Ce mai face Spițerul român? Face 1, 40 lei.

mărunțiș Numără. Exact ca pe  vremuri, când număra guttae (picături) de Laudanum (tinctură de opium) ca să prepare o magistrală   contra durerii, acum numără mărunțișul din sertar. Din oră în oră. Că poate a greșit numărătoarea acum un ceas, și s-au strecurat doi bani în plus sau doi bani în minus, bonul ăla de OMACOR – 100,04 lei (preț impus) i-a adus un minus de patru bani, dar tipul care a cumpărat de 160, 40 lei nu și-a luat restul – 10 bani, deci zece bani plus, minus patru bani minus, rezultă un plus de casă  de șase bani și, dacă sunt cinci pacienți în prăvălie, e foarte posibil  să piardă șirul socotelii la bani mă runți și să se pomenească, în nici două ore, cu un plus sau minus de casă de 1,40 lei.
Ce-i rămâne Spițerului de făcut în această situație?
O sună pe contabilă. Cere un sfat. Contabila zice: ”Faceți cassa din oră-n oră!
Spițerul întreabă:  ”Până când?”
”Până vine ANAF-ul în control, ce-i așa greu de priceput?”

Așa se face că acum Spițerul numără la mărunțiș. Și se gândește că pe vremuri număra guttae de morfină, și nu greșea niciodată, fiindcă dacă ar fi greșit…

Acum e vorba doar de-o amendă care-i pune Prăvălia pe butuci.

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, mizeria umană, strict autentic, ştiri de neştiut și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Ce mai face Spițerul român? Face 1, 40 lei.

 1. krantzro zice:

  Şi uite-aşa o să ajungeţi la vorba lu Păunescu: „O să ştiţi dureros ce e suta de lei…” 🙂

 2. klaus zice:

  Cred ca ar trebui sa ma apuce turbarea de fericire! Problemele de fond sunt rezolvate, ANAF-ul trece la detalii. Am auzit pe la tv ca unii inspectori au bagat sub ochii intrebatorului (nu oricare intrebator, important de stiut) legea. Cinci zeci de bani in plus la casa? Inchidem bordelu’ evazionist!
  Bai, inspectori anafisti, sunteti, astia de bagati la paralele legea sub nas, niste tampiti! Sau, mai rau, gunoaie. Eu nu pot sa cred ca unul ca asta poate fi normal. Daca-i exces de zel, e tot nebunie. Daca-i un fel de apropos pentru controlat de a duce involuntar mana la buzunar, e jegosenie umana.
  Ce dracu il opreste pe respectabilul inspector sa fie om, sa vada fondul? Nu am raspuns la aceasta intrebare. Sa fii profesionist e o chestie si de detaliul. Dar privit din alta perspectiva…

 3. klaus, klaus! Se vede că ești un visător. Are casa de marcat niște butonașe/taste cu cifre? Are. Apeși pe 1, pe virgulă, pe 0 de două ori, pe tva și pe total.

  • klaus zice:

   Oi fi, nu zic nu!
   Revenind, daca am inteles bine, in actele contabile poate exista ciubuc la bagi si tva?
   Daca-i asa, nu faci casa la fiecare ora. Bagi fiecare ciubuc in casa atunci cand il primesti :D!

   • klaus zice:

    Erata
    ,,Ciubuc la care bagi si tva”

   • Nu era decât o descriere teoretică. Ceea ce tu numești ciubuc, în cazul nostru sunt 2-3 monede de 10 sau 5 bani.pe care cineva le lasă pentru ca următorul să nu aibă mărunt și să-l ierți. În mod special, dintotdeauna, la noi în prăvălie cumpărătorul e rugat să-și ia ultimul bănuț din rest. Exact așa cum se întâmplă și la Metro sau Sel gros. Tocmai ca să n-aibă impresia că ne-a lăsat ceva. În ochii oamenilor, măcar atât ne deosebește de coafeze, halatele fiind de aceeași culoare. 🙂

 4. Absurd să faceți casa la fiecare oră. Și când aveți mulți clienți? E absurd.

 5. psi zice:

  da, uitasem că şi tu eşti cu casa de marcat.
  dacă tot număraţi, când mai vindeţi de fapt? 😦

 6. Cârcotaşu zice:

  Eu cred că e vorba de o aşazisă grevă de zel. Exclusă prostia sau nebunia. Există intenţia clară de a submina o măsură de altfel normală, aceea cu obligativitatea elliberării bonului fiscal. Sunt interese uriaşe în joc, iar mărunţişul invocat nu-i decât un pretext. Altfel orice om normal, dacă gândeşte, înţelege că lucrând cu bani, e absolut imposibilă coincidenţa monetarului cu indicaţia casei. Este acesta şi unul din motivele pentru care a existat şi există „ritualul” citirii casei la închidere. Altfel totul ar fi simplu, dacă la emiterea unor norme s-ar ţine totdeauna cont şi de posibila rea-voinţă a „organului” de control. Altfel, orice minus în monetar presupune din start o fraudă, dar asta-i paguba paguba patronului, pe el îl priveşte, nu pe funcţionarul ANAF. Un plus poate însemna multe lucruri, nu neapărat evaziune fiscală, dar dacă e să o tratezi aşa, când ai emis norma, prevezi şi posibilitatea de a fiscaliza acest plus. Or, cum bine zice klaus, „ciubucul” nu poate fi fiscalizat din moment ce nu există (nu e prevăzut). În comerţul serios au existat instrucţiuni care prevedeau anumite limite pentru diferenţele existente normal între indicaţia casei de marcat şi numerarul din casă. Funcţie de rulaj, de preţuri etc. Acum nu s-a prevăzut aşa ceva. Am ajuns la nişte absurdităţi inimaginabile: intri într-un restaurant, te-aşezi la o masă, ceri să fii servit şi ţi se emite câte-un bon fiscal la fiecare pahar de apă plată cerut! Sigur, asta-i exagerare, că altfel acolo există o notă de comandă care-ar trebui să se încheie la plecare, dar sunt localuri care n-au avut aşa ceva, iar „inspectoru'” ANAF a mers până la capăt cu absurdul.
  În fine, să sperăm că s-a terminat cu greva ANAF!

  • klaus zice:

   Pentru ca tot e subiect universal, azi am auzit ceva inimaginabil! Niste amarati vindeau urzici si li s-a cerut certificat de producator! Produs: Urtica dioica , producator: Al de sus. Cine dracu’ emite de acolo certificat de producator din al Sau unic ghiseu?

   • Cârcotaşu zice:

    Klaus,
    Dom-le, aici legea-i clară. Nu orice „amărât” are voie să vândă produse agricole, în piaţă. Trebuie să fii ori producător, ori PFA, ori SC, cu obiect de activitate declarat. Din curiozitate, te-ai interesat cu ce preţ vindeau „amărâţii” urzicile? Te scutesc eu de efort, se vând cu 10 lei punga, adică o mână de urzici, care în farfurie înseamnă numai o lingură!
    Aşa că nu-i mai plânge! Nenorocirea e că mare parte din comerţul cu „verdeţuri” ni-l fac ţiganii, ciorditori sau culegători pe şanţ! 😯

   • klaus zice:

    Nu ma indoiesc ca ai dreptate. Dar mie mi se pare ca se repara acoperisul casei careia nici fundatia nu i s-a turnat inca.
    Spune-am ca am dezbatut problema ANAF-ului azi. Am mai aflat ca salariile inspectorilor sunt rotunjite, consistent se pare, de procente din amenzi. De aia ii spuneam renatei mai sus ca trebuie sa fii diliu sa dai 6000 ron unei placintarii. Un inspector profesionist nu cred ca ar face asta. Astia de-o fac, e pentru propria imbuibare. Facuti inspectori la apelul bocancilor. Da’ asta-i alta discutie!
    O cireasa pe tort: avem la firma la care lucrez, un scuter de 49 cmc. E nou, inscris in circulatie, totul legal. Asigurarea costa 500 ron/an. Pentru ca e proprietate a firmei. Si legea spune ca o baga la categoria vehicule de concurs. Care, pana la urma, n-ar avea nici o importanta. E doar un rahat de asigurare obligatorie!

  • klaus zice:

   Dom’ le Carcotas, catelul din poza e foxterrier? 🙂

 7. Andreotti zice:

  Bineînțeles că trebuie reparat bugetul după ce s-au făcut găurile negre din timpul campaniei psd-iste/pontiste… cum să-l regenerezi cel mai repede? Trimițând anaf(ura) mă-sii pe teren.. Am și eu niște povești cu inspectorii ăstia de te lasă mintea. Bașca, nu vrei să știi la câte de găuri de buget am contribuit și eu sau câte case am construit pentru sinistrați, motive și explicații oferite chiar de către inspectori, scuzându-și cumva faptul că trebuie să mă amendeze cu suma maximă chiar dacă mie mi-au găsit doar o bubă de avertisment, dar mde! … ordinul primit de sus, nu se discută, nu se contestă ci doar se respectă cu prețul cel mai mare. Nu excesul de zel e problema, ci disperarea unui guvern care a pus țara pe butuci și nu mai are cum și pe unde să scoată cămașa.
  Focu’ ăl mai mare să-i ardă!!!! Am zis!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s