De-Ntâi Decembrie

Pâine, apă la doi litri, unt, brânză, două coci-cole mici la sticlă de sticlă, o prăjitura casei, șuncă, țigări. Atât.
Totuși sacoșa trage ca dracu’ de  umărul drept. În mâna stângă zdrăngăn cheile, ca să am muzică, să nu mă plictisesc și-mi târăsc picioarele fără niciun chef, către casă. Pun o gheată înaintea alteia ca o fefebleagă și-mi număr pașii, ca să nu zic că nu mă gândesc la nimic, de Întâi Decembrie.
La pasul 57, sacoșa mi-a alunecat de pe umăr în așa hal, încât îmi vine s-o las să alunece de tot și s-o pun nițel pe asfalt. Popas. Asta și fac. Pun sacoșa pe asfalt și mă uit în jur. Cât vezi cu ochii – blocuri. Bine, și pomi, și mașini parcate câș, cu două roți pe trotuar.
Blocul meu e la încă 50 de pași, pe stânga și, dacă mă mobilizez cum se cuvine, mut cheile în dreapta și salt papornița cu stânga, fiindcă asta e mâna de bază cu care pot să car și strâng degetele pe băierile ei și…
Uite o pisică!
Nu cară nimic. Se cară pe sine, repejor și dansant. S-a oprit la o aruncătură de băț în fața mea și se uită în stânga-sus. Susul unei pisici e discutabil, dar mă uit și eu în sus, până-mi mai trag sufletul. Văd blocul ăla cu patru etaje, ultimul bloc mic, înainte de blocul meu.
La ultimul etaj , cineva a atârnat un tricolor în balcon, ca și cum ar fi pus un cearceaf la uscat.  Și n-are perdele la gemuri.
Îmi înhaț traista, pentru următorii 50 de pași.

Reclame
Imagine | Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, aminriri, apucături proaste la români, cronici, o ţară frumoasă, strict autentic, sărbători și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la De-Ntâi Decembrie

 1. clujanu zice:

  inseamna ca 24 Ianuarie e o zi si mai trista?

 2. Drugwash zice:

  Un PET de bere ‘Noroc’ la 3L (8 lei), cîteva saleuri cu caşcaval (2 lei) şi ochii pe sus la o gaşcă de pescăruşi care, de ani buni, se încăpăţînează să rămînă în zonă, gravitînd în jurul lacului de la sala sporturilor, pe care să bagi pula-n mama dacă mai ştiu cum o cheamă – pe vremuri era ‘Victoria’, acum a cui o fi victoria?

  Băi, şi-o linişte în oraşu’ ăsta de căcat, de-ţi vine să urli doar ca să-ţi dai seama dacă încă mai trăieşti sau ai murit ca ultimu’ fraier, în somn. Da’ nu, nu se poate să fii mort, că vezi drapele agăţate de balcoanele vilelor de „şmecheri” şi ştii că în iad, acolo unde ţi-e locul, nu există patriotism şi naţionalism, ci toţi sînt deopotrivă păcătoşi, egoişti şi egocentrişti. Şi-ţi mai bagi o dată pula în ea de viaţă, ofticîndu-te că n-ai crăpat dracu’ înainte de-a ajunge să-ţi doreşti asta.

  Trăiască pisicile şi motanii!

 3. Cârcotaşu zice:

  Pe 27 noiembrie „klaus” te-ntreba dacă ai Digoxin. După cum ştii, şi eu am fost în nevoie şi am dat sfoară în toată ţara. Aşa se face că am găsit, ba mi-a trimis şi cineva din Spania, aşa că pot ajuta şi eu pe cineva în nevoie cu o cutie. Întreruperea e cumplită, ştiu pe pielea mea, iar când va reapărea, cine ştie? Dacă nu citeşte ce scriu eu acum, contactează-l te rog pe mail şi îndrumă-l să-mi lase o adresă de e-mail la mine să luăm legătura. Numai bine.

 4. krantz zice:

  Ce-ai văzut la ultimul etaj e doar portretul românului rupt în cur.

  • M-am temut că nimeni nu va îbțelege adevăratul mesaj.
   Dar krantz nu scapă nimic printre dinți.
   Da. O fațetă a relatarii ar zice „Da, băi, uite, tot omul amărât e patriot!” Cealaltă zice că amărâtul e patriot fiindcă are mult timp liber, că e șomer, că pune tricolorul în gem așa cum pupă moaște, fără o sinceră credință, dar cine știe: că și ășora care nu cred în superstiții și se poate întâmpla să le poarte pisica neagră ghinion. Și viceversa: îți merge bine dacă nu te întorci din drum și dacă eși cu dreptul din casă.

 5. psi zice:

  dacă io am avut ieri niște triabă cu gheme albe, verzi și roșii se cheamă că mi-a lipsit patriotismul? 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s