D’ale Prăvăliei

Azi ploaia mușca din geamuri ca un câine de-ăla, înnebunit de frica bătăii, care s-a învățat să-și arate colții la orice mișcă: om, roată, frunză.
Nu mai știu ce făceam. Cred că băgam o factură. Ajunsesem la niște pastile de supt, pentru contra durerilor în gât și mă gândeam că trebuie să-ți crape gâtul de durere ca să ieși pe-o asemenea vreme să cumperi niște dropsuri care conțin nimic, adică miere și lămâie. A, să ne-nțelegem! Mierea și  lămâia fac foarte bine la gât, dar câtă miere și câtă lămâie poa’ să conțină o bomboană nițel mai obeză ca un mentosan, de pe vremuri? Vax-albina-crema-puca – vorba lui Dem Rădulescu.
Și intră o babă. Și zice:
–  Doaamne, ce bine că vă găsesc!
De câte ori zice o babă ”Ce bine că vă găsesc!”, eu mă-ntreb ce mutră ar face patronul dac-ar auzi-o.
Mă ia de mână. Nu mă-nnebunesc după genul ăsta de contact, mai ales în sezon de gripă, dar n-am tras mâna înapoi. Am lăsat-o  inertă pe tejghea.  Baba avea  pălărioară  și fular de lână tricotate, crem. Se vedea că-s tricotate de niște mâini foarte pricepute. Parcă mi-am amintit pălărioara și fularul. Noiembrie trecut. Ploua mai cu vână. Una din zilele alea în care, dacă-ți intră doi, măcar amortizezi factura la apă rece pe săptămâna în curs.
–  Am vrut să vă mulțumesc, zice baba.
–  Pentru ce? – întreb eu.
–  Că m-ați trimis la dermatolog. Era cum ați zis. Era de rău. Era cancer. M-a operat imediat.
Îmi pune o foaie A4 în față. Îmi pun ochelarii și mă uit mai cu atenție la ea, nu la foaie. Acum mi-o amintesc: avea o conopidă de culoarea pielii, teșită, în fața urechii stângi și-i cumpăra cremă de gălbenele. Tumorii, vreau să zic.  Și am rugat-o … De fapt m-am burzuluit la ea, să se ducă la un dermatolog, dacă se poate, ieri. A plecat cam scârbită de situație, că s-a ajuns la halul la care nici măcar o cremă de gălbenele nu mai poți cumpăra liniștit.
Pe urmă m-am uitat la foaie. Am citit-o atent și, recunosc, n-am înțeles dacă baba a ajuns la timp sau prea târziu la operație. Erau acolo niște detalii de morfo-patologie care mă depășesc.
–  Ei? Cum e?
Aproape că știa că nu e  de  foarte bine, dar  cerșea, de sub pălărioara cochetă, un bine.  Am zis:
–  Nu știu. Întrebați-l pe doctor, când vă duceți la control.
A dat din cap, în semn că e de acord. A zâmbit, dar toate ridurile ei de bătrânețe plângeau și pălărioara aia șic nu mai avea nicio putere.

Reclame
Acest articol a fost publicat în apucături proaste la români, d'ale Prăvăliei, experimente, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la D’ale Prăvăliei

 1. zazania@gmail.com zice:

  Mai, Principesso-carevasazica-pai nu invatasi la scoala (vietii) sa nu empatizezi cu bolnavul ca te dilesti inainte de vreme?!

 2. psi zice:

  eu cred că știa în sinea ei cât de ”bine” este. voia un strop de atenție doar.
  și să-ți mulțumească. 🙂

 3. Și eu cred că știa, dar spera să îi contrazici temerile. Clar că avea încredere în tine și ar fi vrut să îi dai o veste bună. Și te-a citit și acum…

  • 😦
   I-am zis lui psi, mai sus. N-am fost capabilă.
   Am o prietenă, doctoriță, care ar fi putut să-ți aleagă orice specializare (note mari). A ales imagistica. Am întrebat-o de ce. A zis: fiindcă nu trebuie să-i comunici pacientului nimic. Îi dai ecografia cu interpretarea în plic, se duce cu ea la specialist…
   Mi s-a părut nițel cinică. Acum îi dau dreptate.

   • Da, e procedura corectă. Nu știu cât de uman e să-l mai fierbi pe bietul om până ajunge să-i fie interpretat de specialist. Uneori teroarea așteptării e mai rea decât boala în sine.

 4. clujanu zice:

  ce să facem; memento mori!

 5. klaus zice:

  🙂 (zâmbet tâmp)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s