Băi, dar nu mă las!…

Văd bine că la textul de ieri mi-am luat castane, văd bine că nu puțini dintre cei care au comentat mă consideră cam zaharisită, cam nostalgic-comunistoidă și cam dezinformată și tot nu mă las!

În loc să vă povestesc cum a învățat Mili  să plângă după vrăbii la geam, cu tremurat de buzițe și scâncete de sugar, de-ți vine ție, ființă pe două picioare și fără coadă să dai iama în ele și să-i aduci la bot întreg stolul din copac, io aleg să mă agăț, de data asta de bunii consilieri ai domnului Mairămasecucincicase (pe numele lui de scenă sau de Piață – Johannis).

De la bun început voi preciza că nu-i fac nicio vină domnului Ioha (cum îl alintă prietenul nostru Mi Argo), pentru că trebuie să fii cel puțin idiot să-ți închipui că rosteala cu răsteală din mijlocul mulțimii protestatare de acum două seri i-a venit pe buze ad-hoc președintelui  și nu e rodul sfătuielii sale cu divanul de consilieri ai palatului. Domnia sa, Ioha, i-a numit pe proaspeții guvernanți cărora le strânsese mâna bucată cu bucată la depunerea jurământului – „o gașcă de politicieni cu probleme penale”. Nu zic că nu le-a zis bine: asta sunt. Doar că și dumnealui a avut probleme penale care s-au soldat cu pierderea unei proprietăți din alea șase, adunate cu greu, din banii de meditații. (N-am nici cea mai mică îndoială că și-a plătit impozitul  pentru fiecare minuțel de lecție particulară la fizică, altminteri n-ar fi pomenit cuvântul meditații, că ar fi sărit Fiscul pe el. Sau nu?…)
În general, cu un începător vorbitor de limbă maternă (maternă pentru noi) nu te riști să-l lași să vorbească ce-i trece prin cap. Poate doar o dată s-a întâmplat faza asta, când domnia sa a cuvântat așa: „Astăzi, în seara zilei de 23 ianuarie, ne-am adunat aici, în Palatul Cotroceni, pentru a comemora unul din evenimentele de suflet ale românilor: Mica Unire.”
Ia să deschidem o paranteză și să facem analiză pe text:

Astăzi – astăzi e ok, că astăzi era.
în seara zilei de 23 ianuarie – precizare inutilă, aș zice, că toată lumea prezentă avea un ceas biologic în creier și unul mai sigur, la mână, care atestau că e seară. Doar că președintele avea să fie absent în dimineața următoare, de Ziua Unirii lui Cuza, și atunci era util și necesar să ne sugereze că ne-a transmis urările cu doar câteva ore înainte de revărsatul zorilor zilei de 24 Ianuarie. În fond, neozeelandezii care i-au ascultat cuvântarea se simțeau și erau pe 24 decembrie, din plin.
ne-am adunat aici, în Palatul Cotroceni – vedeți că nu m-am dus ACASĂ, la Sibiu…
pentru a COMEMORA unul dintre evenimentele…   e, aici am început să fiu sigură că nu Ioha a conceput discursul, ci unul dintre consilierii lui, hiperstresat că tre’ să mutăm totul cu o zi înainte. Cu tresă, cu stea pe umăr, cum o fi fost,  consilierul a pierdut din vedere că noi ne comemorăm morții și ne sărbătorim victoriile. C-așa e-n DEX!
Deci, după mine, chiar că nu e Ioha vinovat de mesajul ăsta subliminal, de actul ăsta ratat. Consilierul care i-a scris textul stăpânește limba română mai puțin ca o manicuristă.
Să nu mai ajungă în fruntea țării corupții și penalii,  de acord, dar nici consilierii lor care n-au citit decât o carte, p-aia de telefon.

Deja am scris mai mult decât atunci când vă povestesc ceva, mai cu talent, evident, dar tot nu mă pot opri să zic că mă îngrijorează Ioha, în continuare: acum vrea un referndum de genul „Nu-i așa că nu-i așa?”
Vrea un referendum în care să consulte poporul dacă e de acord cu „Continuarea luptei împotriva corupției”
Doamne, apără-ne și păzește-ne!
Mai bine organiza Băsescu un referendum dacă „Să se ieftenească băutura”!…

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, amintiri, apucături proaste la români, blog, cronici, dinozauri, epoca de piatră, experimente, glume bune, jurnal, mai prost decât ai fost proiectat, mizeria umană, păcat că e populată, părerea mea, strict autentic, Uncategorized, ştiri de neştiut și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

122 de răspunsuri la Băi, dar nu mă las!…

 1. krantz zice:

  Bag de seamă că te moleșești unde nu trebuie și te învîrtoșezi aprig la vederea DEX-ului. Ce mai, fire de poet! 😉

 2. Lotus zice:

  Mă gândesc la poveștile în care diverși împărați aveau sfetnici credincioși. Uneori, în câte-o poveste, un sfetnic îi dădea un anumit sfat, și de acolo apărea intriga, că împăratul mergea pe mâna lui. Mă rog, povești, filme, cert e că motivul s-a cam pierdut azi, când toată lumea crede că împăratul conduce. Până și împăratul crede că el conduce. 🙂

 3. eu zice:

  felicitări pt articol doamnă ..

   • sofia zice:

    Nu trebuia să vă grăbiţi ca fata mare la măritat , îmi pare rău . Că n-am terminat ce-aveam de zis (taman ce-am fost muşcată de mână ) .
    Deci să continui .
    Felicitări pt articol doamnă şi pt iluminare .

    A cita din DEX doar ceea ce vă convine (defapt nici nu cred c’aţi trecut pe acolo ; un banal copy paste de pe fiţuicile cu deontologi dragi domniei voastre) nu e vreun semn de inteligenţă maximă , cu toată dragostea . Dar cum gusturile nu se discută aş avea doar o întrebare şi nu mai revin pe aici :

    ANTENA 3 ESTE AICI ?!!! (bolduit)

    COMEMORÁ, comemorez, vb. I. Tranz. A celebra solemn amintirea unei personalități sau a unui eveniment important. – Din fr. commémorer, lat. commemorare.
    sursa: DEX ’09 (2009)

   • COMEMORÁ vb. tr. a celebra printr-o ceremonie un eveniment (trist) sau dispariţia unei persoane importante. (< fr. commémorer, lat. commemorare)
    (Marele dicţionar de neologisme)

    O mulțime de cuvinte, expresii și-au schimbat/îmbogățit/sărăcit sensurile, sub presiunea frecventei utilizări în limbaj în forma și contextul respectiv.
    a comemora se folosește pentru evenimente triste, a celebra pentru evenimente fericite.
    Probabil că vă numărați printre vorbitorii de limbă română care folosesc cu seninătate expresia „cu iz de primăvară”, deși sensul corect al lui „iz” e de miros urât sau ziceți „damf de alcool”, deși damf e mirosul respirației cuiva care a băut alcool.
    În dicționarele moderne, sub presiunea frecvenței folosirii acestor greșeli ele au fost acceptate drept corecte. De pildă, nivel admitea până de curând numai pluralul niveluri, iar nivela făcea la plural nivele; acum se acceptă ambele forme de plural drept corecte pentru singularul nivel.
    Consider că într-un discurs oficial, la nivel de președinte, măcar, folosești cuvintele cu multă atneție, nu pe principiul lasă că merge și așa.

    Dar, de fapt, observ că nu cu mine aveți ce aveți, ci cu antena3.

    p.s.: vedeți că în propoziția cu felicitările adresate mie ați folosit incorect verbul „a ilumina”; pentru sensul de clarificare, lămurire (la minte referitor) se folosește „a lumina” Așa zice DEX-ul 🙂 Prin urmare, zicem „corpuri de iluminat”, „iluminatul stradal” , dar zicem „m-am luminat și eu după discuția asta”.

    Mulțumescul pentru conversație rămâne valabil.

   • Lotus zice:

    @sofia

    DEX-ul este plasat și el la un anumit nivel. Din postura de om obișnuit, care nu prea le are cu limba română, e foarte bun de studiat. Din postura de lingvist, e bun de avut ca referință dar prost de studiat.

    Limba este rezultatul continuu al unui proces dinamic. DEX-ul marchează doar anumite repere pe scara evoluției limbii, nu ne prezintă istoria ei, nu ne arată sensurile, nu ne oferă dece-urile, nu ne redă cauzele. DEX-ul este o soluție de suprafață, pentru cine nu are timp.

    @Renata

    Eu știam că „nivele” era (și înainte) pluralul pentru etajele unei construcții. Să înțeleg că acum merge ca plural pentru orice sens al unui nivel?

   • nivel, pl. niveluri, când e vorba de etaj, standard…
    nivelă, pl. nivele, când vorbim despre instrumentul ăla cu bulă folosit în construcții.
    Acum nivel (etaj) acceptă ambele forme de plural. Acum poți să zici bloc cu zece nivele liniștit. 🙂

 4. zazania zice:

  Daca tot zisesi sa-ti fac un rezumat: s-a declansat „marele razboi” atat in presa , in blogosfera si pe FB. Lupta se duce in principal intre cele doua televiziuni isterice: Antena 3 si Romania TV ,pe de o parte si postul de radio Europa FM , care face parte din trustul Pro, cu toate cacaturile de ziare aferente, pe de alta parte. Tema razboiului : A cui e mai lunga: a lui Iohannis sau a lui Dragnea?! Sa mergem si sa ne dam fiecare cu parerea. Vom avea un an de referendumuri . Pe parcursul acestui an , cativa dintre noi vom mai pierde batalia cu viata. Punct marcat de tinerii frumosi si liberi.

 5. Mi Argo zice:

  renato, am o veste buna si una proasta. o zic pe-a doua intâi, ok?
  esti in eroare cu „comemorarea”. deschide urgent dex-ul. daca tot nu vrei sa vezi, trec la argumente dure. acest cuvant este unul imprumutat, ca si nenumarate altele, din franceza. trebuie sa fii de acord. co-memorare inseamna negresit „sa ne aducem aminte impreuna”. iata ce zic ungurii de francezi: „Une commémoration est une cérémonie officielle organisée pour conserver la conscience nationale d’un événement de l’histoire collective et servir d’exemple et de modèle.” adica exact ceea ce trebuie.
  cu tema referendumului sunt insa nevoit sa constat ca ai dreptate. ai observat bine. ciudat sa fim de acord, de-asta am zis sa semnalez cu o bila alba. 🙂

  • Vero zice:

   Noi, ăştia mai bătrâni, am rămas „pe vechi”, fideli celor învăţate la şcoală:
   COMEMORÁ vb. I. tr. A celebra printr-o ceremonie un eveniment însemnat sau o persoană importantă (mai ales un eveniment trist sau o persoană dispărută). [< fr. commémorer, cf. lat. commemorare – a aminti].
   sursa: DN (1986)
   COMEMORÁ vb. tr. a celebra printr-o ceremonie un eveniment (trist) sau dispariția unei persoane importante. (< fr. commémorer, lat. commemorare)
   sursa: MDN '00 (2000)

   • Așa cred, Vero, noi, bătrînii, vorbim pe stil vechi și mai nuanțat.

   • Vero zice:

    Numai ce scrisesem explicaţia asta aici, că m-am trezit cu bărbatu-meu (care îşi are sediul în bucătărie, că acolo e cel mai cald): „Băi, ai auzit ce-a zis Iohannis? ‘Comemorăm’ Mica Unire!”
    L-am pus la curent cu DEX-ul, s-a uitat cruciş la mine, a mormăit ceva de genul: „La asta s-a ajuns!”, a ridicat din umeri şi a plecat.
    Sunt aproape sigură că, din următoarea ediţie a DEX-ului, o să aflăm, printre alte noutăţi, că „resort” înseamnă şi „staţiune”, iar „a aplica” e sinonim cu „a solicita”. Presupun că limba evoluează din greşeală în greşeală fiindcă e mai uşor să faci modificări în dicţionare decât într-o groază de capete neşcolite. Vorba aia: „proşti, dar mulţi”. O limbă „vie” pare să trăiască într-un spaţiu eminamente democratic: gloata dă tonul.

   • Lotus zice:

    Păi uzul dă norma, Vero! 🙂

   • Vero zice:

    Uzul, gloata – tot aia. 😀

  • I-am răspuns părerea mea Soniei și a dat și Vero o explicație pentru interpretările mele restrictive.

 6. Cudi zice:

  A propus cineva pe fb o întrebare pentru referendum: – Sunteți de acord cu impozitarea bisericii?
  Altfel, să întrebi poporul dacă e de acord cu „Continuarea luptei împotriva corupției” e totuna cu „Calule, mănânci ovăz?.

  • Lotus zice:

   Dar e o metodă prin care poți împiedica eventuala ordonanță pentru amnistie și grațiere, ca și eventuala lege a răspunderii magistraților, ultima mai ales fiind de natură să limiteze drastic fabricarea de dosare după bunul plac al serviciilor și deci influențarea factorului politic de către cei care au trese pe umăr și sunt suveranii informației. Și, de fapt, cei care conduc în mod real țara asta, chiar dacă n-au fost aleși prin vot.

  • Exact! Și eu m-aș duce la un referendum pentru impozitarea bisericii. Dar acolo s-ar strânge o mulțime de NU-uri, din nefericire. Suntem dobitoci.

 7. sorin zice:

  desigur cu ponta la cotroceni nu s-ar fi putut intampla astfel de rusini . si ghita ar fi fost cel putin premier … ghinion 🙂

 8. zazania zice:

  Sa ne uram asadar : fiii impotriva parintilor, pensionari necajiti contra corporatistilor, satenii impotriva orasenilor (care au privilegiul ca se caca in casa)…sa ne uram cu spor pentru ca doi indivizi , Dragnea si Iohannis s-au antrenat intr-un joc de baieti :”A cui e mai lunga?” Sa ne uram mai abitir de ziua Unirii.

 9. klaus zice:

  „Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat marţi procedura privind organizarea unui referendum naţional privind ”continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.”
  sursa: Gândul.info
  A descoperit Joha că nu poate face referendum pe grațiere.
  100% unanimitate, toți vor fi de acord. Totuși, cine plătește costurile acestei întrebări tâmpite și cele optzeci milioane €?

 10. A thorn in your side zice:

  Milli plînge după vrăbii iar vrabia mălai visează…

 11. Pingback: Cugetările motanului Pandalie – 13 – Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă | FLOAREA DE LOLDILAL

 12. i am we are zice:

  EU cred ca iohanis reprezinta niste interese de-afara, normal, iar dragnea reprezinta alte interese, tot de-afara, tot normal.
  Tara noastra este cucerita si ingenuncheata 100%, iar noi suntem „vai mortii nostri”, cum se zice in ghetou. Mergem cu capul gol pe strada.

  • i am we are, nu te contrazic, e posibil, dar mie, Dragnea îmi pare genul care a fost la fel de emoționat când a ajuns prima oară la București ca atunci când a „servit” masa în aceeași încăpere cu noul președinte american.
   Tot mie, batalionul pesedist mi se pare atât de concentrat asupra afacerilor de partid, încât nu văd cum ar accepta vreo zeciuială către terți, că-s de la soare-răsare ori de la soare-apune.
   Cum eu sunt adepta teoriei micii conspirații -în orice stat serviciile conduc, mă gândesc că toți mai-marii fac echilibristică între populism feroce și pupat inelul celor care i-ar putea arunca după gratii. Dar cum cei care îi pot vârî la mititica sunt măcar tablagiii unui serviciu, nu neapărat intern, rezultă cam ce spui tu.
   Aparent fără nicio legătură cu cele de mai sus, îndrăznesc să afirm că femeile lipsite de calități intelectuale progresează în baza chiloților dați jos, dacă e cineva curios să le admire chiloții pe masă. Dacă nu se găsesc doritori, fiindcă ele arată cum arată – ochi de vacă, frunte-ngustă, picioare de elefant, atunci își țin chiloții pe dânsele și pun pe masă diverse alte chestii. Informații, de pildă. Așa, în loc să devină curve, ajung sergenți. Poate chiar plutonieri. Evident că femeile-plutonier sunt mai tari decât curvele. Așa se face că până și coana Udrea a dat nițel cu botul prin hasnaua pușcăriei.

 13. Cârcotaşu zice:

  E o barbarie anglicizarea asta a limbii române. Auzi la tot colţul ba că unu ar avea expertiză (de-ar avea parte de toate expertizele posibile) ba că altu’ aplică pentru… (ce i-aş mai aplica nişte perechi de palme) ş-atâtea multe altele. Acu’ altă minune, că la comemoraregăseşti în DEX (printre cele 20 de definiţii) şi pe cea cu a celebra solemn amintirea unei personalităţi sau a unui eveniment important.
  Aici nu e vorba de „îmbogăţirea” limbii române prin addoptarea de neologisme, ci de conferirea de înţelesuri străine unor cuvinte bine definite de înţelesuri străine, din limba engleză, care forţează introducerea de caracter contextual înţelesul respectivelor respective, aidoma limbii engleze. Or, dacă în limba engleză înţelesul contextual atribuit cuvintelor este caracteristic, limbii române acesta îi este complet străin, conducând la confuzii de neadmis. În lb română cuvintele au înţeles de sine stătător, independent de context, cuvintele cu „dublu înţeles” constituind domeniul anecdoticului, bancurilor. Să fiu iertat, dar când aud că X trebuie să-şi facă treabagândul îmi fuge la TREABA MARE! sigur, în engleză vine de la job care acolo are şi înţelesul de meserie, datorie, profesie etc. Dar în limba română avem aceste cuvinte cu înţelesuri clar definite, nicidecum acela de „treabă”, care exitând în limba română are cu totul alt înţeles. Cei ce şi-au „îmbogăţit” astfel repede-repede limbajul acesta, dovedesc faptul că stăpânesc slăbuţ limba română, au un vocabular limitat, în schimb sunt cosmopoliţi rău, vorbesc din vârful buzelor englezismele astea asemeni coanei Chiriţa, cu furculisionu’ ei, ca să zică fraierii: da dom-le uite, ăsta cardeşte şi engleza.
  Mă îndoiesc foarte mult că la cei 58 de ani ai săi, Joha, profesor de fizică şi fost inspector şcolar a învăţat în şcoala gimnazială că poate folosi comemora cu înţeles de serba, după cum mă îndoiesc la fel de mult că acelaşi îşi comemorează ziua de naştere şi nu şi-o serbează.
  De fapt şi-n definiţia de DEX citată mai sus, aceea cu celebrarea, este vorba de celebrarea solemnă…, ori o sărbătorire exclude solemnitatea, merge cu un pahar de vin, o muzică de chef etc.

  • Bine… cârcotit, foarte bine! Încep să-mi îmbogăţesc, în sens pozitiv, părerea despre personajele cu faţă de câine.

  • Cârco, așa mi-ai plăcut!…
   Poate c-ar trebui să ne aplecăm asupra subiectului mai cu atenție. Preț de un articolaș.

   • Lotus zice:

    Preț de un blog, dacă vă găsiți careva cu cunoștințe de limbă, timp și chef.

   • A thorn in your side zice:

    Inutil.
    Poate ai cunoscut-o pe Antonela şi al său blog numit „Sporovăieli”. De ce crezi că l-a închis?

   • Lotus zice:

    Nu știu, că am întrbat-o și nu mi-a zis. Păcat că l-a închis. La deschiderea unui blog ca al ei mă refeream.

   • A thorn in your side zice:

    Ei, eu am vorbit cu ea la relativ scurt timp după ştergerea blogului şi deşi nu mai reţin mare lucru din răspuns, intuiţia îmi spune că scăderea interesului populaţiei faţă de corectitudinea limbii a fost factorul decisiv în luarea deciziei. Asta şi poate „înţepăturile” unora care, decît să înveţe cum e corect, preferă să modifice regulile şi să batjocorească „învăţătorii”.
    De aceea am spus că ar fi inutil.
    Oare Mariana Badea îşi mai ţine blogul? Acum cîţiva ani am ajuns cu jalba-n proţap la ea, într-o „dispută” amicală cu Irealia.

    Cred că problemele cotidiene mult mai grele şi superficialitatea indusă constant prin diverse mijloace ne-au făcut să considerăm limba şi modul de exprimare ca pe ceva neimportant în context. Ceea ce convine de minune arhitecţilor NWO, printre altele.

   • Corectitudinea limbii, ca și corectitudinea, în general, miros a naftalină și-a pedanterie și-a sclifoseală. Ce contează dacă rămâne necorectat, chiar într-un articol de ziar, „…oamenilor a căror greșeli”? Ai prins sensul? Noroc bun! Ce contează că mulți literați nu cunosc conjugarea verbului la mai mult ca perfectul – plural? Noi rămăsesem mai în urmă e aproape împământenit prin filele cărților tipărite.
    Asta înseamnă că nici autorul, nici editorul, nici corectorul n-au știut că e RĂMĂSESERĂM. Până la urmă, lipsesc două litere dintr-un cuvânt, nu 7 milioane de euro dintr-un cont. Noi să fim sănătoși!
    Merită să vorbim/scriem corect dacă, oricum, ne înțelegem?
    Merită să dăm restul 15 bani?
    Eu zic că merită. Când nimeni nu va mai considera că merită sau că „se merită”, atunci ar trebui închise toate blogurile de genul celui despre care vorbiți. Deocamdată mai sunt unii care.

   • A thorn in your side zice:

    Cred că a venit vremea ca învăţătura adevărată să se facă underground.

   • Io credeam că a venit vremea să se facă doar învățătură adevărată. 🙂

   • A thorn in your side zice:

    A, ăia care au ambiţia să devină coada de topor număru’ unu a cuiva „de sus” pot trage la învăţătură „pe faţă”. Cine vrea să-şi păstreze sufletul va trebui să înveţe „în ilegalitate”. Fiindcă n-o mai fi mult şi s-o ajunge şi la asta.

    Avea taică-meu o vorbă: „Cine ştie multe moare repede”. Mi-a luat destul timp să înţeleg profunzimea adevărului din ea.

   • Lotus, blogul Diacriticei e marfă pe gramatică, ortografie, semantică. Eu mă mulțumesc cu el.

   • Lotus zice:

    @Thorn

    Nu știu dacă de aia. Adică eu nu cred. Plus că avea ceva trafic și comentarii.

    @Renata

    Eu nu, și aici putem vorbi de diferențe de stil. Diacritica e cam de manual așa. Uite, mie mi-ar plăcea un blog unde, uneori, să mai apară câte un articol scris la caterincă, cu texte de tipul: „și am aplicat la oferta aia de turism, și m-am dus într-un resort de pe litoral” etc. Sau cum avea Antonela, dacă-l știi.

    Bine, mie mi-ar plăcea în primul rând pentru că aș mai învăța și eu ceva. Eu terminând un profil real, fără prea multe intersecții cu limba.

    În rest, ce zici tu e limbajul funcțional. Nu trebuie să ai un vocabular elevat și o gramatică impecabilă pentru a te face înțeles, te poți face înțeles și dacă ești agramat. Dar, ca oameni, ar trebui să tindem spre în sus, nu să ne mulțumim cu faptul că putem fi înțeleși.

 14. Mi Argo zice:

  cand auziti de „comemorare”, va dau lacrimile, asa-i? trebe sa fie ceva trist… cu doliu sau ceva cu negru, nu? foarte interesant cum dintr-un cuvant nici vesel nici trist (co-memorare inseamna, repet, a-si aduce aminte impreuna, in grup), imprumutat din fran-ce-za (si nu din engleza cum tind sa impuna aici diversi orientatori de opinie inveterati, cu divagatii despre zecile de anglicisme recente, cu care suntem deja de acord, in treacat fie spus) s-a selectionat doar partea trista in mintea acestei respectabile generatii de bloggeri. pe care o salut cu acesta ocazie. dar daca stimabilii comunisti sunt de vina pentru taiatul maionezei? ia sa vedem: inainte de moartea lu’ Stalin, cuvantul „comemorare” desemna exact ceea ce spune si dictionarul francez, in niciun caz ceva neaparat trist. Exemplu? „întregul popor romîn comemorează pe marele Nicolaie Bălcescu, a cărui viață și operă sînt pătrunse de un fierbinte patriotism. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2540.” trist ca si Unirea, nu? nu. dupa anii 1953, vreo 10 ani in sir, toata presa romîneasca (sic) l-a comemorat pe marele Stalin, aproape in fiecare saptamana. trist. negru. vai… a fost ca picatura chinezeasca. si iata ca s-a intiparit nu numai in dictionarele vremii ci si in mintile tuturor (inclusiv a mea) pentru ca presa si apoi TV-ul au perpetuat deformarea asta. iar acum, din cei deformati fara sa stie (printre care si eu), multi cred ca restul lumii greseste. un fenomen interesant, cunoscut si studiat de specialisti.

  • Mi Argo, în 1953 Bălcescu era MORT! Firește că era COMEMORAT. 🙂

  • Cârcotaşu zice:

   Cine-a spus că comemorare provine din engleză?! Eu cred că nu provine nici din franceză ci din latină. Sigur, uitându-te prin DEX, acolo vezi scris la majoritatea cuvintelor că ar proveni din franceză. Chiar la celebrele viori Stradivari, cel mai mare lutier italian, ni se spune că Stradivariprovine din franceză, când e arhicunoscută ţara în care s-a născut şi trăit Stradivarius, ceea ce e de-a dreptul rizibil.
   Pe de altă parte în latină există cuvântul commemorare există în limba latină, grafiat identic cu limba franceză. La urma urmelor limba română este o limbă latină şi nici pe departe franceză (după cum ar rezulta din DEX). Cum ar fi posibil ca aproape tot fondul principal de cuvinte din română să provină din franceză? Cât de multe şi strânse au fost legăturile culturale cu Franţa până-n secolul 19 de-am preluat tot fondul de cuvinte din franceză în comparaţie cu imperiul Roman, chiar dinainte de 101. Adică atâtea secole aici nu a existat limbaj de comunicare până n-am aflat de francezi? Să fim serioşi. Da-n fine, asta să fie o paranteză.
   Da, acest cuvânt există şi-n engleză commemoration având şi înţelesul de celebration, sărbătorire, înţeles pe care i-l dă Joha.
   În rest acesta:

   …cum tind sa impuna aici diversi orientatori de opinie inveterati, cu divagatii despre zecile de anglicisme recente


   să fie un argument, sau o sărăcie de argumente?
   Numai bine!

 15. Mi Argo zice:

  Renato, din fericire era mort, ca altfel implinea 101 ani in 1953. zic din fericire pentru ca daca mai traia, precis era in inchisorile comuniste. de-aia e bine sa ne bucuram, asa cum sugereaza si emoticonul tau, iara sa nu plangem. sa comemoram personalitatea lui si nu sa bocim.
  deci asa si cu DEX, zice sa comemoram o personalitate importanta sau un eveniment important, precum Unirea. ce ma mir la tine e ca te-ai legat de „comemorare” in loc sa te iei de „mica” Unire. pai fuck! ce e mic intr-o Unire? a fost Unire, pe urma a mai fost o Unire etc, si una din ele poate fi numita Marea Unire. basta. nu e niciuna „mica”. dar, daca vrei, exista „mica tiganiada”, aia da, vezi phoenix.
  apropo de 101, iar o iei pe miriste Carco si nu stiu incotro vrei sa ne duci si de data asta. sa credem ca engleza e o limba latina? sa credem ca nu citesti limba franceza in care „comemorare” are sensul de care vorbiram mai sus si daduram citat? sa banuim ca limba româna nu a facut imprumuturi masive din alte limbi latine, in special din franceza si din italiana, de cuvinte neaparat cu originea latina (vezi Scoala Ardeleana, vezi Pasoptismul), chiar cu pretul uitarii unor „regionalisme” care veneau direct din latina? sa credem deci ca acest „comemorare” este un cuvant neaos pastrat de daci din anul 101 incoace si nu preluat de militantii latinisti români din limba franceza in secolul XIX?
  sa ne inchipuim deci o conversatie din anul 1595 intre doi tarani la coada plugului, cam asa?
  „aratu-mi-ai si glodul mieu?”
  „ba!”
  „di cie, ma?”
  ” fui la comemorare”
  „zgz” (injuratura neaosa, imposibil de transcris, poate ceva slav, cu sex) „ce comemorare”?
  „doo sutie de la victoria de la Rovine”
  „bolund esti, aia fu infrangere”
  „nu-i bai. comemoram”
  „?”
  „?”
  „hai ca vine dracnea cu biciu”
  „hai”.

  • Mi Argo, îmi pare rău, dar nu mă convingi cu sensul dublu al vb. a comemora. Azi am întrebat o profă de română: fără ezitare mi-a dat dreptate. Firește, doamna e pensionară. Gândește în limba română mai „veche”.
   Eu n-am găsit nicio fisură pledoariei lui Cârco. N-are importanță dacă a comemora a ajuns în română direct din latină (înclin să cred că da, ca memorandum) sau din franceză. Discuția noastră era despre sens, nu despre etimologie.
   Subiectivi suntem amândoi, cu privire la persoana președintelui pe care tu probabil îl simpatizezi și eu nu. Cineva spunea pe-aici că suntem tentați să le iertăm celor agrabili nouă diverse bubițe și să-i amendăm la greu pe antipatici. E omenește.
   Cert e că sentimentele lui Joha față de Unire nu sunt dintre cele mai bune. Poate chestia cu comemorarea a fost un act ratat, nu o stângăcie de limbaj. În 14 ani de primar al Sibiului a participat de 2 ori la… comemorarea Unirii din 24 Ianuarie. (sursa – un sereist. Da, printre ei sunt unii foarte patrioți! 🙂 )
   Sper că, în ciuda divergențelor noastre de percepție a politicii, putem comunica în continuare, pe orice subiect.

 16. Mi Argo zice:

  Renato, la prima fraza de ai sus e vorba de 101 impliniti de la prima moarte, survenita oficial in 1852, ca sa nu incurcam datele. ca la Cripta Capucinilor din Palermo am fost, dar nu i-am gasit osemintele.

 17. DoarF zice:

  Mi Argo, tu iti comemorezi ziua de nastere sau o serbezi? De dragul amorului, nu ne legam de partea cu personalitatea.

 18. Mi Argo zice:

  DoarF, nu de dragul amorului, ca suna fals. mai bine de-o cafea, precum zice gg celor cu care nu e ea de acord 😉 . io sarbatoresc toate zilele de nastere in afara de a mea, iar ceilalti pe a mea, daca vor. sper ca te-am socat suficient. intrebarea ta are insa legatura cu Unirea ca broasca cu barza (sau viezurele, nah). inca o data, ultima si plec: Unirea = un eveniment important, carele se poate „comemora”, conform uzantelor limbii române actuale precum si ale limbii din care s-a facut imprumutul (franceza). oricum, io degeaba scriu, degeaba dau dovezi beton (armat), degeaba scriu snoave hilare, ca nu intra. si timpul trece. de-aia zic, ia sa renunt eu intâi. hai! 😉

  • 03gg zice:

   că mă simt datoare să intervin: gg dă pe bune cafeaua aia, mi argo. de dragul amorului, da, recunosc, o dau și celor cu_care mă contrez – șansa lor, aș zice. :))
   de dragul adevărului, însă, ai perfectă dreptate în ceea ce ai afirmat și argumentat aici.
   oricum este o postare cârcotașă, de dragul amorului propriu 😀
   de dragul adevărului (ca să revenim), evenimentul amintit în treacăt (recte alegerea lui cuza ca domn al ambelor principate) chiar a avut loc în seara de 23 ianuarie și în noaptea de 23-24 ianuarie 1859, iar săracul iohannis avea oarece treabă a doua zi, aka pe 24 ianuarie a.c.
   mdeci, de dragul artei, haideți să trecem la o postare nouă, ceva mai suculentă. 🙂

   • Să trecem, dară, când om avea ceva de zis. 🙂

   • 03gg zice:

    renata, ca idee, nu mai băga chestii politice, pe bune.
    mai bine pisicisme, chit că în condițiile astea ai pierdut-o pe stella de cititoare și comentatoare, și ea chiar are și cuvintele și comentariile suculente la ea. :))

   • Gigi, eu nu mă pot racorda astral la suculența comentariilor Stellei.
    Observ doar că nu stăpânește semnele de punctuație, deci sensul se duce dracului cu totul. Puncte-punctele, semnele de exclamație, virgulele au fost inventate, pentru scris, spre a facilita comunicarea. Mai simplu: pentru mine, Stella nu există. Decât după ce își ia tratamnentul prescris de psihiatru.
    Acuma, revenind: pe blogul meu pot scrie despre orice-mi dorește pipota. Îmi asum riscul să devin unicul meu cititor. Există bloguri mișto, interesante, care generează adicție pe care autorii au închis, voluntar, opțiunea comentarii. Eu nu sunt chiar așa de tare, să nu-mi pese ce zic și ceilalți. Dar mi-am asumat riscul să am doar un cititor.
    Când ai scris cu italice „pisicisme”, deja te-ai poziționat față de Mili. Chestie nasoală, din punctul meu de vedere, matern. 🙂

   • 03gg zice:

    hai, măi, renata…
    încep cu sfârșitul: te rog nu exagera, n-am nimic cu pisica ta sau a oricui, să fim serioși.
    pentru relaxarea ta (căci te percep nițel încordată, dar chiar n-ai de ce) am preluat exact termenul pe care l-a menționat stella, pe care, să fim serioși, nu punctuația sau chestii de gen o anihilează. nu dezvolt faza cu ștergerea unor comentarii care nu-ți convin – la o adică, unii dintre noi le au pe mail -, ci te întreb altceva: dacă nu știu ce punctuație a unui user (foarte coerent și, ghici ce?, corect gramatical în ceea ce scrie) ori folosirea greșită sau nu a termenului comemorare (făcută de un personaj pe care nu-l agreezi sau nu) te zgârie atât de mult, cum ‘mnezeu accepți și tolerezi, de pildă, un comentariu cu greșeli atât de flagrante, cum este cel de mai jos?
    sărac’ dublul standard cu toți ai lui.. pe bune.

   • Gigi, nu i-am șters Stellei un comentariu, ci un colaj infect de poze care-mi zgâria retina și mi s-a părut o luare peste picior absolut neinspirată. N-am spus că nu scrie corect.
    Da, Marian scrie cu greșeli de ortografie. Ce propui? 🙂

   • Lotus zice:

    G, și eu aș scrie un articol nou la mine, că stă recenzia aia la Breaking Bad de fo’ două-trei zile. Nu-mi zici și mie despre ce să scriu next? 🙂

   • Băi, Lotus, pe mine m-ai dezarmat cu articolul tău despre Breaking Bad, că n-am văzut serialul, nu știu cu ce se mănâncă, nu prea mă uit la seriale, că dacă-mi plac, devin adictivă.
    Scrie, dom’le, o recenzie la Flame of Fire, că de la Fire n-am înțeles ce concept e ăsta. 🙂

   • Lotus zice:

    Păi în cazul ăsta, să nu te uiți la Breaking Bad. Pentru că, în opinia mea, o să-ți devină adicție. Mai ales ție, care lucrezi oarecum și-n domeniu, și nu guști dulcegăriile siropoase și superficiale, ci realismul. În plus, e un serial bun.

   • Ai, că m-ai făcut curioasă! O să-l caut pe net.

 19. Marian zice:

  Asa plasa , precum alegerea teutonului de Sibiu in functia d e Presedinte al Romaniei au mai luat romanii { adica inclusiv subsemnatul } in 20 MAI 1990 . La cata prostie , indolenta si aroganta exista in omul acesta { pe dracu’ om ca-i robot toata ziua 😡 } , am ajuns sa-l consider mai ticalos decat javra aia betiva si curvara …matrozul ce l-a precedat in functie . Mult asi da { adica…pensia ca altceva… } sa aflu cine dracu dar mai ales cum , i-a convins pe acei 20.000 de oameni sa iasa pe ulitze la ceas de seara si mai ales pe cancerul ala ?! Poate s e gaseste cineva mai citit , mai informat care sa-si faca pomana si sa-mi explice si mie caci…eu chiar nu reusesc sa ma dumiresc neam ! Mai este o chestie care ma lasa pierdut in ceatza si anume…de ce jandarmii { care stie toata lumea cat d e scrofulosi pot fi …. la datorie } , n-au tabarat cu gaze si bastoane pe acei ” tineri frumosi si liberi ” asa ca-n 2012…aceeasi perioada ? Mult ma mai framanta si…numarul amenzilor impartite de ” oamenii legii ” { fireste…nu teutonului si oamenilor sai } macar organizatorilor nu mai zic de simpli trecatori asa cum au patit-o multi in aceeasi perioada din 2012 cand , daca va mai aduceti careva aminte , a exista un om ce-a fost IMPUSCAT c-o grenada de i-au facut piciorul praf si , in pofida faptului ca aluia ai iesisera oasele tibiei prin pantaloni , al luasera si la shuturi . A u fost destepti organizatorii : au iesit in strada avand copii cu ei , copi mici sperand ca-n acest fel vor impiedica gesturi mai iesite din comun ale Jandarmeriei . Nicusor Dan… a dat exemplu personal in acest sens si , a avut grije s a fie filmat din toate unghiurile d e catre televiziuni . Ce draci sa mai dea aia cu agze ca…ni s e ducea buhu dupa o figura d’asta ! Doamne cat ma felicit azi ca am avut inspiratia sa nu-l votez nici pe el si nici gashca aia numita USB sau ulterior USR . Am o mare multumire interioara caci , am citit pe krolul unor televiziuni faptul ca , aia de la SPUTNIK { stiam ca-i un fel de ” Urzica ” dar este posibil s a ma-nsel } au dat drept sigura debarcarea neamtului pana in Martie . Sper sa nu se-nsele rusnacii , nu de alta dar , la cata oftica am pe jagardeaua asta sibiana ….depaseste si scarba pe care am avut-o vreodata in cei zece ani lungi in care matrozul betiv , a fost chiariasi la Cotroceni !!! Este prima data in viata cand imi pun speranta in rusi . Fireste ca , mai am o speranta vis a vis de ei si anume : sa se-aleaga prafu’ de Rusia de la frontiera cu Moldova si pana la Vladivostok daca s e poate 😀 😀 XD .

  • Ești foarte curajos, Mariane!
   Sunt de acord cu tine, deși eu nu-mi pun speranța în Ruși, în Americani, în Norvegieni. Eu îmi pun speranța în „să fiu sănătoasă, să bifez și ziua de mâine, că după aia om ami vedea.”

   • Iosif zice:

    Îmi place rationamentul tau obiectiv,din ce în ce mai mult. Uneori,cei mai înversunati dusmani,devin cei mai buni prieteni !(:

   • Iosif, nu sunt obiectivă, sunt doar „prăjită” cu prea mulți cai verzi pe pereți, cu prea multe șuturi în fund… Scăzând cei 7 ani de-acasă, fix de 50 de ani tot încasez decepții.
    Pentru mine ești un experiment reușit. Să nu te consideri ofensat de cuvîntul experiment. Am încercat, cu tine, să nu ripostez cu arțag, așa cum fac de obicei, ca să văd dacă ții cont de rugămintea mea. Și mi-a reușit. 🙂
    Apropo, dacă vrei să-ți iasă fățuca aia galbenă zâmbitoare, pune două puncte și semnul de paranteză închisă. După o pauză față de ultimul semn grafic scris. Varianta cu paranteză deschisă codează fața tristă. 😦

   • Marian zice:

    Nu , nu-s curajos , sunt doar un fost GOLAN care , ca si dumneata si…multi altii de comenteaza pe blogul dumitale chiar am crezut ca in Decembrie 1989 , a fost o Revolutie de fapt a fost doar o Rotatie . Nu-s curajos { la anii mei am nevoie d e curaj sa ies din casa fara plosca } ci sunt unul dintre cei ce-au inghetat d e frig , si- au inghitit gazele oferite cu generozitate d e catre Jandarmeria Romania in Ianuarie 2012 ….ca si dumneata d e altfel . Ce s-a schimbat oare azi , comparativ cu atunci , vataful ??? Nu-s curajos deoarece , n-am blog asa cum ai dumneata , blog unde sa-mi iau in cel mai bun caz ” bobarnace „asta , daca nu dau d e vreunul care sa-mi scoata si mortii la interval . Curajoasa esti dumneata care …” stie tot romanul ” pe unde-ti desfasori activitatea si-n plus…iti stie si adresa unde dormi noaptea cu Mili . Eu sunt cel mult un tip scarbit , revoltat de faptul ca { vorba lui Socaciu } : „- Aia hoti…astia hoti…. MAMA LOR LA TOTI ” si nu reusim sa scapam dracului odata de ei si gashtile lor , asta-s eu !

   • Mă sperii, Marian! Nu știe nimeni unde dorm eu cu Mili! 🙂

 20. Pingback: Cugetările motanului Pandalie – 15 – Întrebare întrebătoare | FLOAREA DE LOLDILAL

 21. zazania zice:

  Are dreptate Marian. Tu esti de fapt cea curajoasa, Principessa. Esti singura dintre prietenii mei virtuali care si-a asumat identitatea virtuala si opiniile. Ai facut foarte bine ca n-ai schimbat topicul .

  • Miersî, Coană Mare! Ce-mi place când îmi zici Principessa. 🙂

   • Marian zice:

    Renata , daca-ti amintesti , multa lume de pe blogul Teodorei Marinescu te confunda cu acea Principessa 😉 ce era prezenta la cam toate mitingurile de protest din Piata Universitatii insa , prea putini aveau rabdarea necesara pentru a observa ca , numele aleia era doar …. CARAGEA . 😀 😀 😀 ” Coana Mare „….stie precis ce spune si-o felicit ca , si-a adus aminte de asta ! Plecaciuni …. PRINCIPESSA 😀 😀 😀 😀

 22. castanman zice:

  Renata, ma dezamagesti, dupa ce ca nu scrii cum ti se cere, mai si cenzurezi? Pentru mine erai ultima granita- bariera a spiritului. Va trebui sa refac harta 🙂

  • Castane, îmi pare rău! Nu mi-a făcut nimeni o listă cu ce și cum să scriu. Dar dacă sunt doritori, aștept sugestii și niște bani, firește, că așa e când scrii la comandă.
   Băi, ție dacă ți-ar ciopârți unul o poză cu satârul, ar lua așa, o bucățică de cap, și-ar lipi-o peste o altă imagine, și totul ar arăta ca o vomă, cam cât timp ai lăsa-o pe blog, în spiritul liberei exprimări? 🙂

  • klaus zice:

   Ai pronunțat cuvântul cenzură? 🙂

 23. D.Vader zice:

  Renata deseneaza frumos. Si de data asta vorbesc serios. Cine nu ma crede il transez pe loc. Si daca tot mi-am racit gura, ce mai face pustoaica Milli? Mitzy si compania ar vrea sa stie.

 24. D.Vader zice:

  Stiu, pentru ca am puteri. Ce, n-ai vazut filmul?

 25. g g zice:

  renata, am înțeles: cine nu e cu tine, e împotriva ta și are și toate bubele în cap. 🙂
  chiar preferi aplaudacii în locul celor care ți se opun sau celor care îți arată unde greșești sau doar pun o întrebare, precum a făcut-o mai sus @sofia, de pildă?
  eu te-am citit pe blogspot (app, puteai să vii pe blogul meu să comentezi cu userul de pe blogspot, nu să invoci că wordpress-ul nu te lasă…), știu ce și cum scriai acum 8-9 ani, îți cunosc părerile și apetențele dpdv politic, media etc. (ți-am citit și câteva poezii), dar am preferat ca aici să dialogăm, chiar și în contradictoriu, să ne hârjonim, să ne amuzăm pe subiecte neutre, mai lejere și de bun simț. chiar dacă sunt 10 ani diferență între noi. chiar dacă există gașca celor care vă cunoașteți de ani de zile din alte areale. chiar dacă eu am copii și tu pisică ș.a.m.d.
  cred că virtualul poate oferi variante multiple de comunicare, dialog și relaționare. noi două, de pildă, chiar am putea să ne întâlnim și în real la cafeaua aia de care aminteam.
  am avantajul observării ceva mai fine a naturii umane de dincolo de cuvintele scrise pe un blog sau într-o carte și am onestitatea de a o arăta atunci când ajunge să-mi pese.
  scuze, intru mai rar și o voi face din ce în ce mai rar pentru a mai citi pe unii useri pe care îi respect teribil pentru idei și scrieri. aș vrea că revin și la tine din când în când și să o fac la fel, cu aceeași plăcere pe care am avut-o aproape de fiecare dată când am făcut-o. nu mai goni pe cei care nu-ți cântă în strună doar pe motiv de orgoliu – declarat el, nu zic. 🙂

  • klaus zice:

   G-ule, ce înseamnă aplaudac?

  • Gigi,
   1. Cu 8-9 ani în urmă am stat pe un forum o juma de noapte, într-o polemică asemănătoare: eu ziceam că nu e normal să compui substantivul anticameră cu sufixul anti-, ci cu ante-. Mi-au dat cu dicționarele în cap, ca acum. Habar n-am de ce dicționarele susțin forma corectă anticameră (lipsită de logică, dacă analizezi sensul variantelor de sufix). Habar n-am de ce e corect grizonant și nu grizonat. Poate îmi explici tu. Nu îmi place să iau lucruri pe nemestecate, argumentul „așa e fiindcă e așa”, nu prea mă impresionează. Paranteza asta am făcut-o ca să-ți spun de ce nu puteam să fiu de acord cu Sofia sau cu Mi Argo. Să mai spun că Sofia a folosit un ton agresiv în comentariu și l-am adoptat și eu în răspuns?
   2. Nici nu mi-a trecut prin cap să mă deloghez de pe WP și să mă loghez în BS, ca să comentez pe un blog din BS, pe cuvânt! 🙂 Acum stau să mă gândesc dacă mi-aș aminti parola din gara veche.
   3. Când spui știu ce și cum scriai acum 8-9 ani, îți cunosc părerile și apetențele dpdv politic, media etc. parcă mi-ai face o favoare că nu mă dai în gât, pe bune. Te referi la faptul că îi simpatizam pe liberali și antipatizam visceral PDL-ul, pe Băsescu și clica? (Poate n-am exprimat asta niciodată cu claritate pe blog, dar îl disprețuiesc în continuare pe Iliescu pentru viclenia, lașitatea și cruzimea lui, învățate la Moscova – gonirea Regelui Mihai din aeroport și aducerea minerilor sunt suficiente pentru a fi de neiertat.) Și da, mă uit la antena3, la postul lui Ghiță și la B1 (la Mânăstire). Și ocolesc Realitatea din cauză de Rareș Bogdan și Digi, fiindcă îmi amintește de televiziunea de pe vremea lui nea Nicu. Uite că m-am autodenunțat.
   4. … chiar dacă eu am copii și tu pisică
   Acest chiar dacă sub aspectul copii vs.fără copii dar cu pisică, chiar mă pune pe gânduri.
   5. Cu foarte, foarte rare excepții și alea foarte motivate, nu mă întâlnesc în real cu oamenii din virtual pentru un motiv simplu: prefer să-i „văd” pe virtuali așa frumoși cum îi face virtualul. 🙂
   6. Dacă aș alege numai interlocutori care îmi cântă în strună, aș face ce fac alții pe blogurile lor: moderare, ignorare, șters comentarii, „ascuns” comentarii. Știu: am șters-o pe Stella, odată. Mea culpa, dar chiar făcuse un colaj de porc.

   • g g zice:

    îți răspund cât pot de rapid (observ că ori nu m-am exprimat eu destul de clar, ori tu nu dorești să înțelegi și alt punct de vedere, ori ambele, ori altele, în fine):
    1. este ante-, nu există grizonant, @sofia nu a folosit niciun ton agresiv, poate doar malițios, iar @mi argo ți-a oferit întodeauna argumente teribil de bune și de bun simț – nu numai aici, ci unde ați mai dialogat pe chestiuni ce țin de politic, social, ș.a.m.d
    2+3. eram convinsă nu numai că vei invoca asta, dar că realmente nu o să-ți mai amintești parola de pe blogspot (chit că știu că există varianta să-ți recuperezi orice parolă, de oriunde). nu este niciun bai, nicidecum despre cum ai fi putut să comentezi la mine era vorba. cred că nu ai înțeles sau eviți s-o faci referitor la ce am scris când am amintit de blogspot și faptul că știam de pe la începuturi cu cine dialoghez, cam ce-ți poate pielea și, mai ales, că nici nu s-a pus problema să te fi schimbat. adu-ți aminte cum la blogul ăla despre sevil shhaideh ți-am spus direct că ești rea. ți s-a mai spus lucrul ăsta și odinioară când erai întrebată de ce atâta ură față de un om – recte băse -, de parcă ți-era dușmanul personal și pentru toată viața, plus cum mai tocai acolo toate femeile din politica momentului. repet, chit că judecățile mele de valoare mă ajută să înțeleg când și cum se descalifică cineva, am preferat ca aici, cu tine, să am o abordare diferită.
    ca o idee personală, cine se uită în mod constant la antena 3 și rtv nici nu prinde de veste cât de agresiv devine în viața imediată, reală și virtuală.
    4. atenție! tu ești cea care a invocat spiritul matern referitor la pisica ta, când eu nu făceam decât să reiterez ce a spus stella, care a folosit un calambur (foarte reușit după mine). deci, hai să nu depășim sau să ignorăm premisele ca să construim ceva fals. acel chiar dacă a fost folosit într-o enumerare ușor argumentativă. și poetică, aș spune.
    5. relax. posibil să fi înțeles că insist să mergem la cafea. nu. ideea de bază este că și la o cafea, adică față-n față, m-aș comporta la fel, aș vorbi la fel.
    6. dorești să ai comentatori (tot odinioară îți exprimai frustrarea că nu prea veneau comentariile acolo unde te-ai fi așteptat), dorești atenție și asta să fie preferabil drăguță, convenbilă, de șuetă etc. când nu se întâmplă așa, ete, mai pui de o postare unde chiar vrei să te răcorești.
    ei bine, este bine dacă îți asumi și atenția care te contrează, nu sare șotronul în careul tău, ci într-altul de lângă, tot joc este, tot fair-play se comite, doar că nu exclusiv în condițiile și regulile pe care le știi tu, crezînd că sunt cele definitive. poate ai avea de câștigat dacă ai încerca noutatea sau numai varietatea în diversitate, indiferent de cât de arsă de decepții ai fi (exagerat spus că încă din prima copilărie).
    ți-ai pus măcar pentru o secundă problema de ce oare aș fi eu așa, masochistă, de mă pun la mezat?. 🙂

   • Argumentul dex îl știam. Mă supun, deși nu-mi place.

   • A thorn in your side zice:

    Mă gîndesc: n-ar fi mai bine
    De-ar fi limba… cu măsline,
    În loc de cuvinte multe
    Cu-origini necunoscute?
    🙄 XD

   • Gigi, uite! https://dexonline.ro/definitie/grizonant
    În rest, n-am nimic de comentat. Dar bănuiesc că nu te surprinde, din moment ce știi „ce-mi poate pielea”. 🙂

   • g g zice:

    renata, mersi pt dex. crede-mă că eu rămân pe și pentru grizonat. pot să jur că majoritatea folosesc forma asta. în rest, settled. 🙂
    hai că alipesc răspunsurile la linia asta de dialog, dacă tot s-a băgat în seamă @spinul:
    dacă zici că te gândești, măi, ‘spine’
    este indicat s-o faci, chiar bine!
    limba cu măsline sau doar cu.. capcane
    este delicioasă. nu are castane.

   • A thorn in your side zice:

    Stanca sta-n castan ca Stan
    Şi se uita pe ochean
    Cum mă uit şi eu la tine
    Şi scot limba… din măsline.
    🙂

   • Gigi, măcar avem un bun comun: grizornăiala. Acu, dacă tot aduserăm vorba, nici dicționarul nu foarte greșește: cum ziceam eu/tu că e bine, grizonat, e ca și cum încărunțirea ar fi o acțiune limitată în timp. Dicționarul sugerează că încărunțirea e la un timp continuu, ceea ce e, biologic, adevărat.

   • g g zice:

    și-ete cum, mai cătinel,
    cu limbi scoase sau castane
    admiți că ești doar un gigel
    nu-un fitecine din.. mormane.

   • A thorn in your side zice:

    Foaie verde, flori de măr,
    Ai cam tras rima de păr;
    Ţipă şi se jeluieşte
    Că nu prea se potriveşte.
    😉

   • g g zice:

    rima-i bună, ritmul bun
    ce să faci și tu acum
    anulezi cu un sofism
    ceea ce-i deja truism.

   • A thorn in your side zice:

    Te „mănîncă” – asta-i clar –
    De-mi scoţi din dicţionar
    Vorbe mari, că – Doamne, vezi –
    Poate mă impresionezi.
    Să fi recunoscut omeneşte
    Că oricine mai greşeşte;
    Da’ te ţii băţoasă, lele –
    Or n-oi vrea şi temenele
    Deşi te-am prins în flagrant?
    Corect este grizonant.
    Victoria-i eclatantă!
    Hai pa, te-am pupat pe geantă!
    🙂

   • Rima-i bună, ritmul nu.
    Asta zic, cu un suspin,
    nu că-mi place domnul Spin
    Și nu-mi place cum scrii tu.

   • g g zice:

    :))) uh, dragule, asta te doare?
    ce scrie prin dicționare?!
    te-ai enervat inutil
    și chiar devii și futil
    prin ce-ncerci să demonstrezi
    sincer, nu impresionezi
    decât cu rima și condeiul
    strict în rostul și temeiul
    versului, c-o faci frumos
    da’ atât. în rest, nu. e belicos.
    cât despre al tău ‘grizonant’
    devine doar redundant.

 26. Marian zice:

  Fatza de 2012 ai adaugat ” postul lui Ghita ” si ….labe1 pe lista posturilor TV la care te uiti . Hai , ” postul lui Ghita ” treaca mearga { aceeasi Marie cu…alta palarie } dar…mi-amintesc ca , atunci cand venea vorba despre labe1 , faceai mai rau decat Mili cand este nervoasa . Intrebare : cam de unde crezi ca-si ia informatiile dl. Manastire , caci pe coana Wiki 😉 , n-am prea vazut-o sa le faca publice ? Iti doresc un final de saptamana cat mai linistit , in ciuda mitingului anuntat inca de vineri de catre Nicusor Dan . P’asta cred ca-l mananca in tender altminteri , ar sta acasa sa-si vada de copil sau – si mai bine – si-ar lua o …pisica . Chiar asi fi curios , cum ar arata pe televiziuni liderul USR , iesit la miting cu pisica in bratze !?! 😀 😀

  • Marian, mă uit pe canale tv după jurnaliști, nu după subiecte. La Ghiță, mă uit la Ciutacu, fiindcă îmi place cum scrie pe blog și l-am admirat venind să-și ia un premiu la un concurs de nimic. Era în vogă jurnalistică și totuși a venit. La antenă mă uita după Ursu, după Oana Stancu și după Bogdan Kireac, pe locul doi de veșnic invitat, după Ciuvică.
   LABE unu mă uit după Mânăstire și, dimineața, în reluare, la Banciu. Nu mă mai uit la Badea decât accidental, că n-are nimic nou în program. Mai rpu, se ia, de la o vreme, în serios. ceea ce îl face de tot râsul.
   În majoritatea timpului afectat tv-ului, mă uit la canalele de filme și, dacă se nimerște pe unul dintre ele midsomer murders în reluare, îmi pun ceasul să sune ca să mă re-uit.
   Nicușor Dan e, pentru mine, un celofan care visează să se mototolească silențios într-o sală de cinematograf.

  • Marian, când e Gâdea pe ecran, mă uit la Ciutacu. 🙂 Mânăstire își ia informațiile de unde și le iau toți. Îi cheamă „surse” 🙂
   Nicușor cu copilul pe un braț, că e mic, încape și cu pisica pe celălalt.

   Într-o zi am văzut trei tinerele prin pasajul de la Sf. Gheorghe. De la distanță se observa că toate trei poartă un rucsăcel de-ăla, port-bebe, pe piept și m-am gândit, ce chestie, 3 prietene, au născut cam în același timp, își plimbă copilașii împreună… mișto.
   De-aproape am distins că una dintre ele avea un cățeluș alb, foarte mic și ondulat în port-bebe. Mi-a părut rău că n-aveam telefonul la îdemână pentru o poză.

  • g g zice:

   :))) vezi că după remarca referitoare la vasile, juna a fost teribil de uimită și încântată când a descoperit și a venit să-mi spună: „auzi? da’ asta se uită la ‘midsomer murders’?! wow!” app, cică-l dau ăștia în reluare pe diva.
   și, să nu uit: ura, renata!! :))

   • Acuma, de!… Nu știu dacă e de bine sau de rușine să mă declar îndrăgostită de serialul ăsta. Dar sunt. Poate c-ar fi trebuit să zic că stau pe mezzo și pe national geographic channel? Dar cine m-ar fi crezut? La gradul meu de agresivitate și îndoctrinare roșie, cine m-ar fi crezut? 🙂

   • g g zice:

    eh, toți suntem puțin luați.
    de ce-am fi noi excepția? aka, tu ai vrea asta? te las prima. :))

   • Gigi, eu nu mă simt luată, că n-am băut încă nimic și nicotina nu dă „luare”, cel mult dă „amânare” sau, cum se zice acum – procrastinare.
    Dar, dacă tot ai revenit/rămas în Gara unde bântuie ciuma roșie (doamne, tata s-ar zvârcoli în mormânt dacă ar fi așa), poate facem pace.
    Sub rezerva că tu deja știi ce-mi poate pielea. :))
    Acum, tu prima!

   • 03gg zice:

    ha!? adică noi două eram certate?? :))))
    scuze, chiar nu m-am prins și scuze că n-am revenit mai repejor în haltă să lămurim chestiunea. am avut oarece treburi.
    a, că voi avea în continuare vorbele la mine, și ideile aparent diferite față de o pseudomajoritate care bântuie p-aci, și, mai ales, asumarea lor, cred că nu constituie o problemă. dimpotrivă, așa cum te-am cetit ce-ți poate pielea, cred că ești mai mult decât de acord cu asta.

   • Nu eram certate. Faptul că ți-am devenit dezagrabilă nu implică o ceartă.
    Pseudo-majoritatea care „bântuie” pe-aici are și ea vorbele cu sine. Aș zice că pseudo-majoritatea (ce o fi însemnând o majoritate cu pseudo în față, nu știu) nu bântuie, dă click, citește și pleacă sau citește și lasă un comentariu, ca și tine. În contextul tău, a bântui e aproape peiorativ. Trebuie motivat sau aștept niște scuze, în numele acestei pseudo-majorități. Cu toată considerația, Gigi, insist să clarificăm verbul „a bântui”. 🙂

   • 03gg zice:

    știi ce încep să cred? că eu ți-am devenit dezagreabilă, în condițiile în care nu mi-am pus problema nici să mă simpatizezi, nici altceva, ci doar să accepți că ne contrăm.
    a bântui? pe bune?? :)))
    dumnezeule, chiar trebuie să mergem cu dex-ul la fiecare virgulă?
    dacă ziceam ‘a bulera’ ți-era mai clar? pariez că nu.
    ‘a mișuna’, e mai bine?
    hai, nu mă mai citi cu creionul roș’ în mână. credeam că te-ai lămurit că sunt teribil de plastică în vorbire și n-am de ce să mă îngrijorez sau, mai mult, să-mi cer scuze pentru asta.

 27. sofia zice:

  a3 e aici ???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s