Piulița

images6B6R9R6OȘterg 0 ciornă în care era vorba despre o piuliță de bronz pe care mi-a dăruit-o mama când am împlinit juma’ de secol.
Drept să spun, în momentul ăla, al primirii, am fost dezamăgit-amuzat-emoționată. Fiindcă, după ce-ai vâslit cincizeci de ani printr-o viață de care ești cu desăvârșire nemulțumită, dar n-ai încerca o altă variantă din mărunte motive sentimentale – frica inclusă -, te-ai aștepta la un cadou mai baban. De pildă o pereche de ciorapi de șaptezeci  de deni, cu compresie progresivă sau, de ce nu, inelul cu opal al Nășicii, sora străbunică-mii. Femeia aia planturoasă, frumoasă, bogată și analfabetă, care a învățat să scrie și să citească la bătrânețe, după abecedar-ul și citirea claselor primare, ca să se descurce singură, spre sfârșitul vieții. Ca să dea în judecată un chiriaș care-i furase sfeșnicele și tacâmurile de argint.  În anii șaptezeci. Când ea încă purta inelul cu opal  și venea la noi în vizită în fiecare duminică și-mi aducea o cutie de bomboane Vinga.
Dar nu despre asta era vorba în ciornă. Ziceam de piuliță. Că am  pus-o pe raftul de jos al bibliotecii și am lăsat-o acolo, capcană pentru păienjeni,  obiect decorativ pe care îl șterg de praf la Paște și la Crăciun. Și, oricât de grijuliu ai manevra pistilul sau pisălogul ei, tot scoate un sunet prelung, cu reverberații, ca un clopot întors.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în amintiri, sărbători, Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Piulița

  1. krantzro zice:

    Simbolul spiţerului din tine, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s