Harvard vs. Pal Melaminat

Când a tăcut doamna ministru de finanțe în salonul verzui, cu multe briz-brizuri lemnoase, la Cotroceni, mi-a căzut fața. Dar când a vorbit, la Antena3, după ce-și exersase zâmbetul și cuvintele și își aplicase un tuș negru, cu codiță, pe pleoapa de sus, așa cum nu se mai poartă de pe vremea bunicilor, am rămas mută.

Și nu m-am întrebat, în mod egoist  -asta e ministrul nostru de finanțe? – , ci, altruist – asta a predat economie în Maryland?!

Pe ce lume trăim?

Va să zică duduia care ne îngrijește birurile către Stat, voia să fugă din oribilul salon prezidențial, cu CAS-ul în brațe, ca o soție disperată, abuzată de soțul bețiv și violent, cu bebelușul recunoscut de Parlament.
Unde ar fi fugit? Departe de lumea reală, în lumea foilor A4, alea pe care se scriu notițele de curs?

Io, ca o proastă care sunt, care folosesc Regula de trei simplă și-i mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat-o simplă și nu complicată, presimt că niciun patron nu va angaja măcar un grădinar, în plus, fiindcă i-au scăzut cheltuielile cu forța de muncă. Dacă e băiat deștept, va mai concedia câțiva oameni,  fiindcă, dacă tot îi întinde Statul o mână de ajutor, de ce, că veni vorba, nu și-ar mai augmenta el profitul?

Dar, e foarte probabil să greșesc. Regula de trei simplă e prea complicată pentru mine. În calitate de salariat plătitor de biruri la Stat, aș fi cu mult mai bucuroasă dacă cele 5 procente mi-ar pica mie, în buzunar, la salariul net lunar.

Firește, nu se poate. Așa că mă limitez la a strâmba din nas, la cum arată un salon prezidențial. Ca un cavou. Bine, știu, sculpturile de pe cantul măsuțelor sunt executate manual.
Dar eu trăiesc de-o viață în pal melaminat.

Reclame
Acest articol a fost publicat în actualitatea politică și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Harvard vs. Pal Melaminat

 1. Drugwash zice:

  Habar n-am despre ce e vorba, iertată fie-mi depărtarea de sursele de brainwashing. Da’ io ştiu un lucru: în clădirea Teatrului se schimbă decoruri, se perindă diverşi actori, se pun în scenă piese care mai de care mai aşa şi pe dincolo… lumea vine, aplaudă ori sparge seminţe aruncînd cîte-un mişto în gura mare… dar dacă eşti o cucuvea în pomul de vizavi, tot ce vezi e simplu: teatru. Punct. 😉

 2. zazania zice:

  Io , tocmai ca patron ce-am fost si nu mai sunt , gandesc ca daca pentru un salar brut pe care trebuie sa-l platesc angajatului, statul imi cere mai putin CAS , diferenta se cuvine a intra in buzunarul angajatului ca doara n-o sa fie patronul intr-atat de hulpav incat sa-i scada ,taman amu, brutul. Asa ar fi logic . Dar ce mai e logic in tarisoara noastra ?

  • Dacă ar scădea birul pe CAS-ul angajatului, ăla și-ar mai cumpăra un pachet de unt, două salate, un kil de vin vărsat… Dar patronul n-o să-și cumpere nimic din scăderea cheltuielilor cu CAS-ul per salariat. Dacă are mulți angajați, o să-i cumpere nevestei niște ochelari de soare, mari, să n-o mai vadă cât e de urâtă.

 3. ratzone zice:

  eu sunt convins ca vor urma concedieri

 4. ALM zice:

  Era bine să avem un contabil printre noi. Dacă reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar ajunge în profitul firmelor, acestea vor deveni imediat 4.2 puncte. Că profitul se impozitează. Dacă ar fi transferate în salarii, ar fi (cel puţin) dublu impozitate, c-aşa-i în tenis, „creşterea” devenind nesemnificativă dar aiuritoare în contabilitatea firmei. Cea mai bună utilizare ar fi în investiţii interne. Poate, pentru o firmă cu peste 20 de angajaţi, economia să permită plata unui nou salariu mediu pe economia firmei. Adică un nou loc de muncă …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s