Moșu’ ăla care n-avea palton astă-iarnă

O vreme, ca să-l putem identifica – fiindcă a venit, a cerut, n-aveam, am comandat, o să vină  mâine – i-am zis Moșu-Fără-Palton.
(E mai simplu să-ți poreclești pacienții decât să-i întrebi cum îi cheamă. Uite, pe Doamna-Cu-Sprâncenele-Rase o cheamă Stănescu. Stănescu o cheamă și pe soția lu’ Dom-Stănescu, vecinul Prăvăliei. Numai că nevastă-sa e cu mult mai bătrână și are alte probleme de sănătate decât Doamna-Cu-Sprâncenele-Rase, așa că n-are sens să dai numitor comun un nume de familie, că te încurci.)
Bine. Asta a fost o paranteză absolut aiuritoare și oarecum inutilă.
Să revenim la Moșu-Fără-Palton.
A început să ne viziteze astă-iarnă, când era o găleată de grade sub zero și el venea într-o cămașă, trei pulovere, sacou de tergal și fular.
Ce-ți zici, când îl vezi așa?
Ori e amărât, ori e dus cu pluta. Ori n-are palton, ori n-ascultă buletinul meteo, care se dă și la radio, și la televizor. De cumpărat, cumpăra ceva. Oricum, cumpăra ca oamenii care-și permit palton și televizor. Ba, ca să fiu foarte exactă, cumpăra ca unul care știe ce cumpără și era limpede că își face calcule pentru 30 de zile, ținând cont de posologie și de numărul de hapuri din cutie.
Băi, până la urmă, am decis că nu e dus cu pluta. Nu știu cum am dedus asta. După topica frazei, după dicție, după privire… Ah, da! Nu mai aude foarte bine. Trebuie să i te adresezi ca și cum s-ar afla la o sufragerie de bloc comunist distanță de tine  și mai vorbește și radioul.
Dar n-are palton.
Chestia asta, că ori n-are, ori nu poartă, că nu-și dă seama că ar trebui să-l poarte, ne-a îmbolnăvit. De curiozitate.
Și l-am tras de limbă. Și am aflat că-l cheamă Gabriel Gheorghe. Are 83 de ani și a scris douăzeci și ceva de cărți în care încearcă să demonstreze că leagănul civilizației și al limbilor europene e în arcul intracarpatic. Face, măcar odată pe lună o cumpărătură de la Prăvălie și interviul continuă…
Mulți nebuni ca el! Paveli Coruți și tot restul.
Dar citesc acum una dintre cărțile pe care ni le-a dăruit și, chiar dacă mă pun Gică-Contra contra Moșului-Fără-Palton, tot trebuie să recunosc: nu putem trăi fără un picuț de sare. Chimicește vorbind…

Ăsta e Omul-Fără-Palton.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, aminriri, d'ale Prăvăliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Moșu’ ăla care n-avea palton astă-iarnă

 1. Drugwash zice:

  Douăzeci şi ceva de cărţi?! Oare cine l-a susţinut în halul ăsta şi pentru ce motiv? 🙄

 2. domnuio zice:

  Io cred că Moșului-Fără-Palton i se rupe în paișpe de ger și frig
  cu preocupărele ce le are nu poate fi altfel

 3. clujanu zice:

  Poate nu chiar cărți dar niște studii, poate. Pe vremea cand aveam fo 23 de ani și mă ocupam de astronomie era un moșulică care scrisese un studiu in care susținea că Pămăntul se invărte in jurul Soarelui pe o orbită circulară dar Soarele executa o miscare sus-jos. Matematic/geometric iese aceiași miscare! Dar mi-a plăcut mult faptul că mulți nu ințelegeau că teoretic poate fi adevărat și nu se schimbă nimic in Universul nostru.

 4. Nu i-ați schimbat nickname-ul acum, cu restul de informație?

 5. Cârcotaşu zice:

  Mulți nebuni ca el! Paveli Coruți și tot restul.

  E, e, e! Pavel Coruţ nu e un erudit, ce-a scris el se cheamă „SF”.
  „Omul fără palton” nu face literatură, el nu exprimă nicio părere proprie, citează numai surse străine, cercetători americani, suedezi, francezi, germani, unguri. Singura asemănare cu Coruţ ar fă că acesta din urmă l-o fi citit, pe ici pe colo şi s-a inspirat. În fine, mai ai clienţi din ăştia în prăvălia aia?
  Şi interesantă şi concluzia (Clujanu) referitoare la cel ce susţinea că orbita pământului e circulară, iar combinată cu mişcări ale soarelui, nu mofică realitatea. Aşa şi etimologic, fie că româna are fond de cuvinte provenite de franceză, fie că franceza are cuvinte provenind dintr-o română veche,
  nu schimbă nimic, există un fond de cuvinte comun. Cu asta este toată lumea de acord. Oricum, moşu’ e tare!

  • Pavel Coruț are niște teorii la limita sf-ului și-a paranormalului. Cu ținuturi subterane secrete în Tibet, cu linia secretă care unește sfinxul din carpați cu cel egiptean…
   Da, după ce-l asculți, e tare Moșu. Nu e sclerozat, nu uită nume, ani, ediții. Citează cu ușurință din memorie în latină, franceză, engleză texte pe care le-a studiat.
   E o încâtare să stai de vorbă cu el.

 6. Renato, iti multumesc! Pentru finalul minunat (de plat) al povestii. Sincer, desi nu am deformatii d-astea, cind am citit titlul, mi-am zis, in sinea mea: Offf, precis se termina cu „Ce sa va zic, si-a tras palton! A-ntiia, scindura de brad, fara noduri!” Imi venea sa nici nu mai citesc, pina la capat. Ca stii cum e, daca nu citesti pina la capat, poate personajul – ala bun, vezi bine – scapa. Sau cei doi se indragostesc iremediabil si ghebos, pentru neste amariti da trei anisori. Sau adevarul iese la lumina ca uleiul de maslini, pricina se-arata si ofticosii (la figurat) crapa, rozindu-i pizma ecsagerat! Ori nimic din toate astea. dacit ca ce nu stii nu te doare!
  Da’ me-am facut un coraj barbatos si am citit pinla cap. Si bine am facut
  Mindru mi-s de mine, fute-m-as, cum zicea ditai directorul unui institut de cercetari in care cu onoare am trudit o vreme. Onoare muncii, adica!

 7. Rodica Marin zice:

  Daca natiunea romana va mai exista peste vreo treizeci de ani, si daca si domniile voastre, cei care, in ciuda educatiei superioare (muzica, farmacie etc) pe care o aveti, vorbiti despre acest erudit in termeni atat de ireverentiosi, veti mai fi in viata, veti vedea ca va fi comparat, ca anvergura, cu un titan al lingvisticii romanesti, B. P. Hasdeu. Evident, pentru dansul va fi prea tarziu. Da, umbla ponosit, fiindca fiecare banut si l-a investit in carti rare si scumpe. Cautati pe net un interviu pe care i l-a luat Corut la el acasa, ca sa vedeti in ce lume traieste acest istoric si lingvist genial, caruia nu i-a pasat de oprelistile puse de regimul comunist, iar acum nici de bascaliosii regimului capitalist. Daca vrei sa imprumuti o carte scrisa de el de la o biblioteca publica, n-o vei gasi, nu apare in serverul central, fiindca boicotul marsav nu cunoaste granite politice sau temporale. Aveti sansa, stimata doamna, sa-l vedeti in carne si oase, pe un om pe care generatiile viitoare il vor evoca, tardiv, cu veneratie.
  A intretine un blog pe care sa-si etaleze limbajul grosolan cine vrea si cine nu vrea incumba, dupa pararea mea, stimata doamna Carageani, raspunderea de a-i pune la respect pe cei care nu cunosc respectul nici macar ca articol de dictionar.

 8. Mugur zice:

  Când trăiești un număr de ani în temnițele comuniste, fie si numai tangențial alături/din cauza lui Petre Țuțea, simți lumea și vremea sub alte auspicii. Dincolo de teoriile dânsului (pe care eu le accept ca fiind reale), omul acesta este deosebit și merită tot respectul.
  Mulțumesc pentru că mi l-ai adus în față, să-l pot cunoaște, fie si virtual.

  • Mugur, bătrânul domn e ceea ce numim „dacopat”. 🙂 Dar lucrează cu bibliografie anglo-americană – alți dacopați.
   Evident, nici eu nu cred, sincer, că civilizația umană s-a născut sub Sfinxul din Carpați. Dar respect crezul unui om care citește mii de pagini ca să scrie două-trei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s