D’ale Prăvăliei, pe seară

Ieri seară, pe strada Colței, a fost nino-nino. A venit mai întâi o salvare de-aia roșie, pe care scrie S.M.U.R.D., care a atacat corect sensul de mers, dinspre  Hristo Botev spre bulevardul I.C. Brătianu și s-a înțepenit două numere mai sus de Prăvălie. S-a cățărat pe trotuar și-a rămas acolo , rostogolind luminile girofarului ca la Bâlci, unde se aleargă ledurile la intrarea în Tunelul Groazei. A ieșit mama lui Puck.  Mama lui Puck a ieșit prima, în papucii ei din piele de oaie cu blăniță, cu mâinile-n șold, cu ochii în sus.  Puck era, cred, sub masă, în bucătăria de la etajul doi. Puck e atât de bătrînă, surdă și obeză, încât micile evenimente asurzitoare ale străzii care se desfășoară după prânz, nici n-o sperie, nici n-o plictisesc. Pur și simplu le ignoră. E o cățea atât de bătrână și bolnavă de inimă, încât singura ei bucurie e normalitatea plictisitoare. Și friptura de vită.
Au mai ieșit cîțiva vecini, la balcoane. Și tot atâția în stradă. Așa cum erau,  în pijamăi, în treninguri, în pantaloni scurți. Soarele încă făcea umbră pământului pe-o juma’ de stradă, ca și ei.
A ieșit și mama lui Romeo, deși Romeo e mort de doi ani aproape și, pentru ea, orice s-ar mai întâmpla cu adevărat nasol pe stradă, e doar un ecou al propriei dureri, o confirmare că nenorocirea îi paște și pe cei care n-au motan.
La douăzeci fără douăzeci a intrat, pe contrasens, mașina de pompieri. Care și aia clipocea din becurile speciale, chiar dacă oprise.
Practic, strada Colței era asediată de două instalații luminiscente care se adăpau de la baterii auto, trei pompieri se deplasau fumând  și râzând către mijlocul scenei și ăla a fost momentul în care farmacista a ieșit din Prăvălie, să vadă dacă iese fum de undeva, dacă trebuie să încuie și să fugă sau trebuie să dea o mînă de ajutor cu apă oxigenată și rivanol.
Cică s-a liniștit când i-a văzut pe pompieri mergând agale, cu țigara între buze.
Puck era vie, sub masă, molfăind ceva, Romeo e mort de doi ani, nicio nenorocire nu-l putea atinge. Mica dubă roșie rula pe capotă lumini, tot așa făcea și mașina de pompieri. Ambele în liniște.

Un sfert de oră mai târziu, pompierii și smurdiștii vârau în ambulanță, pe un scăunel împletit din mâinile lor, pe cretinul ăla obez și bolnav de inimă care, când se îmbată, nu se mai poate ridica de jos.

Farmacista s-a dus înapoi în Prăvălie, să numere banii. Mama lui Puck s-a dus să-i mai dea ceva de molfăit lui Puck. Mama lui Romeo s-a întors  pe canapea, în fața televizorului, la telenovela ei preferată care-o face să plângă după Romeo.
Nițel mai tîrziu s-a făcut noapte de-a binelea pe strada Colței. Și toată lumea era bine. Cu morți, cu vii, cu beuți…

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la D’ale Prăvăliei, pe seară

 1. domnuio zice:

  Mi-a plăcut onomatopea 🙂
  …sper că „obezică” îi va plăti lui „smurdel” transportul special !

 2. radu zice:

  Am vrut să vă comentez la post dar nu e nevoie de coment. Nu e, firesc. Așa că dacă am coborât în gară, am adus ceva care să consume mai multe țigări: https://www.youtube.com/watch?v=IhqqZN0H7CI

  • Mulțumesc pentru muzică, Radu! Ai gusturi boeme, cred că altfel nu pot numi bunul gust muzical.
   Și mulțumesc de comentariu. Pe bune, tușant!… Dacă tu zici că nu e nimic de zis, înseamnă că e bine.

 3. sorin zice:

  s-ar putea face si un film. cu pompieri fumand in exercitiul functiunii… 🙂

 4. Doamne, cit m-ai speriat, Renato, cu NINO, NINO asta al tau. Credeam c-a venit Iliescu pa Coltei, si-mi ziceam: Deja e groasa, frate!
  A trebuit sa biau un pahar, sa ma linistesc! Instant m-am simtit alt om! Si …

 5. clujanu zice:

  Trecui, ca de obicei, prin gară.Am retinut:

  „Soarele încă făcea umbră pământului pe-o juma’ de stradă, ca și ei.”

  Mă bucur ca am trecut!

 6. Pingback: D’ale Prăvăliei. Coada. | Gara pentru noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s