șampanie, căpșuni & paracetamol

A ieșit Bănicioiu, cu numele lui predestinat de ministru al sănătății, să ne spună că pe 10 martie se ieftinesc medicamentele, ca să ne aliniem  și noi la piața europeană. Adică să fie și la noi doctoriile la fel de ieftine ca p-afară.
Prilej de deschis sticla de șampanie.
Io zic s-o mai lăsăm nițel în frapieră și să rezolvăm următoarea problemă, cu regula de trei compusă: dacă știm că cea mai înfloritoare afacere în prezent e să imporți medicamente cu preț negociat pentru România (adică mic) și să le exporți mai departe, într-o țară civilizată, unde obții un preț mai mare, cum de e prețul pe piața românească mai mare decât în alte țări?

În caz că regula de trei compusă ne depășește, să răspundem la o întrebare simplă: de ce ar cumpăra un italian, aflat în trecere prin România, 20 de cutii de Dulcolax (bisacodil), ca să aibă pentru tot anul, acasă, la Milano? Doar ca să se dea boier, băi, eu mă cac scump?!

Ei, dacă găsim răspunsurile corecte, coerente și pliabile pe ce zice Bănicioiu, atunci să-i dăm like și să dăm fuga în piață, unde ne putem însuși o caserolă de căpșuni gratis, fiindcă în piață nu ți se dă bon fiscal.

Băi, vă dați seama?! Pe 10 martie bem șampanie cu căpșuni bonus și ronțăim o legătură de paracetamol proaspăt, la preț aliniat.
Nu că e de vis? E mai mișto ca-n Pretty Woman. Pe bune!…

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, d'ale Prăvăliei, părerea mea, strict autentic, ştiri de neştiut și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la șampanie, căpșuni & paracetamol

 1. zazania zice:

  Cacaturile astea cu „comert paralel” vinde-le pe alta piata , Dulcineea . Nu vorbim aici despre pretul la dulcolax ci despre Interferoane , insuline , eritropoetine si alte chestii extrem de costisitoare. Dar daca ne prefacem ,ne putem face ca nu vedem!

  • Zuzu, am prieteni buni, foști agenți de vânzări care acum sunt patroni pe firmulițe de comerț paralel. Porshe Cayenne e mașinuța lor de tăvăleală. Sigur, nu dau interviuri la tv și firma lor nu se numește cumpărăm-ieftin-pentru-RO-dar-vindem-direct-în-UK. Se numește, eventual Ciuboțica_cucului IMPEX srl. Sau Trei frați pătați și spălați IMPEX srl.
   Dacă în Danemarca, unde nimic nu e putred, interferonul e mai ieftin ca la România, e pentru că producătorului i se impune prețul la liber, ca să intre e lista subvenționată de asigurări. La noi vine producătorul/importatorul cu prețul LUI la liber, adaugă plicul cu bancnote și bilețelul cu explicații de ce nu pot să-l vând mai ieftin, statul ia plicul, semnează ordinul de preț și pacientul plătește diferrența.
   Oricât nu m-ai crede, am lucrat 8 ani ca importator și știu toate interstițiile din țesătura respectivă. Chiar și pe alea unde abia încape un buchet de flori, pentru plevușcă.
   Știi, o celebră directoare farmaceutică din MS-ul de pe vremea tinereții mele devenise un mit al incoruptibilității fiindcă trimisese un novice de importator cu buchetul de flori destinat ei, să-l doneze la biserică. Asta e partea de poveste care a făcut legendă. Partea a doua e că ăla n-a intrat cu niciun produs pe listă, fiind un biet dobitoc înarmat cu explicații contabile viabile plus buchet de flori. În același an, concurentul lui a intrat pe piață, cu un preț aproape dublu la liber și a fost admis pe ”compensate”. Mai detaliat de-atât nu pot, că mă enervez și-mi crește tensionul. Și cea mai stupidă cauză de-a te enerva e pe bază de amintiri din trecutul îndepărtat.
   Dă o căutare pe Google și citește TOTUL, din presă, despre farmacia tei. O să vezi, cu uimire, că vinde de 180 milioane vechi pe zi. Secretul: plătește cash și vinde în pierdere. Rezultat: e mai profitabilă de 50 de ori decât cea mai profitabilă farmacie de lanț.
   Dacă tu mai crezi în marmote angajate la departamentul ambalat ciocolată, dă-i telefon și cere-i detalii. Eu n-aș cheltui o convorbire de un minut, ca să mă convingă cineva, la 55 de ani ai mei, că există Moș Crăciun.

 2. Am observat când am fost în Ro. la Cluj s-au înmulțit foarte mult farmaciile. Afacere profitabilă 😦

 3. clujanu zice:

  io zic ca in Italia medicamentele au prea multe E-uri de aia se cumpara ale noastre care sunt bio. 🙂

  • A mai făcut și Nicolăescu figura asta de 3 ori într-un an. Ce omit amândoi să precizeze: se ieftinesc direct pe raftul farmaciei. În stocul deja existent. Dai o actualizare de program și te pomenești cu prețurile înjumătățite. Ceea ce înseamnă că vinzi cu mai puțin decât ai cheltuit cu achiziția lor.
   Firește, nu e obligatoriu să mă crezi. 🙂

 4. klaus zice:

  Zici ca farmacia Tei plateste cash si vinde in pierdere. Ma ajuti? Eu am pierdut firul logic.

  • Scuze, n-am specificat: cu plata pe loc,cash. Adică, cum ar veni, achită orice marfă în avans.Am auzit că obține disc. de până la 90%. Cum achiziționează cantit. de mii de cutii/produs, întrebarea e cum îi convine distribuitorului sau producătorului să -și vândă marfa cu 10% din preț?

   • klaus zice:

    90% ??? Mi se pare exagerat. Nu cred ca e adevarat.

   • Vezi? Așa suntem noi făcuți. De îndată ce un element nu se potrivește în puzzle, îl dăm la gunoi. Nu e din jocul ăla. Dar dacă jocul trebuie reconfigurat pornit de la acel element?
    Când își permite producătorul să vândă la 10% din preț și să fluiere fericit? a) când costul real al produsului e 0,5% față de cel documentat. b) când produsul e subdozat sau falsificat. c) când e expirat și a fost doar reambalat și ștanțat cu termene noi de valabilitate. Să ne oprim aici cu speculațiile.

   • klaus zice:

    Pai vad! Si inteleg acum. E groaznic! Cine ar trebui sa verifice daca speculatiile astea sunt adevarate? Agentia Nationala a Medicamentului?

   • Se fac tot felul de controale în farmacii. ANM-ul nu mai vine de ani buni. Adusul de medicamente din CE nu se numește import. Se numește cumpărătură. Prin urmare, produsele nu se mai analizează decât dacă producătorul reclamă anunță un defect sau comisia de farmacovigilență.
    Dacă aduci un produs din Egipt, ăla trece prin filtrele laboratoarelor, pupă HPLC, face mătănii la avizarea prospectului. Dacă e nemțesc, e d-al nostru. E bun.
    Aș putea să-ți povestesc o mulțme de mizerii la limita legalului. Dar vine Zuzu și-mi dă peste mâini. 🙂
    Uite, ca mai sus: numește câteva medicamente care au lipsit din pricina exportului paralel. Știu că lipsesc medicamente. Știu că depozitul zice – lipsește la producător. Știu că agentul zice – pleacă la export. Știu că Detralex nu poți cumpăra de la niciun furnizor, decât dacă iei de 100 de lei Detralex și de 900 ce ți se bagă pe gât.
    Mai scrisesem două fraze și le-am dat delete. Nu știu cine citește pe-aici, cu excepția voastră, și n-am chef de 2 controale pe săptămână. Înțelegi ce zic?
    Adevărul nu folosește nimănui. E doar călăul celui care se trezește vorbindu-l.

   • klaus zice:

    La dracu’, e mai grav decat mi-am inchipuit! Desi, daca stai drept si judeci stramb, e ca peste tot.
    Tu ce solutii vezi?
    Nu ma astept sa iasa lumea in strada pentru asta. Dar credulitatea oamenilor ma lasa masca.
    Zilele trecute am mers in vizita la un unchi de-al meu. Fost profesor de educatie fizica, actual pensionar. Din vorba-n vorba, imi prezinta la un moment dat o pungulita cu o pudra verde-cenusiu ca pe o mare minune: faina de topinambur (un fel de cartof, vajnic furnizor de glucide). Ascult ingaduitor miile de calitati ale produsului si belesc ochii intre timp pe eticheta de doi centimetri patrati.
    Scria acolo ca contine toti aminoacizii esentiali! Nu tu cantitati, doar atat! Ma trezesc vorbind singur: ce nemernici astia, cum manipuleaza cumparatorii! Din Gica-contra si Toma Necredinciosul n-am mai fost scos. Ce ma surprins cel mai mult a fost faptul ca unchiul meu facuse in facultate fiziologie, nutritie….teoretic trebuia sa stie care e diferenta intre o analiza calitativa si una cantitativa. Asa cum ma asteptam sa stie de ciclul Krebs, nu sa mi-l puna pe foaie. Baga-mi-as fosforilarea oxidativa in mama ei de treaba!!!

   • klaus, motivul pentru care suplimentele nu pot ajunge medicamente, așa cum ar dori producătorii, e că nu pot prezenta la aprobare o analiză calitativ-cantitativă: conține A 25%, B 15%, C 38% etc. Și nici structurile lui A,B și C nu le pot preciza întotdeauna. Ai auzit de noțiunea de fitocomplex? Adesea. E eufemismul pentru habar n-am ce conține, dar face bine. Costurile la care s-ar ridica cercetarea strict științifică nu le-ar conveni. Să adăugăm și niște studii clinice adevărate, conform protocolului. De-aia eticheta e mai… fluidă. Aproximativă. La Ag. Medicamentului te obligă să descrii mecanismul de acțiune terapeutic. Nu că îmbunătățește cisculația, scade tensiunea. Să scrii reacțiile chimice, cum le poți scrie pentru antiinflamatoarele nesteroidiene, de pildă.
    Altă greșeală pe care o fac, din lăcomie, e că înșiră 100 de acțiuni benefice ale produsului. Când a fost socul la modă (sambucus), îmi era mai ușor să-i spun pacientului la ce NU folosește, decât la ce e bun, fiindcă era bun la toate. Cred că nu scria pe prospect că îmbunătățește vederea și că te scapă de negi. În rest rezolva orice. În realitate, un principiu activ are unu – trei efecte cuantificabile. Restul e gargară.
    Tot din lăcomie nu folosesc medici cu competență în fitoterapie (deși ar putea folosi farmaciști, fiindcă farmacognozie și botanică…), ci tot felul de neaveniți, de impostori care să facă recomandările produsului.
    Altă prostie e că nu atrag atenția asupra reațiilor secundare, care există, sunt dovedite, apar la consumul în exces.
    Și cea din urmă tâmpenie pe care o fac aproape toți e că confundă gramajul unității cu concentrația în substanță efectiv utilă. Care mai de care producător scrie pe cutie că o capsulă conține 1 gram de silimarină, nu un gram de armurariu care conține x mg silimarină.
    Unchiul tău e unul din milioane de creduli. M-am uitat de curiozitate de Wiki și topinamburul (nap porcesc) conține vitamine, minerale și inulină, dar n-am văzut aminoacizi. I-o fi omis creatorul paginii!

    Ce soluții văd? Să se ocupe de fitoterapice profesioniști, nu niște oameni care s-au gândit să facă o afacere care merge foarte bine, pe principiul las-că merge și-așa!

   • klaus zice:

    Scuze pentru greseli! Iar m-am enervat!

 5. Pai de ce sa dam banii pe sampanie? Nu mai bine bem un calciu sau magneziu efervescent, daca tot se ieftinesc? Ca si astea sunt cu bule…
  Problema mea e: daca vor fi mai ieftine se vor mai gasi? Vor fi si in spitale sau tot asa trebuie sa dea pacientul fuga la farmacie, pe banii lui? Pana la urma industria farmaceutica e cea mai rentabila (dupa cea de armament) , nu cred ca va dori cineva sa-si diminueze profitul, se va gasi fie o alta piata, fie o alta metoda de scumpire. Doar Cimitiroina si Parastasolul cred ca ne vor ramane accesibile …

 6. zazania zice:

  Renata, numeste-mi aici doar cateva medicamente care au lipsit de pe piata din cauza exportului paralel.

 7. Cristian zice:

  În timpul ăsta, producătorii interni de medicamente se plângă că creșterea clawback-ului de la 20 la 25 % o să-i ducă ori la faliment ori va duce la dispariția din lanțul de producție a unor medicamente generice ieftine.

  • Mâna întinsă care n-are o poveste….
   Genericele ieftine. O altă poveste.Sunt ieftine pentru că:
   – se achiziționează cea mai ieftină substanță activă, deci cea mai impurificată
   – se achiziționează cei mai proști excipienți
   Rezultat: concentrație sub cea declarată. Dinamia produsului scăpată de sub control. Absorbție masivă în timp scurt, apoi efectul dispare.
   În perioade de criză, nimeni nu stă să judece dacă s-a folosit izomerul optic Levo sau racemicul, de sinteză, dacă excipientația asigură cedarea din comprimat, conform cu teoreticul declarat.
   Pe hârtie, avem aceleași cuvinte.
   Pe urmă ne burzukuin la medicii care preferă și prescriu produsul original – scump, când geme piața de sinonime ieftine.
   Dacă vrei să-l faci pe ministrul sănătății să priceapă în mod public diferența, îmbracă-l la Dragon. Cumpără-i pastă de dinți și detergent din Marele Târg Chinezesc, apoi lasă-l să se descurce.

   • Cristian zice:

    Și-acum ce fac ? Îl pun pe Mixich să-mi traducă ? Glumesc. Esența, am priceput-o. Totuși eu folosesc Ibuprofen

   • klaus zice:

    Ai habar cum sta situatia intr-o tara , hai sa-i spunem normala?
    As mai adauga la lista ta cantitatile exprimate in proteina bruta. O fi avand taratzele aprox. 15% PB da’ daca nu esti vreun bou sau al rumegator o s-o asimilezi doar din poza. Sau izomeri ai unor aminoacizi sintetici care au gradul de absorbtie redus la jumatate. Da’ in schema alimentara matematica iese la suma corect.

 8. arakelian zice:

  e amuzant ca desi se ieftinesc, cele f. ieftine si necesare tot nu se gasesc.
  Eu am norocul ca sunt in Be. Aici umblu dupa farmacie cu limba de un cot, si imi cer reteta si pt un leucoplast. M-am dus si ii arat ca ventolin e expirat, imi cere rereta. Astept o criza si ma duc asa, facand ca trenul :))))

  Pe de alta parte, si medicii sunt complet diferiti. Ai tensiune? mai lasa maica, cafeaua si mancarea. Ai diabet? Mai taie mancarea. Ai febra? de la 40 gr iti dau maxim un paracetamol. Si vin romancele noastre cu avionul cu sacose de medicamente luate din ro :))) – am o cunostinta, fumeaza, tuseste, si mai baga 2-3zile un antibiotic pt tuse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s