Ziua Drapelului: o treabă banală

Prietenul meu, ALM, zice că azi e ziua Drapelului Național. Trei culori cunosc pe lume și chestii d-astea.  Am dat pe Google, ca orice căutător inept de păpădii, și am descoperit că 26 iunie e Ziua Drapelului Național. ALM are dreptate. Se împlinesc 166 de ani de când ne-am cerut voie de la turci să avem și noi steag.
Bine, cu toate evenimentele astea actuale, gen: ac de cravată, șase sute de mii de euroi, știa/nu știa Băsescul președinte ce mișmașuri încropește fratele mai mic cu țiganii, e normal să nu ne mai pese de Drapel.
Putea să fie negru-indigo-albastru. Oribil! Dar ușor de explicat în zilele noastre: NEGRU – viitorul apropiat, INDIGO – înregistrările DNA + lucrarea țiganilor, ALBASTRU – viitorul îndepărtat. Ăla pe care, slavă Domnului, noi nu-l mai apucăm. Noi! Adică eu. Și ăia de-un leat cu mine.
Țineți minte vremurile de tristă amintire când era TRICOLORUL imn?
Zicea așa: Trei culooo-ri cu-nosc pe luuu-me…
Și era clar: roșu-galben-și-albastru, cu albastrul la cotor și cu roșul la colțul fluturător al steagului. Chestie de gravitație: sus e cerul, la mijloc holdele, jos e sângele eroilor.  Adică în pământ. Și dacă partea roșie flutură, e pentru că numai sângele eroilor e în pământ, spiritul lor ne face cu mâna din cer – „Treziți-vă!”

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în actualitate mioritică, actualitatea politică, o ţară frumoasă, părerea mea, sărbători și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Ziua Drapelului: o treabă banală

 1. Drugwash zice:

  Dacă vrei să duci ceva în banal şi derizoriu, repetă-l agasant.
  „Deşteaptă-te române…”
  Mai scurt de-atît nu pot fi.

  • ALM zice:

   Domnule Drugwash, vă urmăresc postările şi, uneori, aţi reuşit să mă ” nărăvaţi”. Nu vă acuz, eu sunt mai „simţitor” când cineva vorbeşte în numele tuturor. Nu ştiu dacă „deşteaptă-te române” ar fi sintagma biruitoare, mă gândesc că poate ar fi mai bună „pune osu’ la muncă române”. Am fost prin câteva ţări europene, alea la care jinduim noi, şi n-am văzut atâta vânzoleală pe străzi decât la orele când merg şi se întorc de la serviciu. Altfel, pe străzi sunt numai turişti, poliţişti şi cerşetori rromi (adică ţigani). Ştiu, au fost demolate uzine şi s-au ridicat sute de blocuri de birouri. N-am înţeles ce se face prin birourile alea dar sunt sigur că nu se produce nimic. Se plimbă marfă „din mână în mână”, fiecare mână adăugând ceva profit. C-aşa-i în tenis!

   Sigur că unii dintre noi, mai bătrâiori, am putea avea ticul de a aştepta soluţii de la un „tătuc”, sau măcar de la un guvern. Unii n-am aflat că este capitalism şi că rolul statului se rezumă la administrarea instituţiilor publice, a averii naţionale şi, atunci când avem guverne social-democrate, statul se ocupă şi de sprijinirea celor care nu se pot descurca singuri. Altfel, cine are un loc de muncă, trebuie să se comporte exact ca în Franţa, Germania, Irlanda sau chiar Spania. Trebuie să-şi respecte locul de muncă şi să uite „zicalele” socialiste: „noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc” şi „un ciocan şi o vopsea”. Mai sunt şi altele dar nu sunt atăt de reprezentative. Cu astfel de concepţii nu vom reuşi să găsim pieţe şi evident, nu va creşte nici PIB-ul şi nici salariile. Adică vor fi bani puţini şi geaba văicăreală dacă punga flutură goală.

   Am şi o veste bună. Cu ocazia a 10 ani de la lansarea Loganului, uzina Dacia a scos un „Super Logan” (evident mai scump) în serie limitată la două mii de exemplare care se vând numai în România. Cererile au depăşit oferta! Adică nu suntem aşa săraci cum lăsăm să se înţeleagă, şi nu mă refer la afacerişti, că ăia discută de la Merţan în sus.

   Guvernul USL a promis nişte mii de locuri de muncă. Majoritatea a crezut că va apare o societate comercială „Guvernul srl” şi protestează că nu apar locurile de muncă. Ideea este că guvernul s-a referit la legi care să sprijine actuale şi noi societăţi comerciale, mai ales prin scăderea poverilor fiscale. Dar nu imediat, ci pe toată durata mandatului, că punga e goală şi nevoile sunt mari …

   • Drugwash zice:

    Nu mi-s domn şi nu-mi arog asemenea titlu, spre deosebire de alţii. Mă numesc simpu Dragoş, pentru toată populaţia de la zero la o sută douăzeci de ani. Aşişderea urmărind involuntar schimburile de replici de aici, am observat că diferim enorm în opinii, de aceea nu-mi voi irosi puţinul timp şi unicul neuron intact pentru a încerca inutil să vă conving de contrariul propriilor convingeri. Prefer întotdeauna să-i las pe cei capabili de aşa ceva să realizeze singuri adevărul în urma informaţiilor. Restul nici nu prezintă interes pentru mine, căci cunosc şi eu oarece zicale precum „nu înveţi cal bătrîn în buiestru”.
    O seară bună.

 2. Domnilor! Gara e Gară: vii, te uiți după tren, a plecat, bei un suc, mai schimbi o vorbă cu ăla al cărui tren are întârziere, te uiți la biroul de bagaje pierdute, dacă nu e ceva care ți se potrivește…
  Nu vă certați la un suc și-o cafea de automat, care nici nu visează că băutura aia negricioasă, pe care o livrează el, are la bază un pom cu fructe roșii, cam ca cireșele noastre.
  Gara e un loc împrietenire, de nesingurătate, nu e vreun câmp de luptă, unde vin contabili cu mânecuțe negre să numere morții și răniții.

  Dragoș,
  ALM e un tip care sare oricând în ajutorul cuiva care, ÎN REAL,are nevoie de ajutor.

  ALM,
  Dragoș e cam ca mine: îți sare la beregată dacă e vorba de tastatură, dar, dacă ți-ai scrântit piciorul pe un drum de munte, rămâne lângă tine până te culeg ăia de la de la Salvamont, în siguranță. Bila lui albă e că în timpul ăsta nu oftează că i-ai stricat prgramul. Îți spune un banc, o poveste, eventual o face pe Fetița cu Chibrituri, Cenușăreasa de la Miezul Nopții.

  Nu vă aruncați mănușile cu atâta ușurință! Nu acum, când mie mi-e atât de frig!
  p.s.: Ignorați intervenția asta, dacă o raportați doar la discuțiile de mai sus.

  • Drugwash zice:

   Săru’ mîna, m-ai desenat prea frumos, n-o merit! 😳 Nici nu vreau să mă cert, nu-mi place cearta. Numai că am sesizat diferenţa foarte mare între concepţiile noastre şi consider că nu ar avea sens să ne învîrtim în declaraţii politically correct cu scopul de a ne revendica fiecare dreptatea. Ea oricum e undeva mult mai presus de frînturile percepute de fiecare.

   Şi-n plus, urăsc de moarte politica şi pe cei direct implicaţi, iar într-o ţară unde sînt numai poliţişti pe stradă nu aş vrea să locuiesc nici dacă m-ar ţine pe gratis şi m-ar face cetăţean de onoare. 🙂

  • Drugwash zice:

   P.S. N-o fac pe fetiţa sub nici o formă, c-apoi îmi ies vorbe! 😛 😀 Da’ mi-a plăcut tare fraza cu morţii şi răniţii (mamii ei de viaţă!). 😀

  • ALM zice:

   Nu am vrut să stârnesc vreun scandal, pur şi simplu am considerat că am competenţa de a explica unele situaţii care se petrec în economia oricărei ţări care a ieşit dintr-o dictatură şi încearcă să implementeze capitalismul. Faptul că noi încă ne zbatem în faza capitalismului sălbatic este şi din cauza mentalităţilor şi firii noastre balcanice.

   M-am „agăţat” de numele stimatului domn, dar replica era la modul general. Am înţeles că dânsul „urăşte de moarte politica” dar nici pustnicii nu sunt scutiţi, starea lor de izolare fiind un răspuns politic la adresa societăţii. Regret că am fost greşit înţeles, m-am bazat pe faptul că la articolul anterior stimatul domn şi-a expus părerea personală, cu suficientă încărcătură politică.

   Mie mi-a plăcut enorm o frază pronunţată de J.F.Kennedy în 1961: … nu vă întrebaţi ce poate face ţara pentru voi, întrebaţi-vă ce puteţi face voi pentru ţară …” şi m-am străduit să o aplic în activităţile mele. Probabil că sunt anacronic, expirat etc, dar am dormit mai bine decât cei care stau cu protestu-n gură.

   Practic, pe plan personal, am reuşit să depăşesc multe din problemele cronice, fără să aştept minuni de la policlinici şi medici, ci experimentând metode tradiţionale şi mai puţin recomandate de medicii alopaţi. Chiar dacă aceştia s-au stăduit, încă nu au motive să-mi facă fermoare şi nici ferpare …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s