Unde se sfârșește România

România se sfârșește la Marea Neagră.
Am fost acum două săptămâni să văd Marea Noastră, după ce n-o mai văzusem de șaisprezece ani și am avut sentimentul ăsta, că România se termină cu gărdulețul de fier alb, prin care țâșnește rugina.
Lumea Cealaltă nu începe brusc. E o zonă tampon, stânci înverzite și stabilopozi în care se îmbrâncesc valurile sau doar le ling, cum linge capra drobul de sare.
Ruina Cazinoului nu e pe teritoriul nostru. E cu stabilopozii și cu pietroaiele, la între Lumi.
Țara noastră se termină în fața Cazinoului, cu o fată în rochie de voal caisiu, căreia prietena ei, în blugi și adidași, îi face zeci de fotografii – cabrată, cu burta suptă, cu sânii în vânt și mâinle răsfirând trena rochiei; cabrată, cu burta suptă, cu brațele ridicate deasupra capului într-o întinsoare languroasă; cabrată, cu burta suptă, cu mâna dreaptă sprijinită în gărdulețul de fier alb și ruginit și cu stânga în șold -, un portofoliu pentru feisbuc sau pentru viitorul ei de fată frumoasă.

Vântul bate dinspre mare, destul de furios. Zeci de cupluri se plimbă la limita de est a României și se uită la fata în rochie de voal care-și face niște poze atât de ridicole, încât oamenii se controlează: nu întorc capul după ea.

Ceva mai spre nord, o babă, tip fostă rusoaică frumoasă, stă pe o bancă, ține un microfon în dreptul gurii și cântă Ave Maria.  În stânga ei e o cutie de carton pe care scrie Murfatlar.  Depun cinci lei. Baba zice „Mersi!” și mulțumescul nu se aude în microfon. Baba nu e live. O valiză cu leduri cântă Ave Maria, în locul ei. Live sunt căciula ei rusească, fularul mov și bocancii de munte.

Să vă spun  ce era mai departe, mergând spre nord?
Era Portul Vechi. Ambarcațiuni de lux și mici vase de pescuit ruginite. Pe care niște slugi făceau curățenie.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, aminriri, apucături proaste la români, strict autentic, Uncategorized, ştiri de neştiut și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Unde se sfârșește România

 1. Cruella Devil zice:

  Parafrazand o poeta care spunea ca ‘amintirile nu o sa mai doara cu delir delicat de culori” restul sunt detalii……! Pacat!
  O ZI MINUNATA CU IUBIRE SI CU DARUIREA EI!

 2. clujanu zice:

  Da,am si eu aceiași senzație. Romania se sfărșește!

 3. Cârcotaşu zice:

  Brrrrr! Păi şi chiar nu face nimeni nimica? M-aţi aşteptat pe mine?
  Apr 11, 2016 Gara pentru noi
  Zece zile?!
  ZECE????
  Io zic să mai reflectezi.

  Ce era aşa de scandalos la cifra ZECE? Ui’ că mai e până trec. Revin, acum sunt prea zăpăcit! 😳

 4. Cârcotaşu zice:

  E o imagine apocaliptică. Acolo nu-i numa’ o babă rusoaică, sunt multe altele, mai ales una evreică, una finlandeză etc.
  Întrebarea ar fi: unde sunt Constănţenii? Ei aleg, tot aleg, da’ ce dracu’ tot aleg? Pe ei îi doare-n pix de Cazinou. Asta e durerea. Asta vor ei şi noi n-avem nicio putere de a-i trezi. Sigur, dacă se-apucă cineva să facă ceva, DNA-u’ e pe fază. Şi DNA-u’i lăudat, orice-ar face. Se mai găseşte câte unu’ din noi să observăm. Încă!

  • Cazinoul arată tot atât de rău ca un cerșetor care-și expune un membru amputat. Stârnește milă și oroare. Dacă Mazăre ar fi sacrificat un carnaval, două, hai, trei, ar fi avut bani să-l renoveze. E angajată o firmă de pază care interzice curioșilor să intre în Cazinou. Nu protejează Cazinoul, ci viețile oamenilor. Înăuntru se văd grinzi căzute, găuri în plafon…
   E de nepovestit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s