Infinita coloană a ipocriziei

 

brancusi

Nu-s doi ani de când Dorel spăla cu apă fierbinte, sub presiune, Poarta Sărutului.
Șefu’ de echipă i-o fi zis: bă, s-o faci lună, că te ia mama dracului! Dorel a băgat bari  ca la balamuc. Șefu’ lu’ șef-su de echipă o fi strigat – bă, ai grijă cu architrava! -, dar cin’ să-l mai audă, că vâjâia apa ca Niagara.
Una peste alta, Poarta încă se ține pe pilonii ei, cică mai gălbejită, dar conturul și simbolistica sunt aceleași, dacă se nimerește la vizitat un grup de chinezi mai cu stare și negociază corect și cu cine trebuie, poa’ s-o cumpere, s-o ducă la ei, la Beijing sau direct la Paris, dacă vor să scoată câștig o mie la sută.
Acum câteva zile, președintele tuturor românilor s-a decis să  spele, chiar domnia sa, cu stiloul pe hârtie, rușinea produsă de spălătorul Dorel și   de  Ministerul Culturii care nu prea se-nfige la cumpărat opere brâncușiene pentru patriomoniului național, că sunt cam scumpe. (Da, frate!… Să dai douăzeci de milioane de euro pe Cumințenia Pământului care e, în fond, o piatră, când poți s-o ai pe Cruduța, în viu, toată noaptea, cu două mii, e cam exagerat.)
Și a promulgat decretul „ 19 februarie, ziua nașterii lui Brancusi, sărbătoare națională”.
Încă nu m-am dumirit dacă o sărbătoresc în papuci, în fața televizorului sau la Prăvălie, îngrijind cel mai simpatic pacient țigan al cartierului. (Despre care, doar dacă mor până de 19 februarie, nu vă scriu. Că e un roman!…)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, apucături proaste la români, d'ale Prăvăliei și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Infinita coloană a ipocriziei

 1. domnuio zice:

  Io n-aș da 2000 pe noapte pt. cruduța…
  e cam pipărat

 2. Cârcotaşu zice:

  Hai că şi 200 e exagerat!

  • Ești chitră! Fata merită 200 ca popa! Merită și trei, dacă tace din gură și nu râde, că ar un râs întristător.

   • Cârcotaşu zice:

    Mey, de ce mă faci să mă gândesc la alte alea? Zici tu că merită mai mult de 200? Păi poate doar dacă faci filme porno, că altfel, când stingi lumina, ce mai rămâne? Io oricum nu-i dau nimic, vorba aia, grecu’ e băiat cinstit, n-are bani, nu pune mâna!

 3. Cârcotaşu zice:

  Altfel, şi zi înc-o sărbătoare naţională! Nu mă pot dezşoca. 😯

 4. krantz zice:

  O fi avut şi omu o obligaţie morală. Că dacă nu făcea nea Costică Masa Tăcerii, unde mai făcea el atîta practică?

 5. Care n-am avut noroc! Nu putea s-o amane cu doua zile sau macar s-o decreteze ca tine trei zile, sa pic si eu libera de ziua mea!…

 6. piticigrasi zice:

  Nu prea vad de care parte e ipocrizie,insa mi-e teama ca Dorel sa nu fi fost cel mai putin ipocrit dintre toti : http://piticigrasi.com/constantin-brancusi-ciobanul-fara-oi/

  • Măi, piticulegras, apreciez lipsa ta de ipocrizie. Nu-ți place Brâncuși. Și o zici. E perfect. De-aia arta e diferită de aritmetică, unde, îți place, nu-ți place, unu plus unu egal doi.
   Acuma, întâmplător, cumințenia pământului e chiar genială, după părerea mea, pentru că exprimă o stare umană, o atitudine, o filosofie și sunt înclinată să cred că Brâncuși a avut și mult umor. Dar nu vreau s-o fac pe criticul, sunt alții cu școală pentru asta. Zic că mie îmi reprezintă ceva, cu multe sensuri.
   Brâncuși a ales să spargă tiparele. Au făcut-o și impresioniștii (în pictură și în muzică), au făcut-o și cubismul, și dodecafonismul… Artiștii când „văd” altfel și se exprimă altfel, nu stau să se gândească – bă, peste o sută de ani, o să fie una, Matildica Răgălie, căreia n-o să-i placă ce-am creat eu. Asta nu înseamnă că nu pute arta de impostori.
   Dar Brâncuși, repet, așa cred eu, nu se numără printre ei.
   Acuma te înțeleg și pe tine: ești adeptul căilor bătătorite, nu te aventurezi în nou. Știi bine la ce fac aluzie. 🙂

 7. Acilea m-a avut neamtu’. Puteam sa dau pari ca o sa decreteze ziua lu Johannis Brahms. Sau macar Johannis Strauss, ceva… Ce, nu se merita?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s