Bozyre (cinzeșnoo)

Eram la nume, nu? Eram la Angela. N-am uitat. Da’ să lămurim nițel povestea asta cu numele care ți se pune steguleț la catarg și fluturi cu el toată viața.
Știți cum ar fi trebuit să mă strige lumea pe mine, dacă tata n-ar fi fost singurul om lucid, la botez?
Stați jos! Stați jos, c-o să vă ia cu vertij, cu greață și cu prurit generalizat. Trebuia să mă cheme Euridice. Aproape toată lumea care-a auzit enormitatea asta, a bâțâit afirmativ din căpățână, fiindcă pe nașă-mea o chema așa, în varianta grecească. Singur tata a zis; ” Stop cu tâmpeniile, dac-o fi urâtă, va trebui să lupte toată viața, la dublu, cu urâțenia și cu numele de botez. S-o cheme cum a zis mă-sa, Renata, simplu – pe latinește renăscuta – , că așa a fost!”
Cred că s-a lăsat un fel de pâclă. Nașa purta o rochie de culoarea cerului înainte de ploaie, stropită din belșug cu margarete.Adică era îmbrăcată într-o rochie cu numele maică-mii, multiplicat, dar n-avea dreptul să mă boteze după ea.
A rămas ca tata. Renata.
Și renăscut nu înseamnă întotdeauna că mai ai încă nouă vieți, ca pisica neagră care-ți taie calea. De cele mai multe ori înseamnă un exercițiu modest – să cazi în picioare. De oriunde.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Alfa Romeo, autoturisme și alte chestii personale, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Bozyre (cinzeșnoo)

 1. zazania zice:

  Nu stiu daca tine faza cu numele predestinat : pe mine m-a botezat tata Alina , dupa eroina unei carti doar de el citita si nu stiu sa fi alinat pe cineva in viata mea :))

  • Chiar nu-i poveste!… Printre miile de lucruri pentru care n-am apucat să-i mulțumesc tatălui meu e și ăsta. Ce dracu mă făceam?

   • Poveste, legenda, istorie… spune-i cum vrei. Nu ma refeream la ceva inventat, ci la ceva care are o explicatie… de fapt are logica daca luam limba italiana re-nata, „nata”/”nato” fiind nascut/ nascuta. M-a fascinat explicatia ta pe moment. Intamplarea face ca e unul din numele mele preferate (poate si pentru ca pe fetita bf mele o cheama la fel). Si, by the way… e mare lucru sa iti placa numele propriu. Majoritatea persoanelor pe care le stiu (including me) sunt plictisite sau nemultumite de nume.
    Iar tatal tau stie cu siguranta TOT ce ai fi vrut sa ii spui. Am eu convingerea ca parintii ne stiu mai bine decat lasa la vedere 🙂

   • Băi, nu știu! Eu am fost un copil atât de ascultător, încât nici prin cap nu mi-ar fi trăznit să nu-mi placă numele meu. Faza mișto și adevărată e următoarea: când m-am prezentat pe lumea asta, nimeni, niciun doctor, oricât ar fi fost el de specialist, nu mi-a dat nicio șansă, nici măcar teoretică să supraviețuiesc. Mama s-a jurat că, dacă totuși…, o să mă boteze renata. Cu etimologia latină. Dacă stăm de vorbă acum, e clar de ce mă cheamă așa.

   • da… ai un nume frumos, iar daca nu ti-ar fi placut, gaseai tu un moment sa te razvratesti 🙂

 2. ALM zice:

  Pe mine m-au botezat şi Adrian, şi mulţumesc lui Dumnezeu că nu au vrut să scrie Hadrian, ca să credă lumea care nu citeşte că sunt … colorat.

 3. Drugwash zice:

  Eu am botezat-o pe fiică-mea ‘Agnetha’ (aşa cum se vede). Am zis că dac-o fi urîtă, barem să aibă un nume frumos. 😀 Pe naiba, a fost doar vechea mea obsesie cu Agnetha Fältskog, că de cînd mă ştiu am avut boală la blonde! 😳 Noroc c-au fost socrii mai „pămînteni” şi i-au mai trîntit un nume neaoş ca să ştie „necultivaţii” 🙄 cum s-o strige. 🙂

  Euridice ar fi ajuns, probabil, bibliotecară mai degrabă decît scriitoare. Nu c-ar fi ceva peiorativ, negativ în meseria asta, dar parcă se adevereşte ce spun unii mai cunoscători cum că numele influenţează destinul. Aşa mi-l imaginez eu pe al ipoteticei Euridice. Din fericire, ai renăscut, iar asta se poate întîmpla iar şi iar dacă e nevoie, fiindcă numele tău a fost scris cu sînge de Pasăre Phoenix. De aceea nu vei cădea niciodată – nici măcar în picioare – fiindcă vei zbura mereu pe deasupra acestui cuib de cuci numit Terra. 😉

 4. clujanu zice:

  Da, e o treaba destul de grea sa-ti duci numele toata viata. Pe mine batranul m-a botezat Decebal.Noroc ca la fo doua luni mi-au dat o porecla pe care cu mandrie am purtat-o toata viata. Multa lume e convinsa ca e adevaratul meu nume :))

 5. zazania zice:

  Iar pe tine te-au botezat si Patricia , nume care deja ne duce cu gandul la inalta aristocratie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s