Bozyre (doozeci)


Taior bleumarin de in, de firmă. Ciorapi de cinșpe deni, de firmă. Pantofi albastru închis, de firmă. Până și rimelul era de firmă.  Cred că de parfum nu e cazul să pomenesc, eram aproape îmbăiată în calvin klein.
Până și hapul pe care-l înghițisem la cafea era de firmă – Sicomed -, că alt algocalmin nu se găsea pe piață, și vodca de cu seară mi se înfipsese ca un satâr în moalele capului.
M-am scoborât cele patru trepte care precedau aleea din fața blocului și m-am mirat că nu văd trâmbițașii aliniați stânga-dreapta, să-mi dea onorul, cu semnalul ăla de la emisiunea radiofonică „O sută de legende românești” pe care o ascultam cu sfințenie când aveam cinci ani.
Bozyre era liniștit și sigur pe el. A pornit la sfert și-a mers princiar, relaxat și egal, ca la un demo: n-a bufnit, n-a clompănit, n-a aprins becuri ilegale în bord…  Motorul a tors frumușel și egal tot drumul și, când am virat stânga, de pe Turda, eu transpiram ca un salahor, încercând să-mi amintesc ce bube are, el își vedea de treaba lui, ca un valet stilat care își vorbește până și lui, însuși, la persoana a treia, în somn.

Carburatoristul mă aștepta. Uite, chestia asta e o bilă albă pentru micuțul Bănică. Chiar pusese o vorbă bună pentru mine, în service-ul ăla de barosani, în care nu intrai decât cu mașini-păsări. De-alea care își ridică aripile a zbor, când vrei să cobori din ele.
Carburatoristul avea peste cinzeci, ochelari cu ramă aurie de profesor universitar și, când am vrut să-i descriu, cu vorbele mele, în ce constă problema lui Bozyre, s-a apărat de muște cu mâna dreaptă și a rostit următoarele:
– Asta e mașina, aici sunt eu…, dumneavoastră veniți la cinci.

Reclame
Acest articol a fost publicat în amintiri, autoturisme și alte chestii personale, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Bozyre (doozeci)

  1. Drugwash zice:

    Am băut bere proastă, mi-am spurcat gura; am să-mi tac gîndurile ‘nainte de-a mi se revărsa murdare pe treptele indubitabil din marmură ale zeului carburatoarelor… 🙄

    Da’ un lucru tot spun: de frică, unele entităţi – necredincioşii să mă ierte! – îşi revizuiesc (temporar) conduita, punîndu-şi manevranţii umani în posturi jenante. Am trăit-o de prea multe ori pentru a lua în considerare puerila explicaţie a coincidenţei.

    Redau controlul berii celei proaste. 🙂

  2. ALM zice:

    Corectă poziţia carburatoristului: dacă nu sunteţi „tare de inimă”, nu e bine să asistaţi la „chirurgia” carburatoarelor, mai ales alea de Alfa-Romeo …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s