Cu piatra-n geam

Ieri, după prânz, telefonul meu a început să spargă geamuri cu pietre. Ăsta zgomot îl face când primesc un mesaj. Cum nu-mi amintesc să mă fi priceput vreodată să setez ceva în el, cred că a fost alegerea – iscusită, de altfel – a companiei de telefonie la care iobăgesc.
Bufnetul bolovanului la impact nu se aude. Se aude numai zdăngănitul de sticlă spartă căzând pe jos, pe marmură sau, în varianta mai sărăcăcioasă, pe gresie. La început chiar mă uitam în jur, panicată, să văd ce dracu a căzut și s-a făcut praf. Scrumiera? Vreun pahar? Sună a pahar de cristal zdrobit în foaierul Atheneului. (Alt loc cu acustică bună, pavat cu marmură  nu-mi vine acum în minte.) Cu timpul m-am obișnuit, nu mă mai uit, dar de tresărit, tot tresar. Apăs pe pliculeț și aflu: că s-a emis factura la…, sau la…,  sau am întârziat cu plata ratei la bancă, sau doamna de la Casa de Asigurări îmi scrie ”Sunați-mă urgent!”…  Genul ăsta de mesaje îmi sosesc mie, așa că am toată stima față de ăla care a considerat că cel mai bun mod de avertizare sonoră e ”geamuri sparte”. Ca să nu fac atac de panică brusc, citind. Să mă spariu treptat, în doi pași: zdrăngănitura de cioburi – pre-panică și conținutul mesajului – panică intrinsecă. Gândire de anestezist, ce mai!

Așa. Deci ieri la prânz compania telefonică și-a aliniat prăștierii sub geam și-a pornit atacul. Înverșunat.  Acuma, deși știam sigur că e doar o simulare, parcă tot nu mă încumetam să umblu în picioarele goale prin casă. După un ceas de urgie, l-am închis, l-am ascuns într-un buzunar, l-am zăvorât în dulapul de haine și  m-am dus să mă culc.
Seara târziu, m-am gândit să citesc ce scria pe cioburi, cu toate că bănuiam. Toți agenții de vânzări cu care lucrez,  tipul care ne repară din când în când centrala de gaze,  compania telefonică însăși,  plus vreo doi inși total necunoscuți  mi-au vârât atâta liniște și lumină în casă, că nici nu știu ce-ar trebui să fac: să umblu pe vârfuri sau să-mi pun mască de sudor?

Cum de nu pricep oamenii ăștia că a transmite același mesaj tipizat către toată agenda telefonică e ca și cum ai da cu un bolovan în geam, sperând că locatarul se va bucura că ai nimerit din prima.

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, apucături proaste la români, sărbători, Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Cu piatra-n geam

 1. ratzone zice:

  jur că și când scrieți un fapt devenit cotidian, o faceți cu aplomb de prozatoare. asta a fost ereu crezul meu la dvs. acum nu dau cu pietre, eu vă spun de ziua asta: răbdare și încredere

 2. Mai bine niste pietre-n geam decat o manea plangareata care tocmai imi tortureaza mie timpanul! Cateodata, mai ales cand e liniste, stau si fac auditie de tonuri si sonerii de mobile ce se aud pe sectie, de la paciente si ma minunez cum naiba pot sa faca asa alegeri: ori Un Liviu Vasilica vaicaret, ori o Nicoleta Guta cu crampe menstruale! Asa ca cioburile sunt o alegere buna, sa stii.

  • Io, ultima oară am fost la un concert pe bune, acum doi ani. Brahms. Un idiot a cântat fără oprire NUMAI Brahms. Slavă Domnului, că în pauză am ieșit în holul mare al Atheneului și se mai auzea din când în când cum se trage apa la WC-ul doamnelor. Nu chiar după fiecare, dar, mă rog, în general,doamnele trăgeau apa. Revin la idiot. A cântat același concert, unul și bun, tot timpul.
   Păi, la mine în Prăvălie, ba ascult Fur Elise, ba Trei Sud Est, ba Teleenciclopedia de pe timpuri, ba niscai Haendel, de-mi vine să stau smirnă până răspunde pacientul la telefon.
   Adevărata cultură muicală se face prin zgomote și prin fragmente din clasici. Ai dreptate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s