Cum dracu’?!

Da. Cum dracu’ ard cluburile astea?
Când se numeau discoteci și se fuma în draci acolo, și pompierii te obligau să ții undeva, la fereală, un lădoi de nisip și-o lopată care nu și-au dovedit niciodată ineficiența, că n-au fost încercate, și când nimeni nu silabisea, măcar, ignifug, și când era la modă Jimmy-Jymmy  în toate căminele culturale sătești care o dădeau pe disco, sâmbătă seara, și când bikini era eufemismul pentru chiloți, și când fetițele habar n-aveau de silicoane, abia dacă auziseră de pal melaminat, pe vremea aia nu lua foc decât secretarul de partid al facultății, că n-a fost prezență studențească sută la sută la măturat curtea.
Acum le zice cluburi, gem de condiții și aprobări ISU și-o ard pe incendii anuale.

D-aia întreb: cum dracu’?

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, experimente, mizeria umană, o ţară frumoasă, păcat că e populată, părerea mea, strict autentic, Uncategorized, ştiri de neştiut și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

63 de răspunsuri la Cum dracu’?!

 1. A thorn in your side zice:

  Nu pune întrebări al căror răspuns nu vrei să-l afli. 😉

 2. klaus zice:

  Daca ard și actele financiar contabile și ai asigurare la un prieten…astea nu-s ignifugate.
  Nu știu, zic și io.

  • Cum adică „ai asigurare la un prieten”?
   Tocmai ce-am aflar la tv că Bamboo n-a avut asigurare nici prima oară când a ars, nici acum. ?????????????

  • Cudi zice:

   Tot e de bine dacă e nevoie de un incediu ca să arzi niște acte contabile. La un nivel și mai înalt de corupție se rezolva totul printr-o altă șpagă.

   • Dacă volumul de acte contabile era atât de mare, înseamnă că ai o contabilitate curată. Nu știu câte bonuri de casă de bat pentru consumațiile dintr-un club. Mai degrabă îmi vine a crede că va apărea motivația „nu mai avem registre contabile, fiindcă au ars în incendiu”. Deși azi nimeni nu mai ține contabilitatea pe hârtie ci într-un program de contabilitate în calculator.

 3. papagigli zice:

  Primul cred ca a ars pe bune. Babusul pare o inscenare. Prea nu e nicio fatalitate. Ma rog, nu stiu la cit e evaluata asigurarea in caz de incendiu si nici daca erau ceva urme de distrus, dar pare regizat.

 4. Iosif zice:

  Toate incendiile,razboaiele,revolutiile,rascoalele,sau oricare alta forma de dezastru uman,au ca sursa „IUBIREA” de …money (arginti) !(((:

 5. Iosif zice:

  „Cum dracu”..NU ?(:

 6. zazania zice:

  In filmele politiste, a doua crima, copiata parca la indigo dupa prima, e opera unuia care vrea sa puna politia pe o pista falsa. Mie imi pute rau faptul ca , sub pretextul pericolului de prabusire, sandramaua e lasata sa arda pana s-or carboniza si pietrele de temelie.

 7. E înfricoșător răspunsul la întrebarea ta. Eu cred că e neglijența, superficialitatea în graba unora de-a face bani. Viața e mai ieftină decât banul, iar legea… ceva de complezență, pentru cei mărunți, a căror viață oricum nu contează.

 8. Lotus zice:

  Incendiul din Colectiv n-a putut fi reprodus de experți, deși au încercat de mai multe ori. Au spus că viteza cu care s-a propagat focul indică prezența unor materiale necunoscute, care n-ar fi trebuit să se alfe în acel club. Cu materialele, pereții și atmosfera din club, focul s-a propagat mult mai lent. Posibila prezență a unor substanțe străine a fost indicată și de faptul că unii tineri în cauză au fost externați bine-mersi, ca neavând arsuri, pentru ca într-o zi sau două să ajungă iar la spital, cu intoxicații grave, sau să moară. Totodată, incendiul respectiv s-a soldat cu schimbarea unui guvern.

  Din câte am înțeles, incendiul ăstalalt este al treilea din istoria clubului, care, la celelalte două, a încasat bani grei pe asigurare.

  • klaus zice:

   Aia cu tinerii externați sănătosi și reinternați după, e cam aiurea. Adică nu poți să spui că e doar intoxicație. Nu știu dacă ne citește un medic, îl rog să ne ajute, pentru că știam încă ceva care se potrivește simptomatologiei descrise. Dacă nu mă înșel e vorba de arsurile provocate aparatului respirator intern.

   • Lotus zice:

    Nici eu nu știu detalii concrete, că nu am salvat articolele. Ideea cu care am rămas e că au existat niște substanțe care să propage foarte rapid focul și care totodată i-au intoxicat pe cei de acolo.

   • Văd că nu ne citește niciun medic. Dar și dacă ne-ar citi, tot nu ne-ar putea ajuta, fiindcă nu cunoaștem simptomatologia pe care o prezentau răniții, pe aparatul respirator.

  • Cea mai probabilă explicație „cuminte” ar fi că înainte cu câteva zile în club s-ar fi făcut o curățenie/dezinsecție serioasă și s-au folosit substanțe ieftine, ușor inflamabile. Vorbim de Colectiv.
   La Bamboo persoane din conducerea clubului au declarat reporterilor că nu aveau asigurare. Desigur, astea sunt simple afirmații pentru presă, n-avem nicio dovadă.
   Cert e că incendiile în cluburi de-astea trezesc, la 24 de ore, un înalt spirit civic în oameni și ies pe stradă la manifestații politice cu zecile de mii.

 9. Jon zice:

  Mafioții își plătesc polițe și se scot unul pe altu de pe piața….poate chiar ei au vrut să iasă fără să mai plătească la nimeni nimic….. Se fac fel de fel de presupuneri dar toată lume uită cine sunt patronii ….

 10. krantz zice:

  Cică e noua modă cînd președintele nostru are chef de-o baie. De mulțime.

 11. zazania zice:

  Cel de la Colectiv gandesc ca a fost pe bune, cel de la Bamboo a fost o facatura. Parerea mea. Nimeni nu i-a prea cainat pe clientii de la Bamboo ca pitipoancele si-au rupt dresurile sarind gardul iar cetatenii israelieni ,15 la numar,s-au cacat pe ei de frica. Cred ca daca incendiul de la Colectiv a scos oamenii in strada cel de la Bamboo a vrut sa -i tina in casa, in fata televizorului. Cine ? Pai cine il lasa sa arda pana la ultima urma.

 12. Iosif zice:

  D-l Basescu va spus clar,ca traiti într-un stat mafiot. Omerta = Chi tace campa .
  Stiti poanta siciliana cu elevul Pepino la ora de istorie.
  „Profesorul: – Elev Pepino,ia spune-mi,cine l-a asasinat pe Iulius Cezar ?
  Elevul Peapino: – Nu stiu nimic,nu am vazut nimic !”

  • Iosif, statul mafiot a apărut prin 92. Toate guvernele l-au alăptat și l-au legănat. Domnul Băsescu l-a transformat în mafie statală. E normal să-și recunoască pupilul.
   Au și românii un banc asemănător, cu examinatorul și candidatul la școala de poliție, când primul îl întreabă pe al doilea cine-a scris Scrisoarea a III a. Până la urmă elevul recunoaște că el a scris-o.

 13. psi zice:

  sunt cam departe de lucrurile astea, renata, dar eu cred că rezultatul nepăsării, al indiferenței poate fi și un (alt) club ars.

  • psi, fără discuție ai dreptate, nepăsare, poate și superficialitate, instalații făcute de cârpaci, materiale proaste, să fie ieftin…Dacă ai văzut poze cu ruina, nu s-a păstrat decât un schelet metalic (oare din ce erau pereții, din cârpă?!)
   Și totuși, parcă prea a fost pus cu mâna.

   • psi zice:

    n-am văzut nicio poză. de vineri după amiaza și până ieri sara am fo’ școlar. și mi-am tras sufletul azi, citind pe la tine (fără să intru prea mult în miezul manipulărilor ăstora).

   • Păi, uită-te! Nu știu cum arde rigipsul, dar nu-mi vine a crede că se volatilizează 100%. Proprietarii, deși au rămas în curul gol 9le-a ars și casa, și conținutul ei), sunt optimiști și promit să refacă în cel mai scurt timp „construcția”. Dacă e iar vreo butaforie, cred și eu.

 14. Cârcotaşu zice:

  Întâmplător pe dracu’! Mai mult, atâţia idioţi ne bat capul că se fuma „palmat” în club. Ei şi? Cel puţin 100 de ani s-a fumat în localuri şi n-a luat niciunul foc, da’ acu’ ce să vezi, asistăm la serialul „Care club mai arde?” Instaţaţia electrică? Să i-o spună lu’ mutu! Aia montată pe structură metalică? Păi întâi se stingeau luminile, dintr-un asemenea scurtcircuit, cel puţin acolo şi într-o zonă vecină clubului. Şi la urma urmelor ce a ars de să topească fiarele şi să producă vâlvătăile alea, de parcă ardea un depozit de cherestea? Cusătura cu aţă albă e prea vizibilă ca să nu se vadă! Şi asta când? Tocmai când se-ncinge tărâţa-ntr-unii de pe scena politică…!?

  • klaus zice:

   Cârco, ce dracu’ să mai zic, îmi luași vorbele din gură.

  • Cârco, încet-încet se conturează și varianta focului pus, într-o sală de sport a clubului (unde nici măcar nu erau luminile aprinse).
   Mă întreb, dacă un club ia foc atât de ușor de la țigări, de la artificii, cum se face că în noaptea de Înviere nu ard cel puțin 10 biserici, având în vedere înghesuiala și numărul de focuri deschise, că e omul și lumânarea?

 15. Cârcotaşu zice:

  Hai că mai aflai una, cică nu numai cluburile ard…
  „Incendiu la Casa Presei”.
  Tot etajul 6 a ars, zice-se din cauza instalaţiei electrice. Ui’ d-aci:”Tot etajul șase de la Casa Presei, unde este și DCNews și Național, a luat foc, ca la Bamboo, aproape. Avem pagubă de peste 10 000 de euro, fiindcă s-au inversat fazele”. Bogdan Chireac dixit.
  n.b. La etajul respectiv funcţionează redacţia DCnews, căreia i-a fost distrusă toată aparatura electrică (calculatoare, servere etc), motiv pentru care sunt nevoiţi să-şi închidă… prăvălia. De notat că DCnews nu face parte din Corul reunit al…, o ţine pe o potecă separată.
  Auzi, …s-au inversat fazele
  Dacă-mi spune şi mie cineva cum e posibil să „se inverseze fazele” la etajul VI al unei clădiri… accidental? Adică vrea (cred eu) să zică omul că s-a inversat faza cu nulul… că altfel, fazele, oricum le-ai învârti, oricum le-ai învârti între ele, nu s-ar fi întâmplat nimica nimicuţa. Da’ firele corespunzătoare fazei şi nulului, la un tablou electric sunt prinse în şuruburi strâns, să nu se încălzească, n-au cum să se inverseze între ele aşa, cu ajutorul Sfântului Duh, fără niciun ajutor dotat cel puţin cu o şurubelniţă cu care să execute lucrarea!?

  • klaus zice:

   Chiar și cu două faze (să presupunem că s-a inversat o fază cu nulul) șansele de a provoca un incendiu sunt mici. Exemplul care l-am întâlnit : accident în care un autovehicul lovește un stâlp suport pentru cabluri electrice. Stâlpul cade, cablurile se rup iar una dintre faze cade pe conductorul de nul. La prizele consumatorilor rămase sub tensiune apare tensiunea de 380 V. Sculele electronice crapă primele, aproape subit.
   Frigiderul horcăie cel mai mult până-și dă obștescul sfârșit. Sau nu, dacă ești pe fază și-l scoți repede din priză 🙂 .

  • Fără îndoială că e nevoie de șurubelniță și, la capătul ei de o mână de om.
   Îmi pare rău de Kireac! Așa e când fluieri în biserică.

 16. Cârcotaşu zice:

  Iartă-mă Klaus, dar unde-ai văzut pe stâlpii de înaltă „nul”? Însă nulul nu se transportă pe reţeaua de înaltă tensiune. Chiar dacă ar cădea o fază pe nul, ar face un scurt şi ar arunca afară prima siguranţă de protecţie, n-are cum să ajungă la consumatorul de 220 V. Când însă inversezi, la tabloul electric, faza cu nulul, faza intră nu numai pe nul, dar şi pe nulul de protecţie la care sunt conectate toate aparatele. Acestea, la rândul lor, mai ales calculatoarele, au componente legate la „masa aparatului”, care prin steckerul shuko va primi faza. Din momentul acesta s-a dus dracului şi puntea de la intrare, adică totul. Nu-i totuna cu inversarea steckerului în priză.
  Şi asta pentru că la tabloul general nulul şi nulul de protecţie sunt legate împreună la o bară pe unde primesc nulul de la staţia trafo (fără nicio legătură cu înalta). Numele de „împământare” nu este figurativă, se poate obţine nulul printr-o priză de împământare, la propriu, care poate consta dintr-o suprafaţă cât mai mare (cu atât având o rezistenţă mai apropiată de 0) metalică, îngropată în pământ la o adâncime corespunzătoare, într-un sol ce trebuie menţinut umed, fie de adâncimea la care este îngropată, fie prin udare permanentă.
  Dacă vrei să măsori eficacitatea nulului de protecţie la o priză, măsoară tensiunea dintre cel de lucru şi cel de protecţie. Vei găsi o diferenţă mică, dar semnificativă.
  Noi, în locuinţe, teoretic n-am fi supuşi aceluiaşi pericol, pen’că eu unul nu am prize shucko decât în baie şi bucătărie, iar aparatura mea electronică nu e nici în baie şi nici în bucătărie, deci lucrează fără nul de protecţie şi mă-ndoiesc c-ar fi cineva care şi-a montat priză cu protecţie special pentru calculator. Altfel stau lucrurile într-o clădire publică, unde normele obligă la aşa ceva.
  Asta e.

  • klaus zice:

   Și tensiunea mică (380V) se transportă aerian. Acolo este nul, nu? :). Situația menționată a lăsat cu buzele umflate o stradă întreagă, stradă pe care stau și eu. Te dor ochii de lumina unui bec clasic 100W 220V, alimentat cu 380V :).

   • Cârcotaşu zice:

    Scuză-mă, tensiunea de 380 V se obţine la staţia de transformare de joasă (mică), dar o alimentare în 380 V nu are nul. Ea există numai între două faze. Între fază şi nul se măsoară numai 220 V. În casă n-ai cum să-ţi intre 380 V, pentru simplul fapt că nu ai 2 faze, ai numai una singură, din care nu poţi stoarce 380, poţi să te dai şi-n cur şi-n cap. Poţi să ai şi 380 dar, asta numai dacă faci cerere la ENEL, şi asta ţi-o aprobă numai dacă ai cel puţin plită electrică la bucătărie, eventual şi o centrală de încălzire electrică construite special pentru a fi alimentate în 380 V, sau ai un atelier autorizat cu maşini electrice alimentate la 380 V şi atunci îţi montează prize trifazice la locurile în care ai nevoie, sigur, după ce-ţi aduc şi cablele aferente, de la tabloul de pe scară (dacă stai la bloc). Dar, repet, O priză trifazică are numai nul de protecţie, excepţie alimentările pentru făcând maşinile electrice cu motoare în stea.
    Ea (priza trifazică) se montează numai unde este nevoie de alimentare trifazică, în restul casei vei avea tot numai o fază şi nul (deci 220) că altfel n-ai putea avea lumină şi nici prize pentru electrocasnice. O supratensiune poate ajunge accidental, pe reţeaua de 220 V (între o fază din cele 3 şi nul) ce-i drept, doar la restabilirea alimentării (după ce a fost întreruptă), din cauză că linia în gol (fără sarcină), va avea o tensiune mai mare decât cea în sarcină. Acestea sunt şocurile de reţea, care nu pot atinge mai mult de 240-250 V, nepericuloase pentru aparatura electrocasnică. Preventiv, pentru calculatoare sunt recomandate multiprizele cu protecţie la şocuri electrice.
    Şi nu, 380 nu se transportă aerian decât la sate, acolo unde funcţionează o moară sau un gater, ceva, şi nu cu 3 conductori separaţi, ci într-un cablu izolat. Începând cu 10 kV şi tot ce e mai jos, în oraşe, e numai îngropat.
    Becurile de pe stradă funcţionează cu descărcare în gaze, n-au filament decât de amorsare, după care funcţionează numai în 20 V, diferenţa până la 220 fiind preluată de o sarcină montată în serie cu tubul de descărcare, balast se cheamă sau, în termeni de electrician „droser”, care apare şi la tuburile fluorescente domestice. E realizat ca o inductanţă (bobină). Dacă în aceasta se scurcircuitează 2-3 straturi de bobinaj apare ce spui că „v-a lăsat cu buzele umflate”, desigur pentru că becul s-a ars în scurt timp , dar nu pentru că becul ar fi fost alimentat în 380 V.. Dar aceste becuri nu sunt de 100 W ci de 250 W sau 400 W
    Numai bine.

   • klaus zice:

    Mulțumesc pentru lecție, le știu și eu pe astea. Deci, ca să nu vorbim fără rost….”Întâmplarea” de care-ți povestesc a avut loc în satul meu, am măsurat eu la priză 380V (priză monofazică), și chiar am stat la locul accidentului până a ajuns echipa de la Electrica.
    Sper că e clar acum 🙂

 17. DoarF zice:

  Baieti ma scuzati ca ma bag in discutia voastra, dar amandoi aveti dreptate doar pana la un punct.
  Carco are dreptate ca pe stalpii de inalta nu e nul. Dar klaus nu vorbea de inalta(de ordinul zecilor de mii de volti) ci de joasa, cu cele 3 faze ale ei.
  Carco, ce spui tu acolo cu autorizatiile este depasit de mult. O simpla cerere este suficient pentru aprobarea curentului trifazat. Da, unde sunt probleme de putere(linia deja incarcata la capacitate maxima) sunt probleme pentru orice spor de putere, dar retelele in aceasta stare sunt relativ mici si nu se poate generaliza.
  Carco, klaus, manualul de fizica explica foarte clar treaba cu 220(230 de ceva timp) si 380(400 idem). Cum e cu motorul ala, cum e cu cele 3 faze, cum e tensiunea intre faze, cum e cu nulul(mai exact de unde pleaca), cum e cu tensiunea intre faza si nul si mai ales ce inseamna consumul ECHILIBRAT pe faze. Si cat este curentul pe nul in cazul in care regimul este echilibrat si cat poate fi maxim in regim dezechilibrat(apropo de tensiunea aia intre nul si impamantare de care vorbea Carco). Sau de necesitatea de a avea o impamantare. Carco, cand ziceai de intalnirea nulului in tablou cu impamantarea ai uitat sa ne spui in ce schema de conectare: TN-S(C) sau TT 🙂
  klaus, carco are dreptate: daca nulul atingea faza se producea un scurt de toata frumusetea si sigur sarea o siguranta undeva. Daca nu, puteai sa-ti aduci niste floricele ca savurezi artificiile din postul de transformare. In schimb, INTRERUPEREA NULULUI intr-o retea trifazata, este cu totul alta poveste pentru cei aflati dupa punctul de rupere. Exact cum ai spus, te intrebi de ce lumineaza becurile cu atata veselie. Si ca sa nu fiu complet offtopic, asta cred ca a fost cauza cu dcnews. Nu e nevoie de un nene ca sa se joace cu surubernitele prin fazele de pe erajul lor, este suficient doar sa le intrerupa nulul ca sa se trezeasca cu 400V unde ei se asteptau doar la 230V. Gurile rele spun ca, pe vremuri, niste neni de la electrica se ocupau periodic cu asemenea practici ca sa mai impulsioneze schimbarea electrocasnicelor.

  • klaus zice:

   Avea dreptate dacă era nul! Circuitul la care mă refer era unul de capăt și avea priza de nul defectă. Deci nu exista nul! Atunci, nu-mi venea să cred că multimetrul îmi arată 380V. Primul indiciu a fost lumina foarte mare degajată de un bec cu incandescență. Abia apoi am măsurat. Am reverificat cu creionul de fază, erau două. 🙂

   • DoarF zice:

    klaus, imi pare rau, dar ceea ce spui nu prea are corespondenta in terminologia electrica. Priza de nul? Circuit de capat dar sa fie implicat si stalpul? Creionul se poate aprinde pe ambele fire daca ai in priza „ce trebuie”.

    Uite aici o schema a fenomenului descris de mine. Ceea ce ai descris tu nu pot sa conceptualizez nici batut: daca firele erau rupte, tu de unde mai aveai tensiune?

   • klaus zice:

    Știu că se aprinde creionul de fază la ambele borne dacă ai ” ce trebuie” în priză. Dar nu poți măsura în priză diferență de potențial de 380V. Înseamnă că-s două faze diferite. Dispariția nulului ar fi putut duce la tensiuni mari, de acord, dar aveai doar o fază și un nul. Sincer, n-am verificat pe cabluri la locul accidentului ce s-a rupt și ce cablu atinge ce nu trebuie(mea culpa, am văzut că se putea înțelege că s-au rupt toate 🙂 ). În schimb am verificat tensiunea la vecini care știam că sunt legați la altă fază decât mine. Aceeași situație! Două faze cu 380V între ele.
    Priza de nul….:) nu știu dacă e denumirea convențională. Dar ca să ai nul ai nevoie de legături la pământ la transformator și intermediar la unii stâlpi. Legătura la pământ de pe circuitul în aval față de locul accidentului era defectă. Sper că am fost mai elocvent :).

   • DoarF zice:

    klaus, oricum o pun pe hartie, tot rupere de nul iese. Mai ales daca zici ca vecinul, care e pe alta faza experimenta acelasi lucru. Nu-mi e clar daca te-ai uitat pe schema din link, dar presupun ca nu ai probleme in a vizualiza situatia. Daca tu si veciunul aveati tensiune in priza, e clar ce cel putin 2 faze au ramas nerupte. Ca se se intample ceea ce spui tu, ar insemna ca a treia faza si nulul au fost rupte SI ca capatul dinspre trafo al fazei facea contact cu capatul dinspre „circuitul de capat” al nulului. Cu alte cuvinte, la voi ajungeau 3 faze, 2 normale si una pe firul de nul.
    Dar acest scenariu e cam imposibil fizic deoarece la ruptura, firele se departeaza unele de altele, nu se apropie. Ele sunt tensionate in aer iar la ruperea unui stalp din mijloc firele ar atarna pe stalpii adiacenti.
    Ar mai fi varianta ca stalpul sa cada pe-o parte, FARA sa rupa nici un fir(altfel s-ar departa), dar sa se atinga intre ele prin ruperea elementelor care tin firele la distanta. Dar asta ar insemna scurtcircuit intre faza respectiva si nul, adica echivalentul cu a baga un cui in priza. Cred ca esti constient ca daca se intampla asta nu aveai timp sa te duci pana la vecin sa-i masori tensiunea – ori declansa vreo siguranta de pe traseu, ori sarea postul de transformare in aer.

    Daca te uiti la schema din link, o sa vezi ca ruperea nului „trage” punctul de zero(impamantarea) catre coltul triunghiului, facand ca pe 2 faze sa creasca tensiunea iar pe a treia sa scada. Eu sunt familiarizat cu acest fenomen. La curte am curent trifazat si din cauza ca reteaua este destul de proasta am montat un releu de protectie care afiseaza si tensiunea pe faze. Am vazut de multe ori pe o faza 50V iar pe celelalte 2 ~400V. In functie de cat de „dezechilibrata” este reteaua si de calitatea impamantarii, punctul acela din mijloc care reprezinta valoarea de referinta migreaza in interiorul triunghiului generand de exemplu 156V, 220V, 270V.

    Priza de nul este de fapt priza de pamant. Dar esti putin in eroare. Nulul pleaca din postul de transformare(trafo) si daca reteaua ar fi echilibrata, NU AR FI NEVOIE de nici o impamntare. Dar din cauza ca in practica nu se poate obtine o echilibrare perfecta(nimeni nu poate sincroniza frigiderele sa porneasca in acelasi timp), este nevoie sa corectam acea migrare a punctului de 0 prin acele impamantari din trafo, din stalpi si din curtile oamenilor(prin ce zicea Carco cu legarea impamantarii cu nulul in tablou). Daca tu nu ai propria ta impamantare in curte, iti sugerez sa o realizezi. Nu stii cand te poate salva de la o electocutare.

   • DoarF zice:

    PS. Creieonul de tensiune nu e relevant in toata povestea asta. Dupa cum am zis, la mine, intre nulul de retea si impamantarea din curte sunt ~10V. Creionul se aprinde, dar asa, cu o lumina mai fada. Cu cat deplasarea punctului de 0 este mai mare, cu atat creionul se va aprinde mai puternic. Asta daca creionul are o oarece „sensibilitate”, ca unele lumineaza la fel(de slab).

   • DoarF zice:

    PS. Ar fi un caz, cel putin posibil teoretic, pentru ceea ce ai descris tu. Caderea stalpului in lateral si ruperea doar a nulului concomitent cu atingerea doar a capatului dinspre „circuitul de capat”(daca ar atinge si capatul dinspre trafo, ar intra protectiile) de oricare faza.

    Deci, teoretic este posibil sa se fi intamplat cum zici tu. Totusi, eu o consider o aliniere de prea multe planete. Dar cum viata bate filmul…bine ca nu ati aparut la stirile de la ora 5 🙂

  • klaus zice:

   Circuit de capăt….. a se înțelege rețeaua electrică aeriană în aval de locul accidentului :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s