Manipulare pe față

Iar a făcut Tolo.ro anchetă. Iar s-a lăsat cu dezvăluiri incediare.
În esență, e vorba despre criza medicamentelor din farmacii.
Cine se face vinovat?
Marele distribuitor, că vinde pachete, gen: la kilu de brânză ești obligat să cumperi două kile de cuie.
Investigatorul Tolo a interceptat corespondența pe mail dintre: a) un lanț de farmacii și b) un mare distribuitor și ne-o arată și nouă.
Lanțul transmite un necesar și Distribuitorul îl atenționează că „deficitarele” (brânza) trebuie să reprezinte 30% din totalul facturat, prin urmare, de restul, până la 100% , o să-i bage pe gât produse greu vandabile (cuie).

Marți, 31 ianuarie 2017, la ora 13:08, un lanț de farmacii cere de la distribuitorul Farmexpert:
”Bună Sorina,

Te rog să ne onorezi necesarul de mai jos.

Arimidex 1 mg – 3, Atacand 16MG – 50, Atacand 8MG – 50, Betalok Zok – 480…”.

Și lista de medicamente cerute de către farmacie continuă.

Sunt zeci de mărci, de la diverși producători pharma, toate distribuite de Farmexpert.

Răspunsul angajatului de la Farmexpert vine imediat, pe e-mail, la  ora 13:14.

anonimizat

Nu știu câți cititori are Tolo.ro, dar 99, 99% dintre ei au intrat într-o farmacie măcar o dată în viață și 30% au făcut turul orașului căutând un medicament care nu se găsea, la un moment dat.
Pe ăia 30%  i-aș trage de mânecă, să-i atenționez că articolul e o mânecăreală.

Mailul lanțului de farmacii e citat, cu ghilimele: Bună Sorina, bla,bla, bla…
Să presupunem că citarea e autentică și se limitează la începutul comenzii. Voi puteți să presupuneți, eu, nu.
De ce?
Fiindcă un LANȚ de farmacii are 10, 100, 300 de unități. Să presupunem că cel mai mic lanț a contactat Distribuitorul. Avea nevoie de Atacand, în două concentrații, care se repartiza în cele zece farmacii. Câte cinci cutii de căciulă stă în picioare, deși e cam puțin, față de câtă foame de Atacand a fost pe piață în ultimele șase luni. Dar să ceri Betalok Zok, în loc de Betaloc Zok, 480 de cutii, greșind ortografia, ceea ce în lumea farmaceutică se întâmplă rar, și să nu specifici concentrația, 50 mg, 100 mg…

Se cheamă că iar a diluat Tolo de 4000 de ori dezinfectanții și a transformat Muzeul de Geologie într-un Cernobîl autohton!

Garagiilor, așa, între noi, că ne cunoaștem de multă vreme, vă spun că medicamentele care lipsesc de pe piață sunt alea cărora li s-a redus prețul în mod populist și producătorul refuză să le mai vândă României, în condițiile date. Adică nu vrea să câștige DOAR un eurocent pe cutie, peste cât îl costă ambalajul.

SĂNĂTATE! (Că-i mai bună decât To… tolo.ro)

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, d'ale Prăvăliei, strict autentic, Uncategorized, ştiri de neştiut și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

70 de răspunsuri la Manipulare pe față

 1. A thorn in your side zice:

  Nu mai bine de mine, că mă tratez doar cu antibiotic lichid…? 🙄

 2. A da, am văzut explicația și pe PRO TV aseară, chiar m-am mirat că au spus chiar pe înțeles… Frumos din partea ta că-ți dai interesul ca să ne faci să înțelegem!

  • Suflete, reacția mea e simplă: dacă într-un domeniu în care mă aflu în interior decelez mincuna, ce m-ar face să cred că în domenii unde sunt simplu înghițitor de știri, diletant, mi se spune adevărul?

   • Și eu am multe îndoieli ce-i drept, dar cum explicația dată de tine cu prețurile, cum că nu mai vor să vândă la noi, pentru a nu le scădea vânzările, era dată și pe Protv. Și explicau că dacă ar vinde la noi, ar scădea prețurile la acel medicament în toată UE… Acum nu știu…

   • Negocierile de preț se fac cu fiecare minister al sănătății în parte. Nu se vinde aspirina în Germania la fel de ieftină ca în Ro.
    Dar nu sunt interzise exporturi paralele. Distribuitorul român cumpără pastila X cu un eurocent, preț negociat pentru Ro. și nu lasă medicamentul pe piața internă, îl exportă mai departe, ieftin, poate chiar în țara de origine.

 3. zazania zice:

  Sa nu ne prefacem a nu intelege, renata. Cand nu se specifica concentratia, chiar un stagiar prost stie ca -i vorba de concentratia cea mai mica, doza uzuala , asa zice, in cazul de fata. Iar cu Farmexpertul asta eu insami am avut o povara grea de tras anul trecut fiindca mi-au impus cantitati uriase de medicamente pentru cateva cutii de sintrom si vessel due pe care nu le-am putut achita in termen. M-au amenintat cu procese si a trebuit sa fac credit pentru a-mi lichida datoriile. In veci nu voi mai lucra cu acesti mizerabili chiar de ar fi sa-mi inchid farmacia. De data asta , bine le-a facut Tolontan.

  • Zuzu, Farmexpertul e cel mai mizerabil distribuitor de pe planetă, după Mediplus, după Farmexim…
   Regula cu dacă nu se specifică concentrația – e cea mai mică -, se aplică DOAR PRESCRIPȚIILOR MEDICALE, adică dreptungiurilor de hârtie semnnate și parafate de medic cu care vine onor-pacientul în farmacie.
   Nu mă aburi, doar de dragul contrazicerii. 🙂

 4. krantz zice:

  Iar ai prins unu cu hoaxu! Noroc că tolo nu-ți dă bloc(k) și scăpi și ușor pe parte bucală 😉

 5. optimvs zice:

  Tolontan este una dintre cele mai ruginite trompete securistice din presa noastra. Sa fim seriosi, in orice tara civilizata era adus de mult la sapa de lemn de rudele lui Condrea. Nu zic ca ala era vreun sfant sau ca afacerea nu era a SIE, dar concluziile „anchetei” lui Tolontan au fost deja infirmate iar ala a fost clar impins la sinucidere de campania de „dezvaluiri”.

  • Excluzi o sinucidere „încurajată” sau „facilitată”?

  • mariususcatu zice:

   O precizare importantă: concluziile anchetei lui Tolontan nu au fost infirmate ci, dimpotrivă, confirmate oficial, după analizele efectuate la mai multe laboratoare acreditate internațional.

   • optimvs zice:

    Asta in care univers paralel s-a intamplat? 🙂 Ca in asta in care traim noi a dat ICECHIM urmatorul comunicat, care n-a mai fost preluat decat de Antena 3 si de cei din zona lor, bineinteles. Uite aici comunicatul in original, nu pareri la coltul blocului samd:
    http://admin.stiripesurse.ro/media/other/201608/media-147221229264079500.pdf

    Sa citim impreuna partea relevanta:

    „Analiza chimică a conținutului de substanțe active și testul de eficacitate biocidă sunt două tipuri de încercări diferite, ambele obligatorii pentru punerea pe piață a produselor biocide. Conformitatea unui produs biocid presupune atât conformitatea compoziției chimice, cât și eficiența biocidă pentru domeniul de utilizare a produsului. Nu există o corelație directă între cele două tipuri de încercări. Conținutul diminuat de substanță activă din produsul dezinfectant nu demonstrează ineficiența biocidă a acestuia, iar conformitatea eficacității biocide nu anulează neconformitatea chimică a concentrației. Prin urmare, nu se poate opune unei analize chimice nicio analiză microbiologică efectuată de niciun laborator acreditat sau neacreditat.

    Confuzia generată și perpetuată între cele două tipuri de analize ale produselor biocide lezează în primul rând dreptul la informare corectă a tuturor cetățenilor. Formulări de tipul „chiar produse diluate de 2000 de ori nu au fost diluate în limita legii” conduc la concluzia că eficacitatea biocidă definește final conformitatea produsului”

    Repl;ica lui Tolontan la acest comunicat a fost uluitor de asemanatoare cu cea data in povestea radiaitiilor din Victoriei:

    ”Dacă am presupune că un produs ar fi suficient să fie eficient doar pentru a putea fi folosit în spitale n-am ține cont de următoarea situație: produsul poate să omoare bacteriile, dar, prin asta el face rău omului sau mediului. Dacă există substanțe nedeclarate în produse, de exemplu, ele pot fi extrem de eficiente”,

    Dupa chestia asta eu n-am mai auzit un cuvintel despre ancheta Hexipharma, iar Parchetul general pare sa fi uitat ca exista un asemenea dosar.

   • mariususcatu zice:

    Există concluziile oficiale, ca urmare a analizelor efectuate la laboratoare acreditate (în Cehia și Germania), care confirmă 100% concluziile anchetei lui Tolontan
    http://www.digi24.ro/video/stiri/actualitate/justitie/banuieli-confirmate-dezinfectantii-companiei-hexipharma-au-fost-diluati-631555
    Chiar așa, pe ce planetă trăiți? Nu ați citit concluziile anchetei oficiale?

   • Linkul e către o duduie cu microfon, filmată pe stradă care povestește ceva despre un laborator din Cehia. Nu văd unde e știrea. Cum se numește laboratorul, unde e raportul și buletinul de analiză? CE confirmă 100% concluziile lui Tolontan? Vorbele unei reporterițe de teren nu țin loc de documente.
    Doctore Uscatu, nu trebuia să ștergeți cu buretele tot ce-ați învățat la faculatea de medicină românească. Eficiența biocidă a unei substanțe se testează într-un laborator de microbiologie. Identificarea prezenței unei substanțe într-un amestec (analiză calitativă) și dozarea (analiză cantitativă) se fac într-un laborator de chimie analitică.
    Faci asemenea gafe copilărești, că am senzația că ai altă meserie și o exerciți sub acoperirea de medic. 🙂

   • optimvs zice:

    Problema este urmatoarea: in decembrie 2016, fix la cateva zile de Craciun, cand tot romanul se gandeste la sarmale si cadouri, apar „pe surse” (clasice de-acum, digi24, mediafax etc) informatii ca laboratorul din Cehia ar fi confirmat „ancheta” lui Tolontan. Dupa care desigur Tolontan se bate cu caramida-n piept ca ar fi avut dreptate.
    Dar NU EXISTA nici o informatie oficiala, de genul comunicatului ICECHIM la care am dat link. Au trecut de-atunci 3 luni si Parchetul General n-a suflat o vorbulita, nu avem nici un comunicat, n-am vazut raportul laboratorului din Cehia, nimic.
    Din punctul meu de vedere, „informatiile” prompteristei de la Digi24 sau de pe fluxul Mediafaxnu au nici o valoare cata vreme nu exista 1. materialul primar de la laboratorul din Cehia sau macar 2. un comunicat oficial al Parchetului general.
    Imi pare rau, dar eu unul am peste 20 de ani de presa in spate, gogorite de-astea nu inghiteam nici pe vremea guvernului Ciorbea darmite acum.

   • mariususcatu zice:

    Mvaai, ce le spuneți D-voastră, ca un om mare…
    Și ce întâmplare că aceste păreri se suprapun tentativei de „spălare” a lui Condrea (dezincriminare) din partea Antenelor și RTV…
    După 27 de ani de presă, am învățat cu precizie ceva: ce se spune la Antene trebuie citit în cheie inversă…albul este negru.

   • Marius, ești truditor în presă sau consumator de presă?
    Că, dacă ești doar consumator, e ok să crezi că la antene albul e negru și la digi albul e orbitor de alb.
    Nimeni, pe niciun canal, nu a încercat să-l albească pe Condrea. Unii s-au îndoit că s-a sinucis sau că a suferit un accident mortal: ăia care s-au dat cu modelul lui de Opel și știau cum poate fi manevrat din afară și ăia care nu s-au uitat în gura lui Niki Aur, marele Shoferescovici de România. Și nici măcar nu lucrau la televiziuni, erau doar telespectatori.

   • mariususcatu zice:

    Cred că trebuie să reluați înregistrările de la Antene.
    Veți descoperi că autoritățile medicale (UMF-istan) au încercat să deturneze concluziile laboratoarelor acreditate: chiar dacă erau diluate de sute/mii de ori, cică biocidele lui Condrea ar fi fost eficiente…Reamintiți-vă eforturile disperate ale Achimașilor/Cadariilor de a ascunde legătura dintre biocidele diluate și infecțiile nosocomiale, care i-au ucis inclusiv pe tinerii de la Colectiv.
    Faceți un efort pentru a înțelege tentativa de „albire” a lui Condrea, coroborată cu diabolizarea echipei lui Tolontan. Reamintiți-vă interviul lui Tolontan de la HâdeaTv.
    Mulțumesc anticipat pentru efortul pe care-l veți face.

   • Marius, hai să precizăm câteva adevăruri durerose:
    1. Nu există pe lume spital fără risc de infecție nosocomială.
    2. La marii arși, pielea, organul care ne apără mecanic de agresiunea agenților patogeni atunci când este integru (fără soluție de continuitate între mediul extern și intern), lipsește pe o mare suprafață a corpului. În plus, și sistemul imunitar nespecific al organismului e deprimat. Tot pielea, marele plămân exterior al organismului nu mai asigură oxigenarea. Toate sistemele, aparatele și organele cad, ca la pana de curent.
    În aceste condiții, să spui că un mare ars a murit cu zile e doar o metaforă tușantă emoțional.
    Morții de la Colectiv au murit fiindcă arsurile erau prea grave. Presa vremii a bătut monedă pe salvații în străinătate și a tăcut cu decență pe morții în străinătate, pe morții la transport… A tăcut și pe motivul pentru care spitale din străinătate s-au oferit să preia marii arși românești de la Colectiv: factura pentru servicii medicale, indiferent dacă-i scoteau din terapie vii sau morți.

    Acuma, revenind la biocide: dacă, în practică, soluția falsificată, diluată, a omorât numărul standard de germeni, se cheamă că era activă. Adică substanța biocidă (încă) activă se afla la concentrația minimă eficientă. Analiza biocidului inculpat s-a făcut din punct de vedere al eficacității microbiologice, n-a fost o analiză chimică cantitativ-calitativă.

    Tu, când zici chiar dacă erau diluate de sute/mii de ori, cică biocidele lui Condrea ar fi fost eficiente… , faci două greșeli: 1 – nu știi ce e aia o diluție (când vorbim de sute/mii intrăm în domeniul diluțiilor homeopate, adică proba analizată NU MAI CONȚINE SUBSTANȚĂ ACTIVĂ DECELABILĂ NICI LA A PATRA ZECIMALĂ DUPĂ GRAM) și 2 – „cică” și „ar fi fost” sunt sintagme strict subiective care, cu siguranță, n-au apărut pe buletinele de analize.

    Antena3 ca și toate celelalte posturi de știri-scandal, că nu le poți numi de știri, au tratat subiectul ca la ZIG-ZAG/Evenimentul Zilei, când se descopereau găini născătoare de pui vii. Condrea a fost un pion căruia i s-a permis să se creadă nebun până când firma/firmele altui pion/pioni „meritau” un loc fruntaș pe piața dezinfectantelor.
    Ce-a zis Gâdea, ce-a zis Achimaș, ce-a zis Șoferescu de România, ce-a zis amărâta aia de martor ocular care, presupun, nici nu mersese cu mașina în ziua respectivă, ce-a zis jurnalistul găsitor de scrumieră și alții, ca ei, e fix un cotcodăcit de găini născătoare de pui vii.

   • mariususcatu zice:

    Hai să ne amintim pentru ce a fost demis Achimaș-Cadariu pe 7 mai 2016: pentru încercarea disperată de a mușamaliza scandalul biocidelor diluate și legătura cu infecțiile nosocomiale.
    Este o uriașă încrengătură, cei responsabili cu achizițiile din spitale trebuiau protejați, așa cum trebuiau protejate serviciile secrete (în relație directă cu stimabilul Condrea).
    Și atunci veți înțelege încercarea Antenelor de a-l diaboliza pe Tolontan…
    Din fericire, și alți ziariști au scris despre biocidele diluate (riseproject etc). Tolontan nu a fost singur în bătălia cu Mafia.

   • mariususcatu zice:

    Haideti sa punem la punct cateva lucruri:
    – nu sunt un diletant, ci sunt un profesionist in sanatate (chirurg);
    – am (zic eu) cunostinte solide de chimie;
    – am tratat multi ani de zile pacienti cu arsuri grave, deci nu sunt un diletant;
    – am experienta de zeci de ani (Franta si Romania) in tratarea infectiilor osoase nosocomiale. Stau marturie pacientii vindecati, unii dupa 9 luni de spitalizarea si tratament continuu. Va pot face legatura cu ei, pentru a va explica tratamentele de care au beneficiat.
    – stiu ce inseamna diluarea biocidelor de sute/mii de ori: am utilizat aceste dilutii la tratarea infectiilor grave;
    – dilutiile din homeopatie sunt de oridinul 10 la puterea 30 sau la puterea 1000 (C30 sau C1000); in cazul biocidelor falsificate de Condrea se vorba despre dilutie C1 sau C4, adica exact dilutia utilizata de mine in tratarea infectiilor grave.
    – am discutat cu multi dintre medicii (romani sau straini) implicati in tratarea arsilor de la Colectiv. Acei tineri au murit CU ZILE, indiferent ce afirma Ponta, Banicioiu, Lascar sau acolitii lor de la Antene.
    – UMF-istanul a incercat cu disperare sa demonstreze ca nu conteaza concentratia, ci doar eficacitatea biocidelor, in incercarea de a-i spala pe toti cei implicati: manageri, sefi achizitii, Condrea, servicii secrete, respectiv toti cei implicati in furtul banilor din Sanatate.
    – atat la ICECHIM, cat si in laboratoarele acreditate din Cehia, s-a demonstrat frauda privind concentratia biocidelor.
    Ma opresc aici. Inca o data, retineti ca nu sunt un diletant, ci un profesionist al domeniului.
    Cu stima,
    Marius Uscatu

   • Domnule doctor,
    mea culpa! 🙂 În comentariul anterior păreați orice, dar nu medic. Acum, dacă ne-am lămurit asupra specializării dumneavoastră, nu pot decât să mă simt ridicolă că încercam să vă explic, popular, ce înseamnă „fără piele” pentru un ars.
    Mie mi-e suficient că știu că sunteți medic. Cuvântul dumneavoastră, ca om cu bisturiul în dreapta și parafa în stânga, e mai presus decât orice mărturie a pacienților vindecați. Sunteți primul doctor care și-ar valida profesionalismul cu impresiile pacienților săi! 🙂
    Mi se pare extraordinar că aveți cunoștințe solide de chimie, fiindcă în facultatea de medicină intri și ieși cu chimia organică de liceu, necesară la examenul de admitere. Nu se studiază chimie în cei 6 ani de facultate.
    Ce mă miră: având cunoștințe solide de chimie, spuneți, totuși: „stiu ce inseamna diluarea biocidelor de sute/mii de ori” Pentru numele lui dumnezeu, domnule doctor, opriți-vă de la asemenea gogomănii!
    Iar în homeopatie (pe care, în calitate de chirurg, mă mir că n-o repudiați, fiindcă e la limita dintre știință și vrăjitorie) diluțiile clasice și uzuale sunt decimale și centezimale. E drept că pe Wikipedia scrie ceva despre C30 și C1000, dar articolul din Wiki n-a fost scris de un homeopat, după cum arată.

    Cu toată stima vă salut și eu, mai ales că sunteți primul medic care subliniază, repetat, într-un comentariu pe un blog, că nu e diletant, ci un „profesionist al domeiului”.
    Nu vă supărați, dar poleiala în care învelește marmota ciocolata foșnește cam strident de data asta. 🙂

   • optimvs zice:

    Pe mine ma doare-n cot daca omul e sau nu medic, insa dpdv intelectual s-a descalificat in momentul in care a scris cu mana lui ca „După 27 de ani de presă, am învățat cu precizie ceva: ce se spune la Antene trebuie citit în cheie inversă…albul este negru.” Asta e practic definitia spalarii pe creier, sa crezi sincer ca adevarul sau neadevarul unei afirmatii se stabileste in functie de vehiculul media unde este facuta afirmatia..
    Imi pare rau ca nu am vazut mai devreme raspunsul inept pe care mi-l daduse, dar mi-a distras atentia aiurea trollul ala care ii dadea cu securistii – categorie socio-preofesionala.

   • mariususcatu zice:

    Mvaaaai, ce curajos sunteți: ca orice postac, aruncați cu noroi în cei curajoși, care semnează cu nume și prenume.
    Domnule troll, aștept de la D-voastră o atitudine bărbătească și onestă: să semnați cu nume și prenume.
    Până atunci, nimeni nu vă bagă în seamă…
    Marius Uscatu

   • optimvs zice:

    Ma scuzati ca intreb deschis, sunteti bolnav psihic? Sau nu stiti sa dati click pe un link, ala din dreptul pozei mele? Pentru ca in momentul asta nu exista a treia varianta. Asta apropo de nume, prenume samd, ca treaba cu spalarea pe creier ramane cum am stabilit.
    Nu e vorba de nici o aruncare cu noroi, cand spui cu subiect si predicat ca apreciezi adevarul sau neadevarul unei afirmatii in functie de vehiculul media unde o citesti, inseamna ca esti spalat pe creier, metaforic vorbind desigur. Nu de alta, dar acum e 23.3, daca Badea spune la A3 ca afara e noapte in Romania e cam tralala sa crezi ca e de fapt zi, din cauza ca a spus-o Badea la A3.

   • Lotus zice:

    Clipul ăla de pe Digi24 e exemplul perfect pentru cum se poate manipula prin intermediul unei așa-zise știri. Sau, deoarece nu dețin informații cu privire la rezultatele analizei cehilor, despre cum nu trebuie făcută o știre. E plină de estimări, speculații, asocieri nepotrivite, care pot induce impresii neconforme cu adevărul.

    Se spune că eficiența biocidelor Hexi Pharma era într-adevăr afectată de diluarea ce a fost reconfirmată de laboratorul ceh. Care era diluarea? Asta nu se spune. Tolontan a recunoscut cu gura lui că s-a înșelat inițial, când a vehiculat factorul de 2000, și a rectificat a doua zi. Deci bun, erau diluate, iar asta le-a afectat eficiența. Cu cât le-a afectat eficiența? Iarăși nu se spune. Puteau fi eficiente la jumătate, sau puteau fi eficiente în proporție de 99%, adică într-o marjă de tolerabilitate. Iar după aceea se spune că în vară s-a vorbit de posibile prejudicii de milioane de lei. Care posibil să se fi schimbat între timp. Iarăși, nu știm dacă în sus sau în jos și cu cât.

    Așadar, fără a minți explicit, știrea conține o mulțime de informații vagi și de asocieri asupra cărora nu ne putem pronunța. De exemplu, e posibil ca aceste biocide să fi fost relativ diluate, iar această diluare să le fi scăzut cu foarte puțin eficiența, însă lipsa de precizie în exprimare și asocierea cu niște prejudicii de milioane de lei (tot vagi și ele) este de natură să inducă în telespectator impresia unei eficiențe foarte mici și să-l confirme pe Tolontan ca erou național.

    Dacă ești post de știri și te afli în posesia rezultatului de laborator, de ce nu oferi date clare? Și dacă ești spectator inteligent, de ce folosești pe post de argumente astfel de știri?

   • optimvs zice:

    Marea problema nu este ca o stire a fost formulata ambiguu, fara a prezenta nici un fel de date concrete, ci faptul ca nu a fost urmata decat de o tacere asurzitoare. Fara comunicatul laboratorului din Cehia si fara nici un comunicat ulterior al Parchetului stirea respectiva practic nu reprezinta nimic, este o vorba goala aruncata in vant, pentru ca apoi postaci de genul lui mariususcatu sa poata scrie pe net „dar Tolontan a avut dreptate, uite stirea la digi”.

  • mariususcatu zice:

   Va rog sa ma scuzati, dar nu pot discuta cu personaje care nu cunosc pluralul de politete, care ma catalogheaza „bolnav psihic” si care, in lipsa de argumente, prefera atacul la persoana.
   Va rog sa ma scuzati ca v-am deranjat de la predicile Hâdea/Badea și comp.
   Marius Uscatu

   • optimvs zice:

    Cand se dovedeste ca nu esti in stare sa dai click pe un link dar acuzi interlocutorul ca ar fi troll anonim e bine sa faci ciocul mic. Si nu intereseaza pe nimeni texte despre lipsa de argumente venite de la unu’ care tocmai a scris cu manuta lui ca „am învățat cu precizie ceva: ce se spune la Antene trebuie citit în cheie inversă…albul este negru” .
    Canta la alta masa, aici s-a terminat maruntisul.

  • mariususcatu zice:

   In loc sa va bateti joc de unii si de altii, sa-i faceti bolnavi psihic sau incompetenti, mai bine cititi comunicatele Parchetului general
   https://www.agerpres.ro/justitie/2017/03/06/alerta-piccj-compania-hexi-pharma-si-directorul-general-flori-dinu-trimisi-in-judecata-18-39-40

   • Dom-doctor, cât de nemernici să fim, să trimitem probele la cehi și să ne mulțumim cu rezultatele lor? Păi nu se frichinesc în mormânt profesorii mei de chimie și diavolul de Nenițescu? Adică noi suntem țara mumă a profesorului de chimie farmaceutică Victor Zota, a profesorului de chimie analitică Gheorghe Morait, și trimitem probe spre expertizare la cehi? De ce nu le-am trimis în Biafra? Acolo, șpaga pentru raportul dorit era de 10 ori mai mică.
    Departamentul de microbiologie din ANM le-ar fi putut analiza fără efort. Se duc oameni pe persoană fizică la ei, plătesc o taxă modică și primesc un B.A. cantitativ-calitativ pentru medicamentul pe care și-l administrează și pe care îl suspectează de subdozare.
    Legendă, pentru dumneavoastră: ANM = agenția națională a medicamentului și B.A. = buletin de analiză. Că, din comentarii, pare că aveți nevoie să fiți lămurit pe ce lume trăiți.

   • mariususcatu zice:

    Legenda pentru D-voastră: ANMDM inseamna institutia ce se ocupa cu controlul medicamentelor si dispozitivelor medicale. Sunt in razboi total cu ei de cativa ani (incerc sa-i conving ca un anumit produs distruge sanatatea pacientelor), deci stiu despre ce este vorba.
    Am o mare rugaminte: va pot face cunostinta cu avocatii familiei Condrea. Ei va pot pune la dispozitie rechizitoriul (zeci de mi de pagini de probe). Cand veti fi terminat de lecturat rechizitoriul, va va fi rusine toata viata pentru mizeriile spuse la adresa mea.
    Marius Uscatu

 6. clujanu zice:

  betalocu ca betalocu căci eu am bani doar de metoprolol si ma intreb mereu daca nu cumva e chineze că a dracului tensiune sta dreapta la 17/9.

 7. Iar te esprimi igramatical! Nu se zice „Adică nu vrea să câștige DOAR…” ci „Adică nu vrea să câștige DACIT…” Adica sa vorbim farmacoleptic, zic… Ca sa intelege si bizonu…

 8. Lotus zice:

  Când am văzut titlul, de muzeu am crezut că vrei să vorbești. A dat inițial o radioactivitate foarte mare, interpretând 21.XX ca fiind 21 de mii în loc de 21 urmat de virgulă, sau așa ceva, după care a doua zi și-a cerut scuze, dar tot a ținut-o pe a lui, cu radioactivitatea oricum foarte mare. Chit că, din ce am înțeles, fiul „angajatului la muzeu” despre care spunea Tolo că a murit din cauza radiaților i-a spus să-i lase tatăl în pace, că nici n-a lucrat acolo, gen.

  http://www.cncan.ro/stiri/comunicat-de-presa/

  Eu m-am interesat în amănunt, că nici timp n-am avut de așa ceva, nici tema nu mi-a plăcut, cu radiații și cancer, și meh. Am zis un „Doamne ferește să nu fie ceva pe bune, oricât de mic!” în gândul meu și am mers mai departe. Dar corelând cu Hexipharma cu ce zici tu acum, cam prea multe scăpări de la un nivel atât de înalt și cam prea mare mare distanța între ce se rectifică ulterior și ce se afirmă prima dată, întotdeauna în direcția care dă știrii o notă de senzațional.

 9. Iosif zice:

  Industria farmaceutica este una din cele mai mari înselaciuni umane. Si când te gândesti la originile ei nu poti decât sa te …crucesti ! 🙂

 10. papagigli zice:

  Bun, sa zicem ca e cum spui tu. Care ar fi interesul lui Tolo, asta, in toata aceasta lucratura? Ca din cite imi dau seama, omul incearca sa devoaleze niste nereguli, nu sa le creeze. Nu spun c-ar avea dreptate, ca nu stiu, dar in ce-i consta pacatul? Vrea sa compromita si sa distruga industria farmaceutica sau cum? Care e capul de acuzare?

  • Tolo arată cu degetul spre false probleme ca să abată atenția de la cele reale. Misiunea lui nu e să devoaleze nereguli, în principal, ci să îngroape persoane, firme…
   În articolul acesta nu numește lanțul de farmacii care face comanda, dar repetă de nu știu câte ori numele distribuitorului, Farmexpert.

   • Cârcotaşu zice:

    Asta cred şi eu, iar în plus „orientarea” asta-i vine mănuşă, oricum ca reporter sportiv era un zero tăiat, iar dacă ţinem cont de scăderea succesului presei sportive, asemeni presei print în general, se dă el peste cap să se reprofileze, să devină „vedetă” în anchetele de presă. Că dintr-odată ştie atât de multe, e normal din moment ce nu prea ştie nimic. Toate subiectele sale se vor lansate la modul „incendiar”, doar că incendiile stârnite de el se dovedesc a fi focuri de… paie! 🙂

 11. optimvs zice:

  E foarte posibil sa se urmareasca modificarea legislatiei in domeniu.

  • Vor să ieftinească medicamentele cu încă 30%. Dar nu zic pe care: pe cele deja ieftine. Automat, toți producătorii și depozitele vor crește prețul OTC-urilor, care n-au preț impus. O să ajungă antigripalele mai scumpe decât o masă la o cârciumă selectă.

 12. ketherius zice:

  Nu mă pricep la partea cu medicamente, concentrații, număr de cutii, dar mi se pare o josnicie șantajul „ca să primești ce ai nevoie, cumpără de două ori pe-atât ce n-ai nevoie„.
  Când am de ales, nu mai cumpăr a doua oară de la asemenea furnizori și cred că este bine să știe toată țara detaliile astea. Cred că ar fi interesant de aflat și cine sunt proprietarii acelei companii și cu ce partide au legături (de familie sau de sponsorizări).

 13. Cârcotaşu zice:

  Am aşteptat să ataci iar un subiect pe tema farmaceutică, să pot să-ţi pun şi eu o întrebare. De la o vreme, o mulţime de produse farmaceutice sunt categorisite a fi „dispozitive medicale”. Chestia asta, dispozitive, pe mine mă duce la cu totul alte produse, nu la supozitoare, spre exemplu. În DEX Dispozitiv, dispozitive, s.n. 1. Ansamblu de piese legate între ele într-un anumit fel (de obicei imobil) și care îndeplinește o funcție bine determinată într-un sistem tehnic. ◊ (Electron.; în sintagma) Dispozitiv optoelectronic = dispozitiv care are proprietatea de a transforma un semnal luminos într-unul electric sau invers. 2. Dispunerea pe teren a trupelor în vederea unei acțiuni de luptă sau a unei deplasări; p. ext. (concr.) trupele astfel dispuse pe teren (împreună cu zona în care se află). 3. Parte finală a unei hotărâri judecătorești, în care se arată soluția dată litigiului (și unele dispoziții accesorii).
  Mă poţi lămuri care-i şmecheria şi de unde mai vine şi minunea asta?

  • Cârco, le zice dispozitive medicale din prostie. Medical devices sunt acele produse, obiecte pe care noi le numeam tehnico-medicale. De la tensiometru la seringă sau de la garou la prezervativ sunt medical devices.
   Acum orice produs care se eliberează fără prescripție a fost intitulat dispozitiv medical, în mod popular. Noi știm că produsele eliberate fără rețetă se numesc OTC-uri, over the counter, care înseamnă vânzare directă sau peste tejghea, dar asta nu lămurește problema pentru pacient. Că și medicamentul cu rețetă tot peste tejghea îl capătă și tot în vânzare directă. În țările de unde am împrumutat expresia ea are sens, fiindcă o farmacie occidentală vinde medicamente tipizate sau preparate cu prescripție printr-un mic ghișeu, unde nu e nimic expus vederii, acolo medicamentul-medicament nu se promovează în vitrine, dar toate produsele care se pot cumpăra la cererea pacientului, fără prescripție medicală, sunt expuse, (au chiar regim de autoservire) și se achită la o tejghea separată de ghișeul-ferestruică pe unde cumperi medicamente. De aceea traducerea liberă, echivalentă a lui OTC este produse care se eliberează fără rețetă.
   Cu timpul, pentru simplificare, traducătorii firmelor importatoare au înlocuit sintagma asta cu dispozitiv medical care, clar, se eliberează fără rețetă. Și atunci, pe supozitoarele cu glicerină sau cu ciuboțica cucului cred că scrie dispozitiv medical, adică se eliberează fără rețetă, adică e OTC. La fel scrie pe cremele și gelurile antiinflamatoare. Fiindcă era absurd să scrie supliment alimentar, cum scrie pe capsulele cu vitamine sau ciuboțica cucului care, și ele, sunt OTC-uri, adică se vând la liber, fără prescripție.

 14. Samanu zice:

  Renata am o intrebare pentru tine in privinta vitaminelor. Am auzit doua pareri : una a unui medic roman care recomanda doua cure anuale de trei saptmani in februarie si noiembrie si a doua a unui medic strain care era impotriva suplimentelor de vitamine spunand ca acestea dau peste cap metabolismul. Exista vitamine pot fi administrate fara risc? Iti multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dacă te gândești bine, amîndoi ți-au spus același lucru. 🙂 De două ori pe an, câte 3 săptămâni e atât de nesmnificativ, că e ca și cum n-ai lua. Dacă mănânci normal, nu prea ai motive să suplimentezi vitaminele. Nici eu nu sunt fan vitamine
   Surplusul de vitamina C se elimină prin urină, deci poți să „exagerezi” puțin cu consumul ei în timpul sezonului de răceli și gripe.
   Eu aș lua coenzima Q10, după 50 de ani, permanent sau aproape permanent, 30 mg pe zi, fiindcă organismul n-o mai produce în cantitatea necesară și îmbunătățește funcțiile inimii. Aș alege acel supliment în care conezima e dizolvată într-un ulei vegetal, pentru că vehiculul uleios îi crește absorbția.

 15. ALM zice:

  Farmacia care a făcut cererea prin intermediul e-mail îl poate da în judecată pe nemernicul care a făcut publică o corespondență privată. Câștig sigur!
  În rest, în disputele astea cu alopate și naturiste, între „nasturi” și suplimente, nu mă mai bag. Merg pe propriile constatări și, deocamdată merg bine.

 16. Bogdan zice:

  Buna, Renata!
  Nu sunt fan Tolontan, dar chiar consideri ca nu exista o problema vis-a-vis de acei dezinfectanti? Ok, faza cu muzeul mi s-a parut si mie usor trasa de par, dar in mod cert omul de rand are cel mai mult de pierdut din afacerile acestor parveniti (de multe ori) egoisti. Ok, pot intelege ca exagereaza, dar poate doar astfel ajung oamenii sa inteleaga cam cat de putred este sistemul. NU crezi ca mai degraba ar trebui sustinut in demersurile sale, nicidecum blamat si/sau luat la misto? Toate protestele acestea au ca obiect si speranta unei reforme sincere, corecte si de buna credinta in sistemul sanitar. Iar infectiile acelea nosocomiale chiar sunt al naibii de existente si rezistente…
  In rest, mult succes!

  • Emilian zice:

   NU, Bogdan, nu trebuie sustinut. Pentru ca nu isi face meseria de ziarist cu onestitate, pentru ca nesocoteste cele mai elementare reguli de conduita jurnalistica. A se vedea minciunile publicate nu mai devreme de astazi, intr-un articol ce se doreste continuarea maretei anchete asupra penuriei de medicamente. Nu dau link, ca nu vreau sa-i propag dezinformarile.
   Din punctul meu de vedere, tolo.ro nu este o sursa de informare credibila, iar Tolontan nu este decat un super-troll cu intentii si interese dubioase. De ce sa-l sustin? De unde stiu eu ca nu e decat o piesa dintr-o campanie pusa la cale chiar de Big Pharma, de marii producatori internationali de medicamente, deranjati la tescherea din cauza ca produsele lor ajung in Germania la preturi de Romania?

   Parerea mea.

   PS.Btw, nu e ciudat ca toata aceasta vanzoleala a aparut acum, cu doua zile inainte de intrarea in vigoare a unui ordin de ministru care, prin mecanismul explicat foarte bine de Renata mai sus, va scoate de pe piata inca vreo 200 de medicamente?

  • Nu pot lua în considerare, ca mâncător de 17 discipline de chimie pe parcursul a 5 ani de facultate, pe un ins care îmi povestește de o soluție diluată de PATRU MII DE ORI.
   E ca și cum un grădinar mi-ar explica de ce a ratat NASA o lansare și eu l-aș lua în serios.

 17. Utopia zice:

  Doamna farmacist ati avea dreptate sa contestati intreg articolul daca dupa micsorarea de preturi din iulie 2015 o multime de medicamente originale au lipsit acut de pe piata si cand s-au impus de catre distribuitori anumite sume achizitionate pentru medicamente asa zis deficitare. Mie nu imi place Tolontan pentru ca de la sport a trecut la medicina si asta e ciudat. Dar lipsa de medicamente originale pe patologii grave exista in Romania. Fenomenul de ” Export paralel ” are loc. Lista de medicamente in oncologie nu a fost reactualizata din 2008, mai putin anul trecut cand au intrat cateva molecule noi pe piata. Toate acestea atrag atentia asupra faptului ca sistemul este putred si ca nu prea mai putem merge mult inainte. Lanturile farmaceutice castiga teren in fata farmaciilor independente, iar in momentul in care orice farmacie putea face export paralel, cu ce a contracarat statul? Cu obligativitatea de ati deschide depozit daca ai mai multe farmacii pe CUI-uri diferite. De ce? Pentru a putea controla mai bine exportul paralel.

  • N-am prea înțeles ce-mi spuneți dar e cert că o farmacie nu poate face export paralel, fiindcă n-are activitatea de export în obiectul de activitate.
   Lanțurile au câștigat teren de la momentul înființării.
   Distribuitorii care-și deschid unităței de desfacere cu CUI-uri diferite nu au lanț.

 18. Pingback: Bunul simț | Gara pentru noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s