Bozyre (cinzeșșapte)

Octombrie fuse bun pentru toată lumea. Cum e octombrie, de!…  Se răstoarnă cornul abundenței peste lume, că vrei, că nu vrei. În mormanul de legume-fructe care ne întunecă mințile cu strălucirea lui de hrană sănătoasă, încă mai e loc de pizza, cash-flow, evenimente personale. Toți iubiții s-au întors la iubitele lor.
Al Angelei, fiindcă a fugit de-acasă doar cu o cască pe cap, o motocicletă sub coa…pse și fără bani în buzunar, s-a întors primul. Nu pentru ea, zice. Pentru atelierul de pictură din mansarda ei, unde-și uitase pânzele începute și tubulețele de uleiuri, precum și toată inspirația lui, un etaj mai jos, în dormitorul Angelei, și-n bucătăria Angelei, și-n portofelul Angelei, care vă imaginați cum strălucește acum, de când i s-a întors iubitul, dacă era frumoasă de pica, pe vremea când tocmai îl pierduse.
Făt-Frumos prestează vizite duioase de două ori pe săptămână, marțea, după baschet și sâmbăta, înainte de duminică.
Grecul Melaniei a început aici o afacere pe bune, e de durată, Melania îl parazitează în camera lui de hotel zilnic și tipul aduce vorba despre divorț atât de des, încât și-un câine vagabond s-ar prinde că n-o să divorțeze, numai Melania nu.
S-a întors și Moldoveanca. Bătută măr. Corneluș zice c-o să se ducă după ăla să-i ia gâtul, dar io sunt precisă că o să-i ațina calea cu o Wyborowa, să și-l facă aliat.
Morcoveață și-a pescuit o iubită din discotecă. O cheamă Alina. Asta ar fi trebuit să ne dea de gândit, dar știți cum e octombrie: aerul miroase a pastramă, a must, a murături, a aurora borealo-hormonală.
Singurul care trece cu indiferență peste octombrie e Bozyre. Nici măcar nu se mai strică. A devenit o mașinulă ascultătoare și funcțională. Ambreiaj, cheie, a-ntâia, accelerație… Merge ca boul, oriunde l-ai mâna.
Poate dacă n-ar fi aerul așa de înmiresmat cu bani în cont și d-ale gurii, cineva, măcar io, i-aș adulmeca jocul: liniștea de dinaintea furtunii.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în autoturisme și alte chestii personale și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Bozyre (cinzeșșapte)

  1. D. Vader zice:

    Frumoasa poveste. Eu cred ca Renata nu regreta nici un minut din ea. Zic si eu, dupa mintea mea. Am un singur amendament, de cap limpede: Viborowa este de fapt Wyborowa. Putin respect, mai ales ca acum o trag prin praf de diamant, pentru o puritate de clestar. Mult mi-a placut acest cuvant, clestar, in copilarie, pre cand citeam povesti mici.
    Sa revin la Wyborowa. Imi amintesc cu nostalgie de sticlele bagate la congelator din care turnai in pahare ulei de masline transparent… antigel, gen. Trei pahare pe trei sferturi, trei pagini din “Magicianul”, sarut-mana pentru masa! Alta viata, alte vise…

    • Vader, prietene, o repar pe Wyborowă la ortografie mintenaș!
      ”Trei pahare pe trei sferturi, trei pagini din Magicianul…” asta mi-a plăcut. Fiindcă a fost cartea anilor 90, la noi. O citeam în tren, pe navetă. Compartimentul mirosea a țuică și-a chibrit ars. Uneori mușamaua banchetei era acoperită cu un strat fin de gheață și stăteam pe fularul împăturit, dar nici nu-mi păsa. În carte era cald și bine, insule și prințese…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s