice prin prisma acestor scrieri codificate,întelese doar de cei pasionati,iubitori de Adevar, de cunoasterea originii vietii,de ciclurile evolutiei parcurse de la primul om rational (homo sapiens) pâna în zilele noastre,însa pentru mine personal cercetarea si cunoasterea trecutului reprezinta anticiparea viitorului,iar Cuvântul lui Dumnezeu (Biblia) pentru mine reprezinta Codul Genetic al omenirii,iar descifrarea lui,revelatoare,mi-a oferit certitudinea existentei genomului imortalitatii aflata în fiecare celula vie din organismul uman,si care poate fi declansat prin credinta si IUBIRE neconditionata de catre oricine doreste si iubeste viata .
    Cât despre „boala mintala” al acestui om,nu ma pronunt,eu însumi traind ‘bolnav’ într-un sistem mondial ‘muribund’lipsit de valorile autentice ale iubirii,compasiunii si întelegerii, în care fiecare învata pe altii incapabil sa se învete pe el însusi
    „Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta.”

   • optimvs zice:

    Ca sa privesti evenimentele istorice prin prisma a ceva, intai trebuie ca acele evenimente istorice sa existe, nu crezi? Or, in ceea ce priveste Altarul din Pergam (declarat „tronul lui Satan” de nebunul ala) aceste evenimente istorice stralucesc prin absenta. Practic in toata antichitatea nu s-a mai intamplat nimic acolo, orasul a dus o existenta linistita in cadrul Imperiului Roman? Deci?

   • optimvs zice:

    Ca d eobicei in cazul acestor teorii lansate de diversi bolnavi mintal, faptele sunt facute sa se „potriveasca”. Hai sa vedem adevarul istoric: „The pieces could not initially be presented in an appropriate exhibition context and were placed in the overfilled Altes Museum, where especially the Telephus frieze could not be well displayed (the individual slabs were simply leant against the wall facing the altar). For this reason a new purpose-built museum was erected. The first „Pergamon Museum” was built between 1897 and 1899 by Fritz Wolff and opened in 1901″
    Deci nici vorba ca „tronul” adica altarul din Pergam sa fi fost reconstruit fix in anul in care s-a nascut Hitler, ci vreo 10 ani mai tarziu =))) q.e.d.

  • Iosif, nu te supăra, dar știu că ți-am mai spus: nu cred în Satana. De-aia nu mă uit la filme cu exorcizări, indiferent ce mari actori le-ar juca, fiindcă sunt niște basme penibile.
   M-am uitat la filmul propus de tin, pe sărite, am prins ideea, l-am închis cînd rabinul care face expozeul a ajuns la concluzia dorită, că poporul evreu, ta-ra-ram și ti-ri-ri…
   Iosif, n-am nimic cu evreii, cu rușii, cu olandezii, cu negrii, cu chinezii, cum n-am nimic cu homosexualii, cu țiganii, cu… Cu excepția turnătorilor, n-am nimic cu nimeni.
   Dar nu-mi place să-mi fie băgați pe gât vreunii, la categoria „deosebiți”, „aleși”…

   • Iosif zice:

    Sunt în asentiment cu afirmatia ta din ultima fraza.În ce priveste numele „Satan” acesta este metafora reprezentativa a raului universal asa cum „Hristos” este opusul. Sunt raul si binele existentei noastre relative,fiinte vii, rational-sentimentale libere de a alege între cele doua aspecte,iubire-ura,bine-rau,lumina-întuneric,viata-moarte ,ce ne stapânesc si controleaza perceptia de la nastere pâna la moartea materiei,însa viata nu este doar materie,ci are valori elevate,înalte sufletesti si spirituale…

 4. psi zice:

  amu’ eu mă joc cu pisica, se pune? 🙂
  că la balene sunt de-a dreptul codașul gării.

  • Adevărul e, psi, că Milișor mă sabotează insistent de cînd răspund la comentarii, toarce și mi se urcă pe umărul drept, toarce și își freacă obrazul de al meu, toarce și mi se face guler pe ceafă, și doctorul mi-a zis că a nu știu a câta vertebră cervicală e, vezi-doamne! – în stare critică, au înflorit corcodușii în fața blocului și eu scriu, cu guler de blană, pe blog!…

 5. ketherius zice:

  Nu cred că „jocul” este singura problemă. Este, mai degrabă, o conjunctură nefericită la care participă familia (prin neacordarea atenției și a dragostei necesare și prin crearea unei atmosfere stresante), societatea (școală, colegi, vecini etc. – excludere, izolare => stres), anturajul de pe internet (e plin de dezaxați care abia așteaptă să te vadă sărind de pe bloc) și slăbiciunea sau prostia subiectului convins să „participe”.

  • Nici eu, keth, nu mi-am imaginat nicio clipă că jocul e problema. Cred că jucătorul nici nu realizează traiectoria generală, ci doar plăcerea de-a fi confirmat ca victorios din probă în probă. Feed back-ul pozitiv la fiecare reușită. Ți-ai scrijelit cu cuțitul o balenă pe antebraț, ai înfruntat frica, durerea… ești erou! Mergi mai departe – toată lumea e cu ochii pe tine.
   Mă duce gândul la clasicul scenariu al criminalului în serie care ucide ca să devină important. Diferența e că nu ucizi pe altcineva, ci pe tine, treptat. Câtă singurătate, vid sufletesc și mintal trebuie să fi respirat acești jucători?
   Pe mine mă sperie altceva: credeam că instinctul de autoconservare e mult mai puternic. Și uite că nu e.
   Am cunoscut bolnavi terminali, care trăiau în iadul unor dureri inimaginabile (cancer gastric, de pancreas…), și nu cerșeau o doză de morfină letală, ci o nouă porție de perfuzie hrănitoare. E drept că erau adulți, nu copii.
   Ce se întâmplă cu generațiile de adolescenți? Cât o fi ajuns viața de insuportabilă, că se debarasează cu atâta ușurință de ea/

 6. Marian zice:

  Polliticienii nostrii n-ar putea sa-ncerce si ei sa joace ” Balena Albastra ” decat s a se joace cu vietile noastre ? Un Victor Ponta care sa-si taie nasul , un Liviu Dragnea care sa se arunce d e pe Intercontinental ….un Ion Iliescu care s a se spanzure sau un Traian Basescu care sa-ncerce sa se-nece intr-un butoi cu….APA ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s