Proprietatea termenilor

Nu e ușor să fii jurnalistă! Cel puțin așa cred eu.
Pe blog mai scrii o miștocăreală, mai suspini în alea trei puncte de suspensie care te recomandă simțitoare ca o Zoe care, la o  adică, e fii bărbată! – și-ți trage la gioale cu un manifest feminist de-ți taie răsuflarea dar, dacă ești jurnalistă și din meseria asta pui pâine pe masă copiilor tăi, nu poți, nu poți, NU POȚI să dai acest titlu unui articol de-al tău!
Fiindcă, indiferent ce-a declarat purtătorul de cuvinte al BOR, folosind cuvinte străine lui și miilor de oameni care dau ocol unei biserici de-a bușilea, tu, jurnalisto care ești jurnalistă, ar fi trebuit să dai o căutare elementară spre cuvântul VACCIN și să observi că se referă exclusiv la profilaxie (prevenirea îmbolnăvirii) și nu la terapeutică ( tratarea unei boli).
Și cu titlul ăsta ai comunicat că biserica noastră ortodoxă e mai deșteaptă decât ne închipuiam și face un joc de cuvinte din care rezultă că nu e de acord cu vaccinarea.

Ca o simplă coincidență nevinovată: cuvântul vaccin vine de la latinescul vacca.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Proprietatea termenilor

 1. krantz zice:

  Eu cred că doamna editor doar l-a citat pe nea vorbălungă. Că ăla nu-i articol, e doar o înșiruire de citate. Iar în cazul de față e chiar cuvîntul Domnului. Al domnului Ciobotea.

  • Krantz, citatul din care a construit titlul era: „biserica susține vaccinările care urmăresc scopuri strict terapeutice, iar preoții încurajează vaccinarea.”
   Popa zice o gugumănie și mai mare: strict terapeutice. Autoarea a mai muiat-o: fără „strict”.
   Dacă ea ar fi pus ghilimele în titlu, aș fi înțeles că îi ia la mișto pe popi, care se bagă unde nu le fierbe oala, de obicei.
   Dar e cât se poate de serioasă, bag seama.

 2. Drugwash zice:

  Dintre cele trei filme aflate aici, doar pe ultimul l-am putut vedea, dar mi-a fost de ajuns. O alternativă la primul – care cică a fost dat jos din cauza © – e aici: http://www.youtube.com/watch?v=4QKENWtajyI
  Nu ştiu care sînt adevărurile părţilor implicate, însă e clar că ceva pute, iar acolo unde se înghesuie şi popii pute şi mai tare.

  Cînd aud cuvîntul „jurnalist” mă pufneşte un rîs isteric. Cam aşa:

  • Dragoș, nu sunt adepta vaccinărilor aiurea. Sunt adepta vaccinării împotriva bolilor invalidante.
   Articolul pe care-l citezi e scris de unul, Dan Tănasă, pe blogul lui, în combinație cu un blog/sait intitulat familia ortodoxă.
   E o preluare, compilație de la niște „autori” pe care nu-i recomandă nimic.
   Mi s-a acrit să văd că antivacciniștii se împiedică de mercur. Care mercur, frate? Substanța conservantă conținând mercur e o sare, un conservant banal pe vremea când Big Pharma nu devenise o sperietoare de ciori, ca azi. Culmea e că Big Pharma a eliminat thiomersalul/thimerosal/merthiolate (tot aia e) din vaccinurile pediatrice, dar tot despre el vorbim. https://ro.wikipedia.org/wiki/Thimerosal
   Intoxicația cu metale grele cere răbdare și timp. Cel puțin așa am învățat eu. Intoxicația cu plumb, mercur, arsenic apare decelabilă, la nivel organoleptic, prin lizereul gingival. Dar nici atunci nu vorbim de compromiterea celulei nervoase. Îți place usturoiul? Să-ți dea Dumnezeu sănătate! Conține arsen. 🙂 Teoretic, dacă vreau să te omor, aleg arsenicul, nu mercurul.
   Aluminiul, ăla suspectat că produce împrietenirea cu neamțul, se vinde la metru în folia de aluminiu cu care înfășori friptura la cuptor, e în toate suspensiile antiacide pentru ulceroși gastrici și, firește, în pasta de dinți numită Lacalut. N-am văzut niciun antivaccinist să pornească răzbel împotriva pastei de dinți, măcar.
   Ce te mai omoară în vaccin? Formaldehida? E prin fructe. Ai căror sâmburi conțin cianură. Păi nu mai bine mănânci pulpa și scuipi sâmburii?
   Discuția despre toxicitatea vaccinurilor, medicamentelor, dincolo de a analiza raportul beneficiu/prejudiciu e mai inutilă ca discuția despre sexul îngerilor.
   Apropo de îngeri: mi-e teamă că autiștii se nasc autiști, dar până pe la 4-6 luni părinții se bucură că au un copil cuminte, care nu plânge noaptea și nu vrea nimic. Alții, mai tolomaci, constată abia după un an (ceva vaccinări făcute) că îngerașul lor e străin de realitate.
   Ca s-o scurtăm: dacă acum aș avea un copil, l-aș vaccina contra a orice, mai puțin gripă sezonieră, cu excepția situației în care OMS ar anunța apariția unui virus extrem de periculos, chiar și în condiții de sănătate generală bună.
   Și, da, iau antibiotic pe viroză, fiindcă sunt fumătoare și nu doresc o suprainfecție bacteriană.

   Ai văzut că nu te-am înjurat? 🙂

   • Drugwash zice:

    Văzut. 😀

    Mnoh, io nefiind de meserie şi neavînd nici studii amatoriceşti în domeniu medical, nu pot spune mai nimic. Doar că, dacă e adevărat ce se arată prin filmele de mai sus cum că unii copii au murit la cîteva ore/zile după vaccinare iar alţii au rămas invalizi pe viaţă, atunci se pare că există anumite riscuri majore, fie ele chiar şi foarte rare. Asta e o concluzie logică şi atît.

    În ce priveşte elementele chimice blamate am văzut că sînt menţionate doar la modul general (Mercur, Aluminiu etc). Problema poate consta în combinaţii anume ale lor gata existente în preparatul injectabil sau în reacţiile declanşate în organism după injectare. Sînt de acord că ar putea exista o predispoziţie a organismului către anume alergii care să fie activate sau exacerbate de către vaccin, alergii care poate nu sînt cunoscute la momentul vaccinării. Şi să nu uităm că e vorba de copii care au un organism extrem de fragil la acele vîrste. Repet, nu cunosc genul ăsta de chimie ca să pot specula pe baze mai solide decît simple presupuneri.

    Cam atît. În lipsa unor dovezi irefutabile pro sau contra vaccinării am să rămîn neutru-spre-sceptic, aşa cum mi-e natura. Oricum nu am nici un interes direct sau indirect în afacerea asta, aşa că poziţia mea nu contează. Fiecare alege după cum consideră mai bine. 😉

    Mulţumesc pentru expicaţii. 🙂

   • klaus zice:

    Vaccinuri care conțin și hidroxid de aluminiu….oricum cantitatea e infimă.
    În matricea genetică există indivizi sensibil diferiți față de restul populației. Dacă caracterul care îl diferențiază față de restul îl ajută să supraviețuiască individul îl va transmite urmașilor săi . Logic, după o succesiune suficientă de generații respectivul caracter va fi prezent la majoritate indivizilor dintr-o populație.
    Noi, oamenii, suntem dăștepți și beneficiem de medicină. E evident că un copil alergic la gluten, cazeină sau mai știu eu ce alte drăcovenii nu va muri și va putea transmite mai departe aceste sechele. Rasa umană va deveni mai fragilă dar nu neapărat slabă. Pentru că dezvoltă medicina permanent. La un nivel în care ar putea lua de guler mama natură.
    E, pe un leu din Africa doar norocul îl ferește când bagă la maț un bivol, de riscul de a face TBC. Maxim, poate spera ca un individ din specia lui va suferi la un moment dat o mutație și caracterul acela va scoate TBC-ul din lista de zoonoze leu-bivol. Chiar și atunci le mai rămân oamenii. Pentru oameni zoonoze înseamnă doar boli pe care Ei le iau de la animale. Ipocrizie curată, nu?

   • Drugwash zice:

    Să îndrăznesc să speculez din ceea ce spui că vaccinurile ar putea încerca o oarecare purificare genetică căutînd să elimine „exemplarele” afectate de anumite anomalii? Ar fi suficient de logic dar absolut deloc uman.

   • klaus zice:

    Off, nu, Dragoș!
    Vaccinul este medicină. Este felul nostru de a lupta, dacă vrei. Cum ai înțeles că ar putea avea legătură cu orice fel de epurare?
    Mama natură n-are nimic moral în ea. Cel puțin din punct de vedere uman.
    Paradoxal, eu văd germenii unui război între creație și creator.

   • klaus, poate îmi joacă feste memoria dar, în copilărie, la școală, se făcea o injecție pe fața antebrațului (intra-dermo-reacția cu tuberculină?!) și se măsura după câteva zile diametrul cerculețului roșu din jurul înțepăturii. Care, normal, era cam cât moneda de 50 bani, azi. Unii făceau un mare buboi purulent, alții, ca mine, abia dacă se mai observa înțepătura. Și numai unii dintre noi erau vaccinați. Eu trebuia să zic că trăiesc în mediu TBC (bunicul fusese bolnav de TBC pulmonar) și nu-mi făceau nimic. Îți amintești procedurile astea? Era, oare, o modalitate mai individulizată de administrare a vaccinului?

   • Drugwash zice:

    Mi-e teamă că dăm în altceva dacă vom continua pe tema asta aşa că eu am să mă opresc aici.

   • klaus zice:

    Habar n-am! 🙂 Mai țin minte că-i spuneau testare.

   • DoarF zice:

    @renata
    Testarea aceea a indicat a produs o oarecare iritatie pe mana fratelui meu. Nu suficient de mare dar nici prea mica. Asa ca a primit o reteta in care trebuia sa inghita multe pastile(6-7 daca mai tin bine minte) pentru o anumita perioada iar dupa ce a terminat cura, a refacut testarea. Daca nu ar fi iesit bine(nu stiu ce insemna asta), ar fi facut vaccinul. La el nu a fost cazul.
    Deci, da, se pare ca era un vaccin individualizat.

   • Da, acum 50 de ani lumea avea timp. Se testa individual o reacție. În 77, la cutremur, strada a fost transformată în UPU. Nu știu câți au murit (și ar fi trebuit să scape) din pricina chirurgiei pe asfalt. Pe vremea aia circulau numai știrile bune. sau nu circulau deloc. Copiii făceau vaccinuri mai puțin elaborate ca azi și nu se știa că există autism. Poate exista, dar eram troglodiți, îi numeam înapoiați mintali, nu copii cu nevoi speciale. Aparent, eram cu mult mai sălbatici, mai răi, mai rudimentari și totuși n-ai fi trecut pe lângă un om căzut în stradă, pornind de la certitudinea că e mort de beat.

 3. zazania zice:

  Habar n-am de unde ai nascocit ca saitul Republica e un ziar si ca cei care mai scriu pe acolo sunt jurnalisti. Pai se supara colegii tai, bloggerii:))

 4. domnuio zice:

  păi io cred că era vorba acolo de terapeutic în sensul…profilactic 😉 🙂 🙂

 5. Marian zice:

  Renata , degeaba dai cu bolovani in ” vacca ” aia amarata !!! Pai , matalutza chiar crezi ca aia a invatat acel minim , MINIM de , patru ani cat dura inainte vreme pana absolveai jurmanistica ??? Minim patru ani plus probabil , inca pe-atatia in care singura-ti ocupateie ca tanar jurnalist era , strict s a faci comisioane pentru …bastani din redactie , pentru jurnalistii consacrati si…cel mult sa scri niscai necrologuri sau….anunturi pentru recuperarea unor catzei pierduti , iar daca aveai norocul s a poti sa scri ceva despre un incendiu la un tomberon , te considerai mai ceva decat Pamfil Seicaru . Aia …aia erau jurnalisti ! Astia…” fatucele ” astea in special , vorba lui Florin Piersic : ” doua buzisoare , doua tzatisoare ” iar in rest , seci la minte ! Avea dreptate Isus atunci cand a spus : ” fericiti cei SARACI IN DUH caci , a lor va fi imparatia cerurilor „. Aia , ” jurnalista ” , este fericita si , probabil ca viseaza deja la imparatia cerurilor caci , pana la un Pulitzer….mai va ! 😦

  • Adevăr grăiești, Mariane. Așa era în redacții pe vremuri. Și existau ședințele de redacție, și ”capul limpede” care citea toate textele ca să găsească erori pe care ceilalți nu le văzuseră. Și rar scăpa o greșeală de tipar, deși literele de plumb drum de întoarcere nu mai aveau, iar acum, când intri cu un click pe editare și îndrepți lucrurile, literele mâncate, virgulele lipsă ori în plus, se lăfăie ca șopârlele la soare.

 6. Cristi zice:

  Felicitari pentru expunerea succinta!
  Renata ( de fapt pentru mine, Doamna Carageani), Va multumesc ca existati, si ca mai puteti spune lucrurilor pe nume! Felicitari
  De la un amarat de absolvent de Biochimie si Chimie Biologica, la Nottingham in uk 🙂

  • Domnule „amărât de absolvent”, și eu vă mulțumesc că treceți prin Gară!
   Și acum să lăsăm domnia, că mă simt și așa de o mie de ani!
   Deci, Cristi, mă cheamă Renata.
   (klaus îmi zice „ren”, că ne cunoaștem de… cred că la anul facem 10 ani. Sper că ailaltă babă, Zâzania, citește comentariul ăsta și pregătește afinata aia cu care ne amenință de când o știm.)
   Revenind la subiectul nostru: multe șuturi mi-am luat în viață de la spusul lucrurilor pe nume. Nu e cea mai sigură cale de urmat. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s