Doamnelor, Domnilor și simpli cetățeni!…

Stați liniștiți la locurile voastre!
Președintele n-a strâmbat din nas la importanța legii privind interzicerea publicitații la medicamente, suplimente alimentare, servicii medicale sau pseudo-medicale, farmacii…
A strâmbat din nas fiindcă habar n-are cu ce se mănâncă legislația europeană și universală în domeniu și e mai cool să zici că nu ești de acord cu o lege autohtonă, decât să recunoști că te uiți, la orice fel de legislație, ca curca-n lemne.

Doamnelor, domnilor și simpli cetățeni,
Marii producători de medicamente, cu adresabilitate strictă către o anume patologie, nu-și fac reclamă la televizor;  invită profesori universitari, specialiști în domeniu, la o cină romantică, mai costisitoare decât cel mai scurt clip publicitar pe tv. Niciun doctor, pe lumea asta, nu face prescripții în baza a ce i-a întrerupt filmul pe micul ecran. Reclamele alea cu dezinflan gât ( o fi de la flanea pe gât, că doar nu de la inflamație!) se adresează exclusiv prostimii sărace , care ocolește vizita la doctor și sfatul farmacistului fiindcă deja plătește la firma de cablu, care-i dă și factorul X, și te cunosc de undeva, adică îi dă tot, inclusiv telenovele și sport – de ce nu i-ar da și automedicație?!
Și, în logica ultimului paragraf, trebuie să admitem că mult-iubitul președinte al țării ne vrea proști și auto-medicați, după ureche, de la radio și televizor.

Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, d'ale Prăvăliei, mizeria umană, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Doamnelor, Domnilor și simpli cetățeni!…

 1. Stiu ca in alte tari europene nu poti sa iei nici macar o banala aspirina din farmacie fara o recomandare medicala. Si mor de ciuda cand ma gandesc cate babute dau jumate din pensie pe niste leacuri chinezesti vazute la televizor in reclame in care alte babute spun cum nu mai puteau nici sa dea mancare la gaini din cauza reumatismului iar acum umbla sprintene „ici-colo”. Sau cate mamici dau fuga sa-si indoape copiii cu nurofene si strepsisuri bune-bune fiindca au gust de fructe, de parca ar fi desertul preferat.
  Acum ceva ani am descoperit ca socrul meu isi trata artrozele cu niste medicamente pentru guta, ca i le-a recomandat un vecin, cica lui i-au facut tare bine la picioare; iar soacra-mea voia sa-i luam un kosmodisc, poate il ajuta, desi el e hemiplegic dupa accident vascular. Asta e publicul tinta al reclamelor TV.

  • Dacă n-ar fi foamea așa de mare, Adelino, și aș putea să le zic colegelor mele că, pe motiv de principii și etică nu ne luăm salariul luna asta, eu pe toți pacienții care s-au tratat cu kosmodisc, cu unsoarea cu care s-a uns Florin Zamfirescu într-un articol publicitar și cu alte woodoo-leacuri, i-aș mâna înspre de unde-au venit, de nu s-ar vedea. Dar, pacientul nostru, stăpânul nostru!

 2. Drugwash zice:

  Poate că pare crud ce spun dar trebuie cumva să scăpăm dracului de proşti. Nu numai la nivel naţional ci şi internaţional. Problema e că după aia trebuie să scăpăm şi de ăia răi, ceea ce e mult mai greu, dacă nu imposibil.
  Altfel prostia o să prolifereze, media IQ-ului mondial va scădea dramatic iar puţinele genii ce vor apărea se vor sinucide pur şi simplu din scîrba de a trăi într-o lume imbecilă.

  • Da. Sunt de acord. Pro;tii să se trateze cu televizorul. Nenorocirea e că nu dispar. Ajung la doctori și pe la farmacii în situații imposibile. Și primul imbold e tot ăla vechi, să-l repari, nu să-l pedepsești că e prost.

   • Drugwash zice:

    Păi da, ghinion! 🙄 Că la ei se aplică vorba „prost să fii, noroc să ai”. 🙂

    No, vezi de ce omenirea merge tot de-a-npuboulea?! 😐

 3. papagigli zice:

  Interesant, eu credeam ca Iohannis e botoxat, ca prea afiseaza aceeasi mima neutra lipsita de expresivitate si zvinc. 😆
  Si aici sunt reclame medicamentoase cit sa te otravesti o tara-ntreaga si poate ca unii le si cumpara. Nu stiu. Dar daca esti suficient de timpit incit sa ingurgitezi medicamente televizate, fara a consulta un medic, atunci consider c-o meriti. A propos, pentru timpeala or fi existind pilule? 😉

 4. Cârcotaşu zice:

  He, he, he! Sunt curios câţi din cei ce sunt aşa categorici împotriva reclamelor la medicamente, vin la farmacie cu reţetă pentru Nurofen. Nu musai Nurofen, da’ aşa, pen’ d’ezemplu! Ai văz’t f’unu, Renata? 🙂

  • Deocamdată trebuie, urgent, să-i răspund lui Cârco, fiindcă mă roade:
   1. Dacă reclamele la orice pot fi mincinoase dar benigne, de pildă că tigaia X nu lipește și că detergentul Y îți ia arsura de pe tigaie cu mâna, la suplimente și medicamente publicitate pe tv, minciuna e dăunătoare sănătății. Deci: dacă textul publicitar, pentru niște ovule care nu sunt medicament, fiindcă conțin foaie verde – foi de viță – mi-a ieșit o bubuliță, zice că scapi de candidoză vaginală cu ele, e de amendat firma care le comercializează. Și de suspendat reclama. Fiindcă nicio gălbenea nu vindecă o infecție fungică, virală, bacteriană..
   2. Efectul nociv al reclamei la Nurofen, care se eliberează fără prescripție medicală, conform legislației, e că nu se spune că conține ibuprofen, o substanță antiinflamatoare pe care o găsești în cel puțin 5 produse identice, cu nume comercial diferit. Atacul, în cazul Nurofenului, nu e la sănătatea pacientului, ci la buzunarul lui.
   3. E dreptul vostru, al pacienților, când vreți să beneficiați de un sfat farmaceutic dar pe ecuson scrie asistent de farmacie, să solicitați în mod expres să vorbiți cu farmacistul prezent pe tură. Aveți dreptul să cereți ca această discuție să aibă loc în spațiul de intimitate. Care e o încăpere obligatorie, conform legislației. Aveți o mulțime de drepturi, dragi pacienți, pe care nu le folosiți. Preferați să vă așezați, când se crapă de ziuă, la coadă la farmacia din tei, fără să vă întrebați cum de se vând acolo medicamente la juma de preț?

   p.s.: toată stima și aprecierea profesională pentru asistentul de spital sau policlinică! Fără el, actul medical n-ar putea să se producă. Dar asistentul de farmacie e o relicvă comunistă, inutilă, e omul care vinde ceaiuri și vitamine și nu are voie să se atingă de medicamente, conform aceleiași legislații în vigoare. Pe vremuri, când farmaciile, toate, preparau rețete, asistentul era absolut necesar în laborator, la făcut rivanol, apă oxigenată, la diviziuni de comprimate – câte zece la pliculeț… Dar acum e un simplu vânzător de cutiuțe pe care e bine să nu-l întrebi nimic legat de sănătate, că e complet străin. Și nevinovat.

   • Cârcotaşu zice:

    Ei, da, sigur că aşa e, da’ cine din cei care intră intr-o farmacie ştie de drepturile pe care le are? Cine ştie de spaţiul ăla de intimitate? De regulă o fi, da’ undeva în spatele vitrinelor, unde nici prin cap nu-i trece pacientului că ar putea intra. Probabil că regula există, dar n-am văzut să se aplice, farmacistul e inaccesibil în spatele unei uşi aflată în spatele ghişeelor, la el are acces numai vânzătorul. Eu n-am nicio vină la chestia asta. Altceva, la unele farmacii se poate citi ecusonul oficiantului, dar la altele textul cu numele şi calitatea sunt tipărite cu fonturi de 8, de-ţi trebuie un binoclu să-l poţi citi! Altfel mie mi-e jenă să cer explicaţii despre ce-i scris pe acel ecuson. Ştiu cum e cu ibruprofenu’, am şi spus că-i doar de-un exemplu, puteam să spun Paduden, Paduden Forte sau de-a dreptul Ibuprofen, Ibufen sau altă denumire comercială. Sigur, pentru „medicamentele” care conţin foaie verde laba gâştii, reclamele mincinoase ar trebui să dispară, dar cele utile, zic eu că nu. Oricât am fi de ipocriţi, după o vârstă, pentru o durere de cap nu ne ducem la medic ci practicăm automedicaţia. Unele le învăţăm din antecedente, iar altele din reclame. Documentarea pe net e foarte simplă şi eu unul pot, ştiind fix care-ar fi contraindicaţiile (bolile de care sufăr), alte tratamente pe care le urmez, să apreciez dacă produsul cutare mi s-ar potrivi sau e contraindicat. Nenorocirea e că accesul la medicamentul prescris se face exclusiv prin medicul de familie, care e uneori inaccesibil, în orice caz greu de abordat.
    Am un exemplu de azi, am făcut rost la mâna stângă, încheietura şi două degete de o artrită (evident reumatoidă), diagnosticată-n urma unei radiografii, care mă supără cumplit în ultima vreme. Am cerut în farmacie ceva pe bază de ibuprofen. Tot ce mi s-a oferit era de 200 mg. În schimb mi s-a recomandat în schimb Naldorex de 275 mg, pe care l-am cumpărat. Ajuns acasă am citit prospectul şi am descoperit că e complet contraindicat să iau aşa ceva pe motiele: 1. Insuficienţă cardiacă, 2. diabet, 3. tratament cu anticoagulante, Sintrom, 4. tratament cu diuretic, Furosemid. Ceea ce nu mi s-a mai întâmplat, am apucat să iau un comprimat. Cât am citit prospectul, durerea mi-a încetat ca luată cu mâna. Acum aştept să mă ia gaia, dar se pare că n-are şanse.
    Legat de asta îmi pun eu o întrebare: Bine, bine, reclama mincinoasă e atac la buzunarele noastre. Dar cât de mincinos poate fi prospectul unui medicament, cu efectele adverse? Ştiu, e vorba de procente 1 la 1000, 1 la 10.000 şamd. Da’ pe mine cine mă luminează? 🙂

 5. Cârcotaşu zice:

  PS – Şi m-am prins că nici farmacistu’ n-am cum să-l întreb, că pe un’te mişti toate-s asistente, farmacista stă-n birou, coordonează cică, da’ nu apare la ghişeu! 😯

  • Cârco, tu în loc de bună ziua, când intri în farmacie, să zici „Iau sintrom!” Antiinflamatoarele cresc efectul sintromului. Dar naproxen 275 mg nu comportă un risc major. Ia numai la nevoie, nu face cure.
   În principiu, antiinflamatoarele nesteroidiene, din orice clasă, cresc efectul anticoagulantului și scad efectul antihipertensivelor. Și sunt ușor hipoglicemiante.
   Ai o combinație tâmpită de afecțiuni care limitează foarte mult posibilitatea de-a adăuga la tratamentul cronic și alte medicamente.
   Prospectul nu e mincinos. E făcut pe bază de statistică. Și regulile OMS obligă producătorul să treacă toate reacțiile adverse, chiar și pe cele1/100000.
   Necazul cu cititorii de prospect e că își autoinduc simptomele descrise la ef. secundare.
   Cel mai sigur e să-i dai doctorului tău un telefon. să-l întrebi ce să înghiți pentru…., amintindu-i ce medicație ai deja.

   • Cârcotaşu zice:

    Renata, da, o să ţin cont de recomandările tale. Mărturisesc că, deşi nu-s venit cum se zice „cu pluta pe conductă”, n-am avut habar de ceea ce-ai numit drepturile pacientului în farmacie şi obligaţiile farmacistului. Informaţiile astea nu le poţi găsi nicăieri. Sigur, despre reclamă în general se pot spune multe, doar că personal, dacă aş fi văzut vreo reclamă la Naproxen nu ţi-aş mai fi povestit despre păţania de ieri, de regulă când o reclamă revine cu o oarecare frecvenţă, caut produsul respectiv şi mă documentez destul de temeinic.
    Am citit deunăzi că-n Australia a fost interzis la comercializare Nurofenul, tocmai pe motiv de reclamă exagerată şi o mare varietate de indicaţii, Nurofen răceală şi gripă, Nurofen pentru X, Nurofen pentru Y, când de fapt substanţa activă e una şi aceeaşi!
    Da, interesant peronul din Gara asta pentru noi, motivul pentru care-mi fac plimbarea zilnică pe aici.

 6. ALM zice:

  Citind articolul, mesajele şi dialogurile mi-am dat seama că sunt un prost norocos! Precum Gerula, „în nemernicia mea, ca un câine turbat, am muşcat mâna” celor care mă sfătuiau de bine! M-am autotratat atunci când „medicul de familie” (ce nume pompos cu pretenţii absurde) m-a trimis la medicul specialist care, pentru o claudicaţie intermitentă, m-a trimis la cuţit. Că altă soluţie nu există! Altfel, pot să-mi iau adio de la picioare. Mi-am luat adio de la recomandare şi m-am autotratat cu infamele „suplimente” (naturale, naturiste, placebo etc). Să vezi drăcie, de unde nu puteam să merg 100 de metri fără nişte crampe atroce, după prima lună de „tratament” distanţa a crescut cam de vreo cinci ori şi, la sfârşitul curei, aproape uitasem de problemă. Ce chestie! Cu un IQ la genunchiul broaştei am reuşit să fac curioşi (dar degeaba) câţiva medici: cum, mai aveţi picioare, mai trăiţi? Nasol nu?
  Citind mesajul Cârcotaşului mi-am dat seama că sunt un opis al complicaţiilor diabetului, un individ care, împotriva tuturor prezicerilor, continuă să aibă analize acceptabile (unele care lasă visători medicii alopaţi), merge oricât e nevoie şi, dacă n-ar fi uzura corespunzătoare vârstei, ar putea să spună că încă se încadrează în eşalonul superior. Baftă chioară!

  Apropo de prospectele medicamentelor. Dacă n-ai internet şi acces la un medic adevărat, poţi citi prospectul unui medicament doar după ce-l cumperi. Că e băgat adânc în ambalaj şi sunt puţini farmacişti dispuşi să asculte lista suferinţelor şi să-ţi dea sfaturi pertinente! Şi asta doar dacă nu ai în spate o coadă formată din oameni nervoşi …

  • Cârcotaşu zice:

   Domnule, am avut şi eu necazuri cu diabetul, am apelat şi eu la suplimente şi pot zice că am ajuns la o stabilizare din care medicul nu mai înţelege mare lucru. După ce am avut hemograma glicozilată şi 10,5, acum o menţin între 6,8-7,2, că la ultima vizită mi-a declarat (medicul) la fel ca olteanul când a văzut girafa, că aşa ceva nu există! O oarecare claudicaţie intermitentă mă cam supără şi pe mine, nu în măsura în care v-a afectat, oricum însă neplăcută, chiar deranjantă. De aceea vă rog spuneţi-mi şi mie la ce suplimente aţi apelat de aţi ajuns la rezultatul de care vorbiţi. Mulţumesc.

   • ALM zice:

    Stimate domn, vreau să vă amintesc că nu există boli, există bolnavi. Cu alte cuvinte ce a mers la mine nu este obligatoriu să meargă şi la dvs.

    În primul rând am urmat tratamentul indicat pentru „Formula FLOW”. Şapte luni! Deoarece nu am obţinut rezultatele scontate 100%, după alte trei luni am repetat procedura. Cam scump dar a meritat!
    http://www.farmacia-naturista.com/formula-flow-bypass-stent-nutritional-provita-nutrition.html?gclid=CJaww_eRosoCFasEwwodTowGBA

    Apoi, pentru întreţinere consum cu plăcere „Coenzima Q10 dual”, „Cholestatin” şi „Răşină Mumia cu castan”. Vă spun că sunt cam neascultător şi nu pot respecta regimurile nutriţionale prescrise, unde totul este interzis cu excepţia brânzei de „veci”. Că „tratamentele” au fost placebo, că mi-am îmbunătăţit starea de sănătate doar gândind pozitiv, nu ştiu! Ştiu că analizele sunt bunicele, totuşi sunt diabetic, că am colesterolul global sub 180 mg/dl şi trigliceridele sub 150 mg/dl, tensiunea arterială sub 130/80 şi hemoglobina glicată aproape de valoarea normală, o spun hârtiile de la BioTerraMed şi propriile mele aparate (cu excepţia Hb A1c – 38 de lei la Synevo). Glicemia preprandială dimineaţa variază între 80 mg/dl şi 140 mg/dl, în funcţie de masa de seară şi consumul de calorii din ziua precedentă. Asta nu este o problemă pentru un diabetic tip II, „condamnat” să utilizeze insulină, la indicaţia preţioasă a dr. Mogoş. Cine foloseşte insulină ştie că variaţiile astea sunt acceptabile dacă nu te comporţi ca o balanţă analitică asociată cu un cronometru. Dar, în urma automedicaţiei, am reuşit să scad doza zilnică de insulină de la 40 la 20 de unităţi! Consum şi unele medicamente (insulină glargin, Glucovance şi Exforge 10mg/160 mg), că altfel organismul „nu merge”. Dar astea le am prescrise de ceva ani şi n-am curajul să le inlocuiesc.

    La ultimele analize (succesive, timp de cca şase luni):
    – Glicemia <130 (după scăderi succesive ale dozei de insulină)
    – Trigliceride <150 (tipic 130)
    – Colesterol total <170 (valori între 155 şi 164)
    – Hb A1c 7%.

 7. Tara Luipapuravoda zice:

  Nu vreau sa fiu malitioasa, domnule ALM dar vad ca va tratati cu insulina, antidibetic oral si un antihipertensiv redutabil dar „dati vina” pe rasina de mumie :))

  • ALM zice:

   Nu sunteţi maliţioasă, sunteţi neatentă. Cu insulină mă „tratez” de aproape două decenii iar antihipertensivul este ceva mai nou, dar am constatat că pot „să-l sar” o zi, două, şi nu se întâmplă nimic. Analizele erau dezastruoase şi, în acele aproape două decenii, doza de insulină a trebuit să fie crescută mereu, până la 40 de unităţi Solostar zilnic. Acum, după ce am ceva vechime în ingerat răşina Mumie, analizele arată ca în ultima parte a mesajului meu şi doza de insulină este de 20+/-2 unităţi zilnic. O fi vreo minune doftoricescă? Atunci e minunat!
   Să vă spun un „secret”: atunci când eşti disperat că sănătatea se prăbuşeşte şi „medicul” de familie te întreabă „ce să-ţi dau”, înghiţi şi leacuri băbeşti. Ce să fac? Mă apropiu de vârsta fatidică de 70 de ani şi parcă aş mai vrea să iau pensie câţiva ani …
   Am uitat, antidiabeticul oral mi-a fost prescris pentru ca panta descreşterii glicemiei post-prandiale să se accentueze. Pentru acest motiv, iau o pastilă de Glucovance în timpul sau imediat după mesele principale.
   De anti-hipertensiv am nevoie pentru că serviciul mi-a indus o spondiloză cervicală care, din varii motive, se tot inflamează şi-mi scade presiune sangvină la nivelul capului. Se pare (dar aşa este) că chestia aia de la mansardă, comandă inimii să pompeze mai cu spor, ducând (fără tratament) la valori ale diastolei mai mari de 80. De sistola am fost informat că nu trebuie să mă sperii dacă ajunge şi la 160, numai să nu o ţină „langa” prea mult timp.

   Ce trebuie să reţineţi dvs din aceste expozeuri? Că nu sunt sfaturi medicale ci experienţe personale! Povestesc şi, cine este sănătos se hlizeşte, cine este suferind se informează!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s