Pungaș

Toată lumea știe ce e ăla un pungaș. Pungaș e buticarul de unde mi-am cumpărat azi o brichetă: mă ademenea cu niște ecleruri proaspete. Mi le-a arătat – patru bucăți în cutiuță de plastic transparent. Semănau cu niște broaște țestoase călcate parțial de tren. Patru chestii bușite lateral, sub carapace maro, deci ciocolată, nene! Mai că-mi venea să le cumpăr pentru aspectul lor ciudat, dizgrațios, pe principiul că hrana sănătoasă trebuie să arate rău (mere rrrromânești), aia procesată și chimicalizată arată bine (usturoi chinezesc).
Noroc că i-a scăpat pungașului porumbelul din gură, pe când eu eram cu mâna în portofel, ca să-i plătesc bricheta:
–  Sunt bulgărești!
Asta m-a zgâriat la timpan, nu pentru că bulgăroi cu ceafă lată, că, slavă Domnului, și chinezii au ochii ăia de chinez și tot cumpăr usturoi de la ei, că altul nu se găsește la megaimaș, dar m-am gândit că n-o fi Bulgaria mai aproape de chioșcul ăstuia, decât laboratorul de o cofetărie cu laborator.
Deci, una peste alta, eu zic că știm ce e ăla pungaș.
Sau nu?!20170201_225807

 

Acest articol a fost publicat în blog, pisici și alte lucrușoare, strict autentic, Uncategorized, ştiri de neştiut și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

57 de răspunsuri la Pungaș

 1. 03gg zice:

  tu șantajezi cu poza aia și dai termenului de pungaș sensul atenuant de escroc sentimental, de șmecher.
  da’ chit că ți-ai asumat azvârlirea în blogosferă a titlului ăstuia, cuvântul momentului rămâne lichea. hai și-om dezbate asta în piață. nu da! 🙂
  (aștept să mă întrebi ceva de genu’ „aka, gigi, ce să-nțeleg? că o faci pe mili.. lichea!?”. try me. :)) )

  Apreciază

  • Gigi, dacă vrei să politizezi postul ăsta, n-ai decât.
   Nu marșez, deși văd că te mănâncă să facem din Gară tribună politică.

   Apreciază

   • 03gg zice:

    exclus, renata. tot p-aci pe-undeva am văzut ce arată dex-ul ăla (atât de adorat de mulți) la termenul lichea.
    cea care și-a politizat blogul (desigur, când a mâncat-o 🙂 ) ai fost tu.
    ai dreptate, nu e cazul să marșăm.

    Apreciază

    • Gigi, e normal să mă scarpin pe blog când mă mănâncă.
     Termenul de lichea a fost adjudecat de Liiceanu, cu care nu mă bat, nu fiindcă e DITAI LIICEANUL, ci fiindcă e foarte lunecos și vulnerabil, în interes pecuniar personal.
     Băi, eu trăiesc dintr-un salariu modest care-mi ajunge de la o lună la alta. Liiceanu trăiește din osânza literară (?!) plus-minus gheșefturi neașteptate dar îndelung procesate, care dacă nu plouă cu ele torențial, măcar picură, oarecum periodic, de la mărimile zilei.
     Când sistemul te cadorisește cu o editură pă persoană fizică dă patron ce ești, e normal să sî definești licheaua. În favoarea plătitorului. Și să spargi/vinzi/acoperi toate oglinzile din locuință, ca să nu te vezi ce lichea ești.
     Gigi, iartă o divagație fără noimă dar, de câte ori văd scris cuvântul lichea, mă ia apa!

     Apreciază

   • 03gg zice:

    am aceeași părere referitor la lichea-liiceanu.
    probabil că putem spune că în realitatea momentului termenul capătă greutate și o altă simbolistică prin conotațiile imediate. dacă mă întrebi, nu i l-aș atribui lui grindeanu, care (după cum spunea ctp) nu e decât talpa de la pantoful lui dragnea, ci exact ăstuia din urmă.
    pungaș este îndulcit maximal prin șantajul emoțional de care aminteam în primul comentariu – recte poza postată.

    Apreciază

 2. Definiție și poză. 😀 Temă de casă bine făcută. Mili, o fi ea neagră, dar e haioasă și ai mai mult umor de când e în peisaj (nu că n-ai fi avut înainte). Așa pungaș… da! 😀

  Apreciază

 3. alina zice:

  un pungas de acesta si eu doresc

  Apreciază

 4. Ketherius zice:

  Ehei, e mai aproape Bulgaria de București decât un laborator făcător de eclere de casa noastră…

  Apreciază

  • Keth, eu chiar am în vecinătate o cofetărie cu laborator. Vezi cum vin platourile în galantar non-stop, ca la bufetul suedez. „Pungașul” trebuie că știe și el cofetăria aia. A, dacă mi-ar fi spus am ecleruri de import, venite tocmai din Bulgaria… 🙂
   În altă ordine de idei, bulgarii sunt renumiți pentru castravetete, necum pentru eclertete.

   Apreciază

 5. sorin zice:

  pungasei I-ar mai trebui un partener cu care sa se joace macar de-a ascunsa 🙂

  Apreciază

  • sorin, peste două luni pungașa trebuie castrată. Cică e musai, deși n-am înțeles de ce. 60 de mp nu încap doi pungași, din păcate.
   Pe urmă, coabitantul dezvoltă o paranoia specială, cum că Lachi s-a întrupat în Mili, de-aia are apucături câinești (aduce jucăria să i-o arunci), de-aia scoate onomatopee care seamănă cu lătratul, de-aia mă iubește mai mult pe mine și multe alte detalii pe care trebuie să le trec cu vederea, ca să nu-l duc la psihiatru. 🙂

   Apreciază

 6. alina zice:

  a-ti devenit virala pe internet

  ”E ca în povestea cu soțul care doar făcea o labă de control cu ochii beliți pe un pornache, nu chiar că se ducea la curve.”

  nu stiu dacaaceste vorbe va apartin , io leam cautat si nu leam gasit .
  gluma sau nu ave-ti multe cereri de prietenie din partea domnilor

  Apreciază

  • alina, e o frântură scoasă din context dintr-un comentariu de-al meu pe alt blog. Dacă cererile de prietenie sunt pe feisbuc, acolo nu intru cu lunile. E posibil să se fi acumulat multe cereri de prietenie, că eu nu vreau să mă împrietenesc din senin, abia dacă gestionez prieteniile reale.
   Contextul din care s-a scos ideea era cât se poate de cuminte, aproape biblic: dacă păcătuiești cu gândul, nu cu fapta, tot păcătuiești.
   În termeni licențioși există o zicală golănească – fuți, nu fuți, vremea pulii trece. În termeni de psihoterapie sexuală, această zicere golănească trebuie rezolvată și în mintea celui mai universitar profesor universitar, ca să îmbătrânească normal biologic.
   p.s.: pui cratime intenționat aiurea?! 🙂

   Apreciază

   • joker zice:

    Cererile de prietenie care ţi se adresează pe feisbuc sunt vizibile numai pentru tine. Cine mai ştie de existenţa lor fie ascultă confidenţele domnilor în cauză, fie ţi-a spart contul – eventual cu vreo cratimă aiuristică.

    Apreciază

 7. Ioana Maria zice:

  Sunt pungasi si pungasi. Stiu cum este sa dai de ambele tipuri. Primul, cu prajiturile te enerveaza si iti ridica tensiunea, noroc cu cel de-al doilea tip de pungas pe care dupa ce il vezi te mai inseninezi. Eu am inceput sa fiu atenta la caruciorul pentru cumparaturi pentru ca motanului meu cel mic ii place sa stea in el si imi este frica sa nu plec cu el pe coclauri.

  Apreciază

 8. ALM zice:

  În Evul Mediu, atunci când banii (cine-i avea) se țineau în pungi, hoții din buzunare erau numiți pungași. Acum, când se fură cu diplomatul, cum să le zici, diplomați?

  Apreciază

 9. psi zice:

  habar n-ai tu, ce pungășii mâțoșești ți-ai luat! 😀
  dar îmi place teribil cum o dai pe după legumele bulgărești s-ajungi la mili, tre’ s-o spun, îți iese de minune.

  Apreciază

  • psi, îmi iese fără efort. Iubirea e un combustibil valabil. O iubesc pe Mili la fiecare semafor nesimțit, în trafic, în drum spre casă. Uneori am impresia că, dacă trece din roșu în verde mai devreme decât m-aș fi așteptat, e pentru că Mili vrea să ajung mai repede acasă.
   Simple iluzii! Dar, spre deosebire de antidepresive, n-au reacții secundare. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 10. castanman zice:

  Esti tare la hermeneutica, Renata. Imi inchipui acum poezia ” Zdreanta” insotita de poze cu amandine, in ” Abecedar”, si pe finlandezi agitati ca am furat startul cu noul concept educational.

  Apreciază

 11. Iosif zice:

  Fain „Pungas” în…punga ! 🙂

  Apreciază

  • Iosif, Mili e dumnezeiască! Poate că restul viețuitoarelor vor fi evoluat conform darwinismului, dar Mili, nu! Mili e creație unicat.
   Învățăm, la bătrânețe, cu gura căscată, personalitatea pisicească. Ne alfabetizează încet și sigur: dacă se ridică în poziția „Cocoșilă” (tot corpul desenează o potcoavă, e limpede că urmează niște activități „rele”, cu unic scop de-a-i dresa pe proștii ăștia doi, bipezi. Dacă face o podeață ușor lăsată, ca alea construite peste râuri, din frânghii și scânduri, înseamnă că urmează un șantaj emoțional.
   Cert e că lumea noastră e altfel, mai bogată, deși câștigăm la fel ca anul trecut, de când cocoloșul ăsta de blană ne face să râdem când nici nu mai speram.

   Apreciază

   • Iosif zice:

    La vie est belle ! 🙂 Nu-i asa ca a fost generos Creatorul cu creatia Sa ?
    Ma întreb,de ce majoritatea celor ce detin puterea politico-religioasa prin finante,nu empatizeaza cu masele pe spinarea carora traiesc,sa le ofere si acestora macar „firimituri” din belsugul lor,preferând sa provoace haos si anarhie mondiala,fiind atât de simplu sa traiasca toti în armonie si fericire,empatizând unii cu altii,depasind orice bariere impuse de traditii, cultura,zona geografica,uniti cu totii în IUBIREA lui Hristos,ELIBERATI de ADEVARUL ABSOLUT ?
    E trist ce se întâmpla în tara !

    Apreciază

    • Da, Iosif. A fost genial, nu generos. A produs o creație, ca alternativă indirectă a educării mele întru evoluție, în eventualitatea că în relația noastră directă mă dovedesc un eșec. Nu m-aș apuca niciodată să-i mulțumesc lui D. din senin, că exist, dar îi mulțumesc în fiecare secundă că mi-a făcut teme și jucării perfecte, ca să înțeleg, totuși de ce încă exist.

     Apreciază

   • klaus zice:

    Doar așa poți face din doi bipezi, un patruped! 🙂

    Apreciază

 12. zazania zice:

  In locul lui Milli m-as simti ofensata: de ce pungas cand e pungasoaica in toata legea ?

  Apreciază

  • E peiorativ cu asupra de măsură „pungășoaică”.
   Pungașă e un adjectiv curat, fără conotații mizerabile, de mahala.
   În real, l-am certat pe Coabitant, că de ce o strigă ”Pungașo!”, că n-a furat nimic. Mi-a arătat pozele. Am admis că gustă limba română mai cu umor decât mine. D-aia!

   Apreciază

 13. A thorn in your side zice:

  Dacă aş fi îndrăznit să mă opun Naturii sterilizîndu-l pe Copilu’, probabil m-aş fi sinucis la cîteva ceasuri după ce l-am îngropat.
  Milli e copilul tău. A doua şansă. Sau a treia? Nu contează.
  Gîndeşte-te cum ar fi fost dacă Margot te-ar fi sterilizat pe tine la vîrsta de cinci ani, ca să-i fie ei mai uşor în viaţă.
  Extrapolează.
  Înjură-mă.
  Dar ţine cont că la tine a fost invers: Universul ţi-a luat mama şi ţi-a dat-o pe Milli; mie mi l-a dat pe Copilu’, mi l-a luat, apoi mi-a luat şi fiinţa ce mi-a fost mai mamă decît cea naturală: mătuşa. Gîndeşte-te pînă revin eu mîine de la îngropăciune.

  Apreciază

  • Păreri de rău, condoleanțe.
   Universul sau Dumnezeu a salvat-o pe mama într-un folder nou. Să zicem așa! Mili e doar o recompensă stelară că nu mi-am pierdut mințile. Nu de dorul mamei, ci de frica morții, intrinsece.

   Apreciat de 1 persoană

   • A thorn in your side zice:

    Mulţumesc.

    Nu cred că Universul dă recompense; din ce am observar eu el dă doar lecţii. Pe care sufletele le învaţă sau nu

    N-are de ce să-ţi fie frică de moarte; mai important e să ai conştiinţa curată în timpul vieţii.

    Apreciază

    • Conștiința mea e gri. Fiindcă nu stau să fac igienizare permanentă. Ce s-o alege la sfârșit, aia să fie!
     Dar suflețelul ăsta nou, care ne-a invadat viața, merită o curățenie generală. Pe sub pat, pe sub canapea, cu aspirtorul.
     Mica Zeiță ne organizează viața măruntă: ai deschis o cutie, ai luat ceva din ea, pune capacul la loc. Închide cutia Pandorei înaintea de-a începe să curgă mitul aferent.

     Apreciază

 14. Pingback: De la îngrădire la mi minor, via Pandalie | ropot de secunde...

 15. Pingback: Anunțul mortal | Gara pentru noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s