Dulcea Pasăre a Coincidenței

318x425Îl știți pe băiatul ăsta drăguț, cu aer de tocilar? A fost un pic ministrul sănătății în guvernul Cioloș. Am auzit că muncea pe brânci. Venea la lucru înaintea crăpatului de ziuă și pleca doar cu un ceas înainte de-a se crăpa iar. Poate că nici nu mai pleca. N-am de unde să știu. Consilierii lui îl găseau acolo și-l lăsau unde l-au găsit. Practic, muncea zi-lumină, ca agronomii comuniști, dar muncea și noaptea, ca… nu știu. Ca hoții, na!
Parcă hoții muncesc mai abitir noaptea, nu? Hoții, vardiștii și domnul ministru al nostru.

În noaptea de 23 spre 24 noiembrie 2016, ministrul cu față de băiat cuminte a dat un ordin. Ordinul 1.345.
Îl găsiți aici.
Bine, știu, e sâmbătă, n-o să vă pun să citiți Monitorul Oficial. E vorba că, în 90 de zile de la publicare (29 noiembrie + 90 fac 27 februarie) „unităţile de distribuţie angro a medicamentelor, importatorii şi fabricanţii autorizaţi” precum și „farmaciile cu circuit închis şi deschis au obligaţia să raporteze zilnic Ministerului Sănătăţii situaţia privind stocurile şi operaţiunile comerciale efectuate cu medicamentele de uz uman”.

Să traducem pentru garagii: farmaciile cu circuit închis sunt cele de spital, care nu efectuează operațiuni comerciale în sensul strict al cuvântului comercial, fiindcă eliberează medicamente pe condici, către bolnavii spitalizați. Farmaciile de circuit deschis sunt prăvăliile alea pe care le frecventați voi, pentru piramidoane și creme de bătături, pentru antigripale și antibiotice (cu rețetă, da, cu rețetă!).
Ambele categorii se supun Legii Farmaciei 266/2008 care zice, la articolul 2, punctul 7) că „ Vânzarea și eliberarea medicamentelor se fac numai cu amănuntul”, adică poți ușui și două mii de cutii de medicament pe factură sau pe bon fiscal, dar la prețul cu amănuntul, nu la prețul de achiziție. Ca să limpezim lucrurile, indiferent ce vor cârcoti unii sau alții, farmacia cumpără numai de la angrosiști și vinde numai la prețul cu amănuntul (ăla fixat de Ministerul Sănătății&Finanțelor, prin Ordin de Preț. (Toate reducerile spectaculoase pe care vi le oferă Stela și Arșinel la medicamente sunt i-le-ga-le.)
Să vă dau un exemplu: Prăvălia farmaceutică n-are voie să cumpere tampoane de la hipermarket, să-și pună adaos comercial 1% și să le vândă cucoanelor care n-au ajuns la menopauză, fiindcă hipermarketul e, deja, un detailist.

Prin urmare, să monitorizezi intrările (FACTURĂ+NIR) și ieșirile (bonuri fiscale) de medicamente în farmacii e inutil și neproductiv; farmaciile, prin codurile CAEN declarate și conform legii despre care am vorbit, nu fac vânzări angro. Deci nu au cum să facă exporturi paralele.
Că de-aia s-a ouat tânărul ministru ordinul 1.345 din noiembrie, anul trecut, ca să monitorizeze exporturile paralele. O fi având el față de tocilar, dar uite că n-a citit Legea Farmaciei și ne-a inclus în joc.

Jocul, adică softul monitorizării,  îl face STS. La articolul 3, domnul ministru ne asigură că „Informaţiile cu privire la stocurile individuale ale farmaciilor cu circuit deschis reprezintă secret comercial, conform Legii nr. 11/1991.”
Uf!
Slavă Domnului Ministru!

Din 27 februarie, de când a intrat în vigoare Ordinul și până ieri, nu s-a găsit nimeni să ne spună ce-a lucrat ministrul dedicat, la crăpatul de zi, pe 24 noiembrie, anul trecut. Așa se face că Prăvălia  e ușor în ilegalitate, începând cu 27 februarie 2017.

27 februarie 2017. Ziua în care, printr-o fericită coincidență, Tolo publică articolul ăsta.
Vedeți cum vin de se încroșetează lucrurile?!

Cu talent.

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, d'ale Prăvăliei, părerea mea, strict autentic, ştiri de neştiut și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Dulcea Pasăre a Coincidenței

 1. Lotus zice:

  Mișto coincidență.

  Întrebarea mea e dacă simplul fapt că – din modul cum sunt înregistrate și legiferate – farmaciile nu au voie să vândă en-gross este de ajuns pentru a fi siguri că ele n-o fac. Pentru că altfel ar exista o justificare, cel puțin teoretică, a ordinului respectiv.

  Ziceai ceva de Catena, este doar reclamă faptul că primești reduceri sau primești reduceri ilegale în mod real, pe care de exemplu o astfel de monitorizare le-ar putea evidenția mai ușor?

  Apropo de Catena: http://www.apc-romania.ro/ro/i-/NDQyLTE.html

  • Lotus, orice farmacie care face față unui control, începând cu Fiscul și terminând cu Ministerul Sănătății (controalele de rutină ale Casei de Sănătate nici nu mai intră în discuție), nu are soluții legale ca să vândă en-gross. Dacă o face, o face la risc, cu riscul de-a pierde autorizația de funcționare. Pierderea e ireversibilă. Azi ești, mâine nu mai ești farmacie. Nu-ți rămâne, ca patron, decât să deschizi o firmă nouă, cu alt obiect de activitate. Patronul/Administratorul unei farmacii mai dă vreo trei declarații notariale, pe proprie răspundere, cunoscând repercusiunile legale la care se expune, că nu va interveni în politica de vânzări a farmaciei, că nu-i va obliga pe farmaciști să facă lucruri împotriva codului eticii și deontologiei lor. Contrariul se lasă cu penal, nu cu amenzi, ca la alimentara.

   Referitor la linkul cu Catena, toate lanțurile care aplică reduceri cu card de fidelitate sau în alt mod operează niște artificii la preț, în așa fel încât să nu iasă în pierdere. E simplu: Cu cât îți pui un adaos comercial mai mare, cu atât poți fi mai generos la discounturi.

 2. Io d’aia viu si zic: Sa ne fie noaptea-noapte, si hotii hoti! Ca hotu’ care are onoare si se respecta, si ne respecta si pa noi, fura, dracu’ noaptea! Ca hotii, cum ar veni….
  Si sa te fereasca Sfintu’ Simon Templar (mama, cum se goleau strazile Bucurestiului, cit era el de Bucuresti, cind incepea „Sfintu”) de hotu’ care fura ziua in amiaza mare, si presa(!) ii tine de sase!

 3. krantz zice:

  Nu știu cum o fi, nu-s din sistem, dar mă gîndesc că omul avea habar de mai multe chestii. Mai ales că înainte de a fi ministru, s-a învîrtit prin sistemul subteran și a prins mișcările cu medicamente. Și din cîte înțeleg eu, acum a vrut să se asigure la pătrat. Că doar suntem campioni mondiali la alba-neagra cu orice.
  Și a făcut-o, chit că urma reacția firesc românească. Aia cu: ”Cînd se ia cîte-o măsură, lumea-njură pe agentul sanitar…”.

  • krantz, toți miniștrii sănătății s-au prefăcut că iau o măsură epocală, că rup pisica în două… Ăsta, care cică e nepotul unui uns cu toate alifiile pharma, nu-a fost mai jigodie ca ceilalți. Adevăratul mare tun e ăla cu cardurile de sănătate. Mai ales tun de imagine. Acum totul e curat, nu se mai fură pe rețete… 🙂 🙂 🙂

 4. Iosif zice:

  Renata draga,daca într-adevar iubesti Adevarul absolut,daca ma consideri un prieten sincer,daca iubesti viata,daca vrei sa cunosti autentica fericire,daca vrei sa-ti cunosti identitatea adevarata,daca vrei sa cunosti stiinta sfintilor,autentica,atemporala,care în curând va domina constiintele adormite în întunericul gros,ce acopere Lumina,provocând orbirea celor din sistemul faradelegilor mondiale,limitate de subiectivismul aparentelor,al dorintelor firesti materialiste,din care se naste EGO-ismul si nemultumurea celor ce nu-si cunosc rolul si scopul existentei,conducatori orbi si surzi la strigatele Întelepciunii,te îndemn,cu toata dragostea reorienteaza-ti (schimba macazul trenului vietii din „Gara pentru noi”) articolele de la nonvalorile politicienilor înselati de orgolii si dorinte de dominare a maselor,spre VALORILE AUTENICE ETERNE ALE CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU,care-ti vor oferi o viata adevarata,aici acum,si un viitor maret în dimensiunea pregatita în urma cu doua milenii de Hristos Cel rastignit.
  Fii binecuvântata si luminata de ADEVARUL absolut,eliberator ! 🙂

 5. Iosif zice:

  Nu stiu câta vreme voi mai putea intra pe bloguri. „Ei” cei ce au puterea internetului si WP-ul,încearca mereu sa-mi blocheze comm-urile !

  • Nu știu ce vrei să spui. la mine ți-au apărut toate comentariile.

   • Iosif zice:

    Deocamdata e totul OK,însa nu este pentru prima data ca efectiv nu pot scrie o singura litera decât dupa îndelungi asteptari. Cred ca se încearca uneori blocarea comm-urilor,Adevarul fiind dureros,pentru unele ‘mari’ personalitati din domeniul politico-religios !
    Fii convinsa ca ‘gara’ îti este monitorizata de ‘ochiul vigilent’ al satelitilor geostationari ! 🙂

   • optimvs zice:

    Poate reptilienii… 😉

    Acum pe bune, inca nu s-a ajuns in faza asta. Deocamdata datul cu presupusul pe net inca mai e la liber.

 6. Iosif zice:

  Posibil … 🙂 🙂

 7. zazania zice:

  N-am inteles ce ai vrut sa transmiti. Care e legatura intre Tontolan si Vitelean.

 8. ketherius zice:

  Nu știu ce să spun, altceva decât observația următoare: faptul că legea interzice un lucru profitabil nu a împiedicat nici un infractor să facă bani încălcând legea. Și nici fum n-ar fi, dacă n-ar mocni o reacție de oxidare pe undeva.

  • keth, deocamdată legea europeană nu interzice comerțul cu produse cumpărate la preț foarte mic și vândute înapoi, în țara de origine, cu profit foarte mare.
   Măsura guvernelor românești, de-a impune, populist, un preț foarte mic pe importuri de medicamnente e responsabilă de absența unor medicamente vitale în piață.
   E ca și cum ai trage pe-alături, să faci victime colaterale, să se agite opinia publică, să fie spectacol…

 9. zazania zice:

  Care te simti femeie pe blogul ista ? La multi ani buni !

 10. Iosif zice:

  Proprietarei garii, tuturor calatoarelor femei,ce trec prin gara,(si nu numai),va doresc sa fiti iubite,s-aveti în suflet o eterna primavara. La multi ani …”Evelor” ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s